Na miętowo smiling smiley

Wysłane przez agawa 

agawa (offline)

Post #1

22-07-2012 - 19:27:15

okolice 

Wczoraj wynalazłam/odkrylam winking smiley nową przekąskę miętową. A ponieważ moi goście zgodnie powiedzieli, że pyyycha, to się z Wami dzielę smiling smiley
Bo mięta jest moim osobistym kulinarnym odkryciem tego lata. Pewnie dlatego, że ogrodu nie ma kto pielić i mięta porasta go w całości. I trzeba ją jakoś spożytkować winking smiley

No więc bierzemy:
jeden melon - duży i dojrzały (najlepiej, aby po zakupieniu poleżał jeszcze kilka dni)
2 ogórki świeże
- kroimy w kosteczkę mniej więcej ok pół cm; czyli nie siekamy, ale w kawałeczki winking smiley
Robimy sos:
jakikolwiek jogurt naturalny (ja lubię tzw grecki, bo jest zwarty)
odrobina soli
ząbek czosnku
duuuużo posiekanej mięty ( ok 5-6 łyżek)
I mieszamy wszystko.

I już uśmiech

agawa (offline)

Post #2

22-07-2012 - 19:30:42

okolice 

Inne ujęcie miętysmiling smiley

Liście mięty w sporej ilości wrzucamy do szklanki. Dodajemy kostki lodu. Na to wlewamy odrobinę soku z pomarńczy lub cytryny. Uzupełniamy rumem - bacardi mniam

agawa (offline)

Post #3

22-07-2012 - 19:34:53

okolice 

Mięta - odsłona kolejna smiling smiley

Sos do mięsa:

Posiekać liście mięty w dużej ilości. Trochę posłodzić. Zalać wrzątkiem. Gdy wystygnie dodać ocet winnny w ilości adekwatnej (czyli sprawdzamy organoleptycznie winking smiley ).
Sos ma być delikatnie słodki, ale głównie miętowo-octowy.
Możecie w tej chwili nie wierzyć - ale niebo w gębie smiling smiley

Szczególnie do kotletów duszonych smiling smiley

agawa (offline)

Post #4

22-07-2012 - 19:39:09

okolice 

Mięta - ciąg dalszy duży uśmiech

Jeszcze możecie?

Kupić lody śmietankowe lub czekoladowe.
Dużó liści miętowych wrzucić do miksera/blendera/termomiksa/etc i dodać w cąłości zakupione lody.
Zmiksować.
Przełożyć do pojemnika innego niż zakupione lody.
Zamrozić.

Podawać na przyjęciu zachwyconym gościom z tekstem:
- ależ ileż to roboty zrobić osobiście lody oczko przecież to prościzna duży uśmiech

dani (offline)

Post #5

22-07-2012 - 19:51:44

agawa

Podawać na przyjęciu zachwyconym gościom z tekstem:
- ależ ileż to roboty zrobić osobiście lody oczko przecież to prościzna duży uśmiech

Ostatnio robiąc lody z zamrozonych bananów i truskawek ( pychota ) zjarałam blender.
Z niewinną minką pokazałam mężowi mówiąc - zupę_krem robiłam.I się zjarał.spinning smiley sticking its tongue out

Chcesz rozśmieszyć Boga... Opowiedz mu o swoich planach..

agawa (offline)

Post #6

22-07-2012 - 20:29:10

okolice 

Dani rotfl

madzia_61 (offline)

Post #7

23-07-2012 - 11:44:57

Na miętowomniam fajne przepisy ,mnie zainspirowal sos/musze wyprobowac/, drink to uproszczona wersja mojito,smaczny lubie,moj pomysl gotuj z mietachichot kompot jablkowy i dodane do niego liscie mięty -mocno schlodzony-rewelka.

agawa (offline)

Post #8

23-07-2012 - 15:14:45

okolice 

Moijto to mój ulubiony drink uśmiech, ale w domu trudno mi złapać dokłądnie 'taki' smak. Dlatego eksperymentuję w okolicach duży uśmiech

Liście mięty zaraz dodam do kompotu z jabłuszek; ugotowałam i się chłodzi. Z pewnością wrzucę jeszcze plasterek cytryny smiling smiley
*
A przez chwilę zrobiłam pychotkę. Oczywiście z miętą w roli widocznej winking smiley

Pokrojony w kostkę arbuz bez pestek
Ser feta w kosteczkę
Odrobinę piórek z cebuli
Skropić sokiem z cytryny i oliwą z oliwek

Wszystko posypać posiekaną świeżą miętą mniam

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 23-07-2012 - 15:15:15 przez agawa.
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 514
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 14207 dnia 25-04-2022