jajka w "koluszkach"

Wysłane przez b_angel 

b_angel (offline)

Post #1

03-12-2011 - 19:28:48

radom 

jest to wariacja mojego małża w temacie jajka w koszulkach

Potrzebujemy:
jajka
tosty (jakie kto lubi - może być pieczywo tostowe, białe albo ciemne)
pomidorowa pasta (ja duszę na oliwie z czosnkiem pomidorki z puszki)
różne zielone dodatki (wedle uznania: oliwki, kapary, szczypiorek, sałata kakaś)

Silikonowe foremki do muffinek

W dużym płaskim garze gotujemy wodę.
Rozbijamy jajko - wkładamy delikatnie do foremki muffinkowej i wkładamy do wrzątku
* jeżeli nie mamy foremek i wrzucamy jajca bezpośrednio do wrzątku to trzeba dodać do niego OCTU i jajka muszą być bardzo świeże (żeby się nie rozlały)
gotujemy w onym wrzątki (na oko) - najpierw jajco takie spada na dno potem wypływa .... i jak już wypłynie to trzeba chwilke pogotować - minutkę kakąś

wyciągamy muffinkowe jajca z wody - z foremek wyślizgujemy na tosta posmarowanego pastą pomidorową - doprawiamy - czym kto lubi i chrupiemy ze smakiem

polecam - bo pychota

. . . . . . . . . . . . . .

...na forum od 16 listopada 2005 ...

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 03-12-2011 - 21:26:33 przez b_angel.

b_angel (offline)

Post #2

03-12-2011 - 19:39:18

radom 

Zmieniany 4 raz(y). Ostatnia zmiana 03-12-2011 - 19:45:50 przez b_angel.

Haniap. (offline)

Post #3

03-12-2011 - 21:19:54

Poznań 

A ta woda to nie powinna być zakwaszona octem? Moja teściowa robiła na obiad jajka, które nazywała "szare jaja" i podawała na obiad z ziemniakami i sosem chrzanowym. Myślę o tych bezpośrednio wybijanych do wody...oczko
A te z foremeczek są śliczne/apetyczne mniam

"Nawet bardzo mały gest życzliwości nigdy się nie marnuje"
Ezop

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 03-12-2011 - 21:20:42 przez Haniap..

b_angel (offline)

Post #4

03-12-2011 - 21:25:58

radom 

oczywiście, że ocet smiling smiley
pisałam ino sie walnęłam i napisałam, że do wrzątki czeba dodać wrzątku - octu miało być
lece poprawić

Haniap. (offline)

Post #5

03-12-2011 - 21:27:34

Poznań 

chichot

Ezop

Halinka (offline)

Post #6

04-12-2011 - 23:19:57

Aniele, a tych jajów to się nic wcześniej nie soli? Dopiero na toście?

b_angel (offline)

Post #7

05-12-2011 - 14:41:42

radom 

no ja solę dopiero na toście mniam

danka58 (offline)

Post #8

09-10-2012 - 12:41:54

k/Gniezna 

Zrobilam jajka jak wyzej, ale porazka totalna mi wyszła. Nie moglam ich wyjąć z foremek. Musiałam podważać łyzką , wszystko mi sie rozeszlo i juz nie byly tak apetyczne.

W życiu piękne są tylko chwile i dla tych chwil warto żyć.

b_angel (offline)

Post #9

09-10-2012 - 14:06:47

radom 

Danusiu
a posmarowałaś foremki olejem ?

filipinka35 (offline)

Post #10

09-10-2012 - 19:34:41

Aniele zrobie napewno smiling smiley

W przepisie nie ma nic o smarowaniu foremek olejem ...

Zycie jest najpiękniejsze !!!

