Świadczenie rehabilitacyjne

Wysłane przez Marta760 

Marta760 (offline)

Post #1

21-01-2013 - 17:08:33

Gorzów Wlkp 

Dziewczyny ,czy można przerwać świadczenie rehabilitacyjne i wrócić do pracy?

ToJa (offline)

Post #2

21-01-2013 - 17:27:33

takuśmiech
na moją prośbe otrzymałam tylko 3 miesiace świadczenia rehabilitacyjnego, które i tak wydawało mi się zbyt długie. Po niecałym półtora miesiącu, przerwałam, i wróciłam do pracy.
Pisałysmy już kilkakrotnie o tym na forumuśmiech
np tutaj [amazonki.net]

Zmieniany 2 raz(y). Ostatnia zmiana 21-01-2013 - 17:31:21 przez ToJa.

agniesia761 (offline)

Post #3

12-02-2016 - 17:46:19

Jarocin 

Nie wiem gdzie pisać hihi. Moja sprawa wygląda tak że byłam na L4 pół roku ,potem na rehabilitacyjnym teraz jestem na urlopie a pierwszego marca wracam do pracy.Z moją piersią wszystko ok,ale lekarz zastanawia się nad usunięciem jajników.Mam pytanie na jak długo muszę wrócić do pracy aby mieć znowu płacone pół roku L4 pyta

Agaba190 (offline)

Post #4

13-02-2016 - 13:37:48

k/Warszawy 

Zgodnie z moją wiedzą wystarczy, że wrócisz do pracy na minimum 1 dzień. Zakładając oczywiście, że sprawa jajników to nowa choroba. I że poprzednie zwolnienia i rehabilitacyjny miałaś na inne schorzenie. Jeżeli tak by nie było to musisz przepracować minimum 60 dni.
Ale ja opieram się na informacjach z 2014 roku. Nie wiem co zmieniło się w roku ubiegłym w przepisach o zasiłkach chorobowych.
Najlepiej gdybyś zapytała w ZUS-ie. Jest uruchomiona infolinia i tam wszystko mogą Ci wyjaśnić (22 - 560-16-00).

Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia.
Mark Twain

agniesia761 (offline)

Post #5

13-02-2016 - 14:12:33

Jarocin 

Dziękuję bardzo za wyjaśnienia buziak

Renata_72 (offline)

Post #6

27-09-2016 - 09:38:15

Wrocław 

hej, może mi poradzicie smiling smiley
Jestem na zwolnieniu lekarskim i niestety po wypowiedzeniu umowy (na zwolnienie poszłam ostatniego dnia okresu wypowiedzenia). W tym czasie skończyłam herceptynkę i w zasadzie całe zaplanowane leczenie. Teraz czekam na rekonstrukcję która jest zaplanowana na marzec ale 182 dzień zwolnienia wypadnie mi w listopadzie. Jedyną pracę jaką znalazłam jest na zlecenie, więc nie mam gwarancji na jak długo i zasiłek chorobowy przysługuje dopiero po 90 dniach. Zastanawiałam się nad świadczeniem rehabilitacyjnym, czy któraś z Was dostała takie świadczenie po zakończonym leczeniu (boję się że ktoś uzna mnie za całkiem zdrową smiling smiley?

Wenus304 (offline)

Post #7

08-06-2018 - 21:25:36

Kargowa 

Witajcie:
Ja ma taki dylemat jak zachorowalam przebywalam na urlopie wychowawczym czyli urlopie bezplatnym. Po skonczonym urlopie pracodawca mnie zwolnił. Obecnie przebywam na zasilku dla bezrobotnych. Mam pytanie czy po skonczonym zasilku mige ubiegac sie o zasilek rechabilitacyjny z zus? A jesli tak to na jakiej podstawie i w jaki sposob to zalatwic ?

Krynia58 (offline)

Post #8

08-06-2018 - 21:42:55

Warszawa 

[www.regiopraca.pl]

Wenus, właśnie niedawno czytałyśmy ze znajomą ten artykuł. Ona jest na zwolnieniu i zastanawia się czy składać wniosek o świadczenie.
Też się boi że mogą ją zwolnić, jest zatrudniona w prywatnej firmie. Poczytaj. Wydaje mi się jednak że jeśli nie przebywasz już na zwolnieniu, to załatwienie zasiłku rehabilitacyjnego może być trudne. Może najlepiej byłoby wybrać się do ZUS i tam dopytać?

