pogorszenie stanu zdrowia- czy moge sie starac o wyzszy stopien
Wysłane przez ana00
Agaba190 (offline) |
Post #2 11-04-2015 - 18:25:18 |
k/Warszawy |
W przypadku zmiany stanu zdrowia osoba zainteresowana posiadająca orzeczenie o stopniu niepełnosprawności może wystąpić z wnioskiem do powiatowego zespołu do spraw orzekania o niepełnosprawności o wydanie ponownego orzeczenia uwzględniającego zmianę stanu zdrowia. W takim przypadku zespół orzekający może wydać orzeczenie uwzględniające te zmiany (nastąpi zmiana stopnia niepełnosprawności np. z lekkiego na umiarkowany ale też z umiarkowanego na lekki, wskazań zawartych w orzeczeniu albo zmiana symbolu przyczyny niepełnosprawności) ale też może wydać orzeczenie o niezaliczeniu do osób niepełnosprawnych (zmiana stanu zdrowia nie uzasadnia zaliczenia do osób niepełnosprawnych) albo też orzeczenie o odmowie wydania orzeczenia, którego istota sprowadza się do stwierdzenia, iż nie wystąpiły żadne nowe ograniczenia funkcjonalne w stosunku do istniejących w chwili wydania obowiązującego orzeczenia i, że posiadane orzeczenie właściwie odzwierciedla ograniczenia funkcjonalne osoby orzeczonej. Wystąpienia nowego schorzenia lub pogłębienia się istniejącego nie należy utożsamiać z automatyczną zmianą zakresu posiadanego orzeczenia ponieważ samo naruszenie sprawności organizmu (choroba) nie jest tożsame z niepełnosprawnością.
To wyczytałam na stronie niepelnosprawni.gov.pl ![]() Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. Mark Twain |
koko71 (offline) |
Post #4 15-04-2015 - 16:09:08 |
Poznań |
Witaj możesz złożyć wniosek w związku z pogorszeniem stanu zdrowia trzeba przedstawić dokumentację medyczną i zaświadczenie o stanie zdrowia wypisane przez lekarza.Opłaca się, ja po operacji dostałam znaczny+karta parkingowa,na dwa lata. pozdrawiam.
|
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.
Użytkownicy online
Gości:
499
Największa liczba użytkowników online:
77
dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online:
14207
dnia 25-04-2022