Sposób na avocado.
Janina.S (offline) |
Post #1 18-11-2010 - 10:58:57 |
widły Soły i Wisły |
Mam owoce avocado , ładne , zieloniutkie i podobno też b. zdrowe ale dla mnie mają zbyt mdły smak.
Proszę o przepis na sałatkę , przekąskę lub coś co zaostrzy jego i mój smak. .....jeśli niebo spada nam na głowę to nie po to by się z nas śmiać ....... lecz by podziwiać patrząc jak się podnosimy.... |
mag_dag (offline) |
Post #2 18-11-2010 - 11:11:01 |
Sosnowiec |
Janinko, ja robię taką przystawkę z avocado:
kroję na pół (jak na obrazku), wyjmuję pestkę, skrapiam cytrynką, dziurkę po pestce wypełniam pesto (ze słoiczka) i układam na to plasterek suszonego pomidora (ze słoiczka, w oliwie) je się toto łyżeczką wygrzebując miąższ avocado łącznie z pesto - zmieszane smakuje mi bardzo pamiętaj, że avocado to jest bardzo tłusty owoc Gdyby mi coś przyszło do głowy, niech zaczeka. (Dominik Opolski) -----><----- ---------------------------------------------------------- |
amado (offline) |
Post #4 18-11-2010 - 15:03:45 |
|
avocado, pomidor, czerwona cebulka - pokroić i pomieszać;
dodać duuuużo drobno pokrojonej natki (lub kolendry) sos: 2 ząbki czosnku zmiażdżyć, sok z cytryny, troszeczkę sosu sojowego (lub maggi) - wymieszać jeść w liściach sałaty, najlepiej rzymskiej, ale może być każda inna pychotka |
Janina.S (offline) |
Post #6 18-11-2010 - 16:18:23 |
widły Soły i Wisły |
.. ...a ja mam lodową więc będę jeść z lodowca .....hi hi ..na razie zbieram składniki i przymierzam się do zrobienia sosu pesto - na moim osiedlu nie uświadczy się takowego. ..pewnie z każdego Waszego przepisu wezmę "troszkę" i będzie bomba - byle nie kaloryczna. .....jeśli niebo spada nam na głowę to nie po to by się z nas śmiać ....... lecz by podziwiać patrząc jak się podnosimy.... |
Haniap. (offline) |
Post #8 18-11-2010 - 17:44:36 |
Poznań |
Gotowe pesto można kupić w słoiczkach w marketach, np Lidl.
Jadłam kiedyś awokado nadziewane sałatką z krewetkami. Niestety nie pamiętam dokładnie składu tej sałatki, ale pewnie któraś z dziewczyn poda. Możesz znaleźć w necie.... "Nawet bardzo mały gest życzliwości nigdy się nie marnuje" Ezop Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 18-11-2010 - 17:45:10 przez Haniap.. |
amor (offline) |
Post #9 18-11-2010 - 17:45:16 |
Siemianowice Sl. |
Najslynniejsza przystawka z avocado ( pyszna ) to guakamole
Składniki: • 2 dojrzałe awokado, obrane • 2 łyżki soku z cytryny lub limonki • 1 mały ząbek czosnku, drobno posiekany i posypany solą • 2 łyżki drobno pokrojonej cebuli • 1 - 2 łyżeczki pikantnego sosu tobasco • CHIPSY Z TORTILLI lub kukurydziane nachos Dodatki (według uznania): • 1/3 małego pęczka kolendry, posiekane listki • 1/2 czerwonej papryczki chilli, drobno posiekanej • 4 łyżki oliwy z oliwek • 1 pomidor, pokrojony w drobną kostkę • sól Dani ja avocado stosuje jako masło!Jest tłusciutenkie. TYlko pamietajcie by poczekac az mocno dojrzeje- będzie mięciutkie! Sposob by łatwo wyjąc pestke- po przecięciu owocu dac mu w pupę - pestka pieknie wyskoczy! |
Janina.S (offline) |
Post #13 20-11-2010 - 13:19:48 |
widły Soły i Wisły |
... ..toteż mu przyłożyłam z dwu stron bo nie wiedziałam która to pupa .. Faktycznie Amorku ładnie sie otwarło bez zgniecenia.. ...kombinuję dalej może do kolacji zdążę i sałatka jakaś wyjdzie. .....jeśli niebo spada nam na głowę to nie po to by się z nas śmiać ....... lecz by podziwiać patrząc jak się podnosimy.... |
amor (offline) |
Post #14 20-11-2010 - 21:00:59 |
Siemianowice Sl. |
He,he widzisz jak pupe latwo znależc! A ja dzis na kolacje dla siebie i rodzinki zrobiłam kanapki. Ja pumpernikiel (oni orkiszowy) z rozgniecionym avocado i czosnkiem, na to pomidory, zielona cebulka ,rzodkiewka , posypane przyprawa do chleba. Rodzinka dostala jeszcze na to kawaleczek szynki, ser kozi i plasterek jajka i kiszony ogorek. Szalenstwo!
