Urlop i limit dni zwolnienia

Wysłane przez Beciaw 

Beciaw (offline)

Post #1

06-07-2020 - 09:45:05

Mrągowo 

Witajcie
Pytanie do amazonek bardziej rozeznanych w przepisach. Od przyszłego tygodnia zaczynam chemię. Chcę podczas leczenia korzystać ze zwolnienia ale uniknąć zasiłku rehabilitacyjnego. Boję się jednak, iż te 182 dni zwolnienia mi nie starczą (chemia + operacja+ radioterapia+ przerwy między nimi). Stąd moje pytanie. Zakładając, iż wykorzystam ciurkiem te 182 dni zwolnienia a potem ciurkiem będę 60dni na urlopie to znowu przysługuje mi na leczenie raka 182 dni ? Nie chcę tyle brać, jak tylko poczuję się lepiej po radio to chciałabym wrócić do pracy, ale boję się iż z półtora miesiąca mi zabraknie (sama chemia ma trwać podobno) pół roku...
Z góry dziękuję za pomoc smiling smiley
Beata

Gosia64 (offline)

Post #2

06-07-2020 - 13:35:44

pod Olsztynem 

Dokładnie, po 60 dniach urlopu będzie nowy okres zasiłkowy i będzie można iść na zwolnienie lekarskie

Beciaw (offline)

Post #3

06-07-2020 - 14:14:33

Mrągowo 

Dziękujęsmiling smiley. Mam fajnego pracodawcę, może się z nim dogadam i uda mi się wykroić te kilka tygodni kolejnego zwolnienia smiling smiley

Gosia64 (offline)

Post #4

16-07-2020 - 10:17:27

pod Olsztynem 

Beciaw powracam do tego wątku, bo sytuacja chyba nie jest jednak taka oczywista. Jednak lepiej jak zasięgniesz opinii w zusie. Najpierw mówiono mi, że wystarczy do nowego okresu zasiłkowego 60 dni urlopu teraz mówią, że trzeba odzyskać zdolność do pracy, czyli mieć zaświadczenie od lekarza medycyny pracy i powrót do pracy choć na jeden dzień. Może któraś z dziewczyn przerabiała ten temat. Ja jestem w podobnej sytuacji, z tym że po zwolnieniu byłam na świadczeniu rehabilitacyjnym a teraz jestem na urlopie. Leczenie uzupełniające mam zaplanowane jeszcze na kilka miesięcy.

giwona (offline)

Post #5

16-07-2020 - 13:49:54

Ja byłam w takiej sytuacji w kwietniu. Wcześniej wykorzystałam 182 L4, potem rok świadczenia rehabilitacyjnego. Musiałam mieć dokładnie 61 dni przerwy, żeby dalej skorzystać z L4 na tę samą jednostkę chorobową. Ja podczas tych 61 dni byłam n zaległym urlopie.

Gosia64 (offline)

Post #6

16-07-2020 - 15:26:49

pod Olsztynem 

Giwona, ja jestem w takiej samej sytuacji jak ty. W maju skończył mi się rehabilitacyjny i poszłam na zaległy urlop, który kończy się pod koniec sierpnia. Idąc na urlop powiedziano mi, że będzie nowy okres i będę mogła korzystać znowu ze zwolnienia od tego samego lekarza. Teraz zmieniono zdanie i mówią, że jednak nie, musi być inna choroba bo zus uważa, że przerwa w zwolnieniach nie wystarczy musi być w tym czasie zdolność do pracy. Już nie wiem gdzie ten temat dalej wyjaśnić, czy to , zależy od miasta, pracodawcy czy przepisy znowu są "na dwoje babka wróżyła".

giwona (offline)

Post #7

16-07-2020 - 16:26:43

Tak Gosia64. Zdolność do pracy otrzymana od lekarza medycyny pracy (chore to....). Po zasiłku rehabilitacyjnym przed urlopem musiałaś mieć zaświadczenie od lekarza medycyny pracy o zdolności, gdy nie masz nie powinnaś mieć udzielonego urlopu. Ja jeszcze raz dokładniej opiszę swój przypadek. W lutym na feriach (jestem nauczycielką) skończył mi się zasiłek. Od razu po nim musiałam się udać do lekarza medycyny pracy po zaświadczenie o zdolności do pracy. Gdybym go nie miała, nie dostałabym zaległego urlopu i dyrektorka mogłaby mnie zwolnić z pracy (Gdyby PIP sprawdził i okazało się, że jestem na urlopie bez zaświadczenia od lekarza medycyny pracy, dyrekcja dostaje od 1000 do 30 tys kary, więc się nie chcą podkładać....). Tak więc mając to zaświadczenie, otrzymałam urlop, który trwał do połowy kwietnia. W sumie przerwa wyniosła 61 dni. Po tym poszłam na L4 na tę samą jednostkę chorobową i jestem na nim do dnia dzisiejszego. Jakby coś to pytaj, bo bardzo dokładnie to wszystko posprawdzałam z koleżanką, która jest specjalistką kadrową.

