Pasztet vege 
Wysłane przez agawa
agawa (offline) |
Post #1 24-10-2012 - 17:02:11 |
okolice |
Namoczyć, najlepiej na noc, ciecierzycę. Lub groch. Lub inne suche_strączkowe. Lub wszystkiego po trochu. Zazwyczaj mieszam co mam
![]() Gdy już sie porządnie wymoczy ugotować do zupełnej miękkości. I zmielić dokłądnie, lub mniej dokłądnie ![]() ![]() Obrać i posiedkać kilka cebul, ok 3-4 sztuki. Podsmażyć. Do masy ciecierzycowej dodać cebulkę, dodac też pomidory z kawałkach z puszki (bez skórki). Można też eksperymentować z innymi warzywami; np. tartą marchewką, z selerem (tak było w Bystrej), z porem etc. Posolić. POpieprzyć. Dozielnić co kto ma i lubi. Ja ostanio namiętnie oregamię wszystko ![]() Do tego 2 jajka. I teraz - albo trochę (2-3 łyżki) kaszy mannej, lub namoczona bułka. Wsadzić do formy (jedna duża i czubata lub dwie keksówki)i piec w 180 st ok godziny. Jeść do wszystkiego. Do kanapek na zimno. Do kaszy na gorąco. Amorku ![]() |
amor (offline) |
Post #3 25-10-2012 - 16:32:05 |
Siemianowice Sl. |
Zrobiłam pasztet ,zmodyfikowałam przepis, dostosowałam do tego co miałam w domu i podaję!
ciecierzyca namoczona i ugotowana( około 200g) soczewica czerwona ugotowana ( około 200g) 2 duze cebule pokrojone podsmazone a raczej zeszklone 2 duze ząbki czosnku troche gotowanej włoszczyzny z rosołu ( a dokładnie dzis z krupniku) 1 jajo 2 łyzki płatkow owsianych ciut koncentratu pomidorowego sol pieprz majeranek papryka suszona wszystko zmiksowac wyłozyc do keksowki piec godzinę w 180 c Degustowane z chlebkiem orkiszowym z plastrem pomidora i cebulką mniammniam ![]() |
joanna_w29 (offline) |
Post #4 25-10-2012 - 17:26:43 |
Szczyrk |
brzmi smakowicie
![]() skopiowałam, zapisałam w .doc, wydrukowałam (plus egzemplaż dla koleżanki ![]() może w przyszłym tygodniu zrobię ![]() osoby zainteresowane moimi pracami zapraszam po informacje na mój profil ![]() albo przez wiadomość prywatną |
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.
Użytkownicy online
Gości:
393
Największa liczba użytkowników online:
77
dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online:
14207
dnia 25-04-2022