zasiłek pielęgnacyjny

Wysłane przez Halinka 

Halinka (offline)

Post #1

27-12-2011 - 21:42:13

Pierwszy raz mam orzeczenie o znacznym stopniu niepełnosprawności i w związku z tym otrzymuję z GOPS zasiłek pielęgnacyjny w wysokości 153 zł. W jaki sposób się z niego rozliczam z US? Gdzie trzeba go wpisać? Jakie dokumenty z nim związane trzeba mieć? Dotychczas dostawałam tylko kwit z kasy, że mi wypłacono, a od stycznia będą mi przelewać na konto. Co z podatkiem od tej kwoty - płacę czy nie?
Z góry wielkie dzięki za wskazówkiduży uśmiech

akzseinga74 (offline)

Post #2

27-12-2011 - 21:48:22

Halinko - zasiłek pielęgnacyjny nie jest opodatkowany, nie płacisz więc podatku, ani sie z niego nie rozliczasz. Po prostu dostajesz go co miesiąc i cieszysz się, że masz chichot

Halinka (offline)

Post #3

27-12-2011 - 23:10:42

brawoduży uśmiech
Dotychczas zużywałam go faktycznie na pielęgnację (głównie cerychichot), ale po nowym roku niemal jedną trzecią będę musiała zostawić w aptece - buuuuuuuuzałamka

Martus (offline)

Post #4

29-12-2011 - 19:07:44

gdzie należy złożyć papiery o przyznanie zasiłku pielęgnacyjnego? stopień niepełnosprawności mama miała pierwotnie umiarkowany a potem lekki (??) - jakby jej amputowana pierś na nowo wypączkowała nieprawdaż, ot cuda uzdrowień.

żaba (offline)

Post #5

29-12-2011 - 19:17:10

Martus
gdzie należy złożyć papiery o przyznanie zasiłku pielęgnacyjnego? stopień niepełnosprawności mama miała pierwotnie umiarkowany a potem lekki (??) - jakby jej amputowana pierś na nowo wypączkowała nieprawdaż, ot cuda uzdrowień.
nie bardzo rozumiem Twoje zapytanie!?
ważne jaki stopień niepełnosprawności ma mama oznaczony i ile ma lat?
zasiłek pielęgnacyjny należy się,
w przypadku orzeczenia o znacznym stopniu niepełnosprawności,
lub po 75 roku życia!
oczywiście w mopsie lub gopsie,a po 75 r to ZUS sam przyznaje1

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 29-12-2011 - 19:19:04 przez żaba.

Halinka (offline)

Post #6

29-12-2011 - 21:07:12

Zasiłek pielęgnacyjny przysługuje tylko przy stopniu znacznym - tak jak napisała żaba. Wniosek należy złożyć w MOPSie lub GOPSie (zależy, pod co podlega 'niepełnosprawny'). Ja dotychczas też nie dostawałam, bo miałam umiarkowany.

Martus (offline)

Post #7

30-12-2011 - 09:21:03

Już tłumaczę, już tłumaczę smiling smiley Przez bodajże 2 lata miała przyznany stopień umiarkowany, a po tym okresie na kolejnej komisji przyznano jej lekki. Ma raptem 58lat, więc jej nie przysługuje, bo nie spełnia kryteriów stopnia i wieku. Ot i teraz wsio rozumiem. Dzięki za info.

myszkamiki (offline)

Post #8

15-02-2012 - 15:40:42

Mam pytanko bo właśnie otrzymałam pismo, że przyznano mi stopień znaczny na 2 lata, a w dalszej części że nie mogę pracować; natomiast świadczenie rechabilitacyjne z ZUS-u kończy mi się w kwietniu. To jak myślicie mogę iść do pracy (bardzo bym chciała) czy nie.

myszkamiki (offline)

Post #9

21-02-2012 - 17:51:13

Nikt nie potrafi mi pomóc, szkodasad smiley

Agaba190 (offline)

Post #10

21-02-2012 - 18:02:36

k/Warszawy 

Znalazłam takie forum.
Poczytaj. Wydaje mi się, że to dotyczy Twojej sytuacji
[forum.niepelnosprawni.pl]

Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia.
Mark Twain

myszkamiki (offline)

Post #11

22-02-2012 - 20:34:55

Serdecznie dziękuję i pozdrawiamkwiatek

gosiaw (offline)

Post #12

30-05-2012 - 18:08:46

Biłgoraj 

Dostałam znaczny stopień niepełnosprawności, czy zasiłek pielęgnacyjny przyznają w zależności od dochodów.
Na razie jestem na zwolnieniu lekarskim, więc mam dochody, ale tylko do sierpnia.

