Ulga rehabilitacyjna

Wysłane przez Al_la 

goja66 (offline)

Post #1

04-02-2019 - 20:59:32

Ozorków 

Agaba190
Znalazłam jeszcze takie coś w sprawie odliczania kosztów samochodu w ramach ulgi rehabilitacyjnej.
Jeżeli jesteśmy na utrzymaniu męża, mamy orzeczenie o niepełnosprawności i nie mamy dochodów wyższych niż 12357,60 zł (w 2018 roku), to ulgę w wysokości do kwoty 2280 zł możemy odliczyć zarówno my jak i nasz mąż. Czyli de facto dwie ulgi łącznie do 4560 zł.
Do poczytania dla osób zainteresowanych
[poradnikprzedsiebiorcy.pl]

Zwróćcie uwagę na podany przykład pani Anny i pana Marka.

Tylko szukam przepisów na podparcie tego.

Chyba znalazłam:

....W przypadku podatników pozostających w związku małżeńskim, każdy z małżonków ustala osobno, czy spełnia warunki do zastosowania ulgi rehabilitacyjnej. Jeśli więc oboje małżonkowie ponoszą wydatki, np. z tytułu używania własnego samochodu osobowego, a więc takie, które mogą być odliczone do wysokości 2.280 zł, limit w tej wysokości przysługuje osobno każdemu z małżonków. Przy czym jeśli wydatki takie ponosi osoba niepełnosprawna, która korzysta z samochodu osobowego na własny użytek oraz niepełnosprawnych dzieci, to limit w kwocie 2.280 zł dotyczy wszystkich tych wydatków. Podobnie gdy podatnik ponosi wydatki na używanie samochodu osobowego w celu zaspokojenia potrzeb niepełnosprawnego współmałżonka oraz niepełnosprawnych dzieci, którzy pozostają na jego utrzymaniu, to bez względu na liczbę tych osób, wszystkie wydatki z tego tytułu również może odliczyć tylko do kwoty 2.280 zł.

Zaprezentowane stanowisko jest zgodne ze stanowiskiem Ministerstwa Finansów zawartym w broszurze informacyjnej pt. "Ulga rehabilitacyjna - roczne rozliczenie podatku za 2017 r." zamieszonej na stronie internetowej tego resortu (http://sip.mf.gov.pl) - dokument nr 148338/K. Z broszury tej wynika, że każda osoba niepełnosprawna oraz osoba posiadająca na utrzymaniu osobę niepełnosprawną dysponuje "własnym" limitem do kwoty 2.280 zł. Przy czym danej osobie fizycznej przysługuje jeden limit z tytułu odliczenia wydatków związanych z używaniem samochodu osobowego, nawet jeżeli ma na utrzymaniu jedną, dwie czy więcej osób niepełnosprawnych i sama jest niepełnosprawna.

To ze strony [www.gofin.pl]

Agaba-no nie wydaje mi się ,że oboje ..mogą odliczyć ...Przeczytałam tylko raz i nie mam czasu jeszcze raz...Ale chyba nie ..Nie w tym kraju..cytuję którzy pozostają na jego utrzymaniu, to bez względu na liczbę tych osób, wszystkie wydatki z tego tytułu również może odliczyć tylko do kwoty 2.280 zł.

NST Gx po chemioterapii ypT3N3
Er- 30% ,Pr-0 , HER2-0 , Ki67-18-20%

Agaba190 (offline)

Post #2

04-02-2019 - 21:43:21

k/Warszawy 

Goja, niestety przepisy wszelkiej maści trzeba czytać dokładnie śmiech.

Masz rację, że mając np. troje niepełnosprawnych dzieci i jedną niepełnosprawną żonę przysługuje podatnikowi tylko jedna ulga (jeden limit).
Ale to nie oto zupełnie chodzi.
Chodzi mi o wspólne rozliczanie się małżonków (przy rocznej kwocie dochodu osoby niepełnosprawnej nie przekraczającej 12 tysięcy z kawałkiem).

