Karta parkingowa
Maja048 (offline) |
Post #2 01-07-2015 - 16:38:45 |
Wronki |
Od początku miałam przyznaną Kartę parkingową ... aż do wczoraj....Sprawdzając nowe warunki przyznania stwierdziłam,że mi się należy bo mam symbol 05-R... Dzisiaj pojechałam do Powiatowego Zespołu d/ orzekania o niepełnosprawności iiiiiiiiii...Rok temu byłam zła,że tak długo czekam na orzeczenie a dzisiaj ... gdyby data była lipcowa to od ręki bym ją otrzymała.../brakowało dwóch tygodni/ Na podstawie nowych przepisów tylko " chodzący o kulach...jeżdżący na wózku...". Dostałam formularze takie same jak na posiedzenie Komisji...jednak postanowiłam,ze nie będę składać ...chodzę bez kuli...mam "zwichrowane" oba kolana...zakrzepicę...obrzęk ręki...ale chodzę...Najwyżej po zakupy będę jeździła z torbą na kółkach...zresztą mam wszędzie blisko... nachodzę się ale to "małe piwo..."...Często korzystałam, przeważnie jadąc do powiatu...Obym jak najdłużej nie musiała używać kuli...wózka...z resztą dam sobie radę...
![]() ![]() ![]() |
Agaba190 (offline) |
Post #5 02-07-2015 - 06:23:45 |
k/Warszawy |
No to teraz rozumiem.
![]() Ja podobnie jak Ty miałam kartę na stałe i od razu jak zmienili przepisy, to zapytałam u siebie jak "wyglądają" nowe zasady przyznawania karty. Powiedziano, że ze stopniem znacznym to automat, a z umiarkowanym ponowna komisja lekarska. Zrezygnowałam, bo stwierdziłam, że mogą odebrać mi stopień a karta parkingowa nie jest tego warta. ![]() Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. Mark Twain |
Al_la (offline) |
Post #8 02-07-2015 - 11:30:53 |
k/Warszawy |
Ja chyba zrezygnuję z występowania o przedłużenie stopnia niepełnosprawności, bo bez karty nie jest mi do niczego potrzebny. A karty nie dostanę, bo mam ręce i nogi - choć w opłakanym stanie
![]() ![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 02-07-2015 - 11:31:38 przez Al_la. |
Agaba190 (offline) |
Post #9 02-07-2015 - 11:50:53 |
k/Warszawy |
Alu, nie rezygnuj. Nigdy nie wiadomo do czego takie orzeczenie może się przydać. Np. w Warszawie komunikacja za 50%, ulgi w muzeach . Można odliczyć w PIT np. zakup siedziska lub stołeczka do wanny lub pod prysznic. A poza tym może znowu zmienią ustawę na taką jak kiedyś (mozna było odliczyć pralkę, zmywarkę itd).
![]() Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. Mark Twain |
Al_la (offline) |
Post #11 02-07-2015 - 12:07:28 |
k/Warszawy |
Zniżkę na przejazdy mam od 8 lat, bom rencistka
![]() Niczego nigdy nie odliczałam, bo kupując nigdy nie pomyślałam, że się nada. Kiedyś raz odliczyłam ulgę rehabilitacyjną i raz skorzystałam z ulgowej wejściówki "gdzieś_tam". Pomyślę, stopień mam do jesieni ![]() ![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
elisabeth (offline) |
Post #12 02-07-2015 - 21:55:24 |
Lubuskie |
Ja jestem po komisji i wczoraj tj.1.07.otrzymałam stopień umiarkowany.We wskazaniach w punkcie 6 mam napisane cyt...korzystanie z systemu środowiskowego wsparcia w samodzielnej egzystencji,przez co rozumie się korzystanie z usług socjalnych,opiekuńczych,terapeutycznych i rehabilitacyjnych świadczonych przez sieć instytucji pomocy społecznej,organizacje pozarządowe oraz inne placówki .To tyle a może aż tyle ,nie wiem w sumie co mogę zyskać.
