odwołanie

Wysłane przez 61grazyna 

reniami (offline)

Post #1

28-03-2014 - 12:53:57

to super, ja czekam na wezwanie z wojewódzkiej komisji

Renia 1 (offline)

Post #2

23-05-2014 - 19:32:46

Witam
Jestem nowa na forum.W 2012 r. miałam mastektomie z jednoczesną rekonstrukcją ( ekspander) pierwszy etap.starałam się o stopień niepełnosprawności i otrzymałam stopień umiarkowany na rok.W styczniu 2014 r. miałam drugą operację wymianę ekspandera na protezę,również złożyłam wniosek o niepełnosprawność i otrzymałam stopień lekki na 2 lata.Odwołałam się i dostałam odpowiedź , że utrzymują w mocy zaskarżone orzeczenie, gdyż naruszona sprawność organizmu powoduje niepełnosprawność w stopniu lekkim.chciałabym się odwołać do rejonowego sądu pracy - i tu mam problem.
nie wiem jak napisać odwołanie.Może robiłyście odwołanie do sądu i możecie mi pomóc.Z góry bardzo dziękuję

EWCIA59 (offline)

Post #3

26-05-2014 - 22:31:11

Warszawa 

Witam serdecznie,
bardzo mało udzielam się na forum,nie mniej codziennie na nie wchodzę ,czytam wszystkie wątki-tematy,nie raz nasze wojowniczki Amazonki odpowiedziały na moje pytania i zawsze służyły dobrą radą.
Poniewaz prawie od roku walczę o stopień niepełnosprawnosci ,postanowiłam napisać.
Zaczne od początku. Od 2011 r do 2014 r miałam stopień umiarkowany ,kartę parkingową z powodu 3 chorób-neurologicznej,psychiatrycznej-jestem uzależniona od benzodiazepinów oraz oraz chorób krązenia-zakrzepica itd. Nie byłam jeszcze chora na raka.
W sierpniu 2014 roku złozyłam ponownie wniosek .Oprócz raka piersi-operacja oszczedzajaca,wycięte tyko wartownik i drugi wezeł -bez przerzutów,25 lamp, oczywiście hormonoterapia na 5 lat.
Na pierwszej komisji byłam 5 minut u lekarza internisty,która tylko zapytała sie jak Pani sie czuje oraz czy to moje włosy i na tym koniec. Przez te 2 lata mój stan uległ pogorszeniu jezeli chodzi o choroby wymienine wyzej.Lekarze napisali w zaświadczeniach napisali ,ze wymagam opieki osoby drugiej-nikt nie raczył z lekarzy zapoznac sie z cała dokumentacja lekarską-wybrali raka piersi i choroby psychiatryczne. Odwołałam sie-wojewódzka komisja utrzymała w mocy. Odwołałam sie do sądu-trwa to juz prawie rok-byłam'' badana ''przez onkologa,kardiologa,ortopede,neurologa i na ogłoszeniu wyroku dowiedziałam sie, ze neurolog nie zdażył napisac opinii lekarskiej,mam byc badana przez psychiatrę i przełożono sprawe na sierpień. Mam naprawde dosyc,lekarze chcą człowieka ozdrowić,a choruje od 1993 r-udekumentowane cały czas leczenie,upokorzona a jestem wrakiem.Jestem z W-wy.

EWCIA59 (offline)

Post #4

26-05-2014 - 22:59:18

Warszawa 

Dopiszę jeszcze ,ze w wieku 35 lat była na rencie 2 grupie.Oprocz raka choruje na nadcisnienie,na zaburzenie krązenia mózgowego oraz zespół móżdżkowy z upadkami,mam zmiany w mózgu-ledwo z zyciem uszłam jak przewróciłam sie na ulicy i straciłam przytomnośc ,w sumie przez rok upadłam i potłukłam sie 5 razy,neurolog każe mi wychodzic tylko z osobą drugą i o kuli,zawroty głowy mam okropne,niewydolnosc krążenia w obu nogach,martwica kosci półksiezycowatej w ręce prawej-orteza na stałe do noszenia ,no i potężne zmiany w kręgosłupie lędzwiowym,dwie ostrogi,płaskostopie poprzeczne i koślawosc palucha -to drobiazgi ale diabelnie bolesne no i te benzodiazepiny. W sumie biore 27 tabletek codziennie przepisanych przez lekarzy,które musze brac.Jak byłam u ortopedy nie wytrzymałam i powiedziałam biegłemu lekarzowi ze na siłe chcą ludzi uzdrowic tylko wyniki badań mówią co innego.
Ja trafiłam na wszystkich lekarzy ,którzy nie zapoznali sie nawet ze złozona dokumentacją.Musiałam co nie było łatwe,bo dokumentacja to 3 pełne teczki,dłon w ortezie szukac i to szybko dokumentacji lekarskiej zeby lekarz sobie przepisał a przeciez ksero mieli wszystkich badan.Wszystko migiem,szybko.Szczerze -ałuje,tyle sie nadenerwowałam,w sierniu minie rok wędrówki po sądzie.Jezeli masz wolę wali i siłe -walcz.Moze w Twoim mieście będzie inaczej,trafisz naprawde na bezstronnych lekarzy.czego Tobie życze z całego serca.

