Dodatkowy urlop

Wysłane przez basia04 

joakil (offline)

Post #1

08-03-2011 - 10:54:55

Pomiechówek 

To po co określa się datę od kiedy przyznaje się stopień niepełnosprawności jeżeli potem nie bierze się tego pod uwagę? myśli

ToJa (offline)

Post #2

08-03-2011 - 11:46:10

Moja kadrowa też sie "na mnie" uczyła
ale ja pomogłam jej sie nauczyć

Wydrukowałam cała ustawę dotycząca zatrudniania osoby niepełnosprawnej
zakreśliłam wszystkie przywileje osoby niepełnosprawnej
wcześniej wyszukałam nr do PIP i do PFRON - nr te również podałam kadrowej
+ nr do PCPR (u nas mają tam dyżur prawnicy)

przed przekazaniem w/wym wiadomości, sama zadzwoniłam do PIP do osoby zajmującej się zatrudnianiem niepełnosprawnych, upewniłam sie co mi się należy, aby ewentualne błędy w interpretacji przepisów móc skorygować.
Sama bardzo długo pracowałam jako kadrowa, wiec przepisy prawa pracy nie są mi obce.

Halu, niestety w budżetówce (szkoły) zakład pracy nie ma żadnych ulg (żadnej kasy nie dostaje) przy zatrudnianiu osoby niepełnosprawnej.

Co do dat to wgłębię sie w problem w łikend i napisze dokładnie co i jak, bo coś mi tu nie pasuje w tym, że urlop należy się od daty wydania orzeczenia.
Data wydania orzeczenia, a data przyznania niepełnosprawności to zupełnie inna sprawa.

Mag , na chłopski rozum to w kadrach nic nie ma i chłopski rozum jest do kitu oczko prawo jest prawem, a tam wyraźnie pisze.....po roku

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 08-03-2011 - 11:50:50 przez ToJa.

basia04 (offline)

Post #3

08-03-2011 - 12:16:51

Olsztyn 

Po roku pracy..A jak Hala była na zwolnieniu i zasiłku reh. to też była pracownikiem firmy. I urlop się nalezy, jak psu kośc. Tylko wiecie co kadrowe gubią się w tych wszystkich przepisach i w sumie im się nie dziwię.

Hala1962 (offline)

Post #4

10-03-2011 - 17:42:27

Szczecin 

no to u mnie sprawa rozstrzygnięta - mam po 10 dni za 2009, 2010 i 2011, czyli mogę się urlopować i urlopować...
co ja zrobię z 56 dniami + 2 dniami opieki nad dzieckiem? hmmmm... muszę pomyśleć duży uśmiech

krakuska (offline)

Post #5

10-03-2011 - 17:52:36

Kraków 

Tak czytam i czytam i bardzo sie cieszę, że nie mam tak upierdliwej kadrowej radocha
Ja robię swoją robotę , a ona swoją i jest ok.duży uśmiech

ToJa (offline)

Post #6

10-03-2011 - 19:18:02

no i fajnie Halu, że Twoja kadrowa wreszcie doczytała to co my na forum wiemy od dawna chichot

no i mamy potwierdzenie, że jednak dobrze interpretujemy przepisy uśmiech

wiem co zrobisz z częścią urlopu (ale to na priv )

basia04 (offline)

Post #7

23-03-2011 - 12:10:06

Olsztyn 

Ja od dzisiaj przebywam na urlopie 42 dni....6 dni z 2009 r. 26 dni z 2010 i to wypisałam na na wniosku o urlop wypoczynkowy. 10 dni "od państwa" wypisałam na wniosku o urlop dodatkowy. A jeszcze mi zostało 36 dni bieżącego urlopu.

