zmiana st. niepełnosprawności w trakcie jej trwania
Haniap. (offline) |
Post #2 31-07-2011 - 20:08:43 |
Poznań |
Ja miałam umiarkowany do maja 2011, a w październiku 2010 rozpoczęłam chemię z powodu przerzutu i złożyłam w listopadzie o podwyższenie stopnia i dostałam znaczny do końca 2013 roku i dodatek pielęgnacyjny. I spłacili mi ten zasiłek od grudnia. Mam też kartę parkingową i jeżdżę za darmo komunikacją miejską i jak jechałam pociągiem miałam 47% zniżki. Na wyciąg krzesełkowy na Szrenicę nie dają zniżki...
![]() "Nawet bardzo mały gest życzliwości nigdy się nie marnuje" Ezop |
akzseinga74 (offline) |
Post #3 01-08-2011 - 00:54:06 |
|
Basiu, ja podczas przerzutów dostałam umiarkowany stopień na 3 lata (do końca czerwca 2012). W maju tego roku składałam o podwyższenie stopnia (bo wyniki były gorsze) i przyznali mi znaczny stopień ale tylko na rok czyli znowu do końca czerwca 2012r.
|
ToJa (offline) |
Post #6 05-11-2011 - 18:13:55 |
|
kesy
stopień niepełnosprawności z ZUS - to renta a stopień niepełnosprawności orzeczony przez miejski lub powiatowy (w zaleznosci od tego gdzie zamieszkujemy) zespól ds orzekania o niepełnosprawności to zupełnie co innego, i nie jest on przyznawany przez MOPS - często przy MOPS-ie mieszczą sie zespoły ds orzekania o niepełnosprawności, ale to nie jest MOPS - MOPS to Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej przeczytaj posty nr 415, 416 i 439 w tym watku |
joasia (offline) |
Post #7 23-03-2014 - 14:44:35 |
|
Mam w tej chwili stopień umiarkowany + KP (do maja 2015).
Teraz nastąpiło pogorszenie (przerzuty), chciałam wystąpić o przyznanie stopnia znacznego. Jednak zobaczyłam, że w zaświadczeniu o stanie zdrowia onka zaznaczyła opcję, że NIE POTRZEBUJĘ opieki osoby drugiej, choć jest też zaznaczone ZNACZNE pogorszenie stanu zdrowia. Mam pytanie, czy z takim zaświadczeniem jest sens startować z wnioskiem o stopień znaczny? Czy MUSZĘ prosić onkę o zmianę w sprawie opieki? Z góry dzięki za wskazówki ![]() Nadzieja przychodzi do człowieka wraz z drugim człowiekiem. /Dante Alighieri/ |
Al_la (offline) |
Post #8 23-03-2014 - 14:47:26 |
k/Warszawy |
Jest sens.
Nie wszystkie osoby mające stopień znaczny potrzebują pomocy osoby drugiej. Myślę, ze to nie przesądza o stopniu niepełnosprawności. Przykład z naszego podwórka... Wiele osób w trakcie chemioterapii miało stopień znaczny. Ty też jesteś w trakcie chemioterapii. Próbuj Joasiu ![]() ![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 23-03-2014 - 14:47:58 przez Al_la. |
luluja (offline) |
Post #12 27-01-2015 - 20:01:25 |
Głuchołazy |
Witam, proszę o pomoc, może ktoś podzieli się ze mną podobnymi doświadczeniami.
Stopień znaczny otrzymałam we wrześniu 2013 r na 2 lata. W orzeczeniu pisze niezdolna do pracy, niezdolność do samodzielnej egzystencji i w związku z tym moje pytanie. Teraz w lutym chciałabym wrócić już do pracy po zakończonym leczeniu . Posiadam zaświadczenie lekarza prowadzącego o braku przeciwwskazań. Czy mogę mieć kłopoty z powrotem?? |
lulu (offline) |
Post #13 27-01-2015 - 20:06:17 |
k/Kwidzyna |
Nie, nie będziesz miała kłopotów. Jak pracodawca jest praktyczny to jeszcze wykorzysta to Twoje orzeczenie.
Piszesz tu o orzeczeniu powiatowego orzecznika, a nie o ZUS. Na Forum od 07 lutego 2008 2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu 2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna ![]() Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 27-01-2015 - 20:07:50 przez lulu. |