Prowadzę bloga kulinarnego: Kulinarne inspiracje Moniki. Po informacje zapraszam do mojego profilu (domku) znajdującego sie na Naszym forum.

b_angel (offline)

Post #11

09-10-2012 - 20:09:40

radom 

ano faktycznie nic nie napisałam przewraca_oczy

ale smauruję oleum bo jak nie to się własnie jajeczko przylepia do onych

filipinka35 (offline)

Post #12

09-10-2012 - 21:15:28

uśmiech

Zycie jest najpiękniejsze !!!

Prowadzę bloga kulinarnego: Kulinarne inspiracje Moniki. Po informacje zapraszam do mojego profilu (domku) znajdującego sie na Naszym forum.

danka58 (offline)

Post #13

11-10-2012 - 12:00:26

k/Gniezna 

Olejem nie smarowalam i chyba dlatego nie chcialo wyjśc z foremki.bezradny

W życiu piękne są tylko chwile i dla tych chwil warto żyć.

vicky0019 (offline)

Post #14

12-10-2012 - 16:03:28

Witam,
Znakomity przepis smiling smiley Wypróbowałam i jestem zachwycona - szkoda tylko, że tak mało ich zrobiłam sad smiley i prawie ufifrałam sobie ubranie pastą pomidorową hehe, ale na szczęście miałam fartuszek. Mój fartuszek marki Jessie Steele rodem zdjęty z Bree Van De Kamp już nie raz mnie uratował smiling smiley Moje poczynania z pomidorowymi sosami zawsze kończą się plamami smiling smiley

anulka11221 (offline)

Post #15

12-10-2012 - 21:41:33

Norwegia 

A ja mam prostszy sposob dla bardziej zaspanych z rana-no ale nie tak efektowny. Potrzebujemy tylko woreczki plastilowe-ja uzywam 1no litrowych . No i garnek z wrzaca woda. Wbijamy jajka do woreczkow, woreczki zawiazujemy na pencelek i wrzucamy do wrzatku. Ot i cala filozofia. W miedzyczasie mozna isc i umyc zeby, albo obudzic malzonka duży uśmiech

kesy (offline)

Post #16

12-10-2012 - 23:16:32

Starogard-Gdański  

A ja takie jajka w koszulkach.serwuję do zupy bez mięska tzw;(polewka)ale nie czarna, tylko ze śmietanką. Gdy zupa jest już gotowa, to na sam koniec,wbijam jajko do miseczki i wkładam do zupy,powoli żeby jajko śię nie rozlało.Tak zostawiamy na kilka minut, aż jajko śię zetnie.Wlewając zupkę do talerza, wyjmujemy białe kuleczki.Ja tą zupę bardzo lubię,bo nie przepadam za mięsem w zupie.mniam

piessercekot Oni też czują ból

Haniap. (offline)

Post #17

13-10-2012 - 15:34:51

Poznań 

Kesy świetny pomysł ok

Ezop

xiouken (online)