ToJa (offline)

Post #13

30-05-2012 - 18:15:32

zasiłek pielęgnacyjny należy Ci się jak psu zupa oczko
nie zależy od dochodu

metalusia (offline)

Post #14

13-09-2012 - 13:09:32

Witam drogie dziewczynki
Mam takie malutkie tyci pytanko. Od niedawna mam orzeczenie o znacznym stopniu niepełnosprawności z adnotacją niezdolna do pracy (co akurat niezbyt mi sie podoba). Czy z tego tytułu moja 18 letnia siostra może się starać o świadczenie pielęgnacyjne na mnie? Młoda uczy się w ostatniej klasie LO i pomaga mi w codziennym życiu. Mieszkam z mężem i małym synkiem. Mąż nie zrezygnuje z pracy bo to jest jedyne nasze źródło dochodów. Jakie papiery i gdzie powinnyśmy złożyć?Podobno do pomocy społecznej. Byłam u siebie w ośrodku ale była tak nieprzyjemna i chamska osoba że niestety niczego się nie dowiedziałam. Bardzo prosze o jakąś informację. I z góry dziękuję

dani (offline)

Post #15

13-09-2012 - 14:52:21

Metalusiu, załozyłaś już wątek, w którym zadajesz to samo pytanie.
I po zasiłek pielęgnacyjny i po świadczenie pielęgnacyjne musisz wystąpić do pomocy społecznej. Tak więc czeka cię jeszcze raz spotkanie z paniami, o których pisałaś. A jeśli w urzędzie ktoś jest niemiły lub niezbyt grzeczny, to przecież zawsze można poprosić o rozmowę z jego zwierzchnikiem.oczko

Chcesz rozśmieszyć Boga... Opowiedz mu o swoich planach..

b_angel (offline)

Post #16

13-09-2012 - 15:12:02

radom 

Dani słonko serce

bo ja już przeniosłam pytanie Małgosi to odpowiedniego wątku duży uśmiech tamtego wątku już nie ma smoking smiley

. . . . . . . . . . . . . .

...na forum od 16 listopada 2005 ...

Renka623 (offline)

Post #17

09-10-2012 - 12:56:37

ToJa sama piszesz ,że zasiłek pielęgnacyjny należy się jak psu zupa.Ja miałam oszczędnościową wycięte węzły wartownice i pachowe /poczytaj na moim profilu/jestem po 4AC teraz 12 taksonów dopiero potem radio i .hormony.Po pierwszej chemi lekarz onkolog wypisał mi zaswiadczenie o stanie zdrowia ,które wysłałam do ZUS /emerytka/po miesiącu dostałam wezwanie na komisję lekarską.Teraz mam orzeczenie lekarza orzecznika ZUS i dostałam na 15m-c.Nie będę cytować całego orzeczenia ale nic nie napisali o stopniu niepełnosprawności.Pozdrowienia.A jeszcze dopiszę, ze jest młoda dziewczyna na chemii i też dostała zasiłek ale z MOPSU

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 09-10-2012 - 12:59:27 przez Renka623.