Poniżej wklejam stosowne zdania:
.....Jeśli więc oboje małżonkowie ponoszą wydatki, np. z tytułu używania własnego samochodu osobowego, a więc takie, które mogą być odliczone do wysokości 2.280 zł, limit w tej wysokości przysługuje osobno każdemu z małżonków. ...

i drugi fragment:

..." każda osoba niepełnosprawna oraz osoba posiadająca na utrzymaniu osobę niepełnosprawną dysponuje "własnym" limitem do kwoty 2.280 zł...."
W razie wątpliwości zawsze można zadzwonić na infolinię MF.

Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia.
Mark Twain

Zmieniany 2 raz(y). Ostatnia zmiana 04-02-2019 - 21:50:13 przez Agaba190.

goja66 (offline)

Post #3

04-02-2019 - 22:36:31

Ozorków 

Ok..Mnie to nie dotyczy ...bo nie mam współmałżonka -tylko wydało mi się tak dziwnie cudowne ,że aż niemożliwe...Tobie ufam bezgranicznie ,ale wydało mi się to nieprawdopodobne...Nie będę się upierać ..oj nie...

Agaba190 (offline)

Post #4

05-02-2019 - 07:20:08

k/Warszawy 

Nie,nie i jeszcze raz nie. Nie wolno mi ufać bezgranicznie.
Szczerze mówiąc/pisząc pierwszy raz spotkałam się z taką "podwójną" ulgą. Inna sprawa, że do tej pory nie "rozgryzałam" tej ulgi tak dokładnie.
I nie wiem, czy to teraz zmieniono, czy zawsze można było tak się rozliczać. Sama wczoraj byłam tym zaskoczona. Może jednak to trzeba sprawdzić w ministerstwie finansów. Chyba napiszę do nich maila z zapytaniem.

Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia.
Mark Twain

Agaba190 (offline)

Post #5

05-02-2019 - 07:51:38

k/Warszawy 

Na stronie MF znalazłam broszurę informacyjną numer 164518/k

[sip.mf.gov.pl]

Oprócz tego przez portal podatkowy zadałam pytanie. Zobaczymy kiedy/i czy w ogóle odpowiedzą.

Dostałam potwierdzenie na maila, że moje pytanie zostało zarejestrowane pod numerem 16567617. Jest również informacja, że odpowiedź jest udzielana wg kolejności wpływu. Jeżeli ten numer odzwierciedla ilość pytań zadanych w tym roku, to nie wiem, czy kiedykolwiek dostanę odpowiedź.

Mark Twain

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 05-02-2019 - 08:05:15 przez Agaba190.

Agaba190 (offline)

Post #6

05-02-2019 - 15:09:44

k/Warszawy 

Ustaliłam (dodzwoniłam się do MF) , że przysługuje TYLKO JEDNA ULGA. .
Na stronie GOFIN-a źle zacytowano przepis , a właściwie dodano słówko "oraz" i to zmieniło treść przepisu.
Jak widać nigdy nie wolno wierzyć (nawet w słowo pisane) i trzeba wszystko sprawdzać u źródła.

Mark Twain

goja66 (offline)

Post #7

05-02-2019 - 18:05:43

Ozorków 

Agaba190
Na stronie GOFIN-a źle zacytowano przepis , a właściwie dodano słówko "oraz" i to zmieniło treść przepisu.
Jak widać nigdy nie wolno wierzyć (nawet w słowo pisane) i trzeba wszystko sprawdzać u źródła.
No coś tak czułam ...coś to było za piękne ….A i ciekawe kiedy ci odpiszą ...oficjalnie ...Daj znać ..jak dostaniesz odpowiedź na "piśmie"...Bo cyfra zapytań była imponująca....Ja jestem ciekawa...kiedy to będzie ...

goja66 (offline)

