Kiedy starać się o niepełnosprawność
Yvanca (offline) |
Post #1 17-11-2010 - 11:35:04 |
Bytom |
Witam, jestem tu zupełnie nowa. 4 tygodnie po operacji. Dopiero tutaj dowiedzialam się, że moge sie starać o orzeczenie o niepelnosprawnosci. W skladaniu wniosków jestem weteranka, bo mam dwójke niepełnosprawnych dzieci. Chcialam jednak zadać być może głupie pytanie : w ktorym momencie leczenia moge złozyc wniosek ?
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 17-11-2010 - 12:09:16 przez Al_la. |
mag_dag (offline) |
Post #2 17-11-2010 - 11:53:45 |
Sosnowiec |
witaj Yvanco
wydaje mi się, że najlepiej będzie jak już będziesz miała/już masz ustalone dalsze leczenie - chemię czy naświetlania czas między operacją a rozpoczęciem dalszego leczenia wydaje się być optymalny - ale już z zaordynowanym na papierze dalszym leczeniem od onkologa jak zalecona jest chemioterapia, to często się zdarza, że na komisyjnych lekarzy działa to znieczulająco i dają na czas chemioterapii stopień znaczny ale to naprawdę zależy tylko od orzecznika, bo zdarza się , że dziewczyny w podobnej sytuacji chorobowej dostają skrajnie różne orzeczenia P.S. można też oczywiście w trakcie leczenia i po nim, ja składałam 5 lat po mastektomii, bo wcześniej nie miałam pojęcia, że coś takiego istnieje Gdyby mi coś przyszło do głowy, niech zaczeka. (Dominik Opolski) -----> ---------------------------------------------------------- Zmieniany 2 raz(y). Ostatnia zmiana 17-11-2010 - 11:55:42 przez mag_dag. |
Janina.S (offline) |
Post #4 17-11-2010 - 12:54:32 |
widły Soły i Wisły |
...a ja podczas chemii więc lek . wypisała że " po chemii zalecona będzie radio..'
od zaraz dostałam znaczny na 1 rok. .....jeśli niebo spada nam na głowę to nie po to by się z nas śmiać ....... lecz by podziwiać patrząc jak się podnosimy.... |
lulu (offline) |
Post #10 17-11-2010 - 21:18:35 |
k/Kwidzyna |
Ja miałam więcej szczęścia, pierwszy raz dostałam na dwa lata znaczny, a następnie (po usunięciu dołu) na trzy lata też znaczny (ale to już troszkę wyproszone ... tak delikatnie ... z nieszczęśliwą minką).
Na Forum od 07 lutego 2008 2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu 2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna ![]() |
Yvanca (offline) |
Post #15 19-11-2010 - 11:01:30 |
Bytom |
Widzę, że to bardzo róznie jest w róznych regionach. W poniedziałek idę do chirurga chyba po raz ostatni, bo wiem, ze już sa wyniki histopatologii pooperacyjnej i pewnie mnie skieruje do onkologa prowadzącego. To chyba jego powinnam poprosić o wypisanie wniosku ?
|
Al_la (offline) |
Post #19 24-04-2011 - 22:02:10 |
k/Warszawy |
Oczywiście, ze tak.
Stopień niepełnosprawności dostaje się nie na okoliczność utraty piersi, lecz węzłów chłonnych ![]() ![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
ToJa (offline) |
Post #20 24-04-2011 - 23:21:19 |
|
Alu, to wiemy MY, ale orzecznicy chyba nie wszyscy Ja gdybym nie miała piersi dostałabym pewnie znaczny z powodu operacji oszczędzającej dostałam tylko umiarkowany pomimo, iz wyciachali mi 18 węzłow w tym 1 był zajęty orzecznik - lekarz internista był baaaardzo zdziwiony widząc mnie łysą (w czasie chwmii) ale z piersia ![]() Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 24-04-2011 - 23:21:54 przez ToJa. |
basica (offline) |
Post #24 01-07-2011 - 16:16:39 |
Gdansk |
Mam stopien umiarkowany na czas niograniczony z powodu innych dolegliwosci.Trzy lata temu mialam zabieg oszczedzajacy z powodu raka piersi.W tym roku kolejny zabieg z powodu raka pluc.Czy mam szanse wystapic o podniesienie grupy z umiarkowanego na znaczny?
![]() |
akzseinga74 (offline) |
Post #25 01-07-2011 - 16:29:29 |
|
Jak najbardziej możesz składać o podwyższenie stopnia niepełnosprawności. Ja też składałam (także przerzuty do płuc) i dostałam znaczny, ale tylko na rok.
|
akzseinga74 (offline) |
Post #27 01-07-2011 - 19:49:10 |
|
![]() ![]() |
Haniap. (offline) |
Post #28 01-07-2011 - 22:01:42 |
Poznań |
Agnieszko, ja już dawno stwierdziłam, że oni czytają to co napisał orzecznik w ZUS-ie i tak dają. Ja najpierw zaniosłam orzeczenie sprzed dwóch lat, a potem wyszły mi te przerzuty i jak dostałam nowe orzeczenie z ZUS-u i całkowitą niezdolność do pracy, to mi dali znaczny tak długo jak rentę.... takie spryciule
![]() "Nawet bardzo mały gest życzliwości nigdy się nie marnuje" Ezop |
ToJa (offline) |
Post #30 27-08-2011 - 23:30:38 |
|
Aby uzyskać stopień niepełnosprawności trzeba mieć rozpoznanie choroby.
Po wyjściu ze szpitala otrzymasz kartę informacyjna - to pierwszy ważny dokument. Za około 3 tygodnie otrzymasz wyniki z badan hist-pat - to drugi ważny dokument. Jeśli będziesz miała chemie lub radioterapie - to otrzymasz następne dokumenty. Lekarz (rodzinny lub onkolog) wypisze Ci zaświadczenie o chorobie. Wszystkie te dokumenty sa załącznikami do wniosku o niepełnosprawność. poczytaj tutaj [powiat.sredzki.slaski.sisco.info] |