Świadczenie opiekuńcze dla męża

Wysłane przez Imari 

Imari (offline)

Post #1

17-05-2017 - 10:56:16

Łódź 

Witam smiling smiley
Mój mąż zastanawiał się ostatnio czy w związku z moją chorobą i koniecznością opieki i pomocy przez kilka dni po chemii oraz po przyszłej operacji, może się starać o jakieś świadczenie opiekuńcze na mnie z ZUSu czy innego MOPSu, płatny urlop lub płatne zwolnienie "na opiekę". Mąż prowadzi jednoosobową działalność gospodarczą - sklep internetowy. Pomagam mu trochę w firmie załatwiając komputerowo-biurową część pracy a on zajmuje się częścią praktyczną - wysyłka paczek, kupno towaru, sprawy urzędowe itp. Niestety kiedy ja leżę i nie mogę się podnieść, firma praktycznie stoi - ani ja nie mogę zrobić dokumentów ani mąż nie może jechać do magazynu, bo potrzeba mi jego pomoc przy najprostszych czynnościach. :/
Czy w takiej sytuacji mojemu mężowi należałoby się właśnie jakieś świadczenie/płatne zwolnienie opiekuńcze? W świetle prawa ja jestem bezrobotna a mąż jest jedynym żywicielem rodziny (firma jest na niego).

lulu (offline)

Post #2

17-05-2017 - 12:35:00

k/Kwidzyna 

Normalnie to mąż może wziąć zwolnienie lekarskie na chorą żonę. Przynajmniej kiedyś tak było, bo mój mąż brał na mnie takie zwolnienie.

Na Forum od 07 lutego 2008

2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu
2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna
Nigdy nie jedz do syta. Jedna trzecia żołądka dla pokarmu, jedna trzecia dla napoju, jedna trzecia dla ducha.
je

Agaba190 (offline)

Post #3

17-05-2017 - 14:44:20

k/Warszawy 

Zapytaj w Zusie. Przy własnej działalności są chyba inne zasady.

Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia.
Mark Twain

agnes74 (offline)

Post #4

17-05-2017 - 16:45:05

Rawicz 

Każda ubezpieczona w ZUS osoba ma prawo do zasiłku za okres 60 dni w roku, jeśli w tym czasie sprawowała opiekę nad innym członkiem rodziny, np. nad chorym dzieckiem lub małżonkiem. Taki zasiłek opiekuńczy przysługuje również osobom prowadzącym działalność gospodarczą, co pozwala na znaczne obniżenie należnych składek ZUS.
Od 2007 roku zasiłek opiekuńczy przysługuje nie tylko osobom zatrudnionym na podstawie umowy o pracę, ale również osobom prowadzącym działalność gospodarczą. Zasiłek opiekuńczy przysługuje przedsiębiorcy, jeśli sprawuje on opiekę nad:
- chorym dzieckiem do lat 14,
- innym chorym członkiem rodziny lub
- zdrowym dzieckiem do lat 8.
Niezbędnym warunkiem do wnioskowania o zasiłek opiekuńczy jest terminowe opłacanie dobrowolnej składki chorobowej.
Co ważne, zasiłek opiekuńczy (w przeciwieństwie do zasiłku chorobowego) przysługuje bez okresu wyczekiwania. Zasiłek ten może więc zostać wypłacony nawet w przypadku, gdy dziecko zachoruje już w pierwszym miesiącu ubezpieczenia przedsiębiorcy.

Agaba190 (offline)

Post #5

17-05-2017 - 19:46:56

k/Warszawy 

Tu wszystko o zasiłku opiekuńczym
[zus.pox.pl]

Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia.
Mark Twain

Imari (offline)

Post #6

18-05-2017 - 10:01:02

Łódź 

Bardzo dziękuję za wszystkie wpisy i rady. Buziaki:*

xiouken (online)

Post #8

02-11-2024 - 23:57:58

инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинйоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоtuchkas
инфоинфо
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 609
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024