Staram się o uzyskanie renty
filipinka35 (offline) |
Post #1 02-12-2011 - 19:31:32 |
|
Dostaje zasilek pielegnacyjny. Za chwile swieta wiec papiery zloze po nowym roku.
Zycie jest najpiękniejsze !!! Prowadzę bloga kulinarnego: Kulinarne inspiracje Moniki. Po informacje zapraszam do mojego profilu (domku) znajdującego sie na Naszym forum. |
filipinka35 (offline) |
Post #3 02-12-2011 - 19:57:10 |
|
Dziekie Andzia ja wszystko wiem. Tak z MOPS - u mam zasilek a renta jest z ZUS- u. Wiem tez w w ostatnich 10 latch trzeba przepracowac 5 lat chociaz to nie jest regułą. A w sumie jakby Tojka podpowiedziala to by bylo milo.
Zycie jest najpiękniejsze !!! Prowadzę bloga kulinarnego: Kulinarne inspiracje Moniki. Po informacje zapraszam do mojego profilu (domku) znajdującego sie na Naszym forum. |
żaba (offline) |
Post #4 04-12-2011 - 19:19:51 |
|
Filipinko jeśli masz przepracowane 20 lat to nie musisz mieć tych 5 w ostatnich 10 latach(warunek; całkowita niezdolności do pracy,przy częściowej nie otrzymasz renty),ale jeśli masz mniej jak 20 to niestety musisz mieć te 5lat!Mam nadzieję,że zrozumiale to napisałam!W internecie znajdziesz przepisy,ja także z nich korzystałam jak starałam się o rentę! |
ToJa (offline) |
Post #5 04-12-2011 - 19:57:21 |
|
ToJa na sprawach rentowych się nie zna ![]() nigdy nie wgłębiałam się w przepisy rentowe w czasie gdy byłam kadrową nikt z moich pracowników nie przechodził na rente, więc znajomośc przepisów nie była mi potrzebna a ja sama na rentę nigdy sie nie wybierałam i raczej wybierać się nie będę na czterech a do roboty chodzić będę ![]() Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 04-12-2011 - 19:59:09 przez ToJa. |
akzseinga74 (offline) |
Post #6 04-12-2011 - 23:04:48 |
|
|
filipinka35 (offline) |
Post #7 05-12-2011 - 12:30:58 |
|
Dziewczyny dziekuje za podpowiedzi.
marszal78 (offline) |
Post #8 21-12-2011 - 14:37:58 |
Warszawa |
Ja mam częściową niezdolność do pracy i dostałam rente na 2 lata bez problemu- wcześniej byłam na świadczeniu rehabilit. 5 miesięcy.O rente papiery zawsze można złożyć przecież nikt nam głowy nie urwie-zawsze to pare groszy więcej,a do renty można dorobić. ======================================== Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 21-12-2011 - 14:41:10 przez marszal78. |
marrtak (offline) |
Post #9 27-12-2011 - 20:17:44 |
|
Nie wiem, czy powinnam dodawać swoje trzy grosze, skoro akzseinga74 wkleiła link o rentach, ale tak na wszelki wypadek, dla uściślenia. Wszystko o zasiłkach: Ustawa o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa z dnia 25 czerwca 1999 r. (tekst jednolity Dz.U. z 2010 r. Nr 77, poz. 512). Co do rent : Ustawa o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych z dnia 17 grudnia 1998 r. (tekst jednolity Dz.U. z 2009 r. Nr 153, poz. 1227) - czytajcie od art. 57. Jak się czyta, może brzmieć śmiesznie, przyznaję
![]() |
filipinka35 (offline) |
Post #11 12-01-2012 - 12:31:23 |
|
Dziewczyny prosze o pomoc.
Mam orzeczenie o stopniu niepełnosprawnosci. Dostałam stopien znaczny na 2 lata. Mam do czerwca 2013 roku. Jednakze na orzeczeniu zauwazyłam ze jest napisane: wskazania dotyczace odpowiedniego zatrudnienia - praca na stanowisku przystosowanym w warunkach chronionych. Czy to znaczy ze jak złoze papiery na rente to z tego tytułu renty nie dostane ? Czy macie tez takie orzeczenia ? Zycie jest najpiękniejsze !!! Prowadzę bloga kulinarnego: Kulinarne inspiracje Moniki. Po informacje zapraszam do mojego profilu (domku) znajdującego sie na Naszym forum. |
akzseinga74 (offline) |
Post #12 12-01-2012 - 15:51:00 |
|
Filipinko - ten zapis nie ma żadnego znaczenia do renty, ewentualnie przy zatrudnieniu.
|
filipinka35 (offline) |
Post #13 12-01-2012 - 16:01:32 |
|
Agnieszko dziekuje za info.
żaba (offline) |
Post #14 12-01-2012 - 16:04:03 |
|
Babo jedna!pewnie pracujesz i dlatego tak Ci napisali!
