Dofinansowanie z PEFRON-u

Wysłane przez wrJola 

Agaba190 (offline)

Post #1

01-10-2013 - 18:34:18

k/Warszawy 

Coś takiego znalazłam.

Kto może ubiegać się o dofinansowanie?

Osoby niepełnosprawne czyli takie, które posiadają orzeczenie o niepełnosprawności, jeżeli:
•przeciętny miesięczny dochód na członka rodziny nie przekracza kwoty 50% przeciętnego wynagrodzenia;
•65% w przypadku osób samotnych.

Kiedy można ubiegać się o dofinansowanie?

O dofinansowanie można ubiegać się, gdy zachodzi potrzeba prowadzenia rehabilitacji w warunkach domowych przy użyciu tego sprzętu, potwierdzona w zaświadczeniu lekarskim wydanym osobie niepełnosprawnej przez lekarza prowadzącego.

Ile może wynosić dofinansowanie?

Wysokość dofinansowania zaopatrzenia w sprzęt rehabilitacyjny może wynosić do 60% kosztów zakupu sprzętu i następuje na pisemny wniosek osoby niepełnosprawnej, złożony we właściwym (ze względu na miejsce zamieszkania) Powiatowym Centrum Pomocy Rodzinie (lub właściwym Ośrodku Pomocy Społecznej).

Jakie dokumenty są wymagane do dofinansowania ?
•Wniosek o dofinansowanie sprzętu rehabilitacyjnego (dokument dostępny w PCPR),
•Kopia orzeczenia o stopniu niepełnosprawności (oryginał do okazania w PCPR),
•zaświadczenie lekarskie stwierdzające konieczność stałego zaopatrzenia w dany rodzaj sprzętu,
•aktualne zlecenie lekarskie dotyczące zakupu sprzętu rehabilitacyjnego (ze wskazaniem nazwy sprzętu rehabilitacyjnego oraz zawierające informację o rodzaju niepełnosprawności – jeśli rodzaj niepełnosprawności nie jest określony w orzeczeniu,
•oświadczenie wnioskodawcy i osób zamieszkałych wspólnie z wnioskodawcą lub zaświadczenia o dochodach wnioskodawcy i osób zamieszkałych wspólnie z wnioskodawcą,
•fakturę pro-forma lub inny dokument potwierdzający koszt realizacji zadania (zakupu urządzenia),
•pełnomocnictwo (w przypadku, gdy wniosek w imieniu osoby niepełnosprawnej składa przedstawiciel ustawowy, prawny opiekun ustanowiony postanowieniem sądu lub pełnomocnik).

Uwaga na koniec……

Często Powiatowe Centra Pomocy Rodzinie (PCPR-y) określają własne wymogi formalne w zakresie uzyskania dofinansowania do zakupu sprzętu rehabilitacyjnego – dlatego zachęcamy do uzyskania z właściwego PCPR aktualnych informacji szczegółowych w tym zakresie.

Z tego co się orientuję to dofinansowanie z PFRON załatwia sie właśnie przez PCPR.
Tel. do PFRON 22 50 55 500.

Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia.
Mark Twain

julcia.1966 (offline)

Post #2

01-10-2013 - 19:29:42

Ostrołęka 

Dziękuję za informacje.tak

jagodula (offline)

Post #3

01-10-2013 - 19:49:11

Sławkow 

jablkoJulciu.1966, musisz wiedzieć, że każdy PCPR a właściwie samorząd, ma prawo do ustalania własnych zasad rozdziału uzyskanych z PFRON środków.Dlatego najlepiej przejść się dp PCPR i wypytać o wszystko, bo przy tej mizerii środków może się okazać, żee ten rodzaj sprzętu rehabilitacyjnego nie podleega w tym roku dofinansowaniu, a Ty się nabiegasz i nagromadzisz zbędnych papierów i na koniec się wnerwisz!zmeczony

zuzia1 (offline)

Post #4

01-10-2013 - 21:04:44

Gdańsk 

Ja również dziękuję za info. uśmiech

Cokolwiek czynisz czyń rozważnie i oczekuj końca.

kdadak (offline)

Post #5

26-11-2013 - 18:56:33

Brzeszcze 

nie jestem pewna czy jestem w dobrym wątku, chcę was zapytać jak załatwić refundację kosztów zatrudnienia osoby niepełnosprawnej? czy każdy przedsiębioraca może się zgłaszać o to do PFRON?

