niepełnosprawni - czas pracy i dodatkowe urlopy
Becia (offline) |
Post #1 18-05-2010 - 12:58:36 |
Siemianowice Śląskie |
Na podstawie art 20 ustawy o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych, osoba o znacznym lub umiarkowanym stopniu niepełnosprawności ma prawo do zwolnienia od pracy z zachowaniem prawa do wynagrodzenia:
a) w wymiarze do 21 dni roboczych w celu uczestniczenia w turnusie rehabilitacyjnym, na który skierował lekarz, pod którego opieką znajduje się ta osoba, nie częściej niż raz w roku, b) w celu wykonania badań specjalistycznych, zabiegów leczniczych lub usprawniających, a także w celu uzyskania zaopatrzenia ortopedycznego lub jego naprawy, jeżeli czynności te nie mogą być wykonane poza godzinami pracy. Mam pytanie: czy zabiegiem leczniczym można nazwać podawanie chemii?, bo wykombinowałam, żeby nie brać urlopu w dniu kolejnego kursu...i nie wiem, czy nie przekombinowałam "Życie nie po to jest, by się spieszyć. Życie jest po to, by się życiem cieszyć." |
lulu (offline) |
Post #7 15-11-2011 - 18:40:08 |
k/Kwidzyna |
Czy ktoś może mi wyjaśnić (jak chłop krowie na rowie) w oparciu o przepisy jaki mi przysługuje urlop (spór z pracodawcą).
Mam prawo do 26 dni + 10 dni za grupę. Mam umowę o pracę. W lipcu i sierpniu pracowałam na 1/2 etatu, wrzesień na 3/4 etatu, październik do końca grudnia 7/8 etatu. Pracodawca wyliczył mi 12 dni, a ja uważam, że 18 dni. Na Forum od 07 lutego 2008 2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu 2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna |
ToJa (offline) |
Post #8 15-11-2011 - 20:33:36 |
|
Lulu zaraz sie za to zabiorę
ale daj chwilke odetchnąć dopiero do dom wróciłam z buta, bo busy jakowąś przerwę miały aby w pełni odp Ci na pytanie, potrzebuje jeszcze jedna wiadomość czy do lipca gdzies pracowałaś na umowę o pracę jesli tak, to ile urlopu wykorzystałaś za okres od stycznia do czerwca |
ToJa (offline) |
Post #9 15-11-2011 - 21:41:01 |
|
odpowiadam wstępnie (reszta jutro):
pracodawca się myli na 100%, ponieważ: przepracowałaś pół roku (od VII do XII = 6 miesięcy) i od razu tutaj widać bardzo wyraźnie, że 26 dni : 2 = 13 dni, a to są dopiero dni "normalnego" urlopu wypoczynkowego a przecież masz jeszcze dodatkowy urlop wynikający ze stopnia niepełnosprawności i tutaj musze sprawdzić, bo niestety nie pamiętam, czy ten urlop też liczy się proporcjonalnie (ale chyba nie) noooo chyba, że od I do VI pracowałaś u innego pracodawcy i wykorzystałaś więcej niż 13 dni urlopu a teraz troche prawa Pracownik zatrudniony w niepełnym wymiarze czasu pracy ma prawo do urlopu wypoczynkowego w wymiarze proporcjonalnym do wymiaru czasu pracy, w jakim jest zatrudniony (art. 154 §2 KP). Za podstawę urlopu przyjmuje się 20 lub 26 dni, w zależności od stażu pracy danego pracownika. Urlop wypoczynkowy udzielany jest na te dni, które są dla pracownika dniami pracy, zgodnie z obowiązującym go rozkładem czasu pracy, w takiej liczbie godzin, w jakiej pracownik miał zaplanowaną pracę w danym dniu (art. 1542 §1 KP). .Jeśli więc dniami pracy dla konkretnego pracownika są np. sobota i niedziela, to urlopu udziela się właśnie w te dni. a tutaj paragrafy dot. urlopu Podstawa prawna: art. 153 § 1, art. 154 § 1-2, art. 155, art. 1551 § 1-2, art. 1552a § 1-2, art. 1553 § 1 kp. |
lulu (offline) |
Post #10 15-11-2011 - 23:33:15 |
k/Kwidzyna |
Byłam zatrudniona wcześniej i nie było takich problemów, do lipca 2011 wykorzystałam połowę (18 dni) należnego urlopu ... to znaczy, miałam kilka dni urlopu, a za resztę zapłacone (nie wygrali przetargu, nie przedłużyli umowy).