Dziewczyno,jeśli masz mozliwośc chodzic w chorobie na zwolnienia i takie tam sobie zasilki rechabilitacyjne i w ogole inne tam związane z zwolnieniami lekarskimi,to korzystaj,bo renta bardzo ogranicza!my pacjetki onkologiczne ,mozemy chorowac daj Boże ! i tylko do 5 lat ,potem oczywiście jesteśmy zdrowe!!!masz orzeczenie znaczne,więc rentę też powinnaś dostac bez łaski! |
filipinka35 (offline) |
Post #15 12-01-2012 - 16:26:26 |
|
Zaba ja nie pracuje od kilku lat.
filipinka35 (offline) |
Post #17 12-01-2012 - 17:47:56 |
|
Jadziu nie pracuje od 2007 roku. Guza wymacalam w 2010 roku. Operacje mialam w 2011.
ToJa (offline) |
Post #18 12-01-2012 - 18:37:27 |
|
|
Parabola (offline) |
Post #19 12-01-2012 - 18:45:34 |
Nowy Sącz |
W czasie gdy gad mnie dopadł byłam na rencie dawna III grupa/ wypadek samochodowy/ i juz prawie chcieli mnie "uzdrowić" bo zus wysłał mnie do sanatorium..... ![]() Tak mi się wydaje, ze te wszystkie zabiegi laserowe i magnetyczne / kręg. piersiowy/ przyspieszyły rozwój guza i jak stawałam na komisję byłam tuz po operacji. w lipcu byłam w sanatorium a guza wymacałam w pażdzierniku. Dostałam znaczny na czas leczenia tz. chemii i radioterapii. Potem miałam umiarkowany.... ale ja mam jeszcze inne ......... |
nie (offline) |
Post #21 31-01-2012 - 14:12:43 |
gdańsk |
ja wróciłam do pracy też zaczęłam mieć trudności w oddychaniu lekarze to zlekceważyli teraz mam przerzut do płuc.
Gdyby Bóg podarował mi odrobinę życia ubrałbym się prosto, rzuciłbym się ku słońcu odkrywając nie tylko moje ciało ale i duszę . Przekonałbym ludzi jak bardzo są w błędzie myśląc że nie warto zakochać się na starość. Nie wiedzą bowiem że starzeją się właśnie dlatego iż unikają miłości. Powiedziałbym że śmierć nie przychodzi wraz ze starością lecz z opuszczeniem. |
Anonimowy użytkownik (offline) |
Post #22 20-03-2012 - 17:18:02 |
|
no to teraz ja mam pytanie
głupieje w tym wszystkim chociasz tu jest naprawde sporo Waszych informacji, jakos niemoge tego zebrac "do kupy" ![]() od czego mam zacząć? iść do MOPR-u i wziąć dokumenty w sprawie niepełnosprawności? czy ZUS i próba załatwienia renty? tylko z tym jest problem, ponieważ jestem dość młoda i od 7 lat jestem albo na chorobowym, albo wychowawczym, albo macierzyńskim - niewróciłam do pracy bo mam niepełnosprawne dziecko więc ciągne urlop wychowawczy. Jest sens ubiegać sie o rente? |
akzseinga74 (offline) |
Post #23 20-03-2012 - 17:35:16 |
|
Po mojemu jest sens, bo co możesz dostac mając stopień niepełnosprawności? W najlepszym wypadku zasiłek pielęgnacyjny jakoś chyba 155zł. A po drugie jedno nie wyklucza drugiego i możesz, a nawet powinnaś złożyc papiery na rentę i na st. niepełnosprawności.
|
suchal (offline) |
Post #26 22-04-2012 - 14:05:23 |
Uzdrowisko |
Braja, dwa tygodnie po komisji masz na odwołanie. Jeżeli tego się nie robi to ZUS dopiero wtedy zaczyna naliczanie. Muszą Ci wyrobić legitkę i przysłać.
Ja pamiętam, że dzwoniłam do ZUS-u aby zapytać się czy wydadzą mi tymczasowe zaświadczenie o ubezpieczeniu, ponieważ jechałam do lekarza i musiałam mieć dowód ubezpieczenia. Nie zdążyłam jechać po to zaświadczenie, bo akurat doszła legitymacja z decyzją. W ten sposób jakby przyspieszyłam sprawę. Może u kogoś utknęły Twoje papiery. Zadzwoń i zapytaj się. |
braja (offline) |
Post #27 22-04-2012 - 15:23:22 |
|
Byłam tam któregos dnia i sie pytałam, ale mi powiedzieli, ze jeszcze nie mają potwierdzenia składek za ostatnie 5 lat. Dziwne, bo od lat jestem ubezpieczona w tym samym miejscu... No ale skoro zaczynaja odliczanie 2 tygodnie po komisji, to pewnie jeszcze ze 2 tygodnie to potrwa. Dzieki, jeszcze sie nie będe denerwować w takim razie. |
ady (offline) |
Post #29 27-04-2012 - 15:05:43 |
|
![]() Ada A po nocy przychodzi dzień, a po burzy spokój.. Przekaż 1% dla mojego bratanka: [dzieciom.pl] Marcelek |