Śledzie
Psotunia (offline) |
Post #1 14-08-2011 - 23:47:11 |
|
Uwielbiam śledzie w każdej postaci, po prostu uwielbiam
Osoby, które odwiedzają mój blog, zapewne wiedzą, że zamieszczam tam sporo przepisów z tymi morskimi rybkami. Wiele z nich są moimi autorskimi, osobiście wymyślonymi pod wpływem chwili bądź po głębszych przemyśleniach. Ostatnio zrobiłam śledziki z żółta papryką Robiłam też śledzie z sago i winem z rumowymi rodzynkami z wiśniówką i wiśniami z dynią i borowikami i wiele, wiele innych. Chciałabym Was zapytać, jakie są Wasze przepisy na śledzie? Chętnie je poznam i przy najbliższej okazji przygotuję. Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 14-08-2011 - 23:48:58 przez Psotunia. |
gosik65 (offline) |
Post #4 20-10-2011 - 19:56:17 |
|
Psotka te zdjęcia z twoimi śledzikami mniam zaraz "biegnę" to twojego kulinarnego blogu i czytam, ale z ciebie kuchareczka. Ja też uwielbiam śledzie.
Dzisiaj na kolacje zapodam sobie sałatkę śledziową, bo taka mnie ochota dopadła. Śledzik, ziemniaczki w mundurkach, jajeczko na twardo, ogórek kiszony, posiekamy dużo natki pietruszki, zakropimy oliwą z oliwek, doprawimy solą i pieprzem. Wiem Psotuni nie przebiję, ale chociaż troszkę Metkę mi się uda. |
ToJa (offline) |
Post #5 21-10-2011 - 17:30:52 |
|
to tak jak ja własnie wczoraj zakupiłam matiasy,wymoczyłam, pokroiłam na kawałki i wrzuciłam do kamiennego garnka, dorzuciłam pokorjona cebule i marchewke i zalałam wodą z octem noooo i to stanowi pierwszy plan a coby stworzyć plan drugi to biegne na blog Psotuni, podpatruję, wracam z powrotem i tworzę Śledziki na sposób Psotuni podpatruje od ubiegłego roku - baaaaardzo mi smakowały te z mandarynkami i śliwka suszoną a jak mi się nie chce tworzyć, to kotrzystam z najprostszego przepisu - podała go Metka ino moj przepis się ciutke różni sledziki wyjmuję z garnka i nie zagryzam chlebem |
luska (offline) |
Post #6 22-10-2011 - 21:31:04 |
Gdynia |
Postuniu nie znam przepisu ,a może Ty znasz taki przepis.....śledzie były jakoś tak robione, w miodzie i cytrynie ,później podane z cebulką i skórką od cytryny.... (zalane tym syropem w którym się moczyły ) normalnie rewelacyjne
Ciesz się drobnymi rzeczami, gdyż pewnego dnia możesz odkryć, że były one wielkie. |
amor (offline) |
Post #7 22-10-2011 - 22:04:14 |
Siemianowice Sl. |
A znacie takie sledzie?są rewelacyjne, robi je moja bratowa a jak mnie smakuja to musza byc super bo nie przepadam za rybami
Znalazłam ten przepis w necie mam nadzieje ,ze to te same sledzie [www.wielkiezarcie.com] |
Marianna08 (offline) |
Post #9 24-10-2011 - 11:56:05 |
Kraków |
Najczęściej robię śledzie z czosnkiem i majerankiem, bo to bardzo prosty przepis,
a mnie i mojej rodzinie smakują. Kopiuję przepis z poprzedniego forum: Przepis na śledzie z czosnkiem i majerankiem: Składniki: 0,5 kg matiasów w oleju ( najlepiej Lisnera) 10 ząbków czosnku majeranek otarty suszony (sporo) olej Wykonanie: Matiasy odsączyć z oleju, zalać zimną wodą i moczyć ok. godziny ( czas moczenia wg uznania, jak ktoś lubi bardziej słone śledzie , może moczyć krócej). Odsączyć śledzie, osuszyć ręcznikiem papierowym. Obrać czosnek i przecisnąć przez praskę. W słoiku układać warstwami : śledzie, czosnek, majeranek (czosnku i majeranku sporo) do wyczerpania śledzi. Zawartość zalać olejem i wstawić słoik do lodówki na minimum 4 dni. Pyszne! Nie martw się o jutro. Nigdy nie wiesz, co Cię spotka dziś... |
Psotunia (offline) |
Post #12 24-10-2011 - 13:17:39 |
|
Pysznie się tu rozpisujecie
Chyba wyślę dziś mojego Marka po matiasy i zrobię, bo ochota mnie naszła. Luska, znalazłam w moich zbiorach śledzie z miodem i cytryną, ale jeszcze ich nie robiłam. Tu przepis: 50 dag śledzi solonych, 3 szklanki mleka. Na sos: 1 duża cebula, 1/2 szklanki oliwy, sok z połowy cytryny, skórka otarta z połowy cytryny, 4 łyżki miodu, 1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego, 1/4 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki goździków, 1/4 łyżeczki kardamonu, kawałek suchego piernika, szczypta soli, natka pietruszki do dekoracji. Śledzie zalać mlekiem i moczyć przez 24 godziny. Zagotować miód z przyprawami. Obraną cebulę sparzyć wrzątkiem przez 2 minuty, następnie pokroić w drobną kostkę, skropić sokiem z cytryny, posypać otartą skórką, lekko posolić. Kawałek suchego piernika zetrzeć na tarce, wymieszać z oliwą, cebulą i miodem. Śledzie osuszyć, pokroić na kawałki i zalać przygotowanym sosem. Wstawić na noc do lodówki, udekorować natką. Śledzie z czosnkiem też lubię Nie loguję się zbyt często, bo stronka chodzi mi jak krew z nosa Na szczęście za kilka dni zmieniam operatora i mam nadzieję, że się to poprawi. Zmieniany 2 raz(y). Ostatnia zmiana 24-10-2011 - 13:20:22 przez Psotunia. |
Becia (offline) |
Post #13 19-02-2012 - 19:32:19 |
Siemianowice Śląskie |
ja nie przepadam za śledziami, ale zrobione wg. tego przepisu bardzo mi smakują
3 jajka ugotowane na twardo 1 paczka śledzi matias 1 puszka kukurydzy 1 puszka mandarynek majonez, przyprawa Curry z Kotanyi (bo nie ma w składzie cynamonu) jajka pokroić w kostkę, śledzie w paseczki, dodać odsączone: kukurydzę i mandarynki, majonez, przyprawę (do smaku) i wszystko razem wymieszać "Życie nie po to jest, by się spieszyć. Życie jest po to, by się życiem cieszyć." |
Gosia66 (offline) |
Post #16 21-02-2012 - 14:56:42 |
B-B |
Ale mnie nakręciłyście na śledzie... A przepisy Psotki i Beci - super!
A ode mnie może sałatka warstwowa? układam warstwami: - śledzie matiasy pokrojone w kawałki - czerwona cebulka - ziemniaki ugotowane i starte na grubych oczkach - buraczki jak wyżej - marchewka jak wyżej - znów śledzie i trochę cebulki - jajka na twardo starte na samą górę sałatki co drugą warstwę smaruję cienko majonezem wymieszanym z jogurtem + sól i pieprz. Powinno się przegryźć choć kilka godzin, ale przeważnie nie zdąży "Są góry, przez które trzeba przejść, inaczej droga się urywa...." |