rolada łososiowo-szpinakowa
Perła (offline) |
Post #2 11-06-2012 - 01:33:18 |
Łódź |
Już...przy pomocy rodziny, wstawiam fotę
![]() Moje innowacje: 40 min.w piekarniku (przez mecz), ale nic sie nie stało ![]() ![]() www.perla.nets.pl |
lulu (offline) |
Post #3 11-06-2012 - 11:30:15 |
k/Kwidzyna |
Słyszałam o "mocy" wasabi ... po zjedzeniu (oryginalnego) zweryfikowałam tę moc ...
Na Forum od 07 lutego 2008 2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu 2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna ![]() |
mag_dag (offline) |
Post #4 11-06-2012 - 12:02:00 |
Sosnowiec |
ojojoj, Pilocie, Perło - śliczności!
Perło, jakie zawijasy Ci wyszły ![]() pomysły z doprawianiem kuszące ![]() w sprawie zawijania - bom dopiero teraz wrócona_z_lasu doczytała - moja obwoluta szpinakowa była bardzo spoista - nie miałam kłopotu z zawijaniem - po prostu przełożyłam blat szpinakowy z blaszki na folię spożywczą trzymając za jeden róg i spokojnie smarowałam, przekładałam i zawinęłam ![]() moja blaszka nie była zbyt duża - 23x28 ale nie miałam pełnej paczki szpinaku - bo ja robiłam z mrożonego liściastego, po prostu przeważnie taki kupuję - i okazało się, że trafiła mi się paczka w której były głównie ... łodyżki ... i ja pracowicie je wyławiałam ![]() pewnie z 1/3 paczki wyjęłam ![]() w tej sytuacji 4 jaja to chyba było za dużo i dlatego mój szpinak był zwarty ...i ciut mało doprawiony ![]() no ale na talerzu polewałam sobie każdą kromeczkę - utrafiając w szpinak - maggi ![]() Gdyby mi coś przyszło do głowy, niech zaczeka. (Dominik Opolski) -----> ---------------------------------------------------------- |
Pilot_613 (offline) |
Post #7 12-06-2012 - 16:36:17 |
Wawa |
W temacie 'ewolucji przepisu':
A co! A jak! ![]() Znając już popełnione błędy (pierwsze koty za płoty ![]() ![]() ![]() Fascynuje mnie co innego --> to ciasto jest rewelacyjne! (z uwzględnieniem pozytywnym wszystkich pomysłów na doprawienie go)... I żem se tak pomyślał był, że następną razom to na większej blaszce i pokroić je na 4 równe części. Z 3 zrobić "przekładańca", i tu dowolność_dowolna smarowalnych warstw - myślę, że by se mogło być nawet na słodko - tak, tak! nawet przy cieście doprawionym na ostro - hmmm... swojskie powidła śliwkowe czy inna konfitura z żurawiny ![]() ![]() No! a ostatnią część szklanką, foremkami do ciastek, nożem itd... powykrawać/pociachać na małe yyyy... takie_tartinki ![]() ![]() Już ![]() "Kto chce, szuka sposobu. Kto nie chce, szuka powodu. Amen." :-) Pesymista: ...nie noo... gorzej to już nie może być... Optymista: ależ może!.. ... ;-P |
lulu (offline) |
Post #11 17-06-2012 - 00:48:42 |
k/Kwidzyna |
Tak wygląda moja rolada.
![]() Zakradłam się do kuchni i po cichutku, aby nie obudzić reszty domowników, wyciągnęłam resztkę i cyknęłam fotkę, bo jutro to już na pewno nic nie zostanie. Rolada jest the best ... moja córka chciała nas zaprosić do restauracji, powiedziałam jej, ze mam coś bardzo ciekawego (nie mogłam jeszcze wtedy powiedzieć, że coś smacznego, bo jeszcze jej nie jadłam) ... pełen sukces. Ja białka ubiłam, następnie dodałam żółtka i na koniec szpinak, wymieszałam delikatnie i do pieca. Ponieważ miałam wrażenie, że może być mało "ciasta" to zrobiłam z 5 jajek, wyszło bardzo delikatne i tak około 1 cm grube. I jeszcze jedno, ja zwinęłam roladę na ciepło i poczekałam aż wystygnie taka zwinięta, później łatwiej ją się zwijało z tymi dodatkami. Jak można powiedzieć o tym dziele sztuki coś krytycznego. Ewas przepis przesmaczny. Myślę teraz nad wariacjami na temat: Rolada szpinakowa z ...... I jeszcze była "sałatka zielono czerwono żółta" ... też raj w gębie. Na Forum od 07 lutego 2008 2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu 2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna ![]() Zmieniany 4 raz(y). Ostatnia zmiana 17-06-2012 - 00:55:23 przez lulu. |
Pilot_613 (offline) |
Post #12 17-06-2012 - 00:56:27 |
Wawa |
Ale fajne zawijasy :-D
Miałaś coś ciekawszego - fakt! :-) Ewas się zdziwi - ...tyle pewne ;-P ![]() "Kto chce, szuka sposobu. Kto nie chce, szuka powodu. Amen." :-) Pesymista: ...nie noo... gorzej to już nie może być... Optymista: ależ może!.. ... ;-P |
filipinka35 (offline) |
Post #13 17-06-2012 - 20:58:22 |
|
A jak smakuje szpinak ?
