Przepisy prawa pracy - potrzebna porada

Wysłane przez jano0244 

jano0244 (offline)

Post #1

20-08-2010 - 09:12:48

Mrągowo 

Potrzebuję pilnej porady w zakresie prawa pracy. Nasz problem jest dość nietypowy i trochę złożony, dlatego bardzo proszę o kontakt koleżankę, która ma doświadczenie w sprawach kadrowych. Łatwiej będzie mi opowiedzieć niż napisać, o co nam chodzi, dlatego mile widziane odpowiedzi na pw z podaniem tel. kontaktowego.

Nas dwoje, choroba tylko jedna...

lulu (offline)

Post #2

20-08-2010 - 21:53:05

k/Kwidzyna 

Bardzo ładnie wyjaśniają takie problemy pracownicy PIP, sama korzystałam.

Na Forum od 07 lutego 2008

2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu
2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna
Nigdy nie jedz do syta. Jedna trzecia żołądka dla pokarmu, jedna trzecia dla napoju, jedna trzecia dla ducha.
je

jano0244 (offline)

Post #3

23-08-2010 - 09:41:07

Mrągowo 

Lulu, chętnie byśmy skorzystali z rady PIP, ale wg mnie to naprawdę delikatna kwestia dogadania się pracownika z pracodawcą zapewne nie wbrew, ale z pogranicza prawa pracy.

Nas dwoje, choroba tylko jedna...

lulu (offline)

Post #4

23-08-2010 - 17:05:40

k/Kwidzyna 

Jak mnie mieli redukować, to wzięłam zwolnienie lekarskie i pojechałam do Gdańska do PIP. Szczerze powiedziałam o co chodzi (nawet o zwolnieniu lekarskim) i nie było problemu, pan "PIP" wyprowadził mnie z mojego błędnego myślenia. Gdyby nie ta wizyta, to zwolniliby mnie "z ręką w nocniku" (wybitnie niekorzystnie dla mnie) na moje własne życzenie. Może miałam szczęście i trafiłam na życzliwego urzędnika. Jeśli Wam chodzi o dogadanie się, to nie widzę problemu w przypadku gdy obie strony wyrażą zgodę. Ja teraz też dogadałam się i nie jest to całkiem (może nawet zupełnie) zgodne z przepisami (ważne aby się nie chwalić szczegółami), ale wszyscy są zadowoleni i o to chodzi.

Na Forum od 07 lutego 2008

2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu
2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna
Nigdy nie jedz do syta. Jedna trzecia żołądka dla pokarmu, jedna trzecia dla napoju, jedna trzecia dla ducha.
je

krysia025 (offline)

Post #5

13-08-2012 - 17:47:11

Choszczno 

Proszę o rade,Dostałam o dziwo dofinansowanie do turnusu rehabilitacyjnego no i za poradą koleżanek jadę do Wisły ośrodek Jubilat.Chciałam się dowiedzieć odnośnie moich 21dni rehabilitacji z tytułu orzeczonej niepełnosprawności umiarkowanej jak to jest czy jeśli turnus trwa 14 to czyli od 11.09 do 24.09 to czy ja mogę iść na urlop rehabilitacyjny od 01.09 czy tylko w dniach trwania turnusu,moja kadrowa to najchętniej by mi wcale nie dala wolnego z tego tytułu bo uważa że 10 dni urlopu więcej to już aż nad to i powinnam jechać w ramach tego.A może któraś z was jechała w ramach takiego turnusu i mi powie jak zakład pracy powinien mi policzyć za te dni bo moja kadrowa chyba nie bardzo wie i jak ja mam im udokumentować ten mój pobyt.Z góry dziękuje za odpowiedz .

