Przetwory na zimę
Kela (offline) |
Post #1 04-08-2010 - 14:38:51 |
|
Sałatka z zielonych pomidorów
Zalewa: 1 szklanka octu, 1 szklanka cukru, 2 szklanki wody. Zagotować. Warzywa: 3 kg zielonych pomidorów, 2 kg ogórków, 1 kg cebuli, 2 kg kapusty. Pomidory kroimy w talarki, ogórki obieramy i kroimy w plasterki, cebulę w pólksiężyce, kapustę jak najdrobniej. Warzywa mieszamy, solimy do smaku i zostawiamy na 20 godz. Po tym czasie wyciskamy, rozluźniamy te "kulki" i wkładamy do słoików - nie ubijamy. Zalewamy gorącą zalewą. Pasteryzujemy 20min. Jeśli ktoś lubi słodko- kwaśne sałatki,można dodać trochę więcej cukru. |
lulu (offline) |
Post #3 04-08-2010 - 15:56:44 |
k/Kwidzyna |
Keluś, a to co wyciśniemy to nie nada się na zrobienie zalewy?, przecież tam dużo dobrego się wylewa.
Na Forum od 07 lutego 2008 2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu 2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna |
Janina.S (offline) |
Post #4 04-08-2010 - 18:39:03 |
widły Soły i Wisły |
Ogórki po "meksykańsku"
2 kg drobnych ogórków 2 główki czosnku 4 Łyżki soli 8 łyżek oleju /oliwy/ 1.5 szkl. octu 4 płaskie łyżeczki chili 0.5 kg cukru Ogórki pokroić na grube plastry /ok. 0.5 cm/ nie obierać - posolić i odłożyć na 6 godz. odsączyć wodę , posypać chili oraz rozdrobnionym /przez praskę/ czosnkiem. Zagotować ocet z cukrem i takim gorącym zalać ogórki dodać olej i wymieszać. Odłożyć na 12 godz. - poukładać do małych słoików dodać zalewę i zamknąć - nie gotować. po ok. 1- 2 mc-y można używać - moi znajomi zachwycają się nimi zwłaszcza w niektóre wspólne wieczory..... .....jeśli niebo spada nam na głowę to nie po to by się z nas śmiać ....... lecz by podziwiać patrząc jak się podnosimy.... |
Halinka (offline) |
Post #7 24-07-2011 - 13:17:20 |
|
Dziewczynki, a ja szukam przepisu na sałatkę z cukinii.
Jadłam kiedyś taką śliczną, kolorową i bardzo smaczną, słodko-kwaśną (chyba nawet bardziej słodką niż kwaśną). Na pewno była tam cukinia pokrojona w ćwierćplasterki, papryka czerwona i żółta w paseczki, marchewka starta na tarce, plasterki czosnku, chyba trochę cebuli. Czy któraś z Was robi coś takiego? |
lulu (offline) |
Post #8 24-07-2011 - 15:02:06 |
k/Kwidzyna |
Halinko właśnie z rozpędu po wczorajszych ogóreczkach zajechałam dziś do sklepu z zamiarem kupienia papryki, bo chciałam zrobić wariację w słoiku (cukinię mam i chciałam jeszcze tam różności dorzucić), ale muszę czekać do jutro i w większym sklepie zrobić zakupy. Uważam, że ta zalewa z przepisu z naszego Gadu-Gadu post 7441 świetnie się nadaje do takich zapraw. Ja ogórki robiłam z połowy porcji zalewy i wyszło mi 7 słoiczków, 5 dżemowych i 2 półlitrowe. Są fantastyczne, zastanawiałam się nad ilością cukru, wydawała mi się dość spora, ale jest ok, są właśnie takie słodko-kwaśne, ale ze wskazaniem na słodko.