Krysiek

Agaba190 (offline)

Post #6

26-11-2013 - 19:27:49

k/Warszawy 

[www.pfron.org.pl]

wg mnie tu będziesz miała wszystkie informacje.

Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia.
Mark Twain

kdadak (offline)

Post #7

27-11-2013 - 13:48:58

Brzeszcze 

dzięki Agaba190

Krysiek

joakil (offline)

Post #8

19-02-2014 - 12:38:17

Pomiechówek 

Składałam wniosek o refundację składek na ubezpieczenie społeczne. Odesłali mi go z informacją, które pola mam jeszcze wypełnić i podali mi nr telefonu na który mam zadzwonić w razie niejasności. Oczywiście dodzwonić się tam graniczy z cudem.
Czy któraś z Was już coś takiego składała? Będę wdzięczna za pomoc. mam 6 dni na odesłanie poprawnego wniosku....

reniami (offline)

Post #9

07-03-2014 - 16:14:02

Również jestem zainteresowana refundacją składek zusowskich. Prowadzę działalność gospodarczą, w chwili obecnej jestem na zasiłku chorobowym ale kończą mi się płatne 182 dni.
Dzwoniłam do PFRON, Pani nie była jednak bardzo rozmowna. Powiedziała, że i tak to ja muszę najpierw zapłacić składkę a później zwrócić się do nich. A jak odrzucą mój wniosek płacze

kasia363 (offline)

Post #10

03-06-2014 - 21:04:19

Łódź-okolice 

Nie wiem czy dobrze trafiłam z zapytaniem, ale spróbuję.
Dostałam znaczny stopień niepełnosprawności na rok i co za tym idzie moja szefowa od razu kazała księgowej składać papiery do pfronu o dofinansowanie kosztów poniesionych na moje zatrudnienie. Jest to bagatela 1800 zł netto. Jak narazie moja szefowa nawet nie wspomniała o moich przywilejach a ja czekam na jej pierwszy krok, bo księgowa uświadamiała ją o tych przywilejach. Tymczasem ona rozpisała mi cały czerwiec w grafiku po 8 godzin a nawet jeden dzień 11 godzin. Wkurzyłam się na maxa.
Ale moje pytanie dotyczy konkretnie pieniędzy. Czy Wam szefowie coś dokładają do pensji z tej puli? Bo widzicie ja nawet netto tyle nie zarabiam co ona dostanie zwrotu. Uważam to za wielką niesprawiedliwość. Jak jest u Was?
Dodam, że nikt za mnie nie wykonuje pracy. Ze wszystkim jestem na bieżąco.

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 03-06-2014 - 21:05:38 przez kasia363.

magda2411 (offline)

Post #11

04-06-2014 - 09:06:16

Olsztyn 

Kasiu,
mój pracodawca ma dofinansowanie z PEFRON na mnie, ale ja nie odczuwam tego w mojej pensji. To raczej zysk pracodawcy. Wiem o tym, nawet miałam kontrolę - właśnie z PEFRON, niezapowiedzianą, w pracy - wówczas musiałam im odpowiedzieć na szereg pytań, także odnośnie mojej wypłaty. Zarabiam nieźle, więc siedzę cicho uśmiech

Pracuję 7 h dziennie (stopień umiarkowany). Nic więcej. Nadgodziny zawsze uzgadniam indywidualnie - pytana, czy mogę zostać.
Pozdrawiam cię serdecznie buziak

dopisek: jak już jestem w tym wątku to napiszę, że zakupiłam zestaw komputerowy dofinansowany z PEFRON (w zeszłym tygodniu). Dofinansowali 80% kosztów, nie więcej niż 1500 PLN. Mam piękny nowy komputer z wypasionym monitorem.
Wnioski w Miejskim Zespole ds. Orzekania o Niepełnosprawności w Olsztynie (ul. Prosta 23a).

