jajka w "koluszkach"
b_angel (offline) |
Post #1 03-12-2011 - 19:28:48 |
radom |
jest to wariacja mojego małża w temacie jajka w koszulkach
Potrzebujemy: jajka tosty (jakie kto lubi - może być pieczywo tostowe, białe albo ciemne) pomidorowa pasta (ja duszę na oliwie z czosnkiem pomidorki z puszki) różne zielone dodatki (wedle uznania: oliwki, kapary, szczypiorek, sałata kakaś) Silikonowe foremki do muffinek W dużym płaskim garze gotujemy wodę. Rozbijamy jajko - wkładamy delikatnie do foremki muffinkowej i wkładamy do wrzątku * jeżeli nie mamy foremek i wrzucamy jajca bezpośrednio do wrzątku to trzeba dodać do niego OCTU i jajka muszą być bardzo świeże (żeby się nie rozlały) gotujemy w onym wrzątki (na oko) - najpierw jajco takie spada na dno potem wypływa .... i jak już wypłynie to trzeba chwilke pogotować - minutkę kakąś wyciągamy muffinkowe jajca z wody - z foremek wyślizgujemy na tosta posmarowanego pastą pomidorową - doprawiamy - czym kto lubi i chrupiemy ze smakiem polecam - bo pychota . . . . . . . . . . . . . . ...na forum od 16 listopada 2005 ... Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 03-12-2011 - 21:26:33 przez b_angel. |
Haniap. (offline) |
Post #3 03-12-2011 - 21:19:54 |
Poznań |
A ta woda to nie powinna być zakwaszona octem? Moja teściowa robiła na obiad jajka, które nazywała "szare jaja" i podawała na obiad z ziemniakami i sosem chrzanowym. Myślę o tych bezpośrednio wybijanych do wody...
A te z foremeczek są śliczne/apetyczne "Nawet bardzo mały gest życzliwości nigdy się nie marnuje" Ezop Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 03-12-2011 - 21:20:42 przez Haniap.. |
filipinka35 (offline) |
Post #10 09-10-2012 - 19:34:41 |
|
Aniele zrobie napewno
W przepisie nie ma nic o smarowaniu foremek olejem ... Zycie jest najpiękniejsze !!! Prowadzę bloga kulinarnego: Kulinarne inspiracje Moniki. Po informacje zapraszam do mojego profilu (domku) znajdującego sie na Naszym forum. |
filipinka35 (offline) |
Post #12 09-10-2012 - 21:15:28 |
|
Zycie jest najpiękniejsze !!! Prowadzę bloga kulinarnego: Kulinarne inspiracje Moniki. Po informacje zapraszam do mojego profilu (domku) znajdującego sie na Naszym forum. |
vicky0019 (offline) |
Post #14 12-10-2012 - 16:03:28 |
|
Witam,
Znakomity przepis Wypróbowałam i jestem zachwycona - szkoda tylko, że tak mało ich zrobiłam i prawie ufifrałam sobie ubranie pastą pomidorową hehe, ale na szczęście miałam fartuszek. Mój fartuszek marki Jessie Steele rodem zdjęty z Bree Van De Kamp już nie raz mnie uratował Moje poczynania z pomidorowymi sosami zawsze kończą się plamami |
anulka11221 (offline) |
Post #15 12-10-2012 - 21:41:33 |
Norwegia |
A ja mam prostszy sposob dla bardziej zaspanych z rana-no ale nie tak efektowny. Potrzebujemy tylko woreczki plastilowe-ja uzywam 1no litrowych . No i garnek z wrzaca woda. Wbijamy jajka do woreczkow, woreczki zawiazujemy na pencelek i wrzucamy do wrzatku. Ot i cala filozofia. W miedzyczasie mozna isc i umyc zeby, albo obudzic malzonka
|
kesy (offline) |
Post #16 12-10-2012 - 23:16:32 |
Starogard-Gdański |
A ja takie jajka w koszulkach.serwuję do zupy bez mięska tzw;(polewka)ale nie czarna, tylko ze śmietanką. Gdy zupa jest już gotowa, to na sam koniec,wbijam jajko do miseczki i wkładam do zupy,powoli żeby jajko śię nie rozlało.Tak zostawiamy na kilka minut, aż jajko śię zetnie.Wlewając zupkę do talerza, wyjmujemy białe kuleczki.Ja tą zupę bardzo lubię,bo nie przepadam za mięsem w zupie.
Oni też czują ból |