b_angel (offline)

Post #5

27-05-2014 - 08:19:17

radom 

ja też się odwoływałam swego czasy do sądu
i sędzia podtrzymując, zaskarżoną przeze mnie decyzję komisji powiedział w uzasadnieniu, że pomimo iż mój stan zdrowia się pogorszył to radzę sobie z opieką i wychowaniem dzieci czyli stopień umiarkowany nie nalezy mi się .....

. . . . . . . . . . . . . .

...na forum od 16 listopada 2005 ...

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 27-05-2014 - 08:19:42 przez b_angel.

kas123 (offline)

Post #6

29-05-2014 - 08:15:18

pod Warszawą 

Dziewczyny czy ktoras ma wzor odwolania i moglaby mi go podeslac?

Dostalam orzeczenie na rowno rok od komisji (lekarka powiedziala podczas komisji ze daja na dwa lata od operacji, ciekawe ze tak wiele z Was dostalo na 3 lata lub na stale) Ja jestem po mastektomii i po wycieciu wezlow, mialam chemie bez naswietlania, w tej chwili jestem na herceptynie. Chce sie odwolywac bo nie bardzo rozumiem dlaczego na komisji lekarz mowi co innego a w papiery wpisuje cos innego. Reka mnie boli, mam problemy z takim zwyklym codziennym funkcjonowaniem, ale co ich to obchodzi.

Cala komisja to kpina, w gabinecie bylam 2 minuty, lakarka jedyne co to popatrzyla na mnie, nawet papierow nie zobaczyla....

kas123 (offline)

Post #7

29-05-2014 - 08:34:45

pod Warszawą 

jeszcze jedno KARTA PARKINGOWA.

Jezdze ciagle na ursynow bo a to badania a to kardiolog a to sama herceptyna, wystepowalam rowniez o karte parkingowa i jej nie dostalam, a s kim nie rozmawiam to kazda babka dosta bez zadnego ale.. fakt komisje mialy w Warszawie, a ja z racji ze mieszkam doslownie za granica Warszawy bo w Raszynie to podlegam pod Grodzisk Mazowiecki a tam wolna amerykanka jak widac sad smiley

Al_la (offline)

Post #8

29-05-2014 - 09:56:10

k/Warszawy 

Ja też podlegam pod Grodzisk i kartę dostałam uśmiech
Tylko, że ja mam symbol R czyli narząd ruchu.

W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół.
Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho

Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx

kucja15 (offline)

Post #9

19-07-2014 - 21:35:32

Serdecznie witam i proszę o porady.
Otrzymałam orzeczenie i mam zmianę stopnia niepełnosprawności ze znacznego na umiarkowany.Symbol 09-M , 11-I
Zostałam wykluczona z możliwości otrzymania karty parkingowej i innych przywilejów.
Jestem zniesmaczona tą decyzją.Dwa raki(jajnik + pierś) i stopień umiarkowany?
Mam obrzęk limfatyczny ręki prawej - przecież to narząd ruchu. Napisali,ze w opinii składu orzekającego stan mojego funkcjonowania może rokować poprawę.Oby tak było.Ja jednak mam obawy. Marker rośnie.Był jeszcze w normie lecz niewiele było do jej przekroczenia. Po niedzieli oznaczę jego wartość.
Czy mam składać odwołanie?