Hala1962 (offline)

Post #8

23-03-2011 - 13:17:45

Szczecin 

no...ja też biję w tym roku rekordy w pracy jeśli chodzi o urlop...
zazdroszczą mi że hej oczko

ToJa (offline)

Post #9

23-03-2011 - 15:00:39

szkoda, ze ja od razu miałam przyznawany urlop zgodnie z prawem

ledwo się w tym roku wyrobie z dniami urlopowymi (pomimo, że dodatkowo zaległe z ub,. roku mam 10 dni)

basia04 (offline)

Post #10

23-03-2011 - 15:44:34

Olsztyn 

Halu, powinnyśmy dostać jakąś nagrodę z zakładu pracy, że jesteśmy takie pracowite i tak mało korzystamy z urlopów, że aż tyle nam zostajetak

Halinka (offline)

Post #11

08-11-2011 - 17:39:30

Doszły mnie dziś niemiłe plotki, jakoby w planie była jakaś zmiana ustawy, likwidująca tych 10 dni urlopu dodatkowo! Ponoć od stycznia jużmyśli Mnie nie dotyczyłoby i tak, ale czy to w ogóle może być prawda?

ToJa (offline)

Post #12

08-11-2011 - 17:51:06

tak (ale nie do końca to jest tak, że nas pozbawia tego urlopu) Halinko, już gdzieś pisałyśmy na forum

daj mi minutkę zaraz znajdę forumowicz

poczytaj tutaj

[www.lzinr.lublin.pl]

Zmieniany 2 raz(y). Ostatnia zmiana 08-11-2011 - 17:54:29 przez ToJa.

Halinka (offline)

Post #13

08-11-2011 - 17:53:36

Ok, klapłam i czekam - wedle rozkazuoczko

Agaba190 (offline)

Post #14

09-11-2011 - 12:13:31

k/Warszawy 

Kurde. Zawsze coś wykombinują.
Co to znaczy " lekarz sprawujący opiekę nad osobą niepełnosprawną". ? Czy to może być mój onkolog?.
No chyba, że zakład wyśle mnie do lekarza medycyny pracy.

Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia.
Mark Twain

ToJa (offline)

Post #15

09-11-2011 - 12:24:25

ja sobie wykombinowałam to tak:

Papiery z choroby onkologicznej, ginekologicznej, kręgosłupowej, endokrynologicznej, okulistycznej - wezmę w łapkę jak się będę udawać do lekarza medycyny pracy (mój zakład pracy ma takowego).
Lekarzowi (takiego dośc ludzkiego człowieka mamy winking smiley ) powiem co i jak - że ja muszę na rehabilitacje jeździć, że sanatoria, że turnusy itede itepe, a nijak te 26 dni nie wystarczy, no bo skoro zdrowemu człowiekowi ledwo tego urlopu wystarcza w ciągu roku, to co mówić o nas "zdechlatych"

taaaaa se wszystko obmyśliłam, ino nie wiem czy nadal będę miała umiarkowany, bo mam ino do końca grudnia 2011

Agaba190 (offline)

Post #16

09-11-2011 - 13:26:50

k/Warszawy 

Ja zrozumiałam, że w sprawie urlopu nie ma żadnych zmian. Tylko sprawa skróconego czasu pracy.

Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia.
Mark Twain

ToJa (offline)

Post #17

09-11-2011 - 14:06:01

cholibka, no tak AGABA, masz rację
z tego co wyżej wkleiłam tak właśnie wynika - skrócony czas pracy
ale chodzi mi po głowie, że o urlopie też gdzies było
teraz już nie mam czasu, bo doktor zebowy na mnie czeka
ale jak wróce to bedem szukać co z tym urlopem
nooooo bo nie wiem czy walczyć o umiarkowany czy se odpuścić
bo mnie akurat na 7h pracy to nie zalezy
i tak pracuje minimum 10 - bo lubie chichotniedowiarek

Agaba190 (offline)

Post #18

09-11-2011 - 16:46:13

k/Warszawy 

Coś takiego znalazłam.
[www.bhp-platforma.pl]

A tu o tym, że w sprawie urlopów jest bez zmian

[www.gofin.pl]

Mark Twain

Halinka (offline)

Post #19

09-11-2011 - 18:09:23

Dzięki, Dziewczętabuzki

Agaba190 (offline)