ToJa (offline)

Post #18

09-10-2012 - 13:19:08

Renka, ale nie doczytałaś do kogo to pisałam uśmiech
zasiłek pielegnacyjny nalezy się jak psu zupa jedynie przy stopniu niepełnosprawności w stopniu znacznym. Jesli ktos ma lekki lub umiarkowany to taki zasiłek nie przysługuje.
Ty natomiast jako emerytka otrzymujesz dodatek pielegnacyjny, a to zupełnie co innego niz zasiłek pielegnacyjny.
Możesz tutaj o tym poczytać
[emerytury.wieszjak.pl]

joakil (offline)

Post #19

09-10-2012 - 13:23:29

Pomiechówek 

Ja też mam zasiłek pielęgnacyjny i stopień znaczny ale przyznany przez MOPS. Do ZUS składałam tylko o świadczenie rehabilitacyje, nie przyznali mi, tylko od razu wysłali na rok na rentę. Potem przedłużali mi na kolejne lata (zawsze na rok). Nigdy jednak nie było mowy o stopniu niepełnosprawności. Wydaje mi się, że na to trzeba składać osobny wniosek. Ale to tylko tak mi się wydaje. Pewności nie mam duży uśmiech

Renka623 (offline)

Post #20

09-10-2012 - 13:57:40

ToJa masz rację trochę popidoliłam dodatek pielęgnacyjny z zasiłkiem ja mam dodatek pielęgnacyjny i taki własnie przyznają w czsie choroby .Pa Ale ja w tamtym wątku pisałam o dodatku pielęgnacyjnym a nie o zasiłku wątek w chemioterapi.

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 09-10-2012 - 14:05:01 przez Renka623.

ToJa (offline)

Post #21

09-10-2012 - 16:15:21

joakil
Ja też mam zasiłek pielęgnacyjny i stopień znaczny ale przyznany przez MOPS. Do ZUS składałam tylko o świadczenie rehabilitacyje, nie przyznali mi, tylko od razu wysłali na rok na rentę. Nigdy jednak nie było mowy o stopniu niepełnosprawności. Wydaje mi się, że na to trzeba składać osobny wniosek. Ale to tylko tak mi się wydaje. Pewności nie mam
Dobrze Ci sie wydaje uśmiech Kilkanaście razy już pisałam (lulu też swoje dołożyła duży uśmiech) , ze sa dwie różne instytucje: ZUS i zespoły ds niepełnosprawnych .
tutaj np proszę poczytać [renty.wieszjak.pl]

Renka623
ToJa masz rację trochę popidoliłam
no przewraca_oczy

Dziewczyny, mam prośbę, jeśli nie wiecie czegoś na 100% to nie piszcie, ze coś się należy, bo wiele dziewczyn robi sobie ochotę na to "coś"oczko
Na forum (tym i poprzednim) w działach o niepełnosprawności pisałyśmy sporo o zusie, orzecznikach, stopniach, przywilejach.. Proszę czytajcie dokładnie. A jeśli czegoś nie rozumiecie - to wtedy piszcie, postaram się wytłumaczyć - może być nawet na priv i wtedy odniosę się do konkretnego przypadku.
Pisząc niesprawdzone wiadomości na forum robi się kogel-mogel czyli przysłowiowy galimatias - nowe dziewczyny się całkiem pogubiąniezdecydowany

.

Renka623 (offline)

Post #22

05-11-2012 - 15:10:36

ToJa mam jeszcze pytanie jeżeli ja mam niezdolnośc do samodzielnej egzystencji i przyznany dodatek pielegnacyjny przez ZUS to muszę / mogę /sie starać o stopień niepełmosprawności czy starczy to orzeczenie i ewentualnie co mi to da .Znizka na przejazdy mnie nie interesuje /prywatny kierowca/różebuziak

Parabola (offline)

Post #23

05-11-2012 - 15:37:57

Nowy Sącz 

Możesz sie starać o stopień niepełnosprawności w MOPSie, bo ZUS i MOPS to dwie różne instytucje.
Z MOPSu mozesz dostać /ale nie musisz? np.kartę parkingową/ i dopłaty do turnusów rehabilitacyjnych.
Wszystko zależy jaki stopień w Mopsie Ci przyznają.... jesli znaczny to sa tez pieniążki, ale jak pobierasz w Zusie dodatek pielęgnacyjny, to sie nie należą.
Zresztą Tojka wyłuszczy to lepiej. przewraca_oczy

ToJa (offline)

Post #24

05-11-2012 - 17:04:58

Parabola - otrzymujesz bdb z plusem - napisałaś wsio, ale jakem Tojka to muszem cosik dodacoczko
O wszystkich przywilejach dla osób niepełnosprawnych z MOPR (jeśli ktoś mieszka w mieście) lub PCPR (jeśli ktoś mieszka w powiecie) można przeczytać właśnie w tym dziale, w którym jesteśmy - Przywileje osób niepełnosprawnych. Są tu różne wątki (każdy przywilej ma swój wątek- np. zasiłek pielęgnacyjny ).

