Na miętowo 
Wysłane przez agawa
agawa (offline) |
Post #1 22-07-2012 - 19:27:15 |
okolice |
Wczoraj wynalazłam/odkrylam
![]() ![]() Bo mięta jest moim osobistym kulinarnym odkryciem tego lata. Pewnie dlatego, że ogrodu nie ma kto pielić i mięta porasta go w całości. I trzeba ją jakoś spożytkować ![]() No więc bierzemy: jeden melon - duży i dojrzały (najlepiej, aby po zakupieniu poleżał jeszcze kilka dni) 2 ogórki świeże - kroimy w kosteczkę mniej więcej ok pół cm; czyli nie siekamy, ale w kawałeczki ![]() Robimy sos: jakikolwiek jogurt naturalny (ja lubię tzw grecki, bo jest zwarty) odrobina soli ząbek czosnku duuuużo posiekanej mięty ( ok 5-6 łyżek) I mieszamy wszystko. I już ![]() |
agawa (offline) |
Post #3 22-07-2012 - 19:34:53 |
okolice |
Mięta - odsłona kolejna
![]() Sos do mięsa: Posiekać liście mięty w dużej ilości. Trochę posłodzić. Zalać wrzątkiem. Gdy wystygnie dodać ocet winnny w ilości adekwatnej (czyli sprawdzamy organoleptycznie ![]() Sos ma być delikatnie słodki, ale głównie miętowo-octowy. Możecie w tej chwili nie wierzyć - ale niebo w gębie ![]() Szczególnie do kotletów duszonych ![]() |
agawa (offline) |
Post #4 22-07-2012 - 19:39:09 |
okolice |
Mięta - ciąg dalszy
![]() Jeszcze możecie? Kupić lody śmietankowe lub czekoladowe. Dużó liści miętowych wrzucić do miksera/blendera/termomiksa/etc i dodać w cąłości zakupione lody. Zmiksować. Przełożyć do pojemnika innego niż zakupione lody. Zamrozić. Podawać na przyjęciu zachwyconym gościom z tekstem: - ależ ileż to roboty zrobić osobiście lody ![]() ![]() |
dani (offline) |
Post #5 22-07-2012 - 19:51:44 |
|
Ostatnio robiąc lody z zamrozonych bananów i truskawek ( pychota ) zjarałam blender. Z niewinną minką pokazałam mężowi mówiąc - zupę_krem robiłam.I się zjarał. ![]() Chcesz rozśmieszyć Boga... Opowiedz mu o swoich planach.. |
agawa (offline) |
Post #8 23-07-2012 - 15:14:45 |
okolice |
Moijto to mój ulubiony drink
![]() ![]() Liście mięty zaraz dodam do kompotu z jabłuszek; ugotowałam i się chłodzi. Z pewnością wrzucę jeszcze plasterek cytryny ![]() * A przez chwilę zrobiłam pychotkę. Oczywiście z miętą w roli widocznej ![]() Pokrojony w kostkę arbuz bez pestek Ser feta w kosteczkę Odrobinę piórek z cebuli Skropić sokiem z cytryny i oliwą z oliwek Wszystko posypać posiekaną świeżą miętą ![]() Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 23-07-2012 - 15:15:15 przez agawa. |
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.
Użytkownicy online
Gości:
514
Największa liczba użytkowników online:
77
dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online:
14207
dnia 25-04-2022