Likwidowanie barier w komunikowaniu się
Amazonki.net (offline) |
Post #1 20-02-2010 - 18:30:34 |
Forumowo |
Aby wystąpić o dofinansowanie trzeba złożyć wniosek we właściwej jednostce na danym terenie. /Druk do pobrania w zakładce "pobierz" na stronie głównej/.
Tu można rozmawiać na temat dofinansowania zakupu urządzeń lub wykonania usług z zakresu likwidowania barier w komunikowaniu się. |
gosik (offline) |
Post #2 15-04-2010 - 21:34:31 |
Głęboka Prowincja |
Składałam i to 2 razy wnioski o likwidacji barier w komunikowaniu się / laptop / ale każde z nich było odmowne. Niby się wszystkim należy ze stopniem znacznym a jednak nie ...
Pani z PCPR stwierdziła, że i tak nie dostanę bo nie jeżdżę na wózku inwalidzkim ... ale nie wszędzie taki podział obowiązuje ... ![]() .... Śmieję się ze wszystkiego na tym ziemskim padole, żeby nie płakać…. ![]() ![]() |
beti1968 (offline) |
Post #3 19-04-2010 - 22:35:21 |
Zabrze |
Ja złożyłam wniosek w zeszłym roku........dałam im wolną rekę........niech dadzą co mają......
Odpowiedz brzmiała.....ze wzgledu na brak środków pienięznych ,prosze o złozenie wniosku jeszcze raz w 2011r. Złożę ,a co.......orzeczenie mam do 2012r......ciekawe co napiszą tym razem.... |
akzseinga74 (offline) |
Post #4 19-02-2011 - 15:44:58 |
|
Powiedzcie proszę kto może ubiegać się o to dofinansowanie (tez interesuje mnie komputer). Czy trzeba coś dopłacać, czy PFRON refunduje całą kwotę zakupu. Wiem, że teraz z pieniędzmi ciężko, ale jeżeli bym się kwalifikowała to z chęcią bym wniosek złożyła
![]() |
ToJa (offline) |
Post #5 19-02-2011 - 16:00:41 |
|
laptop/komputer -
Procedura by otrzymać laptopa z PCPR wygląda następująco: 1. Składamy wniosek w pcpr. + mnóstwo załączników. 2. Komisja przyznaje nam kasę-wniosek rozpatrzony pozytywnie. 3. Podpisujemy z nimi umowę. 4. Mamy około 2 miesiące na zrealizowanie umowy-zakup laptopa. 5. Idziemy do sklepu z umową i wpłacamy różnicę między ceną laptopa a dofinansowaniem z pcpr. 6. PCPR ma 14 dni na przelanie kasy-dofinansowania na konto sklepu. 7. Odbieramy laptopa. 8. I na koniec pomiędzy 6 a 7 albo na końcu otrzymujemy fakturę, którą pcpr kseruje sobie. Rzeczywistość - pcpr nie ma pieniędzy - to, że się cos nalezy, a to czy dostaniemy to wielka różnica oni nawet nie mają pieniedzy na turnusy rehabilitacyjne - ostatnio dostają tylko dzieci Aby dostać dofinansowanie laptopa/komputera trzeba by mieć: stopien znaczny, ze trzy choroby wspólistniejące (np. niepełnosprawnośc z powodu braku nóg, rąk, ewentualnie być niewidomym(znaczyna utrata wzroku) lub głochoniemym) - taaaa wtedy bys dostała ale oczywiście wniosek mozna złożyć zawsze - może się ktoś pomyli i Ci da ja się załapałam przez urzędniczą pomyłkę w 2009 roku na turnus rehabilitacyjny |
ToJa (offline) |
Post #6 19-02-2011 - 16:44:06 |
|
dodam jeszcze, że szybciej można otrzymac dofinansowanie do komputera (+ wiele innych) gdy podejmuje sie studia
wszystko jest na stronie PFRON [www.pfron.org.pl] w zakładkach programy i zadania pfron i programy UE na pieniądze bezpośrednio z PCPR nie ma co liczyć, chyba, że załapiesz się na jakiś program unijny (ja w 2010 się załapałam - dostałam turnus rehabilitacyjny i za dwa tysiaki mogłam sobie wybrać jakie chciałam kursy - projekt nazywał się: Pokonać wykluczenie.Wszechstronna aktywizacja osób zagrożonych wykluczeniem społecznym z powiatu poznańskiego" |
akzseinga74 (offline) |
Post #7 21-02-2011 - 08:51:38 |
|
Ja już studia skończyłam i też z dofinansowaniem z PFRON-u
![]() ![]() ![]() |
sibud (offline) |
Post #8 10-04-2011 - 11:49:21 |
płock,toruń |
witam wszystkich
jestem osoba która zna dofinansowania troszkę z innej strony . Dofinansowaniami zajmuje sie zawodowo , wykonuje je jako firma . Znam dobrze problemy i wnioskodawcow i urzędów i zapewniam was kazdy ma tu jakies swoje racje . wielokrotnie bylem swiadkiem problemow z uzyskaniem dotacji w czym z regoly mozna pomoc jezeli wie sie gdzie zapukać .Z drugiej strony czasem sie okazywalo ze problemy byly po drodze a konsekwecji dofinansowanie bylo jednym wielkim wyłudzeniem mimo iz w granicach polskiego prawa ale jednak. jakby ktos mial pytanie osobiste prosze o meila tom-pol@gazeta.pl postaram sie pomoc siedze w tym 10 lat , okolo 60 wnioskow zrealizowanych |
filipinka35 (offline) |
Post #9 21-07-2011 - 22:23:00 |
|
Ja dostałam zasiłek docelowy z MOPS i co miesiac bede dostawac zasiłek pielęgnacyjny własnie z MOPS
Zycie jest najpiękniejsze !!! Prowadzę bloga kulinarnego: Kulinarne inspiracje Moniki. Po informacje zapraszam do mojego profilu (domku) znajdującego sie na Naszym forum. |
Al_la (offline) |
Post #10 04-09-2012 - 11:53:08 |
k/Warszawy |
[www.rynekzdrowia.pl]
![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
rysiek301 (offline) |
Post #11 08-01-2020 - 11:01:11 |
|
teraz tyle ograniczeń porobili. Największe szanse na dofinansowanie ma właśnie osoba ze znacznym stopniem |