zasiłek pielęgnacyjny
Halinka (offline) |
Post #1 27-12-2011 - 21:42:13 |
|
Pierwszy raz mam orzeczenie o znacznym stopniu niepełnosprawności i w związku z tym otrzymuję z GOPS zasiłek pielęgnacyjny w wysokości 153 zł. W jaki sposób się z niego rozliczam z US? Gdzie trzeba go wpisać? Jakie dokumenty z nim związane trzeba mieć? Dotychczas dostawałam tylko kwit z kasy, że mi wypłacono, a od stycznia będą mi przelewać na konto. Co z podatkiem od tej kwoty - płacę czy nie?
Z góry wielkie dzięki za wskazówki ![]() |
akzseinga74 (offline) |
Post #2 27-12-2011 - 21:48:22 |
|
Halinko - zasiłek pielęgnacyjny nie jest opodatkowany, nie płacisz więc podatku, ani sie z niego nie rozliczasz. Po prostu dostajesz go co miesiąc i cieszysz się, że masz
![]() |
żaba (offline) |
Post #5 29-12-2011 - 19:17:10 |
|
nie bardzo rozumiem Twoje zapytanie!? ważne jaki stopień niepełnosprawności ma mama oznaczony i ile ma lat? zasiłek pielęgnacyjny należy się, w przypadku orzeczenia o znacznym stopniu niepełnosprawności, lub po 75 roku życia! oczywiście w mopsie lub gopsie,a po 75 r to ZUS sam przyznaje1 Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 29-12-2011 - 19:19:04 przez żaba. |
Martus (offline) |
Post #7 30-12-2011 - 09:21:03 |
|
Już tłumaczę, już tłumaczę
![]() |
myszkamiki (offline) |
Post #8 15-02-2012 - 15:40:42 |
|
Mam pytanko bo właśnie otrzymałam pismo, że przyznano mi stopień znaczny na 2 lata, a w dalszej części że nie mogę pracować; natomiast świadczenie rechabilitacyjne z ZUS-u kończy mi się w kwietniu. To jak myślicie mogę iść do pracy (bardzo bym chciała) czy nie.
|
myszkamiki (offline) |
Post #9 21-02-2012 - 17:51:13 |
|
Nikt nie potrafi mi pomóc, szkoda
![]() |
Agaba190 (offline) |
Post #10 21-02-2012 - 18:02:36 |
k/Warszawy |
Znalazłam takie forum.
Poczytaj. Wydaje mi się, że to dotyczy Twojej sytuacji [forum.niepelnosprawni.pl] ![]() Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. Mark Twain |
myszkamiki (offline) |
Post #11 22-02-2012 - 20:34:55 |
|
Serdecznie dziękuję i pozdrawiam
![]() |
metalusia (offline) |
Post #14 13-09-2012 - 13:09:32 |
|
Witam drogie dziewczynki
Mam takie malutkie tyci pytanko. Od niedawna mam orzeczenie o znacznym stopniu niepełnosprawności z adnotacją niezdolna do pracy (co akurat niezbyt mi sie podoba). Czy z tego tytułu moja 18 letnia siostra może się starać o świadczenie pielęgnacyjne na mnie? Młoda uczy się w ostatniej klasie LO i pomaga mi w codziennym życiu. Mieszkam z mężem i małym synkiem. Mąż nie zrezygnuje z pracy bo to jest jedyne nasze źródło dochodów. Jakie papiery i gdzie powinnyśmy złożyć?Podobno do pomocy społecznej. Byłam u siebie w ośrodku ale była tak nieprzyjemna i chamska osoba że niestety niczego się nie dowiedziałam. Bardzo prosze o jakąś informację. I z góry dziękuję |
dani (offline) |
Post #15 13-09-2012 - 14:52:21 |
|
Metalusiu, załozyłaś już wątek, w którym zadajesz to samo pytanie.
