Pokrzywa na surowo
Wysłane przez lulu
lulu (offline) |
Post #1 28-03-2014 - 19:08:23 |
k/Kwidzyna |
Zbieramy młode zdrowe listki pokrzywy, tyle ile damy rade zjeść ... nadmiar zawsze można ususzyć ... płuczemy, kroimy, lekko solimy, dodajemy śmietanę lub jogurt, można dodać szczypiorek lub inne ulubione składniki. Pokrojona pokrzywa nie zachęca swoim widokiem, ale czego się nie robi dla zdrowia i urody. Skutkami ubocznymi jedzenia tej potrawy są lekkie podrażnienia/poparzenia (wszak mamy do czynienia z pokrzywą) jamy ustnej. Nie jest to dokuczliwe, jeśli mocniej okrasimy pokrzywę, śmietaną, czy jogurtem, to nie będzie problemu. Ja pierwszy raz jadłam ją z bardzo małą ilością śmietany. Łaskotało mnie w paszczęce trochę, ale z niecierpliwością czekam na nowe listeczki.
Na Forum od 07 lutego 2008 2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu 2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna |
Gizi (offline) |
Post #3 30-03-2014 - 19:03:08 |
Warszawa |
Pokrzywa, hm.........
Spotkałam się z jedzeniem sałatki między innymi z pokrzywą, ale też krwawnikiem i jakimiś innymi roślinkami jak byłam dzieckiem. Taką sałatkę robili znajomi Szwedzi moich rodziców. Nie pamiętam czy ją jadłam. Ale znajomi Szwedzi bardzo się dziwili że najlepsze rzeczy w Polsce zjadają zwierzęta. Teraz może bym nawet spróbowała tego specyfiku, ale muszę poszukać pokrzyw z dobrego źródła. A to nie będzie łatwe. W wieku dorosłym jedzenie pokrzyw już mnie tak nie odstrasza. Osiągnięcie celu jest punktem startowym do osiągnięcia kolejnego. |
lulu (offline) |
Post #4 30-03-2014 - 19:25:38 |
k/Kwidzyna |
Gizi z tymi szwedami to tak dziwnie, jedź do Szwecji i idź do lasu. Grzybów tam jest mnóstwo i oni ich nie zbierają, więc my też tak uważamy, najlepsze leśne rzeczy zjadają zwierzęta . Jeśli już się ktoś w lesie coś zbiera, to wiadomo, Polacy.
A po pokrzywy to wybierz się na obrzeża Warszawy. Zbieraj młode listki, te starsze nie nadają się do jedzenia. Na Forum od 07 lutego 2008 2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu 2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna |
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.
Użytkownicy online
Gości:
483
Największa liczba użytkowników online:
77
dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online:
134213
dnia 15-09-2024