ToJa (offline)

Post #6

13-08-2012 - 18:06:53

art. 20 ust. 1 pkt 1 ustawy o rehabilitacji (…) daje prawo do korzystania ze zwolnienia od pracy w wymiarze 21 dni, ale tylko i wyłącznie na czas trwania turnusu rehabilitacyjnego. Jeśli turnus trwa krócej niż 21 dni, możesz wykorzystać tylko i wyłącznie czas trwania turnusu.
Prawo do zwolnienia od pracy w celu wyjazdu na rehabilitację jest niezależne od urlopu wypoczynkowego (w tym dodatkowych 10 dni).
Pracodawca nie może żądać, aby pracownik z orzeczonym znacznym lub umiarkowanym stopniem niepełnosprawności wyjeżdżał na turnus rehabilitacyjny w okresie urlopu wypoczynkowego (a takim jest również ten dodatkowy 10 dniowy)
Jak najszybciej przedstaw w zakładzie pracy skierowanie na turnus rehabilitacyjny. Na jego podstawie dostaniesz zwolnienie z pracy na ten turnus.
Po przyjeździe z turnusu musisz przedstawić w zakładzie pracy potwierdzenie pobytu na tym turnusie. W Jubilacie dają fakturę wystawiona na Twoje nazwisko. U mnie w pracy był to wystarczający dokument potwierdzający pobyt. Dokument potwierdzający pobyt na turnusie rehabilitacyjnym jest podstawą do naliczenia wynagrodzenia.
A Twoja kadrowa niech sobie zadzwoni do PIP, albo przeczyta rozporządzenia dotyczące zatrudniania osób niepełnosprawnych.
Miłego odpoczynku w Jubilacie.

dopisek: zapomniałam!!!!!!!!!!
w zakładzie pracy należy również przedstawić wniosek lekarza, na podstawie którego zostało wystawione skierowanie na turnus rehabilitacyjny.
Oczywiście wszystkie te dokumenty kadrowa powinna sobie skserować, bo oryginały należą do wnioskodawcy i MOPRu (PCPRu)

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 13-08-2012 - 18:19:33 przez ToJa.

krysia025 (offline)

Post #7

13-08-2012 - 18:18:57

Choszczno 

To Ja A jeżeli bym sobie dokupiła jeszcze tydzień po zakończeniu tych 14 dni to czy to też będzie się liczyć do rehabilitacji

ToJa (offline)

Post #8

13-08-2012 - 18:23:18

Krysiu,
§ 1. 1. rozporzadzenia min.gospod.pracy,i polityki społ. z dnia 22 maja 2003 r. mówi wyraźnie, :
Pracodawca udziela osobie o znacznym lub umiarkowanym stopniu niepełnosprawności zwolnienia od pracy na podstawie wniosku lekarza sprawującego opiekę nad tą osobą o skierowanie na turnus rehabilitacyjny.
Jesli będziesz miała od lekarza skierowanie na dodatkowy tydzień to nie ma sprawyuśmiech
a to lekarz na wniosku określa rodzaj turnusu i czas jego trwania.

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 13-08-2012 - 18:25:29 przez ToJa.

krysia025 (offline)

Post #9

13-08-2012 - 18:38:15

Choszczno 

Ja to jestem jakaś barania łakazałamkaMi jak pamiętam wniosek o dofinansowanie do PCPR wypełniala lekarka rodzinna i nie przypominam sobie żeby ona wnioskowała o długość turnusu a zresztą moja lekarka tak samo kumata jak ja.Jak się moja kadrowa doczyta to mi wcale nie da wolnego

ToJa (offline)

Post #10

13-08-2012 - 18:44:47

Krysiu, daj kadrowej dokumenty, które dostałaś z PCPR-u + ksero wniosku, który składałaś do PCPR i niech się ona o resztę martwi
Niestety nawet jak sobie dokupisz dodatkowo tydzień, to nie możesz dostać na niego zwolnienia z pracy w ramach tych 21 dni, skoro nie będziesz miała papieru od lekarza. Na wniosku do PCPRu lekarz nie musiał koniecznie pisać długości trwania turnusu, bo to wynika z przepisów szczegółowych PCPRu i PFRONu.
Możesz natomiast odpisać ten koszt (+ to co dopłaciłaś do turnusu) od podstawy opodatkowania w zeznaniu podatkowym za 2012r (w picie 0)

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 13-08-2012 - 18:46:50 przez ToJa.

krysia025 (offline)

