niepełnosprawni - czas pracy i dodatkowe urlopy

Wysłane przez Becia 

Becia (offline)

Post #1

18-05-2010 - 12:58:36

Siemianowice Śląskie 

Na podstawie art 20 ustawy o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych, osoba o znacznym lub umiarkowanym stopniu niepełnosprawności ma prawo do zwolnienia od pracy z zachowaniem prawa do wynagrodzenia:
a) w wymiarze do 21 dni roboczych w celu uczestniczenia w turnusie rehabilitacyjnym, na który skierował lekarz, pod którego opieką znajduje się ta osoba, nie częściej niż raz w roku,
b) w celu wykonania badań specjalistycznych, zabiegów leczniczych lub usprawniających, a także w celu uzyskania zaopatrzenia ortopedycznego lub jego naprawy, jeżeli czynności te nie mogą być wykonane poza godzinami pracy.
Mam pytanie:
czy zabiegiem leczniczym można nazwać podawanie chemii?, bo wykombinowałam, żeby nie brać urlopu w dniu kolejnego kursu...i nie wiem, czy nie przekombinowałamprzewraca_oczyniezdecydowany

"Życie nie po to jest, by się spieszyć.
Życie jest po to, by się życiem cieszyć."

b_angel (offline)

Post #2

18-05-2010 - 13:12:47

radom 

wg mnie nie przekombinowałaś smiling smiley

. . . . . . . . . . . . . .

...na forum od 16 listopada 2005 ...

ToJa (offline)

Post #3

18-05-2010 - 13:27:48

oj Becia..... przeca chemia to nie koncert i nie piwo w pubie......
jasne, że sie nalezy z tego artykułu,,,,,,,,,,,,,

bożka1 (offline)

Post #4

18-05-2010 - 13:49:25

Jastrzębie Zdrój 

Becia ja Cię podziwiam , że Ty jeszcze pracujesz i tak kombinujeszok Ale wolne z tytułu chemii na pewno Ci sie należybuzki

Becia (offline)

Post #5

18-05-2010 - 13:54:15

Siemianowice Śląskie 

Eluś, ja to wiemprzewraca_oczy, ale była dyskusja z moją kadrową, czy chemię można podciągnąć pod zabieg leczniczyjezor

"Życie nie po to jest, by się spieszyć.
Życie jest po to, by się życiem cieszyć."

ToJa (offline)

Post #6

18-05-2010 - 14:05:58

Becia....zaproś kadrowa, niech pójdzie z Toba na podanie chemii...... nie bedzie miała watpliwości, ze to zabieg leczniczy.......

lulu (offline)

Post #7

15-11-2011 - 18:40:08

k/Kwidzyna 

Czy ktoś może mi wyjaśnić (jak chłop krowie na rowie) w oparciu o przepisy jaki mi przysługuje urlop (spór z pracodawcą).
Mam prawo do 26 dni + 10 dni za grupę.
Mam umowę o pracę.
W lipcu i sierpniu pracowałam na 1/2 etatu, wrzesień na 3/4 etatu, październik do końca grudnia 7/8 etatu.
Pracodawca wyliczył mi 12 dni, a ja uważam, że 18 dni.

Na Forum od 07 lutego 2008

2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu
2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna
Nigdy nie jedz do syta. Jedna trzecia żołądka dla pokarmu, jedna trzecia dla napoju, jedna trzecia dla ducha.
je

ToJa (offline)

Post #8

15-11-2011 - 20:33:36

Lulu zaraz sie za to zabiorę
ale daj chwilke odetchnąć
dopiero do dom wróciłam
z buta, bo busy jakowąś przerwę miały

aby w pełni odp Ci na pytanie, potrzebuje jeszcze jedna wiadomość
czy do lipca gdzies pracowałaś na umowę o pracę
jesli tak, to ile urlopu wykorzystałaś za okres od stycznia do czerwca

ToJa (offline)

Post #9

15-11-2011 - 21:41:01

odpowiadam wstępnie (reszta jutro):
pracodawca się myli na 100%, ponieważ:
przepracowałaś pół roku (od VII do XII = 6 miesięcy)

i od razu tutaj widać bardzo wyraźnie, że 26 dni : 2 = 13 dni, a to są dopiero dni "normalnego" urlopu wypoczynkowego
a przecież masz jeszcze dodatkowy urlop wynikający ze stopnia niepełnosprawności
i tutaj musze sprawdzić, bo niestety nie pamiętam, czy ten urlop też liczy się proporcjonalnie (ale chyba nie)

noooo chyba, że od I do VI pracowałaś u innego pracodawcy i wykorzystałaś więcej niż 13 dni urlopu
a teraz troche prawa oczko

Pracownik zatrudniony w niepełnym wymiarze czasu pracy ma prawo do urlopu wypoczynkowego w wymiarze proporcjonalnym do wymiaru czasu pracy, w jakim jest zatrudniony (art. 154 §2 KP). Za podstawę urlopu przyjmuje się 20 lub 26 dni, w zależności od stażu pracy danego pracownika.
Urlop wypoczynkowy udzielany jest na te dni, które są dla pracownika dniami pracy, zgodnie z obowiązującym go rozkładem czasu pracy, w takiej liczbie godzin, w jakiej pracownik miał zaplanowaną pracę w danym dniu (art. 1542 §1 KP).
.Jeśli więc dniami pracy dla konkretnego pracownika są np. sobota i niedziela, to urlopu udziela się właśnie w te dni.

