zielona zupa z cukinii
agawa (offline) |
Post #1 17-07-2012 - 09:52:33 |
okolice |
Przepis z dedykacją
![]() Amorkowi za całokształt ![]() *** Bierzemy: 3-4 młode cukinie 3-4 ząbki czosnku łyżkę masła (lub oleju) białe warzywa w ilości 1/5 ilości cukinii (por, seler, zimniak) świeżą miętę; ok 15 listków sól, biały pieprz Połowę ilości cukinii kroimy w plasterki i razem z warzywami gotujemy w delikatnie osolonej wodzie. Pozostałą część cukiniii, również w plasterkach, podsmażamy na patelni. Gdy warzywa są miękkie, wrzucamy do nich obrany czosnek na ok 2 min. Następnie łączymy obie części i miksujemy na gładką masę. Sprawdzamy słoność, ewentualnie poprawiamy ![]() I jeszcze raz wszystko miksujemy, ale nie tak dokładnie; czyli ideałem jest, aby listki mięty były widoczne i nie zaciemniły delikatnego zielonego kolorku całości. I już ![]() Podajemy z kleksem jogutru naturalnego. ...lub, dla eksperymentatorów, w maleńkim kleksikiem powideł porzeczkowych w tym kleksie jogurtu ![]() |
Janina.S (offline) |
Post #7 19-07-2012 - 16:22:08 |
widły Soły i Wisły |
.... ...ja też nie mam ....bo dlaczego miksować jak dla niemowlaka ...ja lubię " zagryźć" i poczuć co w tym jest .. ...właśnie dostałam świeżutką cukinię prosto z ogrodu , mięta u mnie rośnie i tylko jutro odrobina mobilizacji konieczna. ....jak się uda to napiszę w przeciwnym razie .... ![]() .....jeśli niebo spada nam na głowę to nie po to by się z nas śmiać ....... lecz by podziwiać patrząc jak się podnosimy.... |
mag_dag (offline) |
Post #8 19-07-2012 - 18:40:19 |
Sosnowiec |
Keluś, wierz na słowo i gotuj - pychotka ![]() jak nie spróbujesz - zostanie Ci przekonanie i nic więcej ![]() Gdyby mi coś przyszło do głowy, niech zaczeka. (Dominik Opolski) -----> ---------------------------------------------------------- |
Kela (offline) |
Post #11 19-07-2012 - 20:24:07 |
|
Ugotuję
tylko się trochę wygładzę, bo nieco wymięta jestem ![]() kiedyś miałam przekonanie, że magowego szpinaku z makaronem nie lubię teraz sieję szpinak w ogródku kilka razy w sezonie i zjadam ze smakiem ![]() Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 19-07-2012 - 20:24:46 przez Kela. |
mag_dag (offline) |
Post #12 19-07-2012 - 20:29:57 |
Sosnowiec |
ja cieszyć się bardzo ![]() po kolejnym turnusie w Bystrej (na którym schudnąć się nie da, oj nie!) przybyły nam nowe miłośniczki zielonych liści ![]() Gdyby mi coś przyszło do głowy, niech zaczeka. (Dominik Opolski) -----> ---------------------------------------------------------- |
agawa (offline) |
Post #13 19-07-2012 - 21:11:17 |
okolice |
Bo w Bystrej w ogóle na zielono jest
![]() Bo trzeba zielonym do góry ![]() Amorku, ziemniak wcale niekonieczny; a nawet całkiem niepotrzebny. Ale on białawy jest. W odróżnieniu na przykłąd od marchewki, która zmienia kolor zupy na bardzo nieapetyczny ![]() Keluniu, spróbuj. A później pogadamy ![]() Janinko, w tej zupie niespecjalnie jest co do zagryzania ![]() ![]() ![]() Zmieniany 2 raz(y). Ostatnia zmiana 19-07-2012 - 21:13:57 przez agawa. |
Janina.S (offline) |
Post #16 20-07-2012 - 14:48:59 |
widły Soły i Wisły |
Ugotowałam i .... zjadłam ....2 porcje , tylko że ja lubię w kosteczkę więc bez miksowania , no i żeby było bardziej kolorowo
do tej cukinii podsmażanej wrzuciłam troszkę papryki czerwonej i miętę zieloną na końcu dlatego widać i kosteczki i kolorki ... . ![]() ....macie rację ...niebo w gębie . ![]() .....jeśli niebo spada nam na głowę to nie po to by się z nas śmiać ....... lecz by podziwiać patrząc jak się podnosimy.... |
lulu (offline) |
Post #19 24-07-2012 - 10:33:55 |
k/Kwidzyna |
Właśnie zajadam się zupką ... z braku świeżej mięty dałam bazylię i реиxaн (nasiona tych ziół przywiózł mi brat, gdzieś tam z azjatyckich krain) zapach zbliżony do bazylii, ale w smaku wyczuwa się jeszcze lekki anyżek.
Na Forum od 07 lutego 2008 2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu 2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna ![]() |
alunia13 (offline) |
Post #22 24-07-2012 - 20:06:00 |
|
Ja tez ja ugotowałam i chyba musiałam ja za mocno rozgotowac bo wyszła gesta papa .Potem dolewałam przegotowanej wody żeby to troszkę rozżadzić.Po doprawieniu w smaku dobra Metodą prób i błędów dojdę do doskonałości w jej przygotowaniu .Napewno nie ostatni raz ja gotowałam.
![]() |
lulu (offline) |
Post #27 20-09-2012 - 20:39:10 |
k/Kwidzyna |
Krem z cukinii uwieńczony śmietanową bezą ... jeszcze nie wiem jak to smakuje ... młodzi wybrali to zamiast tradycyjnego rosołu.
Na Forum od 07 lutego 2008 2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu 2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna ![]() |
amor (offline) |
Post #30 21-09-2012 - 15:23:35 |
Siemianowice Sl. |
Lulu - ciekawsza taka zupa niz rosół. U nas niektorzy byli w szoku ,ze dostali zamiast rosołu pomidorową z kluseczkami!
![]() A ja tez dzisiaj mam dyniowa zupkę i makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem i czosnkiem, oraz sałatkę z rukoli ,pomidorow i parmezana. Zostało mi kilka boczniakow i by sie nie zmarnowały zrobię je jeszcze a la schabowe ,tylko zamiast panierki zmielone siemie lniane. ![]() |