Post #8

05-02-2019 - 18:34:24

Ozorków 

Jestem od tygodnia mądrzejsza niż wcześniej ...Dla amazonek , które mają przyznany stopień znaczny jeśli chodzi o niepełnosprawność....
Jesteśmy zwolnione z opłat za abonament RTV...Może komuś się przyda...Ja skapnęłam się niedawno...Poszłam na pocztę i dopytałam .Chyba zupełnie niepotrzebnie ( bo PANIE na mojej poczcie w centrum Polski ) chyba pierwszy raz o tym słyszały i nie umiały tego ugryźć.. Oprócz odsyłania mnie , bo DWA DRUKI POWINNY BYĆ... ( to wersja pani z 3-go okienka )...PANI Z I-go okienka mówiła ,że jeden ( bo niedawno wymyślili ksero i można go używać w takich sytuacjach)...musiałam dopisać numer abonenta ...Bo bez TEGO numeru nic się nie uda....Jejku , ja i mózg po chemii , poprawiony przez radio....pytam co to za numerek...Pani z dumnie wypiętą piersią za okienkiem : no TEN Z KSIĄŻECZKI....Hmm!!!Pytam jaki , bo ja od lat płacę przez internet..?ups?

NO TO MUSI GO PANI MIEĆ - BO TO PANIIII NUMER....ech...A SWOJĄ DROGĄ ZA LUTYYYYY TEŻ MA PANI ZAPŁACIĆ ...BO JUŻ MINĘŁO …

Cholera nie wiem co mi minęło...nie znam numeru ...Płacę raz na rok ( żeby było odrobinę taniej ) przez internet...cdn... bo mi zjada znowu

Zmieniany 2 raz(y). Ostatnia zmiana 05-02-2019 - 18:41:01 przez goja66.

Pollik (offline)

Post #9

05-02-2019 - 18:50:37

Warszawa 

myśliGonia, na szczególy przelewu wejdź, tam powinien chyba być ten NAJWAŻNIEJSZY NUMER

Wyląduję, zrobię pierwszy krok i kolejny, i kolejny...
mastektomia prawostronna z węzłami wartowniczymi.
rak przewodowy naciekający hormonozależny G1, pT1c N0(sn). ER i PgR 100%. PS =5, IS=3, CS=8. HER2- . Ki 67 5%
Od 20 stycznia 2017 Tamoxifen[/small]

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 05-02-2019 - 18:51:12 przez Pollik.

goja66 (offline)

Post #10

05-02-2019 - 18:57:38

Ozorków 

No to ciąg dalszy Bareji -
PANI JESZCZE WACHLOWAŁA MOJĄ DECYZJĄ O PRZYZNANIU MI ZNACZNEGO STOPNIA NIEPŁENOSPRAWNOŚCI w tę i z powrotem ….dopytywała ,czy to moja decyzja i czy ja to ja …
No mówię ,że TAAAAK...ja to ja...Aleeee...tajnego numeru nie znałam ( z książeczki , której nigdy nie miałam jak tu mieszkam ,a mieszkam od 15 lat lat ).
No poszłam niepyszna do domu...i myślę i myślę i numer znalazłam -to ostatnie 8 cyfr z numeru konta bankowego na jaki płacę za abonamen RTV od lat.t..Łatwo nie było - bo mózg przegrzany , no ale nie aż tak...I myślę ,że Pani na poczcie ma podgląd na MÓJ numer..ale ok....może jej się nie chciało...może nie umiała...może ciemno już było i tuż przed zamknięciem głównej poczty w małej mieście w CENTRALNEJ Polsce...No może...

Dziś na pocztę pojechałam przygotowana...Już ustaliłam SWÓJ numer....miałam długopis ( bo to u nas jego brak na poczcie dyskwalifikuje od razu )...Bo ten na sznurku z okienka nie sięga do stolika na sali, żeby coś dopisać , albo napisać...
Żeby nie generować konfliktów między paniami z okienka nr 1 i nr 3 ( co do ilości papierów do wypełnienia ,szczególnie dla niepełnosprawnych , dla takich bardziej niż ja oczywiście ) podeszłam do okienka nr 2....Czyli pośrodku ….Okienka są oddalone od siebie o wyciągnięcie ręki pań za okienkiem ...cdn..

goja66 (offline)