Renka623 (offline)

Post #25

08-11-2012 - 16:47:59

Oj Tojka czy niemogłabyś starej babie odpowiedzieć na zadane pytanie a nie wysyłać do & paragrafow ustaw itd /jestem całą gębą emerytka?

ToJa (offline)

Post #26

08-11-2012 - 19:01:45

Renka ale to jest wątek o zasiłku pielęgnacyjnym, a nie o ulgach dla niepełnosprawnych, zaraz mi sie znowu dostanie od administratorów oczko
Ale co mi tam, nie pierwszy i nie ostatni raz chichot
1. Nie musisz się starać o orzeczenie o stopniu niepełnosprawności, ale możesz - tutaj to załatwiasz [www.powiatzgorzelecki.pl]
2. Co Ci to daje, hm.... możesz m.in. (przy założeniu, ze dostaniesz stopień umiarkowany lub znaczny):
- możesz starać się o dofinansowanie na wyjazd na turnus rehabilitacyjny (a na "papier" z Zusu nie możesz)
- ulga podatkowa (sory, ale sporo tego jest, nie chce mi sie wypisywać, któryś raz z kolei - przeczytaj [www.pzn-mazowsze.org.pl] ), to masz na "papier" z Zusu albo na "papier" z PCPR
- dofinansowanie do zakupu środków ortopedycznych ( na "papier" z Zusu nie można)
- kara parkingowa (na "papier" z Zusu i na "papier" z PCPR)

a tutaj lektura do poduszki oczko
[idn.org.pl]

Masz dobry "papier" z Zusu - na Twoim miejscu nie "bawiłabym" się w żadne inne komisje - szkoda czasu i zdrowia duży uśmiech

dopisek: kurka wodna, kiepsko mi działa klawiatura - nie wybija literki "t", wciąż muszę poprawiać zly

Zmieniany 3 raz(y). Ostatnia zmiana 08-11-2012 - 19:04:54 przez ToJa.

Renka623 (offline)

Post #27

08-11-2012 - 19:18:52

Toja sliczne dzięki oto mi chodziła.Piszę w tym watku bo nie znalazłam o dodatku pielęgnacyjnym z ZUS paduży uśmiech

ToJa (offline)

Post #28

08-11-2012 - 19:24:33

ToJa
..................................... zaraz mi sie znowu dostanie od administratorów oczko
Ale co mi tam, nie pierwszy i nie ostatni raz chichot
eeeeeeee to przeca żart byłoczko na mnie nikt ręki nie podnosi chichot oczkooczkooczko

Kadiri (offline)

Post #29

13-01-2019 - 19:01:20

Poznan 

Odpowiedzie proszę

Czy każda osoba chora na raka dostaje z ZUS zasiłek pielęgnacyjny?
Jakie właściwie trzeba spełniać kryteria ?

Rak inwazyjny przewodowy G2T1aN0M0 E 98% P 98% Ki67 30%

Dlaczego Bóg na najlepszych zsyła chorobe albo smutek ?Bo przecież i na wojnie niebezpieczne rozkazy otrzymują najdzielniejsi

Renik1 (offline)

Post #30

13-01-2019 - 19:46:49

Koszalin  

Zasiłek pielęgnacyjny wypłaca MOPR . ZUS wypłaca dodatek pielęgnacyjny. Nie, nie każda osoba chora na raka otrzymuje dodatek. Zasadą jest, że musi być przyznane i wypłacane świadczenie rentowe lub emerytalne. Dodatek pielęgnacyjny wypłacany jest osobie która ma orzeczoną całkowitą niezdolność do pracy i samodzielnej egzystencji, przez lekarza orzecznika ZUS. Osoba która ma orzeczoną częściową lub całkowitą niezdolność do pracy takiego dodatku nie otrzyma.
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 461
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024