Jestem osobą niepełnosprawną
jagodula (offline) |
Post #1 06-02-2013 - 17:25:57 |
Sławkow |
![]() ![]() |
mituraewa (offline) |
Post #3 07-02-2013 - 20:52:34 |
Gdańsk |
Nie wiem, czy akuratnie w tym wątku, ale to ogólny o niepełnosprytnych to tu napisam
![]() Dostała ja orzeczenie o umiarkowanej " szpetocie" na stałe". Zaniesła ja orzeczenie do kadr, a tam mi gadają, że ja stawić się przed oblicze wielebnej zakładowej muszę, albowiem skrócony czas pracy musi określić. Tłumaczę babom, że ja o skrócony czas pracy nie zabiegam, albowiem w mojej fabryce wyjdzie na to ,że to co mam do zrobienia w 8 godzin będę musiała zrobić w 7, zero kalkulacji, bo bedę musiała " popierniczać " szybciej ![]() Kadrowa na to, że muszą wysłać bo takie przepisy.... ![]() Dialektem, gwarą i językiem " zulu-gula" tłumaczyłam, że zgodnie z nowelizacją, muszą mnie wysłać do fartucha, ale tylko jeżeli złożę taki wniosek, a ja go nie składam ![]() Jutro idę do likorza, bo mnie się z nimi " dialektować" nie chce, ale mogłyby poczytać sobie interpretacje przepisów gdzie wg Biura Pełnomocnika Rządu ds Osób Niepełnosprawnych to pracownik powinien wystąpić z wnioskiem do pracodawcy o wydanie skierowania na badania i wtedy faktycznie mają obowiązek wystawić skierowanie, w inszym przypadku ( gdy wniosku nie składam) osobiscie Ja - traktuje to jako przymus i dyskryminację ![]() |
Hala1962 (offline) |
Post #6 08-02-2013 - 12:49:11 |
Szczecin |
Mam pytanie:
znaczny stopień niepełnosprawności skończył mi się 31.01.2012 na komisję stawiłam się 05.02.2013 na orzeczenie mam czekać ok.2 tygodni (tylko nieoficjalnie wiem, że dostanę umiarkowany na rok) to czy informacja od kadrowej, że od 1 lutego do dnia przedstawienia w zakładzie pracy orzeczenia będę traktowana jako pełnosprawny pracownik z 8-godzinnym dniem pracy - jest prawidłowa? Ponadto, że nie będę mogła sobie odebrać po 1 godzinie za przepracowane dłużej dni do dnia otrzymania orzeczenia i dopiero po jego przedstawieniu będę mogła pracować w skróconym wymiarze 7-godzin. |
Al_la (offline) |
Post #7 08-02-2013 - 15:52:03 |
k/Warszawy |
[amazonki.net]
![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
basia04 (offline) |
Post #8 08-02-2013 - 16:30:14 |
Olsztyn |
Halu, ja miałam tak jak Ty, tylko, że komisja była 16.01 i pracowałam cały czas 7. godzin. Koniec cniepełnosprawności nie ma nic do czasu pracy. Ja była u lekarza zakładowego i dostałam zgode na pracę 7. godzinną do 2014 roku i do tego czasu obowiązuje Cię taka ilość godzin czasu pracy. Na pewno na początku 2012 roku byłaś u lekarza, bo przecież zaczął obowiązywać przepis, że na 7. godzinny czas pracy musi wyrazic zgodę lekarz zakładowy. Napisałam nieskładnie, ale pytaj jakby co
|
Agaba190 (offline) |
Post #9 08-02-2013 - 16:44:31 |
k/Warszawy |
Zadzwoń do Pełnomocnika ds osób niepełnosprawnych tel. 22 529-06-39. Kadrowa ma rację. Ale jeżeli będzie zachowana ciągłość orzeczenia, to będziesz mogła sobie odebrać godziny. Dokłądnie wyjaśni Ci Pani pod tym numerem telefonu (to jest Ministerstwo Pracy). Orzeczenie lekarza nie jest w tym wypadku żadnym dokumentem. Tak naprawdę to powinien Ci je wystawić tylko na czas ważności orzeczenia o niepełnosprawności. ![]() Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. Mark Twain |
Hala1962 (offline) |
Post #10 08-02-2013 - 17:20:09 |
Szczecin |
dzięki dziewczyny, kadrowa potrafi mnie zawsze czymś zastrzelić, a że jestem w firmie rodzynkiem, to i niezbyt obeznana z tematem jest, coś tam wie ale nie zawsze do końca i nie we wszystkim jak widać...