EWCIA59 (offline)

Post #10

19-07-2014 - 22:35:22

Warszawa 

Witaj,
26 maja opisałam swój przypadek.
Bardzo żałuje ,ze odwoływałam sie,lekarze w sądzie podtrzymują to co napisali lekarze na 2 komisjach wcześniej.Badanie trwa 10 minut,dostałam opinie lekarzy biegłych i postanowienie, ze maja miec zapłacone 259 zł za te kilka minut,zrobili ze mnie prawie zdrowa osobe, żaden z nich nie przeczytał wcześniej akt,kazdy chce xero tego wszystkiego co złozyłam do sądu-mowiąc wręcz ze im nie chce się zaglądać do akt i szukać i czytać. Żaden z lekarzy nie zapytał sie jakie biorę leki,o nic .Dla mnie to osobiscie żenada i upokorzenie chorego.Poniewaz to tak długo u mnie trwa,to zawziełam sie i bedę odwoływac do Sądu Apelacyjnego,poniewaz mam juz doswiadczenie , nie dam sie juz zbyć i tak traktować,i czytając opinie biegłych wiem jaki bedzie wyrok 20 sierpnia br.
Teraz z perspektywy czasu , jak wiem jak to ''działa'' -odwoływanie- to bym nie odwoływała sie.W Warszawie tak jest,wszystko zależy na jakiego lekarza trafisz i czy masz szczeście,czego jak zdecydujesz sie na odwołanie- życze Tobie jak najwiecej. Pozdrawiam.

gogo46 (offline)

Post #11

22-08-2014 - 18:47:59

Kup/Opolem 

Witam smiling smiley Jestem tu nowa . Amazonką jestem od 3 lat , 2 lata po leczeniu które zakończyłam w sierpniu 2012 r i wrócilam do pracy od listopada . Dopiero niedawno dowiedziałam się o tym, że mogę się starać o stopień niepełnosprawności więc to zrobiłam i otrzymałam LEKKI , który w zasadzie może pani internistka wsadzic go sobie do kieszeni bo mi nic nie daje. Zależy mi oczywiście na dodatkowym urlopie i skróconym czasie pracy więc odwołałam się do Województwa a tu niespodzianka ... znowu INTERNISTKA . I podtrzymana decyzja więc odwołałam się do Sądu i czekam cierpliwie na wezwanie i mam mieszane uczucia. Może ktoś mnie oświeci czy mam szansę na umiarkowany? Jestem z Opola

EWCIA59 (offline)

Post #12

23-08-2014 - 14:59:09

Warszawa 

Witaj gogo46,
poczytaj powyżej co opisałam.20 sierpnia miało być w sądzie już drugie ogłoszenie wyroku i co.....?
Dostałam wezwanie na 29 sierpnia na badanie przez psychologa,po co nie wiem, a trzecie ogłoszenie wyroku ma się odbyć 29 listopada.
TAKZE SPRAWA W SĄDZIE BEDZIE TWAĆ ROK I 8 MIESIĘCY !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! TO JEST KPINA!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Tak jak pisałam,trafiłam na lekarzy ,którzy oprócz jednego podtrzymali lub nawet obniżyli stopień niepełnosprawności.
Jestem tym zmęczona,ale nie daruję.Będe odwoływać sie do sądu apelacyjnego,nagłośnię sprawe w telewizji,nie mam nic do stracenia,tylko zdrowie i nerwy.
Ja jestem z Warszawy,jak jest w Opolu nie wiem,życzę Tobie żebyś trafiła na ludzkich lekarzy i życze wytrwałości.
Jeżeli bedziesz miała jakieś pytania-napisz chętnie odpowiem i służę radą.
Pozdrawiam serdecznie.

gogo46 (offline)

Post #13

25-08-2014 - 16:14:32

Kup/Opolem 

Bardzo dziękuję za odzew , to takie ważne że nie jestem sama, sama dobrze o tym wiesz zapewne. Ja czekam na jakikolwiek odzew z sądu i chyba pozostaje mi mieć nadzieję że trafię na kogoś normalnego. Nie chcę się nakręcać , bo to nie potrzebne nerwy ale czasem się już nie dasad smiley Na tych obu komisjach trafiłam na internistki , mało tego w odwołaniu pierwszym troche pojechałam tej pierwszej internistce, więc jak weszłam na kolejną komisję i zobaczyłam ostentacyjnie przyczepiony identyfikator -INTERNISTA to myślałam że mnie cholera weźmie. I co? to samosad smiley No bo jak inaczej, Jak w tym sądzie tak pierniczą bez sensu jak na tamtych komisjach to ich tam rozniosę na strzępy, Dam znać jak sprawa się ruszysmiling smiley Pozdrawiam i dzięki

caca (offline)