Post #19

03-11-2024 - 02:37:32

audiobookkeeper.rucottagenet.rueyesvision.rueyesvisions.comfactoringfee.rufilmzones.rugadwall.rugaffertape.rugageboard.rugagrule.rugallduct.rugalvanometric.rugangforeman.ru
gangwayplatform.rugarbagechute.rugardeningleave.rugascautery.rugashbucket.rugasreturn.rugatedsweep.rugaugemodel.rugaussianfilter.rugearpitchdiameter.rugeartreating.rugeneralizedanalysis.rugeneralprovisions.ru
geophysicalprobe.rugeriatricnurse.rugetintoaflap.rugetthebounce.ruhabeascorpus.ruhabituate.ruhackedbolt.ruhackworker.ruhadronicannihilation.ruhaemagglutinin.ruhailsquall.ruhairysphere.ruhalforderfringe.ru
halfsiblings.ruhallofresidence.ruhaltstate.ruhandcoding.ruhandportedhead.ruhandradar.ruhandsfreetelephone.ruhangonpart.ruhaphazardwinding.ruhardalloyteeth.ruhardasiron.ruhardenedconcrete.ruharmonicinteraction.ru
hartlaubgoose.ruhatchholddown.ruhaveafinetime.ruhazardousatmosphere.ruheadregulator.ruheartofgold.ruheatageingresistance.ruheatinggas.ruheavydutymetalcutting.rujacketedwall.rujapanesecedar.rujibtypecrane.rujobabandonment.ru
jobstress.rujogformation.rujointcapsule.rujointsealingmaterial.rujournallubricator.rujuicecatcher.rujunctionofchannels.rujusticiablehomicide.rujuxtapositiontwin.rukaposidisease.rukeepagoodoffing.rukeepsmthinhand.rukentishglory.ru
kerbweight.rukerrrotation.rukeymanassurance.rukeyserum.rukickplate.rukillthefattedcalf.rukilowattsecond.rukingweakfish.rukinozones.rukleinbottle.rukneejoint.ruknifesethouse.ruknockonatom.ru
knowledgestate.rukondoferromagnet.rulabeledgraph.rulaborracket.rulabourearnings.rulabourleasing.rulaburnumtree.rulacingcourse.rulacrimalpoint.rulactogenicfactor.rulacunarycoefficient.ruladletreatediron.rulaggingload.ru
laissezaller.rulambdatransition.rulaminatedmaterial.rulammasshoot.rulamphouse.rulancecorporal.rulancingdie.rulandingdoor.rulandmarksensor.rulandreform.rulanduseratio.rulanguagelaboratory.rulargeheart.ru
lasercalibration.rulaserlens.rulaserpulse.rulaterevent.rulatrinesergeant.rulayabout.ruleadcoating.ruleadingfirm.rulearningcurve.ruleaveword.rumachinesensible.rumagneticequator.rumagnetotelluricfield.ru
mailinghouse.rumajorconcern.rumammasdarling.rumanagerialstaff.rumanipulatinghand.rumanualchoke.rumedinfobooks.rump3lists.runameresolution.runaphtheneseries.runarrowmouthed.runationalcensus.runaturalfunctor.ru
navelseed.runeatplaster.runecroticcaries.runegativefibration.runeighbouringrights.ruobjectmodule.ruobservationballoon.ruobstructivepatent.ruoceanmining.ruoctupolephonon.ruofflinesystem.ruoffsetholder.ruolibanumresinoid.ru
onesticket.rupackedspheres.rupagingterminal.rupalatinebones.rupalmberry.rupapercoating.ruparaconvexgroup.ruparasolmonoplane.ruparkingbrake.rupartfamily.rupartialmajorant.ruquadrupleworm.ruqualitybooster.ru
quasimoney.ruquenchedspark.ruquodrecuperet.rurabbetledge.ruradialchaser.ruradiationestimator.rurailwaybridge.rurandomcoloration.rurapidgrowth.rurattlesnakemaster.rureachthroughregion.rureadingmagnifier.rurearchain.ru
recessioncone.rurecordedassignment.rurectifiersubstation.ruredemptionvalue.rureducingflange.rureferenceantigen.ruregeneratedprotein.rureinvestmentplan.rusafedrilling.rusagprofile.rusalestypelease.rusamplinginterval.rusatellitehydrology.ru
scarcecommodity.ruscrapermat.ruscrewingunit.ruseawaterpump.rusecondaryblock.rusecularclergy.ruseismicefficiency.ruselectivediffuser.rusemiasphalticflux.rusemifinishmachining.ruspicetrade.ruspysale.rustungun.ru
tacticaldiameter.rutailstockcenter.rutamecurve.rutapecorrection.rutappingchuck.rutaskreasoning.rutechnicalgrade.rutelangiectaticlipoma.rutelescopicdamper.rutemperateclimate.rutemperedmeasure.rutenementbuilding.rutuchkas
ultramaficrock.ruultraviolettesting.ru
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 453
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024