Staram się o uzyskanie renty

Wysłane przez Amazonki.net 

Al_la (offline)

Post #1

10-05-2012 - 22:12:38

k/Warszawy 

[serwisy.gazetaprawna.pl]

W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół.
Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho

Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx

ToJa (offline)

Post #2

10-05-2012 - 22:27:45

tak, własnie tak

to samo jest z orzecznikami , którzy decyduja o stopniu niepelnosprawności (zespoły ds. orzekania o niepełnosprawnosci) - tam również orzecznicy nie mają odpowiednich specjalizacji, a więc nie sa kompetentni w ustaleniach na co chorujemy
noooooo, bo przeciez najczęściej dają niepelnosprawnośc z tytulu utraty cycka, a nie węzłów niedowiarek

szkoda, że tak mało osób z tym walczy
nic to, bede miala troche czasu to może napisze o naszych przypadkach do tej fundacji (wprawdzie to fundacja związana z zusem, ale moze choc zerkną na literki)

wiwibis (offline)

Post #3

11-11-2012 - 13:22:47

knurów 

witam was dziewczyny ja mam orzeczenie o niepełnosprawności stopien znaczny , jestem po masektomii, nie mam przepracowanych lat czy mam prawo do renty socjalnej i gdzie składac pismo o ręte

Agaba190 (offline)

Post #4

11-11-2012 - 13:48:29

k/Warszawy 

[www.zus.pl]

Jak widać ZUS. Przeczytaj całość, ale chyba nie kwalifikujesz się do renty socjalnej.
Wydaje mi sie, że powinnaś zgłosić się po zasiłek socjalny (do MOPS-u lub GOPS-u).

Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia.
Mark Twain

Zmieniany 2 raz(y). Ostatnia zmiana 11-11-2012 - 14:00:41 przez Agaba190.

wiwibis (offline)

Post #5

11-11-2012 - 14:46:26

knurów 

poszłam do MOPS i dali mi zasiłku stałego 71 zł

b_angel (offline)

Post #6

11-11-2012 - 14:57:29

radom 

a czemu chcesz iść na rentę?
przecież ze znacznym można normalnie pracować ...
większość z nas po zakończeniu leczenia wraca do pracy.... niektóre pracują przez cały okres leczenia .....

. . . . . . . . . . . . . .

...na forum od 16 listopada 2005 ...

wiwibis (offline)

Post #7

11-11-2012 - 15:03:31

knurów 

ja tez pracowałam ale szef zamknął sklep i gdzie mnie przyjmą ze stopniemznacznym a podrugie ciezko z praca

b_angel (offline)

Post #8

11-11-2012 - 15:07:52

radom 

nie masz obowiązku przyznawać się pracodawcy do stopnia niepełnosprawności ....

. . . . . . . . . . . . . .

...na forum od 16 listopada 2005 ...

Agaba190 (offline)

Post #9

11-11-2012 - 19:37:23

k/Warszawy 

Z MOPS-u można też dostawać jeszcze inne świadczenia (np, dopłata do czynszu, do gazu, prądu, do opału na zimę, bony żywnościowe, dopłata do biletu miesięcznego dla Ciebie i dziecka itd). Musisz dowiedzieć się u się u siebie czym oni dysponują. Nie są to jakieś wielkie kwoty, ale wszystko zebrane razem już coś daje.

Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia.
Mark Twain

ALDI 1970 (offline)

Post #10

10-02-2013 - 08:04:31

Częstochowa 

Witam. A ja mam takie pytanie. Złożyłam papiery do ZUS na rentę. Staram się o nią ponieważ pracę mam ciężką - fizczną ,a zakład pracy nie oferuje lżejszego stanowiska pracy. 4 marca upływają mi 182 dni na L4 i co dalej sie dzieje? Chodzi mi o ten okres zawieszenia między okresem poochorobowym , a ewentualnym przyznaniem renty? Jak się zorstrzyga cała ta kwestia w zakładzie pracy? Sory, że zawracam głowę, ale jestem zupełnie zielona i trochę zestresowana. Ach...i jeszcze czy normalnie w tym okresie przysługuje mi leczenie w ramach NFZ? Będę wdzięczna za niusa, pozdrawiam smiling smiley

