kurczak w porach

Wysłane przez goja66 

goja66 (offline)

Post #1

17-06-2018 - 16:09:07

Ozorków 

Odświeżam wątek kulinarny :
I dziś mi wyszło na obiad ( ale już coś podobnego córka mi zrobiła-jak wyszłam ze szpitala):
pierś z kurczaka w porach z makaronem
( może być z ryżem/chlebem/co tam kto ma ....może być samo w sobie )..
Smakuje super-ale w mojej wersji -jest dużo mniej zmywania naczyń...
2 piersi z kurczaka ( jedna podwójna)
3 pory ( młode miałam , grubości...kciuka )
śmietana 12% ( bo taką miałam)
2 łyżeczki mąki ( no dobra - nie polecam -ale ma być zagęszczone )
sól, pieprz..
opcja na bogato i /albo na niedzielę 3 łyżki startego sera a'la parmezan..
-Piersi pokroiłam w paski- obsmażyłam/zamknęłam na dużej patelni..
-dodałam pocięty w krążki por...żeby stracił surowość...
-posoliłam troszkę, popieprzyłam,
wlałam na patelnie : 2 łyżeczki mąki i ze 4 łyżki śmietany -rozmącone same ze sobą z zimną wodą ( w słoiczku po np.kiełbasie czosnkowej).
Słoiczek po czym...- jest bez znaczenia po czym winking smiley-chodziło mi o wielkość...
-podciągnęłam razem na patelni ,żeby zgęstniało ..
-dorzuciłam porcję makaronu (świderki ugotowane przed chwilą )
i już... winking smiley

Do tego była sałata ze śmietaną - (przepis tradycyjny )-czyli jak kto tam umie...

Wyszło ?wyszło super....
To z tych dań dla mnie , co to : już nie mogę ,ale jeszcze tylko raz dziabnę widelcem...

NST Gx po chemioterapii ypT3N3
Er- 30% ,Pr-0 , HER2-0 , Ki67-18-20%

Załamka (offline)

Post #2

17-06-2018 - 19:26:06

Kraków 

Mniam, mniam :-)

goja66 (offline)

Post #3

18-10-2018 - 16:05:00

Ozorków 

Jak dobrze zapisać sobie "gdzieś " przepis....Jak dobrze...Bo bym nie pamiętała...Pamięć sprzed chemii i po chemii to dwa różne rodzaje pamięci ..radocha

Pollik (offline)

Post #4

18-10-2018 - 17:28:54

Warszawa 

Taaaa któż to się niedawno z mojej tamoxifenowej rzekomo (starczej) pamięci chichrał...? Ciekawe któż to mógł być..myśli
He he he

Wyląduję, zrobię pierwszy krok i kolejny, i kolejny...
mastektomia prawostronna z węzłami wartowniczymi.
rak przewodowy naciekający hormonozależny G1, pT1c N0(sn). ER i PgR 100%. PS =5, IS=3, CS=8. HER2- . Ki 67 5%
Od 20 stycznia 2017 Tamoxifen[/small]

goja66 (offline)

Post #5

18-10-2018 - 17:49:37

Ozorków 

Pollik
Taaaa któż to się niedawno z mojej tamoxifenowej rzekomo (starczej) pamięci chichrał...? Ciekawe któż to mógł być..myśli
He he he
No qrde - to nieładnie ...też jestem ciekawa...kto to taki ?Kasztaniaki ?
Myślałam ,że będzie tego dużo co zrobię ( kurczaka w porach )-to użyję jako przekładki do tortu naleśnikowego...
No przeliczyłam się , niestety.
Ale ciasto już jest , z siemieniem lnianym -jak zalecałaś -idę smażyć naleśniory..Siemię chciałam zmielić blenderem...no częściowo się udało.Reszta siemienia w całej kuchni...niezdecydowany

ewela0 (offline)

Post #6

06-03-2019 - 11:09:19

Łódź 

Matko, dziękuje Ci bardzo! Właśnie dałaś mi inspirację kulinarną na dzisiejszy dzień grinning smiley grinning smiley ok

goja66 (offline)

Post #7

06-03-2019 - 19:32:40

Ozorków 

No to jakby komuś zostały jeszcze dwa małe pory ( grubości kciuka nadal ), to …:

_- kroimy je w krążki , albo pół krążki i na małej patelni na odrobinie masła ( łyżeczka ) dusimy je ,
żeby straciły surowość ( surowiznę -hmm ?)..Dodajemy troszkę soli , pieprzu ...może być przyprawa typu vegeta ..Studzimy..

-oczywiście w lodówce mamy też przypadkiem kawałek surowego łososia..Taki filet wielkości...hmmm…no takiej ,żeby dał się zawinąć w płat ciasta francuskiego,
które jakimś cudem też leży w lodówce.

-łososia "zamykamy " na gorącej patelni z łyżką masła z obydwóch stron ..Jak się smaży od strony skóry to wierzch skrapiam cytrynką , solę , odrobina pieprzu ..zdejmuję z patelni , studzę na desce..

-rozwijam płat gotowego ciasta z papierem od tegoż ciasta na blasze..

-w połowie długości rozkładam wystudzonego pora, na nim układam łososia..i otulam kołderką z obydwóch stron ciastem francuskim. .
Taką kopertkę robie

-potem smaruję wierzch rozkłóconym żółtkiem z papryką ..robię kilka nakłuć widelcem ,żeby para miała gdzie iść sobie..

i zapiekam w piekarniku rozgrzanym do 180 st..z termoobiegiem przez 20 -30 minut-żeby ciasto się apetycznie zarumieniło ..