I po zasiłek pielęgnacyjny i po świadczenie pielęgnacyjne musisz wystąpić do pomocy społecznej. Tak więc czeka cię jeszcze raz spotkanie z paniami, o których pisałaś. A jeśli w urzędzie ktoś jest niemiły lub niezbyt grzeczny, to przecież zawsze można poprosić o rozmowę z jego zwierzchnikiem. ![]() Chcesz rozśmieszyć Boga... Opowiedz mu o swoich planach.. |
Renka623 (offline) |
Post #17 09-10-2012 - 12:56:37 |
|
ToJa sama piszesz ,że zasiłek pielęgnacyjny należy się jak psu zupa.Ja miałam oszczędnościową wycięte węzły wartownice i pachowe /poczytaj na moim profilu/jestem po 4AC teraz 12 taksonów dopiero potem radio i .hormony.Po pierwszej chemi lekarz onkolog wypisał mi zaswiadczenie o stanie zdrowia ,które wysłałam do ZUS /emerytka/po miesiącu dostałam wezwanie na komisję lekarską.Teraz mam orzeczenie lekarza orzecznika ZUS i dostałam na 15m-c.Nie będę cytować całego orzeczenia ale nic nie napisali o stopniu niepełnosprawności.Pozdrowienia.A jeszcze dopiszę, ze jest młoda dziewczyna na chemii i też dostała zasiłek ale z MOPSU
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 09-10-2012 - 12:59:27 przez Renka623. |
ToJa (offline) |
Post #18 09-10-2012 - 13:19:08 |
|
Renka, ale nie doczytałaś do kogo to pisałam
![]() zasiłek pielegnacyjny nalezy się jak psu zupa jedynie przy stopniu niepełnosprawności w stopniu znacznym. Jesli ktos ma lekki lub umiarkowany to taki zasiłek nie przysługuje. Ty natomiast jako emerytka otrzymujesz dodatek pielegnacyjny, a to zupełnie co innego niz zasiłek pielegnacyjny. Możesz tutaj o tym poczytać [emerytury.wieszjak.pl] |
joakil (offline) |
Post #19 09-10-2012 - 13:23:29 |
Pomiechówek |
Ja też mam zasiłek pielęgnacyjny i stopień znaczny ale przyznany przez MOPS. Do ZUS składałam tylko o świadczenie rehabilitacyje, nie przyznali mi, tylko od razu wysłali na rok na rentę. Potem przedłużali mi na kolejne lata (zawsze na rok). Nigdy jednak nie było mowy o stopniu niepełnosprawności. Wydaje mi się, że na to trzeba składać osobny wniosek. Ale to tylko tak mi się wydaje. Pewności nie mam
![]() |
Renka623 (offline) |
Post #20 09-10-2012 - 13:57:40 |
|
ToJa masz rację trochę popidoliłam dodatek pielęgnacyjny z zasiłkiem ja mam dodatek pielęgnacyjny i taki własnie przyznają w czsie choroby .Pa Ale ja w tamtym wątku pisałam o dodatku pielęgnacyjnym a nie o zasiłku wątek w chemioterapi.
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 09-10-2012 - 14:05:01 przez Renka623. |
ToJa (offline) |
Post #21 09-10-2012 - 16:15:21 |
|
Dobrze Ci sie wydaje ![]() ![]() tutaj np proszę poczytać [renty.wieszjak.pl] no ![]() Dziewczyny, mam prośbę, jeśli nie wiecie czegoś na 100% to nie piszcie, ze coś się należy, bo wiele dziewczyn robi sobie ochotę na to "coś" ![]() Na forum (tym i poprzednim) w działach o niepełnosprawności pisałyśmy sporo o zusie, orzecznikach, stopniach, przywilejach.. Proszę czytajcie dokładnie. A jeśli czegoś nie rozumiecie - to wtedy piszcie, postaram się wytłumaczyć - może być nawet na priv i wtedy odniosę się do konkretnego przypadku. Pisząc niesprawdzone wiadomości na forum robi się kogel-mogel czyli przysłowiowy galimatias - nowe dziewczyny się całkiem pogubią ![]() . |
Renka623 (offline) |
Post #22 05-11-2012 - 15:10:36 |
|
ToJa mam jeszcze pytanie jeżeli ja mam niezdolnośc do samodzielnej egzystencji i przyznany dodatek pielegnacyjny przez ZUS to muszę / mogę /sie starać o stopień niepełmosprawności czy starczy to orzeczenie i ewentualnie co mi to da .Znizka na przejazdy mnie nie interesuje /prywatny kierowca/
![]() ![]() |
Parabola (offline) |
Post #23 05-11-2012 - 15:37:57 |
Nowy Sącz |
Możesz sie starać o stopień niepełnosprawności w MOPSie, bo ZUS i MOPS to dwie różne instytucje.
