Zniżki na przejazdy komunikacją miejską i dalekobieżną
Al_la (offline) |
Post #2 27-07-2010 - 19:04:32 |
k/Warszawy |
[www.ztm.waw.pl]
![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
amado (offline) |
Post #3 27-07-2010 - 19:06:26 |
|
W Warszawie gdy ma się stopień znaczny przejazdy komunikacją miejską są bezpłatne:
Uprawnienia niektórych osób do ulg za przewozy środkami lokalnego transportu zbiorowego w m.st. Warszawie oraz sposób dokumentowania tych uprawnień Przejazdy bezpłatne: Osoby uznane za niepełnosprawne w stopniu znacznym Orzeczenie potwierdzające niepełnosprawność wydane przez zespół orzekający o stopniu niepełnosprawności, na podstawie przepisów prawa polskiego lub ważna legitymacja wydana przez właściwy organ, dokumentująca stopień niepełnosprawności zgodnie ze wzorem określonym przez Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej. |
luska (offline) |
Post #6 24-10-2010 - 18:35:42 |
Gdynia |
Popatrz tu sobie .....(wprawdzie ta tabelka jest dla niewidomych ale ZNACZNY to chyba bez różnicy z jakiego symbolu)
[www.pzn.itl.pl] Ciesz się drobnymi rzeczami, gdyż pewnego dnia możesz odkryć, że były one wielkie. Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 24-10-2010 - 18:46:56 przez luska. |
filipinka35 (offline) |
Post #9 21-07-2011 - 13:17:27 |
|
Mam legitymacje,stopień znaczny na dwa lata i wszystkie przejazdy autobusami i SKM i pociagami w strefie SKM mam za DARMO i mój mąz jako opiekun tez. Opiekun wskazany przeze mnie Ale Super Zycie jest najpiękniejsze !!! Prowadzę bloga kulinarnego: Kulinarne inspiracje Moniki. Po informacje zapraszam do mojego profilu (domku) znajdującego sie na Naszym forum. |
adamalika74 (offline) |
Post #10 13-09-2011 - 12:30:07 |
Szczecin |
|
lulu (offline) |
Post #11 13-09-2011 - 12:34:46 |
k/Kwidzyna |
Ja myślę, że możesz, przecież orzeczenie jest podstawą wydania legitymacji.
Na Forum od 07 lutego 2008 2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu 2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna ![]() |
ToJa (offline) |
Post #14 13-09-2011 - 21:04:49 |
|
niestety nie jest to prawdą
![]() orzeczenie nie jest podstawa do zniżki komunikacyjnej podstawa jest legitymacja w przepisach jest BARDZO wyraźnie napisane: Dokumentami poświadczającymi uprawnienia osób niezdolnych do samodzielnej egzystencji do korzystania z ulg są: ............................. legitymacja osoby niepełnosprawnej stwierdzająca znaczny stopień niepełnosprawności wydana przez powiatowy zespół d/s orzekania do niepełnosprawności Oczywiście, jeśli natkniemy sie na przychylnego konduktora (Gawronku ukłony dla Ciebie) to zaakceptuje tylko orzeczenie. Wypis z orzeczenia wystarczy, ale tylko i wy łacznie w przypadku orzeczenia z ZUS, KRUS lub KiZ se poczytajcie ![]() |
Gawron2 (offline) |
Post #15 13-09-2011 - 21:29:39 |
|
ToJu ... nie chcę wchodzić w zatargi ale istotne są zapisy dokładne i jeszcze aktualizacje tych zapisów zawsze gdy wchodzą w życie zmiany zatwierdzone uchwałą ...
... na stronie, którą podałaś brak aktualizacji ... przepraszam, ale poczytaj tutaj ... http://pomocspoleczna.ngo.pl/x/10784 |
ToJa (offline) |
Post #16 13-09-2011 - 21:42:18 |
|
czytam czytam i nie mogę sie dopatrzeć
![]() należy pamiętać, ze co innego stopień znaczny (przy orzeczeniu z ZUS-u lub KRUS-u - wtedy legitymacji nie potrzeba, wystarczy orzeczenie) a co innego orzeczenie z miejskiego/powiatowego zespołu ds. orzeczenia o niepełnosprawności - wtedy wymagana jest legitymacja |
Gawron2 (offline) |
Post #17 13-09-2011 - 22:26:11 |
|
ToJu jest takie zdanie ... ,,Do ulgi uprawnia jeden z dokumentów:... "
... a wierz mi, ze obsługa widzą orzeczenie , to honoruje ... nie ma problemu ... byleby orzeczenie nie utraciło swej ważności a tutaj można pobrać plik z ulgami przejazdowymi i wymienionymi dokumentami ... video: [www.mazowieckie.com.pl] |
adamalika74 (offline) |
Post #18 18-09-2011 - 20:44:43 |
Szczecin |
![]() No cóż jeśli będzie natrętny kontroler to sie bedę z nim kłóciła, jesli nie zrozumie po dobroci, to wyjmę swą protezę i walnę go w ryj ![]() |
ToJa (offline) |
Post #21 07-10-2011 - 18:54:18 |
|
Halinko, NIGDZIE nie jest napisane, że osoba niepełnosprawna może korzystać ze niżek w komunikacji TYLKO I WYŁACZNIE w obecności opiekuna
a tutaj sa znizki ![]() |
Agaba190 (offline) |
Post #29 04-09-2013 - 00:12:10 |
k/Warszawy |
[www.esky.pl]
[www.polferries.pl] Coś takiego znalazłam. Ale myślę, że szczegółowe informacje uzyskasz bezspośrednio u przewożników. ![]() Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. Mark Twain |