I już ..

Testowane na ludziach stres ...smakowało radocha

dziubas (offline)

Post #8

06-03-2019 - 20:27:11

Gdańsk 

mniamwnerwionypsia kość!!! bede chyba wreszcie musiała umyć i wypiec swój nowy piekarnik! takie to proste, ze nawet zrobiłabym dzsiaj, ale na szczescie nie mam żadnych produktów, specjalnie dzis nie poszłam na zakupy! tak

rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat
po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam

Oitu42hf3 (offline)

Post #9

11-07-2022 - 13:35:47

do tego idealnie będą pasować mlode ziemniaki.
-
apartament Szczyrk

Glv4bgt (offline)

Post #10

25-05-2023 - 14:00:50

idealna do tego surówka z marchewki.
-
łumaczenia symultaniczne

Zft3gtr3 (offline)

Post #11

29-07-2023 - 19:46:29

czy będzie pasować do tego ryż?

Bfr3hhy (offline)

Post #12

16-10-2023 - 22:31:59

jakie dodatki do tego pasują?
-
depilacja laserowa

Ggv7g11 (offline)

Post #13

21-01-2024 - 17:01:07

jakie dodatki będą pasować na obiad?

Sz4rdep2 (offline)

Post #14

09-06-2024 - 17:24:33

jaki sos można zamiast śmietany?
-
Drukarnia Internetowa

xiouken (online)

Post #15

28-09-2024 - 04:47:00

Fi4efj4byy (offline)

Post #16

24-10-2024 - 19:41:00

czy można dodać jakąś śmietanę?
-
https://levicki.pl/

xiouken (online)

Post #17

03-11-2024 - 01:23:21

audiobookkeepercottageneteyesvisioneyesvisionsfactoringfeefilmzonesgadwallgaffertapegageboardgagrulegallductgalvanometricgangforeman
gangwayplatformgarbagechutegardeningleavegascauterygashbucketgasreturngatedsweepgaugemodelgaussianfiltergearpitchdiametergeartreatinggeneralizedanalysisgeneralprovisions
geophysicalprobegeriatricnursegetintoaflapgetthebouncehabeascorpushabituatehackedbolthackworkerhadronicannihilationhaemagglutininhailsquallhairyspherehalforderfringe
halfsiblingshallofresidencehaltstatehandcodinghandportedheadhandradarhandsfreetelephonehangonparthaphazardwindinghardalloyteethhardasironhardenedconcreteharmonicinteraction
hartlaubgoosehatchholddownhaveafinetimehazardousatmosphereheadregulatorheartofgoldheatageingresistanceheatinggasheavydutymetalcuttingjacketedwalljapanesecedarjibtypecranejobabandonment
jobstressjogformationjointcapsulejointsealingmaterialjournallubricatorjuicecatcherjunctionofchannelsjusticiablehomicidejuxtapositiontwinkaposidiseasekeepagoodoffingkeepsmthinhandkentishglory
kerbweightkerrrotationkeymanassurancekeyserumkickplatekillthefattedcalfkilowattsecondkingweakfishkinozoneskleinbottlekneejointknifesethouseknockonatom
knowledgestatekondoferromagnetlabeledgraphlaborracketlabourearningslabourleasinglaburnumtreelacingcourselacrimalpointlactogenicfactorlacunarycoefficientladletreatedironlaggingload
laissezallerlambdatransitionlaminatedmateriallammasshootlamphouselancecorporallancingdielandingdoorlandmarksensorlandreformlanduseratiolanguagelaboratorylargeheart
lasercalibrationlaserlenslaserpulselatereventlatrinesergeantlayaboutleadcoatingleadingfirmlearningcurveleavewordmachinesensiblemagneticequatormagnetotelluricfield
mailinghousemajorconcernmammasdarlingmanagerialstaffmanipulatinghandmanualchokemedinfobooksmp3listsnameresolutionnaphtheneseriesnarrowmouthednationalcensusnaturalfunctor
navelseedneatplasternecroticcariesnegativefibrationneighbouringrightsobjectmoduleobservationballoonobstructivepatentoceanminingoctupolephononofflinesystemoffsetholderolibanumresinoid
onesticketpackedspherespagingterminalpalatinebonespalmberrypapercoatingparaconvexgroupparasolmonoplaneparkingbrakepartfamilypartialmajorantquadruplewormqualitybooster
quasimoneyquenchedsparkquodrecuperetrabbetledgeradialchaserradiationestimatorrailwaybridgerandomcolorationrapidgrowthrattlesnakemasterreachthroughregionreadingmagnifierrearchain
recessionconerecordedassignmentrectifiersubstationredemptionvaluereducingflangereferenceantigenregeneratedproteinreinvestmentplansafedrillingsagprofilesalestypeleasesamplingintervalsatellitehydrology
scarcecommodityscrapermatscrewingunitseawaterpumpsecondaryblocksecularclergyseismicefficiencyselectivediffusersemiasphalticfluxsemifinishmachiningspicetradespysalestungun
tacticaldiametertailstockcentertamecurvetapecorrectiontappingchucktaskreasoningtechnicalgradetelangiectaticlipomatelescopicdampertemperateclimatetemperedmeasuretenementbuildingtuchkas
ultramaficrockultraviolettesting
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 768
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024