ToJa (offline)

Post #11

10-02-2013 - 09:20:28

ALDIuśmiech
Po okresie zasiłku chorobowego możesz wystąpić o świadczenie rehabilitacyjne, poczytaj [amazonki.net]
swiadczenie możesz dostac nawet na 1 rok (orzecznikowi wyraźnie powiedz o swojej ciężkiej fizycznej pracy) - świadczenie rehabilitacyjne jest płatne przez cały okres jego trwania
a renta to dopiero nastepny etap

ALDI 1970 (offline)

Post #12

10-02-2013 - 14:28:27

Częstochowa 

Ale ja ,ToJa , złożyłam już papiery na rentę. Powiedziano mi, że jeśli zakład pracy nie oferuje innego stanowiska pracy, a na swoje nie mogę wrócić ze względów zdrowotnych to, żeby od razu starać sie o rentę. No i tak zrobiłam. Zastanawiam się tylko jak wszystko wygląda po tych 182 dniach L4. Zakład pracy rozwiązuje umowę czy jak? Qrcze...jeden problem pogania następny...sad smiley

joakil (offline)

Post #13

10-02-2013 - 19:42:42

Pomiechówek 

Aldi napiszę jak było u mnie. Po skończonym L4 ( z zachowaniem terminów duży uśmiech ) złożyłam o świadczenie rehabilitacyjne. Na komisję stawałam z miesiąc po zakończonym zwolnieniu. Zakład pracy wiedział, że składałam o świadczenie, bo sami wypełniali mi papiery (do ZUS musisz złożyć wnioski wypełnione przez zakład pracy). Poinformowałam ich tylko, kiedy mam mieć komisję. Ponieważ odmówiono mi świadczenia i uznano całkowitą niezdolność do pracy, musiałam składać kolejny wniosek o rentę. Tym razem obeszło się bez komisji (uznano poprzednie orzeczenie) i dostałam rentę na rok. Zakład pracy (po otrzymaniu dostarczonej przeze mnie decyzji) rozwiązał ze mną umowę z datą zakończenia L4 (od tego dnia przyznano mi rentę). Dostałam też zaległe pieniądze z ZUS. Z pracy dostałam też odprawę. Niestety okres między zakończeniem zwolnienia a rozliczeniem z ZUS byłam bez środków pieniężnych. Potem wszystko wyrównali ale było ciężko. Tym bardziej, że byłam jedynym żywicielem rodziny.....
Myślę, że u Ciebie też tak będzie (bez tego zamieszania ze świadczeniem rehabilitacyjnym). Jeśli przyznają Ci rentę, to dostaniesz ją od dnia następnego po ostatnim dniu L4 i z tym dniem pewnie będziesz miała rozwiązaną umowę. Niby zakład pracy nie musi Cię zwalniać ale musiałabyś dostarczyć zaświadczenie od lekarza, że możesz pracować ale chyba Tobie nie o to chodzi. duży uśmiech

ALDI 1970 (offline)

Post #14

14-02-2013 - 10:00:38

Częstochowa 

Dzięki Joakil smiling smiley Teraz pozostaje mi oczekiwać na komisję smiling smiley Pozdrawiam serdecznie!!

katiusza (offline)