Post #11

05-02-2019 - 19:12:02

Ozorków 

I się zaczęło znowu....pani z okienka nr 1 powiedziała ,że nie muszę brać następnego druku ,bo skserują sobie....Pani z oknienka nr 3 nieśmiało wspomniała ,że powinny być dwa ...niezależne takie same druki ( no wiadomo jak ktoś niepełnosprawny szczególnie ruchowo to marzy o tym ,żeby pisać dwa razy to samo )...A pani z okienka nr 2 wybałuszyła oczy co ja jej daję i o co mi chodzi...No wyjaśniłam nawet nie po krótce , że ups….mam taką zniżkę ...od ..ups państwa ..ups…,Powtórzyła się historia z piątkowego wieczora :czy to ja to ja...dowód nie pomógł...Odpis orzeczenia o st. znacznym niepełnosprawności był znowu wachlowany na wszelkie sposoby....Najlepsze było pytanie ( orzeczenie mam do końca kwietnie 2019 roku) A nie ma pani nic świeższego ...hm…???hm….?No nie miałam , bo jak mam do kwietnia -to nowe będę mieć w maju ….jeśli dostanę ...a może nie dostane..I tak brak opłat za 2 m-ce to nie muszę płacić około 45 zł....
Na co Pani z okienka nr 3 ( wybitny pracownik ) zasugerowała - no toż mogła Pani poczekać do maja ...Miałaby Pani nowe...Ta sama =co w piątek mi "PRZYPOMNIAŁA " ,że za styczeń i luty i TAK muszę zapłacić..bo się zagapiłam...i dzielnie zapłaciłam za cały rok ...Nie wiedziałam ,że nie muszę...
Cudowne ...cdn

goja66 (offline)

Post #12

05-02-2019 - 19:24:24

Ozorków 

cd....zapytałam tylko po pół godzinie wachlowania tymi moimi papierami w te i z powrotem ...czy to już...Czy mam czekać na jakieś info ….czy co...
Usłyszałam - i co ? opłaca się Pani ? W maju i tak będzie musiała pani do nas przyjść...( ale to było po mojej sugestii ,że mam do kwietnia znaczny )..

ech....Ale w sumie opłacało się ...bo PANIE będą bardziej ogarnięte jak przyjdzie ktoś następny z tym samym problemem...Chociaż ja już się boję...maja

Ale infoormację potwierdzam : jeśli masz orzeczenie o znaczny stopniu niepełnosprawności - to jesteś zwolniona z płacenia abonamenty RTV na ten czas... ( he, he,he….o ile znasz swój numer )

A pro po mojego numeru -Pani zza okienka on nie wchodził w system -mimo tego ,że kilka razy powtarzałam ,że mój numer to 0076 i cos tam ….i niech Pani wprowadzi te dwa zera na początku - bo nie wejdzie...
Pani zażądała dwóch pierwszych cyfr...
Zapytałam z uśmiechem ironicznym już : jakich cyfr ….i czego dwóch pierwszych ...nr...buta? telefonu? czy czego ….

goja66 (offline)

Post #13

05-02-2019 - 19:33:33

Ozorków 

Ale wiecie co -mnie nawet bawią takie sytuacje ….Zdezorientowana byłam w piątek -kiedy PANI zapytała MNIE O TEN numer....że on z książeczki i ja MUSZE go znać bo NIC nie załatwię ...Dzięki Bogu ,że mam/miałam tylko raka , bo jakbym miała Alzhaimera.....to ...dupa..

goja66 (offline)

Post #14

05-02-2019 - 19:34:10

Ozorków 

radocha

goja66 (offline)

Post #15

05-02-2019 - 20:07:10

Ozorków 

Pollik
myśliGonia, na szczególy przelewu wejdź, tam powinien chyba być ten NAJWAŻNIEJSZY NUMER
Nie prosiłam o pomoc , ale dziękuję cioci Dobra Rada za podpowiedź hura

dziubas (offline)

Post #16

05-02-2019 - 20:45:24

Gdańsk 

dzięki goja, ze wspomnialas o abonamencie RTV! serce własnie zdałam sobie sprawę. ze zapomniałam w styczniu zapłacic za cały rok, a ja nie jestem niestety zwolniona, tak jak ty!szokblee

rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat
po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam

goja66 (offline)