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 20-11-2010 - 21:01:25 przez amor. |
Janina.S (offline) |
Post #15 30-01-2011 - 19:12:17 |
widły Soły i Wisły |
Specjalnie dla ToJki .....pozbierałam to co dziewczyny wcześniej pisały i wyszło mi tak:
Liście zielonej sałaty szarpię na drobne kawałki i rozkładam na półmisku Obrane awokado kroję na paski a następnie w kostkę taką ok 1 cm - wkładam do małej miseczki , skrapiam cytryną i po chwili dodaję tak ok. 3 łyżeczki pesto zielone z bazylią /słoiczek 190g kupiony w Lidlu/- mieszam te kosteczki z pesto i takie pobrudzone tym sosem rozkładam na sałacie . Duży pomidor lub 2 mniejsze kroję też w kostkę i rozkładam na tym awokado które leży na sałacie. Dwa ząbki czosnku kroję w drobniusieńką kosteczkę /może być praska/ wkładam do małego kubka dolewam 2- 3 łyżki oliwy. troszkę pieprzu i ciut soli + mała łyżeczka suszonej bazylii - mieszam to dokładnie i tym czosnkowym sosem polewam to co już leży na półmisku. Na koniec posypuję startym , ostrym , żółtym serem i koniecznie 3-5 świeżych zielonych listków bazylii. W początkowej fazie eksperymentalnej dodawałam ser mozarella drobno pokrojony a nawet kiedyś owczy ser typu bunc - pyszne to było. Jest to bardzo syte jedzonko i taka wyżej opisana porcja to dla nas w sam raz -ja 1/4 a resztę syn zjada , oczywiście chlebek z wędliną do tego i kolacja że hej. .....jeśli niebo spada nam na głowę to nie po to by się z nas śmiać ....... lecz by podziwiać patrząc jak się podnosimy.... |
karolina21 (offline) |
Post #16 25-02-2011 - 21:32:10 |
Strzelce Krajeńskie |
Avocado kroimy na pół, skrapiamy sokiem z cytryny, kroimy w kostkę ogórka konserwowego, cebulkę, papryczkę czerwoną, dodajemy kukurydzę i wszystko skrapiamy oloiwą z oliwek i dokładnie mieszamy. połówki avocado napełniamy farszem a na wierzch kładziemy niewielką ilość musztardy.......jemy łyżeczką razem z miąższem owocu......pychotka...przepis mojego brata z Hiszpanii.
|
Marianna08 (offline) |
Post #17 26-02-2011 - 14:18:03 |
Kraków |
Ja przygotowuję awokado podobnie jak Amor, tylko prościej.
Dojrzałe awokado przecinam na pół, wybieram miąższ, rozgniatam dokładnie widelcem, dodaję drobniutko posiekaną dymkę ( białą i zieloną część), przeciśnięty przez praskę ząbek ( lub 2) czosnku, doprawiam do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem i mam pyszną pastę do smarowania żytniego chlebka. Na takie kanapeczki kładę jeszcze czasem plastry pomidora i posypuję cebulką. Nie martw się o jutro. Nigdy nie wiesz, co Cię spotka dziś... |
Janina.S (offline) |
Post #20 09-02-2017 - 14:53:35 |
widły Soły i Wisły |
Ponad 5 lat nikt tu nie zaglądał , nie pisał - dlaczego ?
Avocado łatwo dostępne , sałata i pomidory też a sałatka przyrządzona jak wyżej bardzo smaczna i pożywna - dzisiaj zrobiłam i po obiedzie połowa a na kolację z chlebkiem druga część , oj dużo tego wyszło .. .....jeśli niebo spada nam na głowę to nie po to by się z nas śmiać ....... lecz by podziwiać patrząc jak się podnosimy.... |
basmosa (offline) |
Post #21 12-04-2018 - 15:00:37 |
|
Ja ostatnio robiłam zapiekane awokado z jajkiem. Po przekrojeniu i wyjęciu pestki usuwa się nieco miąższu, wbija jajko, doprawia - sól, pieprz, zioła. Można też dać boczek, ale to już zbyt duża rozpusta... I wkładamy do piekarnika rozgrzanego na ok. 200 stopni. Ja piekłam jakieś 15 minut i co najciekawsze - jedna powoła z jajkiem była płynna, czyli tak jak powinno być, a w tej drugiej żółtko było w większości ścięte. Więc niestety czas pieczenia zależy od konkretnego piekarnika, a nawet od miejsca na blaszce ;p
Ale takie śniadanko było pyszne! Smakowało nawet osobie, która za czymkolwiek zielonym nie przepada, a to dobry znak ) |
goja66 (offline) |
Post #22 12-04-2018 - 16:16:28 |
Ozorków |
A mnie nie wychodzi-mimo pestki , którą wrzucałam z impetem w danie- ciemniało jakoś tak ...i zniechęcało bo szaro bure i smutne.....a ja lubię wszystko co zielone....i rośnie na krzaku...ziemi....No bakłażan mnie też nie powala.....bo jest nijaki.....Szpinak "oswoiłam"- juz umiem ...i jest smaczny...Avocado -jest dla mnie nie do ogarnięcia- niby smakuje - ale to ,że ciemnieje ....jest "nieapatyczne" dla mnie ...No nie umieć.....
NST Gx po chemioterapii ypT3N3 Er- 30% ,Pr-0 , HER2-0 , Ki67-18-20% |
slawek233322ss (offline) |
Post #23 09-08-2021 - 08:01:49 |
|
Jakby więcej wpisów było w tym wątku to na pewno było by bardzo dobrze. Tak ja uważam.
___________________________________________________________________ biuro nieruchomości warszawa |
Nief3k32yt (offline) |
Post #29 29-10-2024 - 13:24:13 |
|
|