urlop opiekuńczy nad dzieckiem dla ojca w przypadku choroby matki
kasiaf (offline) |
Post #1 28-05-2012 - 21:52:43 |
SZKLARĘBA |
Nie wiedziałam jak to zatytułować .Chodzi mi o to ,że w czasie okresu wakacji będę miała radioterapię na którą wyjeżdżam dość daleko i przez cały ten czas mnie nie będzie.Nie ma kto się zaopiekować moim synkiem w godzinach 7-15 bo mąż pracuje i obie babcie również.
Czy mąż może wziąć urlop opiekuńczy na dziecko? Wiem ,że przysługuje w roku 40-60 dni takiej opieki jeśli dziecko choruje a w przypadku choroby jednego z rodziców? W czasie roku szkolnego nie byłoby problemu bo do 15 jest w szkole ale w wakacje...???? Czy któraś z Was miała podobny problem ? Jak to rozwiązać? - Żyj! - powiedziała nadzieja. - Bez Ciebie nie mogę - odparło cicho życie. |
Kasia_W (offline) |
Post #2 28-05-2012 - 22:56:42 |
Zduńska Wola |
Tak, jest prawo do opieki nad dzieckiem zdrowym, bodajże 30dni w roku. Przysługuje właśnie w takich przypadkach jak nasze, gdy mama jest chora, hospitalizowana itp, ale uwaga niewielu lekarzy jest tego świadomych! Trzeba się wykłucać
mój mąż brał na Zosię, w Trójmieście bez problemu, w Łodzi już byli nie doinformowani...ale potem go przepraszali...(Medicover więc stać ich na przepraszam ;-) ) na forum od 13.08.2008 najważniejsze jest mieć plan, a plan jest :-) Centrala - Klub Muzyczny |
amado (offline) |
Post #3 28-05-2012 - 23:26:37 |
|
"Zasiłek opiekuńczy przysługuje ubezpieczonemu, który jest zwolniony od wykonywania pracy z powodu konieczności osobistego sprawowania opieki nad:
1.zdrowym dzieckiem w wieku do lat 8. w przypadku: ◦nieprzewidzianego zamknięcia żłobka, przedszkola lub szkoły, do których uczęszcza dziecko, ◦porodu lub choroby małżonka stale opiekującego się dzieckiem, jeżeli poród lub choroba uniemożliwia temu małżonkowi sprawowanie opieki, ◦pobytu małżonka stale opiekującego się dzieckiem w stacjonarnym zakładzie opieki zdrowotnej," to cytat skąd: ZUS |
kasiaf (offline) |
Post #5 04-09-2012 - 16:52:44 |
SZKLARĘBA |
haaaaaaaaaaa najlepiej to kopac z każdej strony!!!!
od 6 sierpnia mój mąż był na opiece ,pod koniec miesiąca sie okazało że komuś gdzieś tam nie pasuje i wyslali fax z zapytaniem do ZUS w Jeleniej.Jelenia nie była pewna co i jak i wysłała zapytanie do Kamiennej ,a ta do wałbrzycha.Obecnie poszlo zapytanie do Warszawki.Nie zdziwię się jak trafi do autora ustawy...... Szlag mnie trafia 4 tyg męża opieki zamieniono na urlop a od 3 września musiał iśc do pracy.I Dziś zadzwonili że na zdrowe dziecko mu się nie nalezy.Ja pierd.......juz mam dosć .Z każdej strony dostaje po doopie!!!! Ile z można ciosów zniesc w ciągu 1 tygodnia ,o ostatnim roku nie wspomnę Opadło mi juz wszystko co miałam do opadnięcia. - Żyj! - powiedziała nadzieja. - Bez Ciebie nie mogę - odparło cicho życie. |
Ella (offline) |
Post #6 05-09-2012 - 21:45:50 |
Gorzów Wlkp. |
O rany, Kasiu, wyobrażam sobie, jak Ci ciężko.
Nie znam się na tych ustawach... ale... czy Ty już skończyłaś radioterapię? Może zapytaj ToJę o szczegóły prawne. Musi być jakieś wyjście. Najważniejsze, to się nie poddawać, bo wszystko mija... w końcu wyjdziecie na prostą. Tylko teraz przykro. Przytulam |
ToJa (offline) |
Post #7 05-09-2012 - 22:25:03 |
|
Kasiu, nie bardzo rozumiem Twój post. Gdybyś opisała mi na priv terminy i dokładnie dlaczego mąz był na opiece i na jakiej to może bym coś znalazła w naszym prawie. Z tego co zrozumiałam, to mąż był na opiece na zdrowe dziecko. Czy to w związku z tym, że TY jesteś na L4? Jeśli tak to: zasiłek opiekuńczy, czyli właśnie to L-4 na zdrowe dziecko przysługuje tylko wtedy, gdy dziecko nie ma 8 lat, nie dłużej jednak niż 60 dni w roku kalendarzowym |
kasiaf (offline) |
Post #8 05-09-2012 - 23:09:45 |
SZKLARĘBA |
I tak Toju właśnie jest....
niby mu przysługuje a w Zus stwierdzili że nie bo to był czas wakacji a rodzic ma obowiazek zapewnic dziecku w czasie wakacji opieke ,więc umywaja ręce i tak sobie nasze papiery krążą i czekają na wyjaśnienia... szlag mnie trafia olbrzymi ale cóż poradzę??? teraz czekam na odpowiedź z Wawyjuz nie wiem dla kogo sa te ustawy i przepisy bo chyba nie dla normalnych szarych człeczków - Żyj! - powiedziała nadzieja. - Bez Ciebie nie mogę - odparło cicho życie. |
ToJa (offline) |
Post #9 05-09-2012 - 23:22:31 |
|
Czy Twoje dziecko chodzi do przedszkola? bo być może chodziło o taką sytuację [m.money.pl]
wtedy kicha Jeśli na co dzień Ty jesteś opiekunem dziecka (nawet w czasie Twojego pobytu na L-4) to niestety nic nie zdziałacie. |
kasiaf (offline) |
Post #10 06-09-2012 - 13:22:54 |
SZKLARĘBA |
Mój syn poszedł teraz do 2 klasy.Niedługo skończy 8 lat.Ja musiałam pisać wyjaśnienie że mam prace poZwalającą na opiekę nad dzieckiem.Bo pracuję w domu albo mieszkam w pracy jak zwał tak zwał.W momencie kiedy wyjeżdżam do szpitala na radio nie mam możliwości opieki nad dzieckiem i te obowiązki musi przejąc ojciec ,który pracuje.
No to dla kogo sa te przepisy? Dla niepracujących?? Bez sensu - Żyj! - powiedziała nadzieja. - Bez Ciebie nie mogę - odparło cicho życie. |
kasiaf (offline) |
Post #11 28-09-2012 - 21:45:05 |
SZKLARĘBA |
haaaaaaaaaaaa
w końcu uznali Maćkowi tą opiekę !!!! po ponad miesiącu w końcu Warszawa stwierdziła ,że mu sie należy!!!!! hahaha a taką ma księgową ,że po 30 dniach jak nie było odpowiedzi to zadzwoniła do ZUS do Warszawy i powiedziała ,że pisze na nich skarge bo przekroczyli termin odpowiedzi....i na 2 dzień była odpowiedź!!! hurrraaa!!!!!!!!!!!!! - Żyj! - powiedziała nadzieja. - Bez Ciebie nie mogę - odparło cicho życie. |