Post #11

13-08-2012 - 20:43:15

Choszczno 

Ale nr ja tego nie mam oddałam orginał i nie zrobiłam sobie kopi ale myślę że jak jutro pójdę do PCPR to mi kopie dadzą bo jak nie to jestem ugotowana a moja kadrowa jeszcze tego nie wołała.Kurcze człowiek pierwszy raz ma z tym do czynienia i normalnie się gubi dobrze że Wy jesteście bo to tu dowiedziałam się o tych 21 dniach bo chciałam jechać w ramach urlopu albo na L4.ToJa dzięki za te informacje

xiouken (online)

Post #13

02-11-2024 - 23:47:00

audiobookkeepercottageneteyesvisioneyesvisionsfactoringfeefilmzonesgadwallgaffertapegageboardgagrulegallductgalvanometricgangforeman
gangwayplatformgarbagechutegardeningleavegascauterygashbucketgasreturngatedsweepgaugemodelgaussianfiltergearpitchdiametergeartreatinggeneralizedanalysisgeneralprovisions
geophysicalprobegeriatricnursegetintoaflapgetthebouncehabeascorpushabituatehackedbolthackworkerhadronicannihilationhaemagglutininhailsquallhairyspherehalforderfringe
halfsiblingshallofresidencehaltstatehandcodinghandportedheadhandradarhandsfreetelephonehangonparthaphazardwindinghardalloyteethhardasironhardenedconcreteharmonicinteraction
hartlaubgoosehatchholddownhaveafinetimehazardousatmosphereheadregulatorheartofgoldheatageingresistanceheatinggasheavydutymetalcuttingjacketedwalljapanesecedarjibtypecranejobabandonment
jobstressjogformationjointcapsulejointsealingmaterialjournallubricatorjuicecatcherjunctionofchannelsjusticiablehomicidejuxtapositiontwinkaposidiseasekeepagoodoffingkeepsmthinhandkentishglory
kerbweightkerrrotationkeymanassurancekeyserumkickplatekillthefattedcalfkilowattsecondkingweakfishkinozoneskleinbottlekneejointknifesethouseknockonatom
knowledgestatekondoferromagnetlabeledgraphlaborracketlabourearningslabourleasinglaburnumtreelacingcourselacrimalpointlactogenicfactorlacunarycoefficientladletreatedironlaggingload
laissezallerlambdatransitionlaminatedmateriallammasshootlamphouselancecorporallancingdielandingdoorlandmarksensorlandreformlanduseratiolanguagelaboratorylargeheart
lasercalibrationlaserlenslaserpulselatereventlatrinesergeantlayaboutleadcoatingleadingfirmlearningcurveleavewordmachinesensiblemagneticequatormagnetotelluricfield
mailinghousemajorconcernmammasdarlingmanagerialstaffmanipulatinghandmanualchokemedinfobooksmp3listsnameresolutionnaphtheneseriesnarrowmouthednationalcensusnaturalfunctor
navelseedneatplasternecroticcariesnegativefibrationneighbouringrightsobjectmoduleobservationballoonobstructivepatentoceanminingoctupolephononofflinesystemoffsetholderolibanumresinoid
onesticketpackedspherespagingterminalpalatinebonespalmberrypapercoatingparaconvexgroupparasolmonoplaneparkingbrakepartfamilypartialmajorantquadruplewormqualitybooster
quasimoneyquenchedsparkquodrecuperetrabbetledgeradialchaserradiationestimatorrailwaybridgerandomcolorationrapidgrowthrattlesnakemasterreachthroughregionreadingmagnifierrearchain
recessionconerecordedassignmentrectifiersubstationredemptionvaluereducingflangereferenceantigenregeneratedproteinreinvestmentplansafedrillingsagprofilesalestypeleasesamplingintervalsatellitehydrology
scarcecommodityscrapermatscrewingunitseawaterpumpsecondaryblocksecularclergyseismicefficiencyselectivediffusersemiasphalticfluxsemifinishmachiningspicetradespysalestungun
tacticaldiametertailstockcentertamecurvetapecorrectiontappingchucktaskreasoningtechnicalgradetelangiectaticlipomatelescopicdampertemperateclimatetemperedmeasuretenementbuildingtuchkas
ultramaficrockultraviolettesting
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 681
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024