Rak piersi obustronny. Chth neoadiuwantowa 8 x AT. Mastektomia zmodyfikowana obustronna.
HP: Rak zrazikowy naciekający - str. prawa - pT3N1 (1/17), str. lewa - pT1cN0 (0/18). ER 100%, PGR 100%. HER 1+
Napromienianie obszaru kl. piersiowej i ww. chł.nad- i podobojczykowych po str. prawej. HTH - Tamoxifen

Czasem o byle cień człowiek ma żal do człowieka. A życie jak osioł ucieka.
K.I. Gałczyński

Agaba190 (offline)

Post #9

09-06-2018 - 06:22:46

k/Warszawy 

Wenus304
Witajcie:
Ja ma taki dylemat jak zachorowalam przebywalam na urlopie wychowawczym czyli urlopie bezplatnym. Po skonczonym urlopie pracodawca mnie zwolnił. Obecnie przebywam na zasilku dla bezrobotnych. Mam pytanie czy po skonczonym zasilku mige ubiegac sie o zasilek rechabilitacyjny z zus? A jesli tak to na jakiej podstawie i w jaki sposob to zalatwic ?

Wg mnie nie możesz się ubiegać o zasiłek rehabilitacyjny. Przepisy wyraźnie mówią, że zasiłek przysługuje osobie zatrudnionej, po wykorzystaniu okresu pobierania świadczenia chorobowego. Jeżeli masz wątpliwości zapytaj w ZUS-ie.

Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia.
Mark Twain

kalunia555 (offline)

Post #10

02-08-2018 - 06:02:15

Czersk 

Na 100 % nie możesz ubiegać się o świadczenie rehabilitacyjne.. Gdybyś pracowała i była na zwolnieniu lekarskim długoterminowym (max 182 dni) to najpóźniej na 60 dni przed końcem tego zwolnienia musiałabyś złożyć wniosek o to świadczenie, dołączając dokumentację medyczną i opinię o stanie zdrowia.. W przypadku, gdy nie pracujesz to nie masz tej możliwości.. Nie orientuję się na dzień dzisiejszy jak jest w przypadku osób bezrobotnych, o jakie świadczenia mogą się starać.. W każdym razie póki przysługuje Ci prawo do korzystania ze świadczeń zdrowotnych na NFZ proponuję porobić badania, jeśli wymaga tego stan zdrowia, oraz pozbierać niezbędną dokumentację medyczną potwierdzającą niezdolność do pracy. Może jest możliwość otrzymania renty, na razie na czas określony.. Nie znam Pani przypadku, dlatego tak "głośno myślę" tylko.. Musi Pani poczytać lub udać się do radcy prawnego, proponuję bardziej drugą opcję, bo zdarza się, że znalezienie informacji w internecie graniczy z cudem, albo wymaga dłuższego czasu .. Nie wiem czy bez niewiedzy warto dzwonić do ZUSU.. czasem może to się odwrócić przeciwko nam.. Proponuję zapoznać się dokładnie ze swoim przypadkiem i jakimiś możliwymi "drogami", mieć pewną wiedzę, najlepiej potwierdzoną prawnie, potem można orientować się już w ZUSie, ale warto mieć odniesie do noty prawnej, na którą można się powołać.. Naprawdę, dziś tylko tak trzeba robić... I dużo, dużo, dużo i jeszcze raz dużo dokumentacji medycznej, musi być podstawa, to naprawdę ważne..

Hanka 73 (offline)

Post #11

23-08-2019 - 15:57:04

Bydgoszcz  

Cześć wszystkim, pytanko mam, 6 września kończy mi się świadczenie rehabilitacyjne, po tym szóstym jest weekend, a w poniedziałek tj 9 września idę po skierowanie na badanie bo wracam do pracy... ale.. idę jako nowo zatrudniona niejako, firma stara, ale nie przedłużyli mi umowy tej na czas nieokreślony, dogadałam się z kierownikiem że jak już wyzdrowieję całkiem chichot to biorą mnie z powrotem, więc.. czy ja potrzebuję zgodę onkologa czy nie potrzebuję myśli
Tak na mój rozum to od tego dziewiątego września dla ZUSu jestem już wyleczona, skoro nie chcę się ubiegać o rentę, na dobrą sprawę mogłabym nawet nie mówić lekarzowi medycyny pracy o mojej, że tak powiem historii onkologicznej..
Co wy myślicie, ktoś miał podobne doświadczenia i podzieli się wiedzą?
Pozdrowionka.

renatar (offline)

Post #12

23-08-2019 - 20:27:50

sieradz 

Hanko może napisz do Agaby190 na priv. Agaba już mało wchodzi na forum więc może odbierze twoją wiadomość.