Post #17

05-02-2019 - 21:03:48

Ozorków 

dziubas
dzięki goja, ze wspomnialas o abonamencie RTV! serce własnie zdałam sobie sprawę. ze zapomniałam w styczniu zapłacic za cały rok, a ja nie jestem niestety zwolniona, tak jak ty!szokblee
A tajny numer znasz ? czy masz książeczkę ….jak ..hmm..hmm...Bóg ...przykazał?

ira (offline)

Post #18

05-02-2019 - 21:08:30

Pabianice 

goja, Ty święta jesteś?
Tak do końca, spokojnie??? szok

goja66 (offline)

Post #19

05-02-2019 - 21:15:07

Ozorków 

ira
goja, Ty święta jesteś?
Tak do końca, spokojnie??? szok
Echeś ….dziś tak...
W piątek późnym wieczorem ,gdzie myślałam ,że bez ludzi i kolejki to załatwię -się odrobinę zagotowałam...Bo kto jak nie Pani na poczcie mi podpowie ten MÓJ numer...No nie podpowiedziała....tylko z uśmiechem odesłała na ...Berdyczów..
Dziś to ja się uśmiechałam jak widziałam jak się dziewczyny motają ...bo NIE WIEDZĄ...

Załamka (offline)

Post #20

06-02-2019 - 21:42:20

Kraków 

Agaba190

Agaba, pełen szacun, ze Ci się chciało sprawdzić. GOFIN to na ogół wiarygodne źródło, a tu taka wpadka.

agnes74 (offline)

Post #21

10-02-2019 - 19:55:36

Rawicz 

Informuję kto może odliczyć ulgę na samochód w ramach ulgi rehabilitacyjnej - pit 2019
Ulgę na samochód, czyli dokładniej mówiąc wydatki z tytułu używania samochodu, mogą odliczyć osoby niepełnosprawne, bez względu na grupę niepełnosprawności, które są właścicielami lub współwłaścicielami samochodu.

odliczenie 2280 od przychodu co daje razy 18 procent 410 zł zwrotu z urzędu skarbowego

Przykład - Pani X i pan Y są małżeństwem. Pani X jest osobą niepełnosprawną. Małżonkowie rozliczają się razem oraz posiadają samochód, W polisie jako właściciel przypisany jest pan Y. Kto może odliczyć wydatki z tytułu używania samochodu? Ulgę na samochód może odliczyć pani X, gdyż to ona ma orzeczenie o niepełnosprawności. Skoro małżonkowie rozliczają się wspólnie, tzn. że istnieje między nimi wspólnota majątkowa, samochód należy do majątku wspólnego, czyli oboje małżonków jest współwłaścicielami.

goja66 (offline)

Post #22

12-02-2019 - 22:26:41

Ozorków 

agnes74
Informuję kto może odliczyć ulgę na samochód w ramach ulgi rehabilitacyjnej - pit 2019
Ulgę na samochód, czyli dokładniej mówiąc wydatki z tytułu używania samochodu, mogą odliczyć osoby niepełnosprawne, bez względu na grupę niepełnosprawności, które są właścicielami lub współwłaścicielami samochodu.

odliczenie 2280 od przychodu co daje razy 18 procent 410 zł zwrotu z urzędu skarbowego

Przykład - Pani X i pan Y są małżeństwem. Pani X jest osobą niepełnosprawną. Małżonkowie rozliczają się razem oraz posiadają samochód, W polisie jako właściciel przypisany jest pan Y. Kto może odliczyć wydatki z tytułu używania samochodu? Ulgę na samochód może odliczyć pani X, gdyż to ona ma orzeczenie o niepełnosprawności. Skoro małżonkowie rozliczają się wspólnie, tzn. że istnieje między nimi wspólnota majątkowa, samochód należy do majątku wspólnego, czyli oboje małżonków jest współwłaścicielami.