a tutaj paragrafy dot. urlopu
Podstawa prawna:
art. 153 § 1, art. 154 § 1-2, art. 155, art. 1551 § 1-2, art. 1552a § 1-2, art. 1553 § 1 kp.

lulu (offline)

Post #10

15-11-2011 - 23:33:15

k/Kwidzyna 

Byłam zatrudniona wcześniej i nie było takich problemów, do lipca 2011 wykorzystałam połowę (18 dni) należnego urlopu ... to znaczy, miałam kilka dni urlopu, a za resztę zapłacone (nie wygrali przetargu, nie przedłużyli umowy).

Znalazłam takie coś:

Niestety zmniejszenie wymiaru czasu pracy wiąże się ze zmniejszeniem nie tylko wynagrodzenia ale także urlopu. Osoba, która dotychczas pracowała na cały etat, a obecnie pracuje na pół etatu nie może wykorzystać tyle urlopu, ile przysługiwało jej wcześniej. W przypadku zmiany etatu, urlop ulega proporcjonalnemu zmniejszeniu.

Zmniejszenie etatu, a także proporcjonalne zmniejszenie wymiaru urlopu odbywa się w następujący sposób:

pracodawca ustala, jaki wymiar urlopu przysługuje pracownikowi ze względu na jego staż pracy w przypadku zatrudnienia na cały etat (20 lub 26 dni);
następnie pracodawca ustala, jaki wymiar urlopu będzie pracownikowi przysługiwał po zmniejszeniu etatu (np. dla połowy etatu – 10 lub 13 dni, dla ¾ etatu 15 lub 20 dni)
na koniec ustala się, ile dotychczas pracownik wykorzystał urlopu i czy przypadkiem nie wykorzystał już całego przysługującego mu urlopu.

Nigdy nie jedz do syta. Jedna trzecia żołądka dla pokarmu, jedna trzecia dla napoju, jedna trzecia dla ducha.
je

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 15-11-2011 - 23:38:32 przez lulu.

ToJa (offline)

Post #11

16-11-2011 - 09:18:56

noo dzisiaj jest jutro
więc wyjaśniam co i jak
od samego rana, bo mam umysł świeży oczko

napiszę na przykładzie (wzięłam pod uwagę, ze od VII pracownik nie korzystał z urlopu, a przysługujący mu urlop wykorzysta w okresie, gdy pracuje na 7/8 etatu) :
pracownikowi na okres VII - XII pozostało 13 dni urlopu wypoczynkowego + 5 dni urlopu dodatkowego
za 1 m-c pracownikowi zatrudnionemu na etat przysługuje: 26 dni:12 m-cy = 2,166666 dnia/1 m-c
wymiar czasu pracy: VII - VIII 1/2 etatu czyli 4h/1 dzien = 2,16666 * 2 m-ce x 4h = 18h(zawsze zaokraglamy w górę)
wymiar czasu pracy: IX 3/4 etatu czyli 6h/1 dzień = 2,16666 * 1 m-c x 6h = 13h (zawsze zaokraglamy w górę)
wymiar czasu pracy: X - XII 7/8 etatu czyli 7h/1dzień = 2,16666 * 3 m-ce x 7h = 46h (zawsze zaokraglamy w górę)
18h + 13h + 46h = 77 h : 7h = 11 dni z urlopu wypoczynkowego
(wszystko zależy od tego jak się pozaokragla oczko)

tak samo trzeba przeliczyc te 5 dni z dodatkowego urlopu
10 dni : 12 m-cy = 0,83333 dnia/1 m-c

Lulu, ponieważ piszesz, ze trwa spór z pracodawca, mam dla Ciebie inną propozycję:
Skoro pracodawca naliczył Ci już ilość przysługującego urlopu, a Ty sie z tym nie zgadzasz, napisz do pracodawcy pismo z prośbą o przekazanie Ci dokładnego wyliczenia tego urlopu na piśmie. To wyliczenie bierzesz w łapkę i maszerujesz do PIP.

możesz jeszcze poczytac tutaj [www.portalkadrowy.pl] [www.pip.gov.pl] [www.prawo.egospodarka.pl]
a przykłady wyliczen urlopu masz tutaj [verbalegis.pl]

lulu (offline)

Post #12

16-11-2011 - 10:06:59

k/Kwidzyna 

Dzięki ToJa, ten przykład z wyliczaniem jest bardzo klarowny. Przeliczyłam sobie i w/g mnie powinnam mieć 14 dni. Wysłałam już zapytanie o ten urlop. Czekam na odpowiedź.

je

xiouken (online)

Post #14

03-11-2024 - 00:15:01

сайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайт
сайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтtuchkas
сайтсайт
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 832
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024