Jestem osobą niepełnosprawną
lulu (offline) |
Post #3 28-06-2012 - 10:59:48 |
k/Kwidzyna |
...nie wcześniej niż 30 przed upływem terminu poprzedniego orzeczenia.
Przykład: orzeczenie kończy się ostatniego lipca, to znaczy, że od 1 lipca można składać nowy wniosek. Wcześniej nie przyjmą. Joakil, jeśli nastąpi pogorszenie stanu zdrowia, to ten termin nie obowiązuje. Z tytułu pogorszenia stanu zdrowia w każdej chwili można złożyć wniosek. Na Forum od 07 lutego 2008 2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu 2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna ![]() |
bovalino (offline) |
Post #4 28-06-2012 - 16:04:04 |
Niedaszów |
Dzięki za informację , ja też niedlugo muszę skladać nowy wniosek , bo mam do 31 sierpnia . I też się zastanawiałam , kiedy to zlożyć . Mam nadzieję , że nie zabiorą mi karty parkingowej , bo bardzo się przydaje - kości i stawy bolą pioruńsko i trudno się poruszać. Muszę pogadać z moją onkolog , może coś mi tam naskrobie , coby nie zabrali . Może trafię na jakiegoś "ludzkiego " orzecznika i nie będzie robił trudności .
miałam piękne plany......i rozśmieszyłam Boga......teraz nie mam żadnych...........więcej go nie rozśmieszę.......chcę żyć spokojnie |
Amelkaa (offline) |
Post #5 05-07-2012 - 19:24:04 |
okolice Piotrkowa Trybunalskiego |
Hej Dziewczyny
![]() Dostałam właśnie orzeczenie o niepełnosprawności . Umiarkowany na 3 lata. Postanowiłam się odwołać i w związku z tym mam pytanie - która z Was już to ma za sobą? Jak napisać takie odwołanie i co uwzględnić w uzasadnieniu? Jestem prawostronna i wiem że po tych 3 latach już nie dostanę znacznego a teraz jest jeszcze szansa. Jeśli już się przyplątało to gówno to niech przynajmniej coś z tego mam....tak sobie myślę. |
aga66 (offline) |
Post #7 05-07-2012 - 20:26:40 |
Warszawa |
Amelkoo chyba większość z nas ma stopień umiarkowany. Mi pani orzecznik na komisji chciała co prawda dać znaczny na 2 lata, ale ja sama poprosiłam o stopień niżej i dostałam umiarkowany na 3 lata. Doszłam do wiosku, że z tym znacznym, to mogę mieć jakieś kłopoty w pracy, np. przy jakiejś okazji mogliby mnie chcieć wysłać na rentę lub zwolnić skoro ja taka schorowana jestem, wiesz jak to teraz jest w pracy
![]() "Tyle wiemy o sobie, ile nas sprawdzono". W. Szymborska Alexis de Tocqueville „Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka.” Niestety, wielu z nas uważa, że ich wolność nie podlega ograniczeniom, przynajmniej nie takim, które oni sami by akceptowali... |
ToJa (offline) |
Post #11 08-07-2012 - 15:56:22 |
|
absolutnie nie rezygnuj z odwołania walcz gotowca oczywiście Ci wyśle ![]() ino ciutke odetchnę - dopiero com wróciła z wypoczynku ![]() u mnie niestety odwołania nic nie zdziałały (wiec próbuję w inny sposób zdobyć umiarkowany - i nie cofnę się przed niczym coby go mieć, albowiem, ponieważ nawet 5 lat nie minęło od operacji, a już od stycznia siedzę na lekkim) Z mojego odwołania korzystało kilka dziewczyn i każda z nich otrzymała pozytywną decyzje - ino w tej piep..... pyrlandii maja niepełnosprawnych całkiem w 4 literach ![]() |
Haniap. (offline) |
Post #14 08-07-2012 - 22:25:39 |
Poznań |
Oj ToJka nie narzekaj tak na nasze miejscowe orzecznictwo
![]() ![]() "Nawet bardzo mały gest życzliwości nigdy się nie marnuje" Ezop |
ToJa (offline) |
Post #22 13-07-2012 - 10:29:25 |
|
Anno, nie Ty pierwsza i nie ostatnia