Na Forum od 07 lutego 2008 2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu 2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna |
jadwiga61 (offline) |
Post #9 24-07-2011 - 16:33:01 |
Szczecin |
Ja robiłam taką ... sałatka z cukini
3kg cukini 0.5 kg cebuli 6 sztuk papryki 1 ząbek czosku 2 łyżki soli 2 szklanki octu 3 szklanki cukru 1 paczka gorczycy 4 łyżeczki przyprawy kurkuma Warzywa umyć, pokroić w paski ..... wszystkie składniki wymieszać i zostawić na całą noc . Następnie włożyć do słoików i pasteryzować 20 min . |
anna66 (offline) |
Post #10 24-07-2011 - 16:42:34 |
|
Ja robię taką cukinię na zimę:
4kg cukinii obranej i pokrojonej w kostkę nasolić i zostawić na parę godzin. Następnie zalać zalewą ( 1/2 szkl cukru, 1 szkl oleju, 1 szkl octu) i chwilę gotować, ok. 10 min. Osobno pokroić 1 kg cebuli i 1 kg marchwi i ugotować na półmiękko, odcedzić i wsypać do cukinii, wymieszać i razem gotować ok. 10 min. Gorącą sałatkę wkładać szybko do słoików i zakręcać. (Ja trzymam ją cały czas na malutkim ogniu, żeby nie była za zimna i wieczka dobrze złapały). Smacznego!! |
jadwiga61 (offline) |
Post #12 25-07-2011 - 10:35:51 |
Szczecin |
Halinko ja też daję więcej czosnku , bo jak na taką porcję to trochę mało ... może tam była główka czosku tylko zle przepisałam
Podam jeszcze jeden przepis na sałatkę z cukini i ogórków 2 kg cukini 1.5 kg ogórków - osobno obrać pokroić w plasterki, posolić jak zmiękną odcedzić cukinię pokroić w kostkę 1 kg cebuli pokroić w plasterki 1 kg papryki poktoić w paseczki główkę czosku garść soli kuchennej 1 szkl octu 1 szkl oleju 1 szkl cukru pierz Wszystko razem wymieszać , zostawić na noc i pasteryzować parę minut .... mi lepiej smakuje jak z samej cukini |
diar3 (offline) |
Post #14 24-10-2011 - 14:54:07 |
|
To ja jeszcze dodam przepis na sałatkę, na którą jeszcze nie jest za późno - sama robiłam trzy dni temu...
Sałatka bez octu 0,5 kg cebuli 1 kg kapusty białej 1 kg papryki 1 kg marchewki 1 kg jabłek 1,5 szkl. oleju sól, pieprz Poszatkować, pokroić, pomieszać i pasteryzować 15 min. Prosta i pyszna sałatka łagodna w smaku |
Janina.S (offline) |
Post #16 21-07-2012 - 17:36:07 |
widły Soły i Wisły |
Fasolkę szp. można mrozić - tylko pokroić na mniejsze kawałki , do woreczka i do zamrażarki .
Kiedyś wkładałam do słoików zalewałam lekko osoloną wodą i gotowałam żeby zakrętka chwyciła . Teraz już nie robię zapasów bo działki nie mam a mrożona ze sklepu też dobra . .....jeśli niebo spada nam na głowę to nie po to by się z nas śmiać ....... lecz by podziwiać patrząc jak się podnosimy.... |
alunia13 (offline) |
Post #18 21-07-2012 - 22:08:11 |
|
Ja też doczytałam sie na stronach kulinarnych że trzeba ją zblanszowac bo inaczej to jest nie smaczna.Też kiedyś robiłam w słoikach ale mi fermentowały coś musiałam żle robic więc juz tego więcej nigdy nie robiłam. Dzisiaj urwałam 20 litrowe wiaderko.Jutro do obiadku będzie a resztę zamroże. Dzieki za podpowiedż.Za dwa dni znowu czeka mnie obrywanie.
Mam też cukinie więc z tego waszego przepisu chętnie skorzystam. |
Haniap. (offline) |
Post #19 21-07-2012 - 22:50:37 |
Poznań |
Tak, ja też słyszałam, że wszelkie warzywka, które chcemy mrozić trzeba blanszować. Kiedyś likwidowałam grządki na mojej działce i zebrałam dwie siaty małych marcheweczek. Zblanszowałam je i zamroziłam i w zimie były tak pyszne, że żałowałam, że zlikwidowałam te grządki
"Nawet bardzo mały gest życzliwości nigdy się nie marnuje" Ezop |
joasia (offline) |
Post #20 27-08-2012 - 17:16:05 |
|
Na działce obrodziły mi jabłka... Kilogramy, dzisiatki kilogramów jeśli nie setki!!