znalazłam w necie taką odpowiedź na pytanie: Czy osoba zainteresowana w okresie między dniem upływu ważności poprzedniego orzeczenia o niepełnosprawności lub o stopniu niepełnosprawności wydanego na czas określony a dniem wydania kolejnego orzeczenia o niepełnosprawności lub o stopniu niepełnosprawności zachowuje ciągłość statusu osoby niepełnosprawnej? Ciągłość trwania niepełnosprawności lub stopnia niepełnosprawności istnieje, jeżeli z treści orzeczenia wydanego po upływie ważności poprzedniego wynika, że niepełnosprawność trwała nieprzerwanie w okresie między utartą ważności poprzedniego orzeczenia i wydanego obecnie. Informacja o ciągłości orzeczenia zawarta jest w orzeczeniu o niepełnosprawności lub stopniu niepełnosprawności zgodnie z § 13 ust. 1 pkt 9 i ust. 2 pkt 11 rozporządzenia Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 15 lipca 2003 r. w sprawie orzekania o niepełnosprawności i stopniu niepełnosprawności. interpretacje punktu konsultacyjnego dla kobiet niepełnosprawnych FAZON Alu nie wiem jak Ty to robisz, że odnajdujesz coś w forumowej wyszukiwarce, mi prędzej coś wychodzi jak wpiszę w google to czego szukam + amazonki - to owszem pokazują mi się wpisy dziewczyn na temat tego czego szukam ![]() ![]() Agabo dzięki za nr telefonu, nie wiedziałam gdzie zwrócić się z pytaniami, a kadrowej nie chciałam pytać żeby nie myślała że ją kontroluję. Basiu to moja trzecia komisja, dwa lata temu jak powiedziałam w kadrach że będę miała kontynuację znacznego na dwa lata, to bez papiera pozwoliła pracować 7 godzin. Teraz postanowiła inaczej, stąd moje zagubienie. U lekarza med.pracy byłam w styczniu, wpisał mi że skrócony czas pracy jest zasadny na pozwoleniu na pracę na 2 lata. Mam nadzieję że nie będę musiała jeździć jeszcze raz po aktualne zaświadczenie do nowego orzeczenia. ![]() Zmieniany 2 raz(y). Ostatnia zmiana 08-02-2013 - 17:26:54 przez Hala1962. |
Al_la (offline) |
Post #12 08-02-2013 - 18:20:38 |
k/Warszawy |
Halusiu, żeby odnaleźć coś w wyszukiwarce, to trzeba wiedzieć, co wpisać ![]() A powyższą sprawę pamiętałam, tylko nie pamiętałam, w jakim wątku to było, więc przeleciałam kilka i znalazłam ![]() ![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
basia04 (offline) |
Post #13 08-02-2013 - 19:06:32 |
Olsztyn |
Ja złożyłam zaświadczenie o stopniu, ale nie musiałam iść do lekarza, bo mam zgodę od zakładowego na skrócony czas pracy do któregoś tam miesiąca 2014 roku i jak pójdę do zakładowego na badania okresowe, to wcale nie jest powiedziane, że dostanę zgodę na skrócony czas pracy, pomimo stopnia niepełnosprawności.
|
bozena_stanczyk (offline) |
Post #14 19-02-2013 - 12:16:15 |
Tomaszów Mazowiecki |
23-ego lutego mam komisję ,staram się o umiarkowany ,trzymajcie za mnie kciuki.
|
Post #19 20-02-2013 - 10:10:23 |
Tomaszów Mazowiecki |
Dzięki dziewczyny.Jak zawsze można na was liczyć,ja będę też trzymać za Andzię i wszystkie potrzebujące dobrej energii.
|
serenia (offline) |
Post #20 20-02-2013 - 10:21:22 |
Cieszyn |
Witam , mam orzeczenie o niepełnosprawności stopień umiarkowany do czerwca 2014 , w lutym przeszlam operacje wyciecia dołu , zastanawiam się czy nie złożyc wniosku ponownie w związku z przeprowadzoną operacją i "pogorszeniem stanu zdrowia" ale mam tylko wypis ze szpitala , żadnych papierów od lekarza że cos się działo bo jak tak profilaktycznie sie operowałam .Czy jest jakaś szansa, że zmienią na stały??? Oczywiście wniosek wypisze mi internistka odpowiednio hihihi , więc co skladac ???
![]() 'Każdy nowy dzień zaczyna się głęboka nocą' 'Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie gaś nigdy światła nadziei' ![]() |
Post #23 23-02-2013 - 20:02:02 |
Tomaszów Mazowiecki |
dzisiaj byłam na komisji i jestem mile zaskoczona.Mam lekki dożywotni a chcę mieć umiarkow.
Pani była bardzo miła,powiedziała ,że nie powinno być żadnych trudności bo jestem na emeryturze,dałam dodatkowe papiery o depresji,POChP,cukrzycy,nagadałam ze do szkoleń,rehabilitaci itp potrzebny mi umiarkowany.Po odp. ide za 2 tyg. Kciuki trzymam. ![]() |
andzia73 (offline) |
Post #25 27-02-2013 - 13:14:14 |
Gdańsk |
Dziekuje dziewczynki za kciuki
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ps. Bozenko skladaj odwołanie... ![]() ![]() ![]() Zmieniany 2 raz(y). Ostatnia zmiana 27-02-2013 - 13:17:53 przez andzia73. |
magda2411 (offline) |
Post #26 27-02-2013 - 14:35:26 |
Olsztyn |
Zapominałam tu napisać: dostałam stopień umiarkowany na 2 lata. andzia73 - ![]() Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 27-02-2013 - 14:36:12 przez magda2411. |
ToJa (offline) |
Post #28 27-02-2013 - 15:36:25 |
|
andzia - jestem w szoku, noooo al w pomorskim sa orzecznicy ok - gratuluję
![]() ![]() magda2411 - nooooo i wasi orzecznicy sa nieźli, umiarkowany na dwa lata - gratulacje, u nas to ino pomarzyć można ![]() ![]() ![]() |
Post #30 27-02-2013 - 17:55:03 |
Tomaszów Mazowiecki |
Gratulacje.Mam nadzieją ,że mi też dadzą umiarkowany na 2 lata.Tak przynajmniej powiedziała p.doktor ale czy to tylko ona decyduje?
![]() |