T3NOMO/ER10 PR10procent\12 taksanów,3AC,lampek 25.Tamoksifen.Inwazyjny śluzowy.

Hanka 73 (offline)

Post #13

24-08-2019 - 08:00:08

Bydgoszcz  

Dzięki Renata za sugestię uśmiech ale chyba poczekam i w poniedziałek zadzwonię do ZUSu

jano0244 (offline)

Post #14

24-08-2019 - 15:36:17

Mrągowo 

Hanka 73
:
Tak na mój rozum to od tego dziewiątego września dla ZUSu jestem już wyleczona, skoro nie chcę się ubiegać o rentę, na dobrą sprawę mogłabym nawet nie mówić lekarzowi medycyny pracy o mojej, że tak powiem historii onkologicznej..
Co wy myślicie, ktoś miał podobne doświadczenia i podzieli się wiedzą?
Pozdrowionka.

Powrót do pracy po więcej niż 30-dniowej przerwie w świadczeniu pracy, zgodnie z przepisami BHP wymaga posiadania aktualnych badań kontrolnych (czytaj podpisu lekarza medycyny pracy). Lekarz medycyny pracy zwykle podpiera się zaświadczeniem lekarza prowadzącego (onkologa). Nie wiem, czy w ostatnich latach coś się zmieniło w tej kwestii, ale było tak, że mając orzeczenie o stopniu niepełnosprawności, miało się prawo do dodatkowych 10 dniu urlopu, o ile lekarz prowadzący zamieścił o takim zaleceniu informację w zaświadczeniu o stanie zdrowia. Więc jeśli masz takie orzeczenie, to warto z tego skorzystać.
Czy lepiej ukryć informację o przeszłości onkologicznej? Wg mnie raczej nie warto.

Nas dwoje, choroba tylko jedna...

Hanka 73 (offline)

Post #15

24-08-2019 - 15:42:14

Bydgoszcz  

Dziękuję za pomoc, nie przysługuje mi ten dodatkowy urlop niestety bo nie starałam się o takie orzeczenie o niepełnosprawności.

anita70 (offline)

Post #16

24-08-2019 - 19:28:34

Hanka 73
Dziękuję za pomoc, nie przysługuje mi ten dodatkowy urlop niestety bo nie starałam się o takie orzeczenie o niepełnosprawności.
Haniu jeszcze możesz się postarać o orzeczenie, ja starałam się rok po zachorowaniu.

Barba (offline)

Post #17

26-11-2019 - 13:20:35

Ja miałam z tym problem i poszłam do Pani Kamili https://adwokat-lukowicz.pl. Po ustaleniu faktów, udało się rozwiązać problem.

goja66 (offline)

Post #18

28-11-2019 - 22:19:46

Ozorków 

To tak tylko dodam , bo robię w tym ( czyli w Medycynie Pracy też ) jeśli ktoś ma zwolnienie powyżej 30 dni -to musi mieć zaświadczenie od lekarza ,że ukończył leczenie i jest już zdrowy...Może być to lekarz rodzinny -ale leczenie skończone i człowiek już może zapi….od nowa …
Po urlopie macierzyńskim nie wymagane jest takie zaświadczenie ...bo wiadomo ...to zdrowa kobieta jest skoro urodziła i rok macierzyńskiego to już może zasuwać od nowa ..

NST Gx po chemioterapii ypT3N3
Er- 30% ,Pr-0 , HER2-0 , Ki67-18-20%

RENIA 62 (offline)

Post #19

29-11-2019 - 10:03:34

Radomsko 

Warto ubiegać się o stopień niepełnosprawności , ja pierwszy miałam na 3 lata i teraz znów uzyskałam na 3 lata . Chodzę do pracy na 7 godzin i mam dodatkowe 10 dni urlopu i bardzo mi to odpowiada. Łatwiej uzyskać umiarkowany stopień niepełnosprawności bo nie łączy się to z dużym obciążeniem państwowej kasy . Podanie należy złożyć w Powiatowym Centrum Pomocy Rodzinie (wniosek można znaleźć w internecie ) dołączyć należy jak najwięcej aktualnej dokumentacji medycznej , np . kserokopie kart założonych w państwowych placówkach medycznych (ja miałam diabetolog , chirurg naczyniowy i od rodzinnego ) oraz z badań.

miał być suwaczek , ale nie ma smiling smiley bo nie umiem choć wg instrukcji próbowałam nie raz ,trochę siara sad smiley T2N0MX NST G3 with medullary features; ER (-), PR (-) HER 2 (-) , Ki67 80%
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 630
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024