Ok.A jeśli ja mam orzeczenie o stopniu znacznym od kwietnia 2018 roku to mogę odliczyć całe 2280 zł za ubiegły rok -czy jakoś procentowo w zależności od kiedy ..

Agaba190 (offline)

Post #23

13-02-2019 - 08:09:48

k/Warszawy 

[www.gofin.pl]

Tylko zwróć uwagę, że możesz odliczyć wydatki poniesione po dacie wydania orzeczenia lub po dacie od kiedy przyznano Ci niepełnosprawność.

Mark Twain

ewellina2905 (offline)

Post #24

19-03-2019 - 14:59:39

lublin 

Witajcie Kochani, chcę skorzystać z ulgi na samochód. Samochód jest zarejestrowany na męża. Zdążyłam się się zorientować, że jesteśmy małżeństwem i t wystarczy, nie muszę być wpisana w dowód rejestracyjny. Dzwoniłam dzisiaj na infolinię dopytać jak z tymi terminami. Ja mam całkowitą niezdolność od sierpnia. Czy to oznacza, że mogę odliczyć pełną kwotę tzn 2280.Pani z infolinii powiedziała, że nie dzieli się tego na miesiące. Wiecie jak to jest w praktyce. Odliczał to ktoś ?

Załamka (offline)

Post #25

19-03-2019 - 18:39:07

Kraków 

Tak, nie dzieli się

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 19-03-2019 - 18:39:46 przez Załamka.

Agaba190 (offline)

Post #26

19-03-2019 - 19:27:17

k/Warszawy 

ewellina2905
Witajcie Kochani, chcę skorzystać z ulgi na samochód. Samochód jest zarejestrowany na męża. Zdążyłam się się zorientować, że jesteśmy małżeństwem i t wystarczy, nie muszę być wpisana w dowód rejestracyjny. Dzwoniłam dzisiaj na infolinię dopytać jak z tymi terminami. Ja mam całkowitą niezdolność od sierpnia. Czy to oznacza, że mogę odliczyć pełną kwotę tzn 2280.Pani z infolinii powiedziała, że nie dzieli się tego na miesiące. Wiecie jak to jest w praktyce. Odliczał to ktoś ?

Jeden post wyżej nad twoim umieściłam wyjaśnienie dotyczące takiej sytuacji. Proponuje przeczytać.
[www.gofin.pl]

Mark Twain

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 19-03-2019 - 19:29:27 przez Agaba190.

Agaba190 (offline)

Post #27

05-04-2019 - 17:09:38

k/Warszawy 

Wracam do tematu odliczenia ulgi rehabilitacyjnej - pojedynczej lub podwójnej.
Poprzednia informacja z 6 lutego.2019 roku brzmiała:
...." Odpowiadając na pytanie informujemy, że prawo do odliczenia od dochodów wydatków poniesionych na używanie samochodu osobowego w ramach ulgi rehabilitacyjnej przysługuje osobie niepełnosprawnej lub osobie mającej na utrzymaniu osobę niepełnosprawną.

Zatem, jeśli mąż ma na utrzymaniu niepełnosprawną żonę, tylko mąż może skorzystać z omawianej ulgi, przy czym kwota odliczenia nie może przekroczyć kwoty 2.280 zł.

W zakresie korzystania z ulgi rehabilitacyjnej pomocna może być broszura informacyjna: ulga rehabilitacyjna.

Podstawa prawna:

- art. 26 ust. 1 pkt 6, ust. 7a pkt 14 ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (t.j. Dz. U. z 2018 r., poz. 1509, ze zm.).

Prosimy nie odpowiadać na niniejszego maila.

Krajowa Informacja Skarbowa

Ku mojemu wielkiemu zdziwieniu dzisiaj otrzymałam sprostowanie poprzedniej informacji

...." Przykro nam, ale w udzielonej Panu odpowiedzi z dnia 06.02.2019 r. ID 16567617 stwierdziliśmy błąd merytoryczny wymagający sprostowania.