Post #15

15-02-2013 - 15:31:59

Zbąszyń 

Jestem właśnie po wizycie u orzecznika ZUS. Pani stwierdziła, że nie widzi podstaw, żebym nie mogła iść do pracy na cały etat. Mam wykształcenie wyższe, przepracowałam ponad 30 lat w szkole, w tym tylko 2 lata w sekretariacie, resztę jako nauczycielka, w tym od 1999 roku w gimnazjum. Intensywne leczenie onkologiczne przeszłam w 2010 roku, teraz jestem w trakcie hormonoterapii. Wyliczono mi, że jestem 2 lata po leczeniu i jazda do roboty! Nie mam prawa czuć się źle, a to, że rokowania niepewne [jak napisał lekarz onkolog] to orzeczniczkę nie obchodzi. Obchodzi ją tylko to, co było, a nie miałam kolejnej chemii i kolejnej operacji [w zeszłym roku pojawił się nowy guzek, miałam biopsję, ale wykazała, że nie jest złośliwy]. W uzasadnieniu odmowy renty orzeczniczka powołuje się na rodzaj i charakter mojej dotychczasowej pracy, no to by musiała sobie chociaż przez tydzień w gimnazjum popracować! Ostra jazda, a nie to, co siedzenie w ciszy i spokoju w gabinecie i traktowanie starających się o rentę jak żebraków! Oczywiście - od jej decyzji się odwołałam i na razie czekam na wiadomość z ZUS-u.

Wioletta (offline)

Post #16

19-02-2013 - 09:34:01

Ciechanów 

Pisałam w innym poście,ale nikt nie odpowiedział, może to nie jest dobre miejsce, ale się martwię, skończyło mi się zwolnienie i byłam na komisji, ZUS wsyła mnie na 2 lata renty,ale ja wolałabym iść na świedczenei rehabilitacyjne z powodów finansowych (jaką rentę mogę dostać po 10 latach pracy), teraz nie wrócę do pracy bo chemia co tydzień, ale mam mieć zmieniony schemat i w lato chciałabym wrócić do pracy mimo rozsiania choroby, nie chcę żeby ZUS traktował mnie jak zombi i zwalniał mnie teraz z pracy, skoro zakład pracy chce na mnie czekać. Czy jest sens odwołać się od decyzji o rencie i mieć nadzieję o przyznanie świadczenia? Może ktoś zna podobny przypadek,mam 33 lata.

Al_la (offline)

Post #17

19-02-2013 - 09:52:49

k/Warszawy 

Wieletto, nikt Ci nie odpowiedział, bo być może nikt nie wie.
ZUS chętniej daje rentę, niż świadczenie rehabilitacyjne, bo renta ich mniej kosztuję.
Ja też występowałam o świadczenie, a dostałam rentę.
Nie mam pojęcia, czy jest sens się odwołać.
Napisz na PW do ToJki. Jak Ona nie wie, to pewnie nikt nie wie duży uśmiech

W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół.
Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho

Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx

Wioletta (offline)

Post #18

19-02-2013 - 12:43:39

Ciechanów 

Dzięki Alu, skontaktowałam się z moim kuzynem Prawnikiem, dam znać na forum jakie są efekty odwołania, może się komuś przyda ta wiedza, dziękuję.

joakil (offline)

Post #19

19-02-2013 - 17:37:24

Pomiechówek 

Wiolu wcześniej nie doczytałam Twojego pytania? (nie natknęłam się na nie). Jak stawałam pierwszy raz na komisję, to też chciałam świadczenie. Lekarz wtedy powiedział mi bardzo wyraźnie, że nie może mi dać świadczenia, ponieważ moja choroba jest zbyt poważna i on nie widzi możliwości wyleczenia mnie w ciągu trwania świadczenia. Powiedział, że może mnie na nie wysłać tylko wtedy, gdybym wyzdrowiała. Teoretycznie po świadczeniu powinno się wrócić do pracy a nie przechodzić na rentę. Wiem, że tak też sie dzieje. Dostają dziewczyny świadczenie a potem przechodzą na rentę ale to chyba już przesłaość lub zależy to od rejonu duży uśmiech . Na rentę nie musisz iść. Możesz z niej zrezygnować. Musisz tylko dostarczyć do zakładu pracy zaświadczenie od lekarza, że możesz pracować...... Co do odwołania, to na pewno sobie nie zaszkodzisz a może Ci się uda? Życzę Ci tego buzki

Wioletta (offline)

Post #20

19-02-2013 - 18:07:02

Ciechanów 

Dzięki Asiu

malgo72 (offline)

Post #21

03-03-2013 - 10:50:57

poznań 

Dziewczyny proszę o pomoc w napisaniu uzasadnienia do sprzeciwu wobec orzeczenia lekarza orzecznika zus który stwierdził że nie jestem niezdolna do pracy. Rente otrzymywałam od marca 2009. Jestem po mastektomi i usunięciu węzłów z powodu nowotworu złosliwego.