A z czym sie zjada tą roladę ? Zycie jest najpiękniejsze !!! Prowadzę bloga kulinarnego: Kulinarne inspiracje Moniki. Po informacje zapraszam do mojego profilu (domku) znajdującego sie na Naszym forum. |
lulu (offline) |
Post #14 17-06-2012 - 21:13:51 |
k/Kwidzyna |
Filipinko a robiłaś np. roladę z boczku ... to są pojedyncze dania, jako przekąski.
Sam szpinak doprawiony tak jak to robiły nasze mamy może być uzupełnieniem dania mięsnego. A tą roladę jada się ze smakiem. ![]() Na Forum od 07 lutego 2008 2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu 2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna ![]() Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 17-06-2012 - 21:15:01 przez lulu. |
filipinka35 (offline) |
Post #15 17-06-2012 - 21:26:19 |
|
lulu
![]() Aha przekąski to ja lubiem bardzo a wogóle to lubie jeść ![]() Ale jak smakuje ten szpinak ? Jaki to smak ? gorzki,kwaśny ? no jaki ? Zycie jest najpiękniejsze !!! Prowadzę bloga kulinarnego: Kulinarne inspiracje Moniki. Po informacje zapraszam do mojego profilu (domku) znajdującego sie na Naszym forum. |
lulu (offline) |
Post #16 17-06-2012 - 21:31:50 |
k/Kwidzyna |
Filipinko nie bardzo rozumie o co Ci chodzi z tym szpinakiem. Jeśli jeszcze nigdy nie jadłaś to kup świeży szpinak i skosztuj, taki zielony i będziesz wiedziała jak smakuje w naturze. Następnie poszukaj przepisów na przyprawienie tego szpinaku i wybierzesz to co będzie dla Ciebie odpowiednie.
Na Forum od 07 lutego 2008 2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu 2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna ![]() |
filipinka35 (offline) |
Post #17 17-06-2012 - 21:47:36 |
|
Nie nigdy nie jadłam szpinaku.
Pani w szkole podstawowej na stołówce próbowala za wszelka cene wmusic we mnie zieloną, nieapetyczna papkę i .... nie zjadłam ani troszeczke stąd nie wiem jak smakuje. Zycie jest najpiękniejsze !!! Prowadzę bloga kulinarnego: Kulinarne inspiracje Moniki. Po informacje zapraszam do mojego profilu (domku) znajdującego sie na Naszym forum. |
lulu (offline) |
Post #18 17-06-2012 - 21:52:04 |
k/Kwidzyna |
Twoja strata. Ale jeśli jeszcze chcesz pociągnąć temat szpinaku, to może stwórz osobny wątek, bo ten dotyczy rolady.
filipinka35 (offline) |
Post #19 17-06-2012 - 22:19:59 |
|
Tak wiem dotyczy rolady .... a szpinak jest w tej roladzie
![]() Zycie jest najpiękniejsze !!! Prowadzę bloga kulinarnego: Kulinarne inspiracje Moniki. Po informacje zapraszam do mojego profilu (domku) znajdującego sie na Naszym forum. |
Halinka (offline) |
Post #20 01-07-2012 - 21:32:59 |
|
Wprawdzie łosoś to nie moje klimaty, ale zrobiłam roladę na naszą tradycyjną babską imprezę kulinarną - zeszła błyskawicznie
![]() ![]() ![]() Dzięki, Ewas - dzięki Tobie nasłuchałam się mnóstwa komplementów ![]() Przepis poszedł w świat ![]() |
lulu (offline) |
Post #21 28-07-2016 - 20:42:04 |
k/Kwidzyna |
Kupiłam dziś w Biedronce mrożony szpinak, świetny, bardzo szybko mi odparował, znaczy, że wody tu było mało.
lulu (offline) |
Post #22 25-11-2016 - 20:46:33 |
k/Kwidzyna |
Dalej uwielbiam ten przysmak.
![]() Na Forum od 07 lutego 2008 2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu 2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna ![]() |
Gtr34gkd93 (offline) |
Post #24 27-07-2022 - 11:47:32 |
|
|
lulu (offline) |
Post #25 13-08-2022 - 10:48:45 |
k/Kwidzyna |
Ta rolada zawsze jest hitem na imprezach.