Jak z nich zrobić coś na zimę, żeby pasowały do jabłek pod kruszonką (crumlbe)? (tu puszczam oczko do Amado i Mag) Dziewczyny, macie jakieś łatwe i szybkie przepisy? Nadzieja przychodzi do człowieka wraz z drugim człowiekiem. /Dante Alighieri/ |
lulu (offline) |
Post #21 27-08-2012 - 23:59:07 |
k/Kwidzyna |
Możesz takie pokrojone jabłka wrzucić do słoika i zagotować (bez cukru) ... w zimie masz gotowe.
Ja zaprawiałam na zimę potarkowane na grubych oczkach jabłka. Cukru nie dawałam i bardzo dobrze się przechowywały. Na Forum od 07 lutego 2008 2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu 2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna |
Haniap. (offline) |
Post #22 28-08-2012 - 21:57:57 |
Poznań |
Jak mam wysyp jabłek, co drugi rok, obieram, wyciągam gniazdo nasienne takim ustrojstwem i kroję w ćwiartki. Wkładam do słoików 2,5 l., przesypuję cukrem i pasteryzuję. Tak samo robię brzoskwinie ... tylko skórka gorzej się obiera Nadają się pod kruszonkę, do kruchego ciasta i na kompot
"Nawet bardzo mały gest życzliwości nigdy się nie marnuje" Ezop |
lulu (offline) |
Post #23 29-08-2012 - 21:38:45 |
k/Kwidzyna |
A gdybyś brzoskwinie sparzyła tak jak pomidory, to może skórka zeszłaby.
mituraewa (offline) |
Post #24 07-10-2012 - 10:00:26 |
Gdańsk |
Przepis na sałatkę z buraczków dostałam od znajomej, smakowałam i jest pyszna
Nie znalazłam takowej podanej na forumku, zatem zapodaję: Buraczki do obiadku 6 kg buraków 11 czerwonych papryk 7 dużych cebul 1/2 litra octu 1/2 litra wody 2 duże łyżki soli 2 szklanki cukru Przygotowanie: Papryke i cebulkę drobno pokroić, najlepiej w paseczki, posolić i odstawić na dwie godzinki. Buraki ugotować, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, zmieszać z " wyleżakowanymi" papryką i cebulką. Zagotować ocet z wodą i cukrem. Zalewę wlać do mieszanki buraczkowej i wsio razem zagotować. Zagotowaną sałatkę upchać do słoiczków, słoiczki stawiać do góry dnem i najlepiej przykryć je aż do wystygniecia. Smacznego! |
Anonimowy użytkownik (offline) |
Post #29 07-10-2012 - 13:11:16 |
|
Potwierdzam,sałatka jest przepyszna.
Do ziemniaczków i mielonych pasuje idealnie. U nas z 19 słoiczków na zimę której jeszcze nie ma zostało ino 12. |
Halinka (offline) |
Post #30 07-10-2012 - 22:40:21 |
|
To ja zapodam swoją wersję buraczków z popryką, którą robię od lat może akurat ktoś będzie wolał bez "leżakowania"
BURACZKI Z PAPRYKĄ 4 kg buraków - ugotować, ostudzić, obrać, zetrzeć (ja malakserem), 1 kg cebuli posiekać w drobne piórka 1 kg papryki pokroić drobno (też ścieram malakserem) 1 szkl. octu 1 szkl. oleju 1 szkl. cukru 3 łyżeczki soli (u mnie średnio czubate) 1 łyżeczka pieprzu mielonego W dużym garze rozgrzewam trochę oleju. Wrzucam cebulę, jak lekko zmięknie, dorzucam paprykę, jak zmięknie i ona, dodaję buraczki, ocet, olej i przyprawy, smażę chwilkę i dalej już postępuję jak Miturka Dziś paprykę zastąpiłam jabłkami (też kilogram - były słodkie, więc cukru nieco mniej) - będą równie |