Zasiłek rehabilitacyjny
Wysłane przez anita70
anita70 (offline) |
Post #1 09-08-2017 - 08:43:58 |
|
Mam pytanie dotyczące zasiłku rehabilitacyjnego. Jestem po operacji oszczędzającej, radioterapii, biorę tamoksyfen. Po półrocznym zwolnieniu wróciłam do pracy . Myślałam, że dam radę, ale jest mi bardzo ciężko jest to praca fizyczna. Zastanawiam się czy teraz w trakcie pracy, bez pogorszenia się zdrowia mogłabym jeszcze pójść na zasiłek rehabilitacyjny. Może ktoś był w takiej sytuacji i coś mi podpowie.
|
Al_la (offline) |
Post #2 09-08-2017 - 14:05:31 |
k/Warszawy |
Zasiłek rehabilitacyjny jest niejako przedłużeniem L-4. Jeśli zakończyłaś L-4 i wróciłaś do pracy, to raczej nie masz co liczyć na zasiłek. Wypadałoby znów iść na L-4 a potem starać się o rentę, albo zasiłek.
Jeśli się mylę, bo Agaba mnie poprawi ![]() ![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
Agaba190 (offline) |
Post #3 09-08-2017 - 20:52:54 |
k/Warszawy |
Ala ma oczywiście rację.
![]() Świadczenie rehabilitacyjne jest przedłużeniem zasiłku chorobowego i nie ma możliwości "powrotu" do pobierania tego świadczenia. Musisz mieć od nowa 182 dni zwolnienia i później wystąpić o rentę lub świadczenie rehabilitacyjne. ![]() Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. Mark Twain |
Agaba190 (offline) |
Post #4 09-08-2017 - 21:34:32 |
k/Warszawy |
Uzupełnienie poprzedniego postu.
Jeżeli wykorzystałaś 182 dni zwolnienia lekarskiego i nie będziesz miała przerwy między zwolnieniami (minimum) 60 dni a zwolnienie będzie na tą samą chorobę to pomimo otrzymania zwolnienia nie będziesz miała płaconego zasiłku chorobowego. Trzeba niestety "odczekać" te 60 dni i dopiero wtedy rozpocząć zwolnienia od nowa. ![]() Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. Mark Twain |
anita70 (offline) |
Post #5 10-08-2017 - 08:14:10 |
|
Wykorzystałam 180 dni i od 1 lipca wróciłam do pracy. Muszę więc popracować do końca sierpnia i wtedy ponownie iść na zwolnienie o ile onkolog zechce mi wystawić zwolnienie.Źle zrobiłam, że od razu po zwolnieniu nie starałam się o zasiłek rehabilitacyjny, ale myślałam, że dam radę pracować.Mam jeszcze pytanie czy w moim przypadku mam szansę na zasiłek rehabilitacyjny?
Dziękuję dziewczyny za dotychczasowe informacje, na was zawsze można liczyć ![]() . |
Agaba190 (offline) |
Post #6 10-08-2017 - 08:30:13 |
k/Warszawy |
To wszystko zależy od oceny Twojego stanu zdrowia przez lekarza.
Najlepiej jakbyś zadzwoniła na infolinię ZUS (np. 22 560 16 00) i dokładnie przedstawiła swoją sytuację. Może są jakieś "kruczki zusowskie", o których nie wiem i może można szybciej starać się o świadczenie rehabilitacyjne lub może zasugerują Ci staranie się o rentę. ..." Aby otrzymać rentę z tytułu niezdolności do pracy ubezpieczony musi spełniać następujące warunki: - posiadać orzeczenie o niezdolności do pracy; - mieć wymagany okres składkowy i nieskładkowy - w zależności od wieku, w którym wyżej wymieniona niezdolność powstała; - niezdolność do pracy powstała w okresach składkowych lub nieskładkowych albo nie później niż w ciągu 18 miesięcy od ustania tych okresów." Niezdolność do pracy orzeka lekarz orzecznik ZUS. ![]() Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. Mark Twain |
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.
Użytkownicy online
Gości:
499
Największa liczba użytkowników online:
77
dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online:
14207
dnia 25-04-2022