Jak przedłużyć orzeczenie o stopniu niepełnosprawności
Halka (offline) |
Post #1 03-01-2011 - 14:14:36 |
|
A ja mam pytanie związane z przedłużeniem orzeczenia o niepełnosprawności. Dostałam na 3 lata i niedługo muszę złożyć wniosek o przedłużenie. W tzw. międzyczasie miałam kolejne operacje onkologiczne. Czy mogę do wniosku o przedlużenie dołączyć tylko fotokopie dokumentów szpitalnych (leczenie, histopaty itp.), czy muszę mieć również wniosek od lekarza? (u mnie to trochę skomplikowane, bo leczę się w różnych klinikach). Będę wdzięczna za podpowiedzi, bo starałam się wyszukać na forum, ale....... widać ten temat jest w wielu wątkach opisywany i nic konkretnego nie znalazłam.
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 03-01-2011 - 15:05:11 przez Al_la. |
ToJa (offline) |
Post #2 03-01-2011 - 14:19:34 |
|
do wniosku o przedłużenie niezbędne jest zaswiadczenie od lekarza
Zaświadczenie od lekarza jest jednym z wymaganych dokumentów wniosek ten może wypełnic lekarz rodzinny - wpisze Ci wszystkie współistniejace choroby na podstawie przedłożonych przez Ciebie dokumentów Zmieniany 2 raz(y). Ostatnia zmiana 03-01-2011 - 14:28:33 przez ToJa. |
Al_la (offline) |
Post #3 03-01-2011 - 14:20:28 |
k/Warszawy |
Musisz mieć na nowo wypełnione takie zaświadczenie
Moje wypełnił lekarz I kontaktu wypisując wszystkie choroby. Do tego załączyłam stosowne dokumenty potwierdzające wymienione choroby. Oczywiście, jeśli dokumenty podstawowe odnośnie jakiejś choroby już dostali wcześniej (tak, jak w moim przypadku ca) to innych dokumentów dot. tej choroby nie załączałam, bo nie mam. Załącza się tylko nowe diagnozy i nowe badania. ![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
ewcia20066 (offline) |
Post #8 27-11-2012 - 01:24:02 |
|
Złożyłam "papiery"z prośbą o przedłużenie stopnia niepełnosprawności.[miałam na 2 lata...jeszcze wcześniej tez na 2 lata.Zalezało mi na karcie parkingowej].
Zostałam wezwana na komisję i...dostałam stopień znaczny...na 2 lata!??Kartę parkingowa tez dostałam!!! Poprzednio równiez dysponowałam takim.Teraz przedstawiłam dokument z ZUS okreslający mnie jako osobę niezdolną do jakiejkolwiek samodzielnej egzystencji...na zawsze.Przedstawiłam dokument potwierdzający mój aktualny stan zdrowia[okreśony jako terminalny] i potwierdzający,ze opiekuje się mną od ponad roku poradnia paliatywna. Czyżby "dysponenci"określili mój stan przetrwania na 2 lata??!!! Chociaż nie powinnam się oburzać...bo to przy moich dolegliwiściach , bardzo długi czas! Pozdrawiam! Spotkania z ludźmi czynią życie warte przeżycia. ![]() Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 27-11-2012 - 01:25:33 przez ewcia20066. |
grala (offline) |
Post #9 02-04-2013 - 16:38:54 |
|
Witam. Moje zaświadczenie /stopień znaczny/ było wystawione na 5 lat /czyli od 2008r/ i niedługo kończy się. Wówczas dołączyłam wymagane dokumenty. Obecnie poinstruowano mnie, że muszę dołączyć dokumentację od mojego onkologa z datą po przyznanym stopniu czyli powyżej 2008r. Przy ostatniej wizycie kontrolnej lekarz wystawił mi zaświadczenie o stanie zdrowia, wydane dla potrzeb Zesp. d/s Orzek. o Niepełn. Co jeszcze powinnam dołączyć ? Mastektomię, chemioterapie i radioterapię przeszłam w 2008r, obecnie tylko hormonoterapia. Czy wystawione zaświadczenie to zbyt mało dokumentacji ??
|
lulu (offline) |
Post #10 02-04-2013 - 16:48:36 |
k/Kwidzyna |
Grala składasz wniosek i załączasz wszystkie istotne (dla Ciebie) wyniki badań, wypisy ze szpitala, jeśli ich data jest późniejsza niż data przyznania niepełnosprawności w 2008 r. Prosta sprawa, im więcej papierków tym większe szanse, że coś uzyskasz.
Na Forum od 07 lutego 2008 2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu 2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna ![]() |
ToJa (offline) |
Post #11 02-04-2013 - 17:05:49 |
|
noooo trochę mało ![]() Do zaświadczenia dołącz kserokopię historii choroby (od daty przyznania ostatniego orzeczenia) od onkologa. Jesli pojawiasz się na kontrolach i badaniach (mamografia, usg brzucha, usg piersi, rtg płuc itp) to również dołącz wyniki tych badań. Może cos od rodzinnego - bywasz tam? Być może zaświadczenie wystarczy, bo wszystko zależy na jakiego orzecznika trafisz. |
grala (offline) |
Post #21 02-04-2013 - 18:38:04 |
|
Dzięki za podpowiedzi. Nie za wele mam tych papierków. Mammografia, usg - to i owszem ale od onkologa nic wiecej. No może jeszcze zaświadczenie do przedłożenia na komisję. Trafiła się też rehabilitacja ale związana z kręgosłupem - czy może być ?? Wygląda, że jestem okazem zdrowia !!!
![]() Pewnikiem odrzucą mnie i wyrzucą z tej komisji, bo zawracam im głowę. ![]() |
lulu (offline) |
Post #22 02-04-2013 - 18:48:50 |
k/Kwidzyna |
Grala, ważne jest też, co i jak opisze lekarz, który wypełnia punkty dotyczące choroby.
Na Forum od 07 lutego 2008 2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu 2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna ![]() |
grala (offline) |
Post #24 02-04-2013 - 19:02:00 |
|
Według mnie to zaświadczenie jest opisane sensownie i zrozumiałym językiem. Zawarte w nim jest to co istotne czyli proces leczenia, /nawet jakiej tabletki łykam/ operacji itp. włącznie z niepewnym rokowaniem. Dla osoby przyjmującej jednak to zbyt mało. Właściwie to odesłano mnie z kwitkiem powołując sie na termin 30- dniowy.
Chciałam lojalnie "wkolejkować się" bo trzeba czekać ponad 2 miesiące, ale dla nich święta rzecz - 30 dni. Ufff, biurokracja. |
lulu (offline) |
Post #26 02-04-2013 - 19:14:45 |
k/Kwidzyna |
Termin 30 dniowy jest bardzo ważny i nie ma co wcześniej składać papierów. Należy tak wyliczyć zbieranie dokumentów (chodzi tylko i wyłącznie o wniosek), aby ich data w dniu składania nie przekraczała ważności. Ja mam do końca kwietnia ważne orzeczenie i dziś złożyłam wszystkie dokumenty. Gdybym je dała w marcu to odesłaliby i kazali na nowo (na nowych formularzach) składać.
lulu (offline) |
Post #28 02-04-2013 - 19:26:41 |
k/Kwidzyna |
Grala a tylko jedna jest która przyjmuje?, a może pocztą wysłać.
grala (offline) |
Post #29 02-04-2013 - 19:35:50 |
|
Załatwienie sprawy złożyłam na ręce męża. Pani z "okienka" to osoba na zastępstwie, może nie była zorientowana w temacie. Raczej nie przyłożyła się do przeglądnięcia papierów. Ale faktycznie pocztą też można załatwić. Wydawało mi się, że osobiście to wszelkie braki można szybciej sprostować. Na moim terenie orzekanie wydłuża sie o 2 miesiące, więc w pracy mogę mieć poślizg z pfronem. Dlatego chciałam złożyć szybciej by uniknąć luki. Jak widać niektórych tematów nie przeskoczę.
|
jagodula (offline) |
Post #30 02-04-2013 - 19:41:08 |
Sławkow |
![]() ![]() |