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 04-06-2014 - 09:14:30 przez magda2411.

dziubas (offline)

Post #12

04-06-2014 - 18:12:55

Gdańsk 

No to jam następne pytanie do Magdy. czy dofinansowanie z\ PFRONU np tak jak w Twoim przypadku za komputer jest mozliwe tylko przy znacznym stopniu? czy nie trzeba przy tym mieć np otwartej działalności?
Do Kasi! Poproś od kadrowj skierowanie do lekarz medycyny pracy o wydanie zaświadzczenia o prawie do 7miogodzinnego dnia pracy-to Ci się należy jak psu zupaśsci krzesać- spokojnie i rzeczowo poproś o to skierowanie! Tak jak mówi Magda -ona już na Tobie zarabia i z pewnością nie pozbędzie się tego zysku! Znam pracodawcę który taką osobę jak Ty zatrudniał i płacił tylko do wysokości dofinansowania z Pfronu więc nie ponosił żadnych kosztów a robota była zrobiona. Twoja szefowa natomiast jeszce na Tobie zarabia! Pomódł się w tej sprawie i...ODWAGI! buzki

rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat
po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 04-06-2014 - 18:15:40 przez dziubas.

magda2411 (offline)

Post #13

04-06-2014 - 18:15:38

Olsztyn 

Dziubas, mam stopień umiarkowany. Działalności nie prowadzę. Pracuję na etacie.

dziubas (offline)

Post #14

04-06-2014 - 18:20:50

Gdańsk 

Wow! To muszem zasięgnąć języka! hot smiley

rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat
po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam

kasia363 (offline)

Post #15

10-06-2014 - 11:18:42

Łódź-okolice 

Dziewczyny to teraz kolejne pytanie. Czy dofinansowania z pfron sa tylko dla osób nowo zatrudnionych czy dla starych pracowników którzyw trakcie pracy dostali stopień. Bo podobno o dofinansowanie można sie starac przy zwiększaniu liczby pracowników, nie wiem czy dobrze rozumiem, ale ja to tak pojmuję, że moja szefowa musiałaby mnie zwolnić i zatrudnić jeszcze raz tylko juz jako niepełnosprawną.

magda2411 (offline)

Post #16

10-06-2014 - 11:38:38

Olsztyn 

Dla starych pracowników też. Ja pracuję już kilkanaście lat w mojej firmie. Zachorowałam w trakcie pracy (7 lat temu) i uzyskałam stopień. Nikt mnie nie zwalniał i na nowo nie zatrudniał.
Być może są programy w PFRON tylko dla nowych pracowników.

kasia363 (offline)

Post #17

10-06-2014 - 18:42:35

Łódź-okolice 

Madziu podobno księgowa dzwoniła do pfron i tak jej powiedzieli. W każdym razie mam juz rozmowę z szefową za sobą. I jestem rozczarowana. Mam byc przerzucona do pracy do firmy córki, i co ciekawe moja szefowa zaproponowała mi tam umowę na rok, czyli na tyle ile mam grupę. Chociaż w firmie obecnej umowe miałam na czas nieokreslony. Tak mnie tym wkurzyła, że jej odmówiłam podpisania, i powiedziałam, że chce zarobić na mojej chorobie. Wypaliłam tez wprost ile mi dołoży z tych pieniędzy. Na co usłyszałam, że jeszcze nie wie dokładnie, tylko musi sobie przemyśleć. Zgodziłam się, bo trzeba było podjąć decyzje czy wysyłaja dzis moje papiery do pfron czy też nie.Umowę mam mieć na stałe. Osobiście jestem zawiedziona postepowaniem szefowej i mam nadzieję, że mnie nie oszuka i rzeczywiście cos dorzuci. A i przywileje mam, tylko, że muszę dwie soboty w miesiącu pracować, za co mam mieć odbiór godzin.

