Przepisy prawa pracy - potrzebna porada
jano0244 (offline) |
Post #1 20-08-2010 - 09:12:48 |
Mrągowo |
Potrzebuję pilnej porady w zakresie prawa pracy. Nasz problem jest dość nietypowy i trochę złożony, dlatego bardzo proszę o kontakt koleżankę, która ma doświadczenie w sprawach kadrowych. Łatwiej będzie mi opowiedzieć niż napisać, o co nam chodzi, dlatego mile widziane odpowiedzi na pw z podaniem tel. kontaktowego.
Nas dwoje, choroba tylko jedna... |
lulu (offline) |
Post #2 20-08-2010 - 21:53:05 |
k/Kwidzyna |
Bardzo ładnie wyjaśniają takie problemy pracownicy PIP, sama korzystałam.
Na Forum od 07 lutego 2008 2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu 2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna |
lulu (offline) |
Post #4 23-08-2010 - 17:05:40 |
k/Kwidzyna |
Jak mnie mieli redukować, to wzięłam zwolnienie lekarskie i pojechałam do Gdańska do PIP. Szczerze powiedziałam o co chodzi (nawet o zwolnieniu lekarskim) i nie było problemu, pan "PIP" wyprowadził mnie z mojego błędnego myślenia. Gdyby nie ta wizyta, to zwolniliby mnie "z ręką w nocniku" (wybitnie niekorzystnie dla mnie) na moje własne życzenie. Może miałam szczęście i trafiłam na życzliwego urzędnika. Jeśli Wam chodzi o dogadanie się, to nie widzę problemu w przypadku gdy obie strony wyrażą zgodę. Ja teraz też dogadałam się i nie jest to całkiem (może nawet zupełnie) zgodne z przepisami (ważne aby się nie chwalić szczegółami), ale wszyscy są zadowoleni i o to chodzi.
Na Forum od 07 lutego 2008 2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu 2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna |
krysia025 (offline) |
Post #5 13-08-2012 - 17:47:11 |
Choszczno |
Proszę o rade,Dostałam o dziwo dofinansowanie do turnusu rehabilitacyjnego no i za poradą koleżanek jadę do Wisły ośrodek Jubilat.Chciałam się dowiedzieć odnośnie moich 21dni rehabilitacji z tytułu orzeczonej niepełnosprawności umiarkowanej jak to jest czy jeśli turnus trwa 14 to czyli od 11.09 do 24.09 to czy ja mogę iść na urlop rehabilitacyjny od 01.09 czy tylko w dniach trwania turnusu,moja kadrowa to najchętniej by mi wcale nie dala wolnego z tego tytułu bo uważa że 10 dni urlopu więcej to już aż nad to i powinnam jechać w ramach tego.A może któraś z was jechała w ramach takiego turnusu i mi powie jak zakład pracy powinien mi policzyć za te dni bo moja kadrowa chyba nie bardzo wie i jak ja mam im udokumentować ten mój pobyt.Z góry dziękuje za odpowiedz .
|
ToJa (offline) |
Post #6 13-08-2012 - 18:06:53 |
|
art. 20 ust. 1 pkt 1 ustawy o rehabilitacji (…) daje prawo do korzystania ze zwolnienia od pracy w wymiarze 21 dni, ale tylko i wyłącznie na czas trwania turnusu rehabilitacyjnego. Jeśli turnus trwa krócej niż 21 dni, możesz wykorzystać tylko i wyłącznie czas trwania turnusu.
Prawo do zwolnienia od pracy w celu wyjazdu na rehabilitację jest niezależne od urlopu wypoczynkowego (w tym dodatkowych 10 dni). Pracodawca nie może żądać, aby pracownik z orzeczonym znacznym lub umiarkowanym stopniem niepełnosprawności wyjeżdżał na turnus rehabilitacyjny w okresie urlopu wypoczynkowego (a takim jest również ten dodatkowy 10 dniowy) Jak najszybciej przedstaw w zakładzie pracy skierowanie na turnus rehabilitacyjny. Na jego podstawie dostaniesz zwolnienie z pracy na ten turnus. Po przyjeździe z turnusu musisz przedstawić w zakładzie pracy potwierdzenie pobytu na tym turnusie. W Jubilacie dają fakturę wystawiona na Twoje nazwisko. U mnie w pracy był to wystarczający dokument potwierdzający pobyt. Dokument potwierdzający pobyt na turnusie rehabilitacyjnym jest podstawą do naliczenia wynagrodzenia. A Twoja kadrowa niech sobie zadzwoni do PIP, albo przeczyta rozporządzenia dotyczące zatrudniania osób niepełnosprawnych. Miłego odpoczynku w Jubilacie. dopisek: zapomniałam!!!!!!!!!! w zakładzie pracy należy również przedstawić wniosek lekarza, na podstawie którego zostało wystawione skierowanie na turnus rehabilitacyjny. Oczywiście wszystkie te dokumenty kadrowa powinna sobie skserować, bo oryginały należą do wnioskodawcy i MOPRu (PCPRu) Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 13-08-2012 - 18:19:33 przez ToJa. |
ToJa (offline) |
Post #8 13-08-2012 - 18:23:18 |
|
Krysiu,
§ 1. 1. rozporzadzenia min.gospod.pracy,i polityki społ. z dnia 22 maja 2003 r. mówi wyraźnie, : Pracodawca udziela osobie o znacznym lub umiarkowanym stopniu niepełnosprawności zwolnienia od pracy na podstawie wniosku lekarza sprawującego opiekę nad tą osobą o skierowanie na turnus rehabilitacyjny. Jesli będziesz miała od lekarza skierowanie na dodatkowy tydzień to nie ma sprawy a to lekarz na wniosku określa rodzaj turnusu i czas jego trwania. Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 13-08-2012 - 18:25:29 przez ToJa. |
ToJa (offline) |
Post #10 13-08-2012 - 18:44:47 |
|
Krysiu, daj kadrowej dokumenty, które dostałaś z PCPR-u + ksero wniosku, który składałaś do PCPR i niech się ona o resztę martwi
Niestety nawet jak sobie dokupisz dodatkowo tydzień, to nie możesz dostać na niego zwolnienia z pracy w ramach tych 21 dni, skoro nie będziesz miała papieru od lekarza. Na wniosku do PCPRu lekarz nie musiał koniecznie pisać długości trwania turnusu, bo to wynika z przepisów szczegółowych PCPRu i PFRONu. Możesz natomiast odpisać ten koszt (+ to co dopłaciłaś do turnusu) od podstawy opodatkowania w zeznaniu podatkowym za 2012r (w picie 0) Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 13-08-2012 - 18:46:50 przez ToJa. |
krysia025 (offline) |
Post #11 13-08-2012 - 20:43:15 |
Choszczno |
Ale nr ja tego nie mam oddałam orginał i nie zrobiłam sobie kopi ale myślę że jak jutro pójdę do PCPR to mi kopie dadzą bo jak nie to jestem ugotowana a moja kadrowa jeszcze tego nie wołała.Kurcze człowiek pierwszy raz ma z tym do czynienia i normalnie się gubi dobrze że Wy jesteście bo to tu dowiedziałam się o tych 21 dniach bo chciałam jechać w ramach urlopu albo na L4.ToJa dzięki za te informacje
|