Gosia64 (offline)

Post #8

16-07-2020 - 16:40:01

pod Olsztynem 

Giwona napiszę na priv

xiouken (offline)

Post #9

28-09-2024 - 03:27:41

xiouken (offline)

Post #10

03-11-2024 - 00:04:04

инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинйоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоtuchkas
инфоинфо

xiouken (offline)

Post #11

03-01-2025 - 01:36:58

xiouken (offline)

Post #12

03-02-2025 - 00:25:34

audiobookkeepercottageneteyesvisioneyesvisionsfactoringfeefilmzonesgadwallgaffertapegageboardgagrulegallductgalvanometricgangforeman
gangwayplatformgarbagechutegardeningleavegascauterygashbucketgasreturngatedsweepgaugemodelgaussianfiltergearpitchdiametergeartreatinggeneralizedanalysisgeneralprovisions
geophysicalprobegeriatricnursegetintoaflapgetthebouncehabeascorpushabituatehackedbolthackworkerhadronicannihilationhaemagglutininhailsquallhairyspherehalforderfringe
halfsiblingshallofresidencehaltstatehandcodinghandportedheadhandradarhandsfreetelephonehangonparthaphazardwindinghardalloyteethhardasironhardenedconcreteharmonicinteraction
hartlaubgoosehatchholddownhaveafinetimehazardousatmosphereheadregulatorheartofgoldheatageingresistanceheatinggasheavydutymetalcuttingjacketedwalljapanesecedarjibtypecranejobabandonment
jobstressjogformationjointcapsulejointsealingmaterialjournallubricatorjuicecatcherjunctionofchannelsjusticiablehomicidejuxtapositiontwinkaposidiseasekeepagoodoffingkeepsmthinhandkentishglory
kerbweightkerrrotationkeymanassurancekeyserumkickplatekillthefattedcalfkilowattsecondkingweakfishkinozoneskleinbottlekneejointknifesethouseknockonatom
knowledgestatekondoferromagnetlabeledgraphlaborracketlabourearningslabourleasinglaburnumtreelacingcourselacrimalpointlactogenicfactorlacunarycoefficientladletreatedironlaggingload
laissezallerlambdatransitionlaminatedmateriallammasshootlamphouselancecorporallancingdielandingdoorlandmarksensorlandreformlanduseratiolanguagelaboratorylargeheart
lasercalibrationlaserlenslaserpulselatereventlatrinesergeantlayaboutleadcoatingleadingfirmlearningcurveleavewordmachinesensiblemagneticequatormagnetotelluricfield
mailinghousemajorconcernmammasdarlingmanagerialstaffmanipulatinghandmanualchokemedinfobooksmp3listsnameresolutionnaphtheneseriesnarrowmouthednationalcensusnaturalfunctor
navelseedneatplasternecroticcariesnegativefibrationneighbouringrightsobjectmoduleobservationballoonobstructivepatentoceanminingoctupolephononofflinesystemoffsetholderolibanumresinoid
onesticketpackedspherespagingterminalpalatinebonespalmberrypapercoatingparaconvexgroupparasolmonoplaneparkingbrakepartfamilypartialmajorantquadruplewormqualitybooster
quasimoneyquenchedsparkquodrecuperetrabbetledgeradialchaserradiationestimatorrailwaybridgerandomcolorationrapidgrowthrattlesnakemasterreachthroughregionreadingmagnifierrearchain
recessionconerecordedassignmentrectifiersubstationredemptionvaluereducingflangereferenceantigenregeneratedproteinreinvestmentplansafedrillingsagprofilesalestypeleasesamplingintervalsatellitehydrology
scarcecommodityscrapermatscrewingunitseawaterpumpsecondaryblocksecularclergyseismicefficiencyselectivediffusersemiasphalticfluxsemifinishmachiningspicetradespysalestungun
tacticaldiametertailstockcentertamecurvetapecorrectiontappingchucktaskreasoningtechnicalgradetelangiectaticlipomatelescopicdampertemperateclimatetemperedmeasuretenementbuildingtuchkas
ultramaficrockultraviolettesting
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 692
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024