ToJa (offline)

Post #22

03-03-2013 - 13:28:05

a jakieś inne choroby współistniejące masz?
bo sama mastektomia + wycięcie węzłów to za mało na przedłużenie renty, tym bardziej, ze byłaś na niej aż 4 lata

malgo72 (offline)

Post #23

03-03-2013 - 13:47:18

poznań 

Nie ,nie mam

ToJa (offline)

Post #24

03-03-2013 - 14:03:33

Skoro nie masz żadnych chorób współistniejących, to raczej nie masz szans na rentę, ale odwołanie możesz pisać. Tylko zastanawiam sie co w tym odwołaniu napisać. Większość dziewczyn z forum miało mastektomię i wycięte węzły, a wiele z nich ma poważne choroby współistniejące i odwołania nic nie pomogły. Trzeba było wyroku sądu , żeby dostały rentę.
Ja nawet nie pomyślałam, żeby starać się o rentę. Jestem po oszczędzającej, miałam wycięte węzły (z tego 1 z przerzutem), no i mam 3 choroby współistniejące, a walczę z czwartą. Nie dostałam nawet w orzecznictwie stopnia umiarkowanego, więc o rencie nie ma co myśleć.

ToJa (offline)

Post #25

03-03-2013 - 14:20:47

Zdaje sobie sprawę, że pisze post pod postem ale czekalam aż minie15 minut . Posty dotyczą dwóch różnych spraw, więc nie za bardzo był sens łączenia ich.
Przepraszam za zlamanie regulaminu oczko

Wioletta
Pisałam w innym poście,ale nikt nie odpowiedział, może to nie jest dobre miejsce, ale się martwię, skończyło mi się zwolnienie i byłam na komisji, ZUS wsyła mnie na 2 lata renty,ale ja wolałabym iść na świadczene rehabilitacyjne z powodów finansowych (jaką rentę mogę dostać po 10 latach pracy), teraz nie wrócę do pracy bo chemia co tydzień, ale mam mieć zmieniony schemat i w lato chciałabym wrócić do pracy mimo rozsiania choroby, nie chcę żeby ZUS traktował mnie jak zombi i zwalniał mnie teraz z pracy, skoro zakład pracy chce na mnie czekać. Czy jest sens odwołać się od decyzji o rencie i mieć nadzieję o przyznanie świadczenia? Może ktoś zna podobny przypadek,mam 33 lata.
Wcześniej nie zauważyłam tego postu i pytania - sory. Może jeszcze aktualne to napisze co wiem.
Jeśli koniecznie chciałabyś wrócić do pracy to można spróbować:
1. jesli juz masz decyzje o przyznaniu renty - tak ze 30 dni przed zamierzonym terminem powrotu do pracy, wziąć od onkologa zaświadczenie, ze nie ma przeciwskazan do powrotu do pracy i z tym zaswiadczeniem iśc do lekarza medycyny pracy, aby dal zdolność do pracy. Napisać wniosek do ZUS (dołaczyć zaswiadczenia), że wnioskujesz o przerwanie renty.
2.Można też byc na rencie ipracować - potrzebne jest tylko zaswiadczenie o zdolności do pracy - dostajesz wtedy kase z zusu i kasę z zakładu pracy (sa jedynie obwarowania co do wyokości zarobków, niestety nie umiem Ci powiedziec ile można zarobić - na pewno znajdziesz to na stronie zusu)
3. Jesli nie masz jeszcze decyzji o przyznaniu renty możesz ponownie zlożyc wniosek o świadczenie rehabilitacyjne, ale konieczne jest dołączenie zaswiadczenia od onkologa, że nie widzi przeciwskazań do pracy i po zakonczeniu swiadczenia rehabilitacyjnego masz duże szanse na powrot do pracy.