Post #20

09-11-2011 - 18:47:34

k/Warszawy 

ToJa
cholibka, no tak AGABA, masz rację
z tego co wyżej wkleiłam tak właśnie wynika - skrócony czas pracy
ale chodzi mi po głowie, że o urlopie też gdzies było
teraz już nie mam czasu, bo doktor zebowy na mnie czeka
ale jak wróce to bedem szukać co z tym urlopem
nooooo bo nie wiem czy walczyć o umiarkowany czy se odpuścić
bo mnie akurat na 7h pracy to nie zalezy
i tak pracuje minimum 10 - bo lubie chichotniedowiarek

No jasne, że walcz o umiarkowany. Pomijam te 10 dni dodatkowo, ale przecież można sobie co nieco odliczyć w PIT. A poza tym u nas to nigdy nic nie wiadomo, może znowu coś zmienią? I co będziesz wtedy występować o zmianę stopnia.

14 grudnia idę na kontrolę do onkologa. Ciekawa jestem, czy wystawi mi zaświadczenie, że powinnam mieć skrócony czas pracy. Przecież on nawet nie wie, że się przepisy zmieniają. W ogóle to jestem pewna, że nawet nie zna tych co obowiązują obecnie. Sama nie wiem jak mu umotywować, że chcę pracować krócej.

Mark Twain

ToJa (offline)

Post #21

09-11-2011 - 18:58:11

no a może najprościej:
dajesz radę pracować ino 7 h z dwoma przerwami, bo jak będziesz dłużej pracowac, to Cie ręka boli, jak ja tak trzymasz na biurku (czy też gdzie indziej - se dopasuj do wykonywanej czynności)
nooo i przedew wszystkim jak bedziesz musiała pracować 8h to chyba zaczniesz się o rente starać, a tym samym narazisz panstwo polskie na znaczne straty finansowe oczko

Agaba190 (offline)

Post #22

09-11-2011 - 19:14:01

k/Warszawy 

Bardzo dobrze mi radzisz. Zwłaszcza, że to całkowicie prawda. Ręka mnie boli cały czas. Puchnie kiedy chce. Musze ją przynajmniej dwa razy dziennie masować i jeszcze się gimnastykować. A ja albo przy biurku albo służbowo w samochodzie. Czasami to już mam dosyć. W sumie to chyba bym chciała być na rencie, ale przecież nikt mi jej teraz nie da. smutny

Mark Twain

Lonia (offline)

Post #23

09-11-2011 - 20:02:41

...na skraju Puszczy Noteckiej ;))) 

Dziewczyny , jestem po rozmowie z moja kadrową i radcą prawnym , więc 10 dni urlopu przysługuje po roku od uzyskania stopnia niepełnosprawności ( ja miałam umiarkowany do grudnia tego roku ,w lipcu wystąpiłam o podwyższenie-teraz mam znaczny ) i ważna uwaga ten urlop trzeba wykorzystać w roku kalendarzowym w którym przysługuje , on nie przechodzi na następny rok , po prostu przepada.
Ponadto przysługuje 7 godzinny dzień pracy do końca tego roku na podstawie orzeczenia o niepełnosprawności . Natomiast od przyszłego roku , żeby skorzystać ze skróconego czasu pracy trzeba dodatkowego zaświadczenia od lekarza .
Ja już dostałam pismo z mojej pracy zacytuje tutaj fragment jego treści
" Jest Pani zaliczona do znacznego/umiarkowanego stopnia niepełnosprawności.
Zgodnie z art.15 ust 2 ustawy z dnia 27 sierpnia 1997 r. o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnieniu osób niepełnosprawnych (Dz.U.z 2011r.Nr 127, poz.721 z póżn. zm.)w obowiązującym od 1 stycznia 2012r., czas pracy osób niepełnosprawnych w jednym z tych stopni nie może przekraczać 7 godzin na dobę i 35 godzin tygodniowo, jeżeli lekarz przeprowadzający badania profilaktyczne lub w razie jego braku - lekarz sprawujący opiekę nad osobą wyda zaświadczenie o celowości stosowania do niej skróconej normy czasu pracy".

