Eksperci: konieczna standaryzacja orzekania o stanie zdrowia
Wysłane przez Al_la
Al_la (offline) |
Post #1 26-04-2011 - 11:37:58 |
k/Warszawy |
* Dziennik Gazeta Prawna/Rynek Zdrowia
* 22-04-2011 09:32 Inne zasady przyznawania rent dla każdej grupy zawodowej sprawiają, że osoby cierpiące na takie same choroby otrzymują różne decyzje o przynależnych im świadczeniach. Jak informuje "Dziennik Gazeta Prawna", rząd szuka rozwiązania tego problemu m.in. sprawdzając, w jaki sposób inne kraje na świecie rozwiązały problem rosnącej liczby rencistów i wypłacanych im świadczeń. Obecnie na zlecenie Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej powstaje ekspertyza, która pomoże w zreformowaniu rodzimego systemu rentowego. W opinii ekspertów, w polskim orzecznictwie panuje chaos, a lekarze orzecznicy mają ogromną swobodę w orzekaniu. Własny system orzekania mają rolnicy, funkcjonariusze, żołnierze zawodowi, pracownicy, sędziowie i prokuratorzy. W sumie w Polsce działa siedem różnych systemów oceny stanu zdrowia ubezpieczonych przyznających prawo do świadczeń wypłacanych z budżetu państwa. Dlatego konieczna jest standaryzacja orzekania o stanie zdrowia. Eksperci sprawdzają systemy orzekania o niepełnosprawności już funkcjonujące na świecie. Za skuteczny system rentowy podają m.in. ten funkcjonujący w USA, gdzie pracownik może wystąpić o rentę, tylko gdy pracodawca zwolni go z pracy. Więcej: www.gazetaprawna.pl [www.rynekzdrowia.pl] W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
Haniap. (offline) |
Post #2 26-04-2011 - 13:08:57 |
Poznań |
Świetny pomysł, tylko żeby nie było tak, że wszyscy się umówią, żeby dawać jak najmniej rent. Wtedy ZUS będzie się nazywał zakład uzdrowień społecznych. I my na pewno nie będziemy się kwalifikowały na rentę, bo przecież brak piersi nie przeszkadza w niczym.... a węzły? No przecież człowiek ma ich tyle, że kilka mniej?... Już widzę tych mądrych orzeczników zaopatrzonych w instrukcje....
"Nawet bardzo mały gest życzliwości nigdy się nie marnuje" Ezop |
zosiaa (offline) |
Post #3 05-08-2011 - 20:07:36 |
Okolice Krakowa |
Nie wiem gdzie mam napisac, wiec pisze tutaj.Czy moze ktoras z Was miala lub słyszała jak sie odwolac od decyzji ZUS. dokładnie chodzi mi o to ze teraz po szpitalu maż złozył wniosek o przyznanie mu drugiej grupy (teraz od 12 lat miałtrzecia z przerwa 2 letnia kiedy to mial druga grupe ,ale mu odebrali)We wtorek byl na komisji i pani doktor stwierdzila ze przeciez jest mlody i pod kontrola lekarska,na lekach itp..Dzis jest piatek i juz dostalismy decyzje odmowna. Nie wiem czy odpuszczac czy nie.Maz w ciagu tych 12 lat mial 4 zawaly, ma wstawione stendy.Jest na lekach .Nadcisnienie,cholesterol ,do tego doszla depresja(jeszcze moja choroba)Doradzcie mi cos.Proszę.
|
Al_la (offline) |
Post #5 05-08-2011 - 20:29:12 |
k/Warszawy |
Zosiu, trzeba się odwoływać.
Mąż nic nie straci, a może zyskać. Ja się odwoływałam od decyzji ZUS i nie wygrałam. Dalej się odwołałam do sądu i wygrałam. Próbujcie [www.portalfk.pl] W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
malgos 10 (offline) |
Post #6 05-08-2011 - 20:40:51 |
Łódź |
Zosiu powiem ,że moja kolezanka starała sie o rente i ZUS nie chciał jej ją dać
Odwoływał się ,az staneło na sadzie (jak u Ali) Tylko to troche trwało, ponad rok, ale wygrała i ma do tej pory Wiec pomyśl jestem na forum od 25-10-2008 Bez cierpienia nie zrozumie się szczęścia. - Fiodor Dostojewski |
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.
Użytkownicy online
Gości:
793
Największa liczba użytkowników online:
77
dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online:
134213
dnia 15-09-2024