Prawidłowa odpowiedź jest następująca:

Odpowiadając na pytanie informujemy, że w przypadku ulgi rehabilitacyjnej odliczeniu od dochodów podlegają m.in. wydatki na używanie samochodu osobowego, stanowiącego własność (współwłasność) osoby niepełnosprawnej (bez względu na posiadaną grupę inwalidzką) lub podatnika, na którego utrzymaniu pozostają osoby niepełnosprawne - jeżeli w roku podatkowym dochody tych osób niepełnosprawnych nie przekraczają dwunastokrotności kwoty renty socjalnej określonej w ustawie z dnia 27 czerwca 2003 r. o rencie socjalnej (Dz. U. z 2018 r. poz. 1340), w wysokości obowiązującej w grudniu roku podatkowego (tj. 12.357,60 zł). Do dochodów, o których mowa w zdaniu pierwszym, nie zalicza się m. in. zasiłku pielęgnacyjnego. Wskazane odliczenie jest limitowane do wysokości nieprzekraczającej w roku podatkowym kwoty 2.280 zł.

Pod pojęciem wydatków dotyczących używania samochodu należy rozumieć nie tylko koszty samego przejazdu m.in. na niezbędne zabiegi leczniczo-rehabilitacyjne, ale i inne wydatki związane z utrzymaniem samochodu w stanie umożliwiającym korzystanie z niego, jak np. wydatki na jego naprawę, wymianę opon czy ubezpieczenie. Podstawowym warunkiem, który musi być spełniony, jest poniesienie wydatku na używanie samochodu osobowego.

Nadmienić należy, że wydatki podlegają odliczeniu od dochodu w roku podatkowym, w którym zostały poniesione i tylko w tej części, w której wydatek został sfinansowany z własnych środków i nie został dofinansowany czy zwrócony w jakiejkolwiek formie.

Odliczenia może dokonać osoba, która poniosła wydatek i jest właścicielem lub współwłaścicielem samochodu osobowego. Przy czym jeżeli wydatek został poniesiony przez męża, który posiada na utrzymaniu osobę niepełnosprawną (żonę), mąż także może dokonać stosownych odliczeń. Jeżeli zaś wydatek został poniesiony przez osobę niepełnosprawną, tj. żonę, to ona również może skorzystać z odliczenia.

Zatem, prawo do odliczenia od dochodu opodatkowanego na zasadach ogólnych, faktycznie poniesionych wydatków w ramach ulgi rehabilitacyjnej z tytułu używania samochodu osobowego w wysokości nieprzekraczającej w roku podatkowym kwoty 2.280 zł przysługuje każdemu podatnikowi odrębnie, pod warunkiem że ww. wydatki zostały faktycznie poniesione tj. przez męża mającego na utrzymaniu osobę niepełnosprawną i przez żonę oraz oboje małżonkowie są właścicielami lub współwłaścicielami samochodu osobowego.

W zakresie korzystania z ulgi rehabilitacyjnej pomocna może być broszura informacyjna: ulga rehabilitacyjna.

Podstawa prawna:

- art. 26 ust. 7a pkt 14, ust. 7b, ust. 7e ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (t. j. Dz. U. z 2018 r., poz. 1509, ze zm.).

Prosimy nie odpowiadać na niniejszego maila.

Krajowa Informacja Skarbowa

Czy ja dobrze rozumiem, że jednak można odliczyć podwójną ulgę rehabilitacyjną ( oczywiście jeżeli faktycznie zostały poniesione wydatki - bo to jest wyraźnie zaznaczone) w sytuacji jeżeli jedna z osób jest na utrzymaniu małżonka/małżonki?. Może jest ktoś mądrzejszy ode mnie i to rozgryzie.

Mark Twain

goja66 (offline)

Post #28

05-04-2019 - 21:25:19

Ozorków 

Jezuuuu-ja to zawsze wiatr w oczy....No nie mam męża...A czy jak mam 2 auta to też mogę 2 x …? Wygląda z tego pisma ,że można podwójnie ...ale ...ale...to jest zbyt piękne jak na ten kraj...i oczywiście jak zwykle mnie nie dotyczy...

Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 421
Największa liczba gości online: 14207 dnia 25-04-2022