Al_la
Napisz na PW do ToJki. Jak Ona nie wie, to pewnie nikt nie wie

Dzięki za uznanie uśmiech ale az taka wszechwiedząca ToJa nie jestem chichot
Wioletta
......... skontaktowałam się z moim kuzynem Prawnikiem, dam znać na forum jakie są efekty odwołania, może się komuś przyda ta wiedza, ........
Wioletta, czy może juz masz jakąs odpowiedź pyta

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 03-03-2013 - 14:21:24 przez ToJa.

malgo72 (offline)

Post #26

03-03-2013 - 16:17:36

poznań 

Mimo wszystko chcę się odwołać tylko nie wiem co napisać w uzasadnieniu,myślałam o napisaniu o tym, że byłam sprzedawcą, a ograniczenia(dzwiganie) jakie mam po wycięciu węzłów nie pozwalają pracować w tym zawodzie .

ToJa (offline)

Post #27

03-03-2013 - 16:42:53

Ależ oczywiście możesz się odwołaćuśmiech i oby zusowscy orzecznicy byli dla Ciebie łaskawi uśmiech
Pomyśl jeszcze o czym mogłabyś napisać w odwołaniu, bo samo ograniczenie co do wykonywania zawodu sprzedawcy raczej nie pomoże. Jesteś młodą osobą - zus zaproponuje Ci przekwalifikowanie (są różne kursy z dotacjami unijnymi, lub całkowicie finansowane przez UE w ramach programu Kapitał Ludzki).
oooooo np były takie szkolenia [www.poznan.pl]
Nie piszę tego, żeby Cię zniechęcić do odwoływania się, ale dlatego, że aby "rozmawiać" z zusem trzeba mieć bardzo mocne argumenty.

W tzw międzyczasie proponuje wystąpienie do Powiatowego Zespołu do Spraw Orzekania o Niepełnosprawności w Poznaniu, ul. Słowackiego 8 aby uzyskać orzeczenie o stopniu niepełnosprawności (jeśli jeszcze nie masz takowego)

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 03-03-2013 - 16:44:21 przez ToJa.

katiusza (offline)

Post #28

04-03-2013 - 11:16:04

Zbąszyń 

Ja napisałam odwołanie od decyzji orzecznika ZUS. Pomogła mi w tym koleżanka, znajoma ze szpitala, która nie dostała renty, na komisji też odmownie, no więc dalej do sądu (tu już pomógł jej prawnik za niewielką opłatą, ok.50 złotych). Wniosek do sądu składa się w ZUS-ie. Dostała rentę na 2 lata, nawet nigdzie już nie musiała jechać, decyzję przysłano jej do domu. A co do sprzeciwu od decyzji orzecznika ZUS, to wymieniłam, jakie miałam leczenie, potem,że skutki tego leczenia cały czas odczuwam dotkliwie (wymieniłam jakie - najlepiej,jeśli jest najwięcej takich, które w Twojej pracy malgo będą Ci przeszkadzać i potem opisałam uciążliwości mojej pracy zawodowej). Powinnaś oczywiście mieć jakiś dowód od lekarza, że masz różne dolegliwości (np.wpisy w kartotece od lekarza rodzinnego, może od innych specjalistów). Ja już byłam na komisji w ZUS-ie, powiedziano mi, że decyzja przyjdzie do domu w ciągu ok. 2 tygodni, ale przepracowałam ponad 30 lat i byłam tylko 1 rok na rencie.

Wioletta (offline)

Post #29

04-03-2013 - 12:00:08

Ciechanów 

Wzywają mnie jutro do Warszawy na komisję, dam znać jak było.

andzia73 (offline)

Post #30

05-03-2013 - 10:33:18

Gdańsk 

Wioletta kciuki trzymamok

Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 647
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024