Znalazłam takie coś: Niestety zmniejszenie wymiaru czasu pracy wiąże się ze zmniejszeniem nie tylko wynagrodzenia ale także urlopu. Osoba, która dotychczas pracowała na cały etat, a obecnie pracuje na pół etatu nie może wykorzystać tyle urlopu, ile przysługiwało jej wcześniej. W przypadku zmiany etatu, urlop ulega proporcjonalnemu zmniejszeniu. Zmniejszenie etatu, a także proporcjonalne zmniejszenie wymiaru urlopu odbywa się w następujący sposób: pracodawca ustala, jaki wymiar urlopu przysługuje pracownikowi ze względu na jego staż pracy w przypadku zatrudnienia na cały etat (20 lub 26 dni); następnie pracodawca ustala, jaki wymiar urlopu będzie pracownikowi przysługiwał po zmniejszeniu etatu (np. dla połowy etatu – 10 lub 13 dni, dla ¾ etatu 15 lub 20 dni) na koniec ustala się, ile dotychczas pracownik wykorzystał urlopu i czy przypadkiem nie wykorzystał już całego przysługującego mu urlopu. Na Forum od 07 lutego 2008 2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu 2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 15-11-2011 - 23:38:32 przez lulu. |
ToJa (offline) |
Post #11 16-11-2011 - 09:18:56 |
|
noo dzisiaj jest jutro
więc wyjaśniam co i jak od samego rana, bo mam umysł świeży napiszę na przykładzie (wzięłam pod uwagę, ze od VII pracownik nie korzystał z urlopu, a przysługujący mu urlop wykorzysta w okresie, gdy pracuje na 7/8 etatu) : pracownikowi na okres VII - XII pozostało 13 dni urlopu wypoczynkowego + 5 dni urlopu dodatkowego za 1 m-c pracownikowi zatrudnionemu na etat przysługuje: 26 dni:12 m-cy = 2,166666 dnia/1 m-c wymiar czasu pracy: VII - VIII 1/2 etatu czyli 4h/1 dzien = 2,16666 * 2 m-ce x 4h = 18h(zawsze zaokraglamy w górę) wymiar czasu pracy: IX 3/4 etatu czyli 6h/1 dzień = 2,16666 * 1 m-c x 6h = 13h (zawsze zaokraglamy w górę) wymiar czasu pracy: X - XII 7/8 etatu czyli 7h/1dzień = 2,16666 * 3 m-ce x 7h = 46h (zawsze zaokraglamy w górę) 18h + 13h + 46h = 77 h : 7h = 11 dni z urlopu wypoczynkowego (wszystko zależy od tego jak się pozaokragla ) tak samo trzeba przeliczyc te 5 dni z dodatkowego urlopu 10 dni : 12 m-cy = 0,83333 dnia/1 m-c Lulu, ponieważ piszesz, ze trwa spór z pracodawca, mam dla Ciebie inną propozycję: Skoro pracodawca naliczył Ci już ilość przysługującego urlopu, a Ty sie z tym nie zgadzasz, napisz do pracodawcy pismo z prośbą o przekazanie Ci dokładnego wyliczenia tego urlopu na piśmie. To wyliczenie bierzesz w łapkę i maszerujesz do PIP. możesz jeszcze poczytac tutaj [www.portalkadrowy.pl] [www.pip.gov.pl] [www.prawo.egospodarka.pl] a przykłady wyliczen urlopu masz tutaj [verbalegis.pl] |
lulu (offline) |
Post #12 16-11-2011 - 10:06:59 |
k/Kwidzyna |
Dzięki ToJa, ten przykład z wyliczaniem jest bardzo klarowny. Przeliczyłam sobie i w/g mnie powinnam mieć 14 dni. Wysłałam już zapytanie o ten urlop. Czekam na odpowiedź.
Na Forum od 07 lutego 2008 2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu 2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna |