obiecana śledziowa sałatka Halinki 
Wysłane przez mea
mea (offline) |
Post #1 15-12-2013 - 15:51:55 |
Piaseczno |
Kochane,
w związku z dużym zainteresowaniem sałatką śledziową Halinki, która między innymi jadłam na Wigilii poniżej wklejam przepis, a pod nim podaje przepis na drugą, też pyszna sałatkę w wykonaniu Halinki. Sałatka śledziowa 2-3 paczkipłatów śledziowych w oleju 3-4 ugotowane buraki 4 jajka ugotowane na twardo 1 średnia lub 2 mniejsze cebule 4-5 ziemniaków ugotowanych w mundurkach. szczypiorek sól,pieprz. majonez. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce odużych oczkach Buraki,jajka obieramy i ścieramy natarce o średnich lub dużych oczkach (według uznania,ja ścieram na średnich) Scieramy do osobnych naczyń. Śledzie osączamy z oleju,kroimy w paseczki,układamy wprzezroczystej salaterce. Cebule drobniutko siekamy i obwicie posypujemy śledzie. Kolejno układamy; buraczki cienką warstwę majonezu ziemniaki ponownie warstwę majonezu jajka. Opruszamy solą i pieprzem ,posypujemy posiekanym szczypiorkiem. SAŁATKA GOTOWA SMACZNEGO!!! Sałatka Brokułowa Druga sałatka , to -brokuł,ser feta , 1puszka fasolki czerwonej.2 ząbki czosnku Majonez i jogurt naturalny połączyć ,dodać czosnek (przeciśnięty przez przske ,ja czasami dodaje zamiast przeciśniętego ten w granulkach.) Ugotowane brokuły ,podzielone na różyczki ,pokrojony ser feta , fasolke przekładamy do miski i delikatnie mieszamy ,dodajemy sos zrobiony z majonezu i jogurtu.Mieszamy i GOTOWE. With or without you... |
nutka (offline) |
Post #3 15-12-2013 - 16:04:27 |
|
Znam sałatkę śledziową Halinki, toż to szuba (z rosyjskiego - futro) śledziowa, pochodząca z kresów. Przyznaję, jest bardzo smaczna
![]() Dziękuję Mea i Halinko za przepisy ![]() "W życiu nie chodzi o to, żeby przetrwać burzę, ale o to, żeby tańczyć w deszczu." Richard Paul Evans "... Wszystko wydarza się wtedy, gdy jest na to gotowe." Dennis Genpo Merzel Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 15-12-2013 - 16:06:09 przez nutka. |
nutka (offline) |
Post #22 19-12-2013 - 18:25:48 |
|
Perło, wklejam fotkę sałatki
Jeżeli chcesz więcej obrazków, wstukaj - szuba śledziowa - grafika ![]() "W życiu nie chodzi o to, żeby przetrwać burzę, ale o to, żeby tańczyć w deszczu." Richard Paul Evans "... Wszystko wydarza się wtedy, gdy jest na to gotowe." Dennis Genpo Merzel Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 19-12-2013 - 18:34:56 przez nutka. |
Perła (offline) |
Post #23 19-12-2013 - 18:42:45 |
Łódź |
Znalazłam w lodówce dymkę ze szczypiorem. Da radę
![]() Oooo, teraz zobaczyłam fote! Jezu...jaka piękna! I fota i sałatka. Dziękuję! No i te dwie wersje układania...chyba będę losować ![]() www.perla.nets.pl Zmieniany 2 raz(y). Ostatnia zmiana 19-12-2013 - 18:48:44 przez Perła. |
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.
Użytkownicy online
Gości:
623
Największa liczba użytkowników online:
77
dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online:
14207
dnia 25-04-2022