magda2411 (offline)

Post #18

10-06-2014 - 19:01:46

Olsztyn 

Kasiu, kity Ci wciska księgowa. Mogę przesłać Ci mailem scan mojej umowy na dofinansowanie.

nikulam (offline)

Post #19

11-06-2014 - 10:22:52

warszawa 

Magda jak "załatwić" dofinansowanie do komutera? to jest jakiś program ogólnopolski czy Wasz olsztyński?

magda2411 (offline)

Post #20

11-06-2014 - 14:07:51

Olsztyn 

Złożyłam wniosek w Miejskim Zespole ds. Rehabilitacji Zawodowej i Społecznej w Olsztynie w zeszłym roku, jesienią. Zadzwonili do mnie w marcu, że są pieniądze. 4 kwietnia podpisałam umowę na dofinansowanie zakupu zestawu komputerowego z programu likwidacji barier w komunikowaniu się ze środków PFRON. Kupiłam zestaw, przedstawiłam faktury i zwrócili mi 1500 zl (80%).
Program jest ogólnopolski, nie olsztyński.

Gizi (offline)

Post #21

11-06-2014 - 14:20:10

Warszawa 

Mój mąż z takiego programu dostał laptoka od miasta stołecznego. Trzeba śledzić strony internetowe miast i gmin bo tam pojawiają się takie informacje. Moja koleżanak mieszka w okolicy Płocka, tam taki program jest i zgłosiło się tylko kilku chętnych. To poszerzyli kryteria i porozdawali komputery.

Osiągnięcie celu jest punktem startowym do osiągnięcia kolejnego.

florka (offline)

Post #22

09-09-2014 - 17:14:05

trzeba napisać beezposrednio do PFRON, tutaj sa informacje o tym jak mozna uzyskiwać najróżniejsze dofinansowania na sprzęt: PFRONPFRON

kasia363 (offline)

Post #23

15-10-2014 - 15:13:48

Łódź-okolice 

No to i ja powrócę do kwestii Pefronu. Na wstępie powiem tak szefowa jak najbardziej przestrzega moich przywilei, jednakże ja tez ich nie nadużywam i korzystam w sumie z 7 godzinnego dnia pracy oraz z dodatkowego urlopu.Nawet jak potrzebuje iść do lekarza to raczej staram się tak umówic wizytę aby nikomu nie wchodzić w parade.
Potrzebuję rady co do pieniędzyz pfron. Otóż moja szefowa ma na mnie dofinansowanie w kwocie 1800 zł netto. Ja natomiast zarabiam 1600 zł netto w co wchodzi jeszcze premia do ręki. I po mojej interwencji żeby coś mi dokładała zaproponowała 100 zł. No wkurzyłam się bo przeciez w firmie nie pracuje od teraz tylko 6 lat.
Jak to jest u Was, bo ja chce uzyskać 400 zł od niej.

beata40 (offline)

Post #24

29-10-2014 - 17:23:22

Bieszczady 

Piszę w sprawie otrzymywania dofinansowania z PFRON-u na pracowanika niepełnosprawnego. Mam stopień znaczny, pracuję w samorządowej instytucji kultury i niestety, nic się na mnie nie należy mojej instytucji. Dlatego, że jesteśmy finansowani ze środków publicznych. Szkoda.

rysiek301 (offline)

Post #25

08-01-2020 - 10:55:14

Grażynka
Dziewczyny dostałam na komisji stopień niepełnosprawności lekki.Co mi przysługuje w związku z tym?Pomóżcie!!!!!!!

w sumie to nic nie przysługuje
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 461
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 14207 dnia 25-04-2022