Z MOPSu mozesz dostać /ale nie musisz? np.kartę parkingową/ i dopłaty do turnusów rehabilitacyjnych. Wszystko zależy jaki stopień w Mopsie Ci przyznają.... jesli znaczny to sa tez pieniążki, ale jak pobierasz w Zusie dodatek pielęgnacyjny, to sie nie należą. Zresztą Tojka wyłuszczy to lepiej. ![]() |
ToJa (offline) |
Post #24 05-11-2012 - 17:04:58 |
|
Parabola - otrzymujesz bdb z plusem - napisałaś wsio, ale jakem Tojka to muszem cosik dodac
![]() O wszystkich przywilejach dla osób niepełnosprawnych z MOPR (jeśli ktoś mieszka w mieście) lub PCPR (jeśli ktoś mieszka w powiecie) można przeczytać właśnie w tym dziale, w którym jesteśmy - Przywileje osób niepełnosprawnych. Są tu różne wątki (każdy przywilej ma swój wątek- np. zasiłek pielęgnacyjny ). |
ToJa (offline) |
Post #26 08-11-2012 - 19:01:45 |
|
Renka ale to jest wątek o zasiłku pielęgnacyjnym, a nie o ulgach dla niepełnosprawnych, zaraz mi sie znowu dostanie od administratorów
![]() Ale co mi tam, nie pierwszy i nie ostatni raz ![]() 1. Nie musisz się starać o orzeczenie o stopniu niepełnosprawności, ale możesz - tutaj to załatwiasz [www.powiatzgorzelecki.pl] 2. Co Ci to daje, hm.... możesz m.in. (przy założeniu, ze dostaniesz stopień umiarkowany lub znaczny): - możesz starać się o dofinansowanie na wyjazd na turnus rehabilitacyjny (a na "papier" z Zusu nie możesz) - ulga podatkowa (sory, ale sporo tego jest, nie chce mi sie wypisywać, któryś raz z kolei - przeczytaj [www.pzn-mazowsze.org.pl] ), to masz na "papier" z Zusu albo na "papier" z PCPR - dofinansowanie do zakupu środków ortopedycznych ( na "papier" z Zusu nie można) - kara parkingowa (na "papier" z Zusu i na "papier" z PCPR) a tutaj lektura do poduszki ![]() Masz dobry "papier" z Zusu - na Twoim miejscu nie "bawiłabym" się w żadne inne komisje - szkoda czasu i zdrowia ![]() dopisek: kurka wodna, kiepsko mi działa klawiatura - nie wybija literki "t", wciąż muszę poprawiać ![]() Zmieniany 3 raz(y). Ostatnia zmiana 08-11-2012 - 19:04:54 przez ToJa. |
Kadiri (offline) |
Post #29 13-01-2019 - 19:01:20 |
Poznan |
Odpowiedzie proszę
Czy każda osoba chora na raka dostaje z ZUS zasiłek pielęgnacyjny? Jakie właściwie trzeba spełniać kryteria ? Rak inwazyjny przewodowy G2T1aN0M0 E 98% P 98% Ki67 30% Dlaczego Bóg na najlepszych zsyła chorobe albo smutek ?Bo przecież i na wojnie niebezpieczne rozkazy otrzymują najdzielniejsi |
Renik1 (offline) |
Post #30 13-01-2019 - 19:46:49 |
Koszalin |
Zasiłek pielęgnacyjny wypłaca MOPR . ZUS wypłaca dodatek pielęgnacyjny. Nie, nie każda osoba chora na raka otrzymuje dodatek. Zasadą jest, że musi być przyznane i wypłacane świadczenie rentowe lub emerytalne. Dodatek pielęgnacyjny wypłacany jest osobie która ma orzeczoną całkowitą niezdolność do pracy i samodzielnej egzystencji, przez lekarza orzecznika ZUS. Osoba która ma orzeczoną częściową lub całkowitą niezdolność do pracy takiego dodatku nie otrzyma.
|