![]() Nie wiem czy Cię to pocieszy, ale ja nawet na 1 miesiąc nie miałam znacznego. Pierwszy wniosek o stopień niepełnosprawności złożyłam w trakcie chemii (miałam 6xAC+radioterapię, wyciętych 18 węzłów z czego 1 zajęty) + do tego 3 inne schorzenia. Dostałam umiarkowany najpierw na niecały rok, a później na 2 lata, od stycznia jestem na lekkim. Odwołania nie przyniosły żadnego rezultatu (choć inne dziewczyny na to samo odwołanie dostawały podwyższony stopień). Jeśli podasz mi na priv maila, to mogę Ci wysłać wzór odwołania. |
dorka77 (offline) |
Post #23 10-09-2012 - 07:38:07 |
Tychy |
Witam
Jestem tu nowa, więc pozdrawiam wszystkich, jestem amazonką od 06/2012, właśnie dostałam orzeczenie na stopień umiarkowany na 3 lata. Ale chciałam się odwołać ponieważ mam obustronnego raka piersi i myślę że spokojnie mogli mi dać znaczny. Jeśli ktoś jest w posiadaniu wzoru takiego odwołania to proszę o pomoc. Pozdrawiam |
flupinski (offline) |
Post #24 10-09-2012 - 08:28:31 |
Suwałki |
Witam, miałem przez cztery lata stopień znaczny, nastepnie umiarkowany na dwa lata...złożyłem odwołanie sprawa trafiła do sądu badało mnie 8 konowałów, odbyły się 3 rozprawy
![]() Dziewczęta pozdrawiam WAS ![]() ![]() |
ToJa (offline) |
Post #25 10-09-2012 - 16:27:16 |
|
flupiński, jak bym dostała umiarkowany na stałe to bym skakała z radości do góry
znacznego nie miałam nigdy, umiarkowany tylko przez 2,5 roku od pól roku mam lekki, jestem 4 lata po operacji (wyciete wszystkie węzły), dodatkowo mam 4 inne schorzenia w tym 2 poważne juz się nie odwołuje - "pracuję" nad piątym schorzeniem ![]() |
dorka77 (offline) |
Post #27 11-09-2012 - 07:45:33 |
Tychy |
Witam
Tak jak pisałam jestem amazonką od czerwca tego roku, choruję w sumie od 2010. Najpierw była operacja piersi prawej (ale kawałek mi zostawili ![]() Potem po pół roku dowiedziałam się że mam guza w drugiej piersi i tej juz nie dało się uratować. Ogólnie narazie czuję się dobrze, złożyłam papiery o niepełnosprawność dopiero teraz bo nie wiedziałam że można! Jednak bardzo liczyłam na stopień znaczny, no ale może się poprostu przeliczyłam. Pozdrawiam |
b_angel (offline) |
Post #28 11-09-2012 - 08:22:45 |
radom |
Witaj Dorko
w przypadku orzekania nie ma nic pewnego tak naprawdę w każdym zespole orzekają według swojego widzimisię//jakichś tajnych ustaleń//czy z gwiazd ![]() zazwyczaj jeżeli amazonka jest w trakcie leczenie/chemioterapii dostaje znaczny na rok lub 2 choć często jest to tylko umiarkowany, po upłynięciu 5 lat od choroby większość orzeczników upiera się przy lekkim i żadne odwoływania ani sądy nic nie pomagają Jeżeli usunięto Ci węzły w obu dołach pachowych to myślę, że możesz liczyć na stopień znaczny ... ps. po zabiegu oszczędzającym jest się AMAZONKĄ czyli o ile dobrze zrozumiałam Twój wpis amazonką jesteś od 2010 roku ![]() . . . . . . . . . . . . . . ...na forum od 16 listopada 2005 ... ![]() |
dorka77 (offline) |
Post #29 11-09-2012 - 09:30:57 |
Tychy |
No w takim razie jestem amazonką od 2010
![]() Tak mnie zaskoczyła ta choroba, że nadal jestem w ciężkim szoku i wiele rzeczy do mnie nie dociera. Wydaje mi się że jednak warto się odwołać a może się uda - a jak nie to trudno. Juz pomijam, że Pani Doktor na komisji nawet nie wiedziała o co chodzi i przy mnie czytała cały plik papierów - i ja jej musiałam dytkować co ma napisać ![]() |
ToJa (offline) |
Post #30 11-09-2012 - 18:48:24 |
|
Iiiiiiiiiiiiiiiii to kiepsko jej dyktowałaś ![]() Ja bym łod razu podyktowała: znaczny na stałe ![]() |