Post #14

20-04-2015 - 21:23:01

SŁUPSK 

Witam koleżanki.
Szukam pomocy i mam nadzieję , że jak zawsze mogę polegać na Was duży uśmiech Jestem po oszczędzającej z usunięciem wszystkich węzłów, radioterapia, brachyterapia i obecnie hormonoterapia. Przez ostatnie dwa lata byłam na ZUS-owskiej rencie ,miałam stopień znaczny. Ostatniego dnia kwietnia br. renta mi się kończy, złożyłam dokumenty ponownie. Stanęłam na komisję i dostałam umiarkowany na rok czasu. Niestety ZUS cofnął to i musiałam się ponownie stawić ,tym razem w Gdańsku. bezradny I tutaj niespodzianka, stał się CUD - zostałam całkowicie uzdrowiona, bez żadnego stopnia niepełnosprawności. wnerwiony
I tutaj mam pytania
1) Czy to możliwe aby po dwuletnim pobycie na rencie o znacznym stopniu niepełnosprawności od razu wystawili mi dokument iż jestem zdrowa i nie należy mi się kompletnie nic?
2) Co mam w takim przypadku zrobić ,odwołać się do sądu? Nawet nie wiem jak to zrobić.
Może któraś z Was koleżanki podpowie mi co i jak mam napisać do tego sądu. załamka
Normalnie jestem w szoku ,przez dwa lata według nich jestem umierająca a następny dzień po ustaniu renty jestem zdrowa niczym koń.
Nic pośredniego -umiarkowany albo lekki tylko ZDROWA.
Według mnie coś tu jest "nie halo".
Bardzo proszę pomóżcie mi i pokierujcie mną.
Zaraz koniec kwietnia a ja jestem zagubiona załamka

Al_la (offline)

Post #15

20-04-2015 - 21:59:42

k/Warszawy 

A co ma ZUS do stopnia niepełnosprawności i co ma stopień niepełnosprawności wspólnego z rentą? myśli

Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho

caca (offline)

Post #16

20-04-2015 - 22:48:06

SŁUPSK 

Kurcze sorki niedowiarek pomieszało mi się już z tym wszystkim. Konkretnie chodzi mi o grupę w ZUS-ie.
Tak jak pisałam wyżej dwa lata miałam stopień znaczny a teraz od razu uzdrowili mnie całkowicie. Nie wiem co mam z tym fantem zrobić . Czy mogli tak zrobić?
Natomiast niepełnosprawność mam z MOPR na dwa lata i stopień umiarkowany.
Oba pisma z MOPR i ZUS dostałam jednocześnie i pokręciło mi się .
Bardzo proszę o pomoc.
Na pewno też pomyliłam i wątki forum ,mam wielki mętlik w głowie.

Al_la (offline)

Post #17

20-04-2015 - 23:48:34

k/Warszawy 

No to rzeczywiście nie ten wątek i nie ten dział. Tu jest właściwy wątek [amazonki.net]

2 lata temu nie miałaś z ZUS-u stopnia znacznego, tylko całkowitą niezdolność do pracy, a teraz dostałaś częściową niezdolność do pracy, czy orzeczenie, że możesz pracować?
Możesz się odwołać najpierw do ZUS-u. Jeśli ZUS Ci nie przyzna renty, do sądu I instancji, a potem do II.

Niestety, na czas leczenia dają całkowitą niezdolność do pracy, a potem uważają, że jesteś zdrowa i zabierają. Jeszcze dużo zależy na jakim stanowisku pracowałaś. Jeśli choroba podstawowa uniemożliwia Ci wykonywanie pracy, możesz się starać o rentę. Jeśli z tą chorobą można pracować, szanse są niewielkie.

naturka40 (offline)

Post #18

10-05-2015 - 11:04:44

Witam smiling smiley Potrzebuję pomocy w napisaniu odwołania. Czy ma ktoś użyczyć mi wzór odwołania, byłabym bardzo wdzięczna smiling smiley

gogo46 (offline)

Post #19

11-06-2015 - 16:27:34

Kup/Opolem 

Witam Kochane Dziewczyny! Muszę się pochwalić że udało się!!!!!!!!! Wygrałam z Zespołami orzekającymi stopień niepełnosprawności smiling smileysmiling smileysmiling smiley Sąd wydał wyrok na moją korzyśc i przyznał umiarkowany!!!! Mam cholerną satysfakcję więc WARTO WALCZYĆ I NIE ODPUSZCZAC!!!!! Pozdrawiam serdecznie

Al_la (offline)

Post #20

11-06-2015 - 19:22:55

k/Warszawy 

Gratuluję ok

Agaba190 (offline)

Post #21

11-06-2015 - 20:18:28

k/Warszawy 

Gratulacje. brawo Jak widać trzeba walczyć.

Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia.
Mark Twain

BASIA33 (offline)

Post #22

30-06-2015 - 12:25:55

koło W-awy 

Dziewczyny muszę napisać odwolanie nie wiem jak to zrobić po roku czasu stopnia znacznego dostalam na dwa lata UMIARKOWANY nie zgadzam sie ztym ręka mnie boli ciągle mam jakieś wizyty u lek.czy ktoś pisał takie odwolanie?

iwusiak (offline)

Post #23

21-11-2015 - 22:43:05

Warszawa 

W piatek odebralam orzeczenie i .... jak wiekszosc z Was nie jestem zadowolona, stopien umiarkowany do 2018r., karty nietwnerwionylaskawie na tak pkt 5 przedmioty ortopedyczne, srodki pomocnicze, techniczne - wg wskazan lekarza.Nieszczesny symbol moczowy 09-Mrotfl
Czytalam wasze posty powyzej i .... prosze o wzor odwolaniacalus

iwusiak (offline)

Post #24

27-11-2015 - 10:06:07

Warszawa 

Dostalam wzor odwolania od andziróżeWypelnilam i lece na poczteduży uśmiech

ewita1 (offline)

Post #25

08-01-2016 - 22:41:50

zielona góra 

Witam serdecznie,

Czy któraś z Was pisała odwołanie dotyczące zmiany symbolu choroby?

Przez rok w pierwszym okresie po operacji oszczędzającej piersi miałam ZNACZNY stopień z symbolem choroby: 05-R, 11-I.
Na kolejnej komisji otrzymałam na stałe stopień LEKKI nadal z tymi samymi symbolami: 05-R, 11-I.
Po odwołaniu do Wojewódzkiego Zespołu ,przyznano mi stopień UMIARKOWANY na dwa lata, symbol choroby został zmieniony na:09-M.
Chcę się ponownie odwołać do wyższej instancji o zmianę symbolu na ten który miałam tj. 05-R, 11-I.

Czytałam wasze posty powyżej i .... czy któraś ma może wzór takiego odwołania.

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 08-01-2016 - 22:49:41 przez ewita1.

iwusiak (offline)

Post #26

25-01-2016 - 11:29:15

Warszawa 

I d...a odwołania nie uwzględnił,wiec pozostałam moczowa,karty tez nie przyznali,podobno nie mam uszkodzenia narządu ruchu:@ mogę odwołać się jeszcze do sądu ale czy to coś da? A tak przy okazji. Jaka jest zniżka na komunikację miejską. Przy umiarkowanym?

Al_la (offline)

Post #27

25-01-2016 - 11:45:16

k/Warszawy 

50% czyli kupujesz bilety ulgowe uśmiech

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 25-01-2016 - 11:45:31 przez Al_la.

maya277 (offline)

Post #28

10-04-2016 - 20:07:24

Witam...chciałabym odwołać się od przyznanej tydzień temu decyzji ( umiarkowany na rok) .Chciałabym wnioskować o zmianę symbolu z 11-I na 05-R.Jestem po operacji oszczędzającej,usunięte wszystkie węzły ze względu na przerzut.W trakcie chemioterapii(4AC,12AC),zaplanowane 33 kursy radioterapii.Czy któraś z tu obecnych Pań mogłaby mi podpowiedzieć co takie odwołanie powinno zawierać ?czy isnieje może jakis wzór?będę bardzo wdzięczna za jakiekolwiek wskazówki...pozdawiamuśmiech

MAJMAR (offline)

Post #29

20-01-2017 - 21:26:03

Ciechanów 

Witam bardzo serdecznie .Potrzebuję pomocy w napisaniu odwołania .Po dwóch latach ze stopnia znacznego otrzymałam umiarkowany. Na temat komisji nie będę się wypowiadała trwała 3 minuty .Będę bardzo wdzięczna . Pozdrawiambuziak

aga66 (offline)

Post #30

05-03-2017 - 18:06:10

Warszawa 

Po 5 latach niepełnosprawności umiarkowanej na kolejne 5 lat dostałam stopień lekki. Złożyłam odwołanie i czekam na odpowiedź. Ciekawe co wojewódzki stwierdzistres

"Tyle wiemy o sobie, ile nas sprawdzono". W. Szymborska
Alexis de Tocqueville „Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka.” Niestety, wielu z nas uważa, że ich wolność nie podlega ograniczeniom, przynajmniej nie takim, które oni sami by akceptowali...

Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 567
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024