![]() W życiu wszystko ma swój zmierzch. Tylko noc kończy się świtem. |
Agaba190 (offline) |
Post #13 03-07-2015 - 06:25:58 |
k/Warszawy |
Np. możesz ubiegać się o dofinansowanie ze środków PFRON do kosztów turnusu rehabilitacyjnego. Poza tym PFRON (w danym mieście) ma różne programy, z których możemy skorzystać. U mnie w Nowym Dworze Mazowieckim w zeszłym roku dofinansowywał zakup komputerów dla osób niepełnosprawnych ( tylko ze znacznym stopniem) ale już w Warszawie robił to dla osób ze stopniem umiarkowanym. Dodatkowo przez 5 lat opłacali (opłacają) koszt internetu. Musisz po prostu poczytać co oferuje PFRON w Twoim mieście. Poza tym w MOPS-ie (lub GOPS-ie) też dowiedz się w sprawie usług socjalnych. Do mojej Cioci (osoby samotnej) przychodzi opiekunka z MOPS-u dwa razy w tygodniu i sprząta jej mieszkanie i robi zakupy. Za taką pomoc trzeba dopłacać (zależy jaki masz dochód na 1 członka rodziny) ale nie jest to wielka kwota. To tyle co mi przyszło do głowy. Może dziewczyny podpowiedzą coś więcej. ![]() Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. Mark Twain |
dosia1970 (offline) |
Post #15 19-12-2016 - 18:43:12 |
|
Niestety nie wiem jak usunąć poprzedni post więc poproszę o pomoc admin. .
Dziś dostałam orzeczenie ze znacznym stopniem ![]() ![]() 1/ czy któraś z Was z podobnego powodu odwoływała się do Katowic ? 2/ Czy w ogóle warto pisać odwolanie ? 3/ Czy jesli odwoływać się to tylko na pkt 9 ( czyli czy spełnia przesłanki itd.. ) czy równiez na symbol przyczyny niepełnosprawności . Będę Wam Kochaniutkie wdzięczna z podpowiedź ![]() Wesołych Świąt |
Agaba190 (offline) |
Post #16 19-12-2016 - 22:32:12 |
k/Warszawy |
Odwoływać się oczywiście możesz , ale szanse masz nikłe. Rak piersi ( i wycięcie pachowych węzłów) nie dotyczy narządu ruchu i dlatego nie dają nam już tego symbolu. Tak się dzieje od momentu zaostrzenia przepisów w sprawie wydawania karty parkingowej. Masz stopień znaczny i musiałabyś udowodnić (wynikami badań, historią chorób itd), że masz ograniczoną zdolność samodzielnego poruszania się ( np. tylko wózek lub kule).
Przeczytaj dokładnie przepisy kiedy może być wydana karta - tam wszystko jest wyjaśnione. [www.niepelnosprawni.pl] ![]() Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. Mark Twain |
jolaxyz (offline) |
Post #17 19-12-2016 - 23:00:25 |
k/Leszna |
Ja miałam kartę parkingową do wejścia nowych przepisów jej posiadania. Na komisji orzekającej w lutym 2015 r. nie przyznano mi karty mimo iż symbol przyczyny niepełnosprawności to 05-R ( narządy ruchu) oraz 11-I. Mam stopień umiarkowany na stałe. Mój mąż miał 2 operacje kręgosłupa też ma stopień umiarkowany na stałe, miał kartę ale też mu zabrano. Trudno mi powiedzieć czy warto się odwoływać. Ja z mężem nie odwoływaliśmy się, bo wiem, że w naszym powiecie nie ma to sensu. Może w innych rejonach kraju inaczej orzekają. Pozdrawiam.
Ci, którzy żyją nadzieją, widzą dalej. Ci, co żyją miłością, widzą głębiej. Ci, co żyją wiarą, widzą wszystko w innym świetle. (Lothar Zenetti) |