Czyli znowu kolejne utrudnienie dla nas ....może nie wszyscy w obawie przed zwolnieniem z pracy dostarczą takie dodatkowe zaświadczenia ....sad smiley

Agaba190 (offline)

Post #24

10-11-2011 - 07:43:35

k/Warszawy 

Zapytam, gdzie wyczytał wasz prawnik o tym, że urlop przepada. Wszędzie gdzie czytam pisza, że te 10 dni jest tak samo traktowane jak zwkły urlop wypoczynkowy.
znalazłam coś takiego
[www.podajdalej.lm.pl]

gdzie piszą, że wręcz przeciwnie. Urlop należy ci sie 3 lata wstecz.
A w znowelizowanej ustawie nic nie mogę sie doczytać, żeby ten paragraf się zmienił.
Niech wasz radca poda podstawę.

Mark Twain

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 10-11-2011 - 07:48:45 przez Agaba190.

ToJa (offline)

Post #25

10-11-2011 - 09:16:37

już kiedys dyskutowałysmy o tym na forum "czy przepada czy nie"
telefonowałam wówczas do PIP
uzyskałam odpowiedź:
dodatkowe 10 dni urlopu traktowane jest jak normalny urlop wypoczynkowy, przechodzi na następne lata

Agaba190 (offline)

Post #26

10-11-2011 - 10:40:35

k/Warszawy 

Ja to wiem, ale Lonia napisała tak jakby w odniesieniu do znowelizowanej ustawy. A wg mnie tam nic nie na ten temat.
Ponieważ konsultacja była na wysokim szczeblu oczko(kadrowa i radca prawny) to niech podadzą z czego to wynika, że wg nich przepada.

Mark Twain

ToJa (offline)

Post #27

10-11-2011 - 10:45:34

eeeeeeeee do nowej ustawy odniosła sie tylko ze skróconym czasem pracy

tak czy inaczej 10 dni mamy w kieszeni i możemy je wyjąc dopiero w przyszłym roku oczko

chociaż nie wiem jak to możliwe, żeby komus zostało 36 dni na nastepny rok smiling smiley

ja np. mam jeszcze 20 dni urlopu, który wykorzystam w przyszłym roku
umiarkowanego chyba już nie będę miała - i niech mi tylko kadrowa powie, ze odejmie mi 10 dni z tych 20 - to będzie awanturka oczko

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 10-11-2011 - 10:47:58 przez ToJa.

Lonia (offline)

Post #28

15-11-2011 - 12:35:43

...na skraju Puszczy Noteckiej ;))) 

ToJa i Agaba , macie rację urlop nie przepada , jest traktowany na równi z urlopem wypoczynkowym.Nic wiecej nie bedę pisała , ponieważ sprawa jest jasna . Przepraszam za niepotrzebny zamęt :*

krysia025 (offline)

Post #29

29-11-2011 - 17:14:03

Choszczno 

Dziewczyny potrzebuje waszej rady,otóż wróciłam do pracy z czego bardzo się ciesze. Mam ustaloną grupę niepełnosprawności umiarkowany i z tego tytułu 10dni urlopu więcej ale to dopiero po 10 lutego czyli rok po wydaniu orzeczenia ale słyszałam że należy mi się wolne na dzień badan tylko nie wiem czy tak jest a jak jest to czy też dopiero po roku jak urlop.Bo dzisiaj w zakładzie mi mówili że o dniu wolnym nic im nie wiadomo a jak mam badania kontrolne 15.12 to muszę wpisać sobie urlop na ten dzień. Proszę o odpowiedz bo nie chodzi mi o ten dzień urlopu bo mam go jeszcze dużo zaległego ale jak mi się należy wolne to należy uśmiech

mag_dag (offline)

Post #30

29-11-2011 - 18:51:45

Sosnowiec 

krysiu, tu masz cały dział poświęcony przywilejom, pewno w nim znajdziesz odpowiedź:

[amazonki.net]

Gdyby mi coś przyszło do głowy, niech zaczeka. (Dominik Opolski)

-----><-----

----------------------------------------------------------
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 721
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 14207 dnia 25-04-2022