Bystrowe zielone mazidełko
Wysłane przez agawa
agawa (offline) |
Post #1 10-07-2012 - 11:26:58 |
okolice |
Nazwa mazidełka niedopracowana, ale wiele mówiąca. Umieszczam w tym wątku, bo zupełnie przy okazji służy poprawianiu naszego zdrowia.
No więc do roboty Weźcie duuużo natki pietruszki, tak nie mniej niż 2 duże pęczki. Potrzebna jest główka czosnku, dobra oliwa, sok z 2 cytryn, odrobina soli i biały pierz. A teraz posiekać trzeba natkę drobno, ale nie na pyłek. Do niej dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, ok 4 łyżek oliwy i sok z cytryn. Delikatnie solimy i pieprzymy. Mieszamy dokładnie i przechowujemy w lodówce w zamykanym pojemniczku. Z podanej ilości wychodzi ok pół niedużego opakowania np po maśłe. Miłego i smacznego zajadania A zajadamy do wszystkiego. I do samego chlebka z masełkiem, i do pomidorków, i do zwykłych kanapek z_czymkolwiek (no, może z dżemem może nie pasować ), i do makaronu, i do kotleta, i do pasztetu vege |
lulu (offline) |
Post #2 10-07-2012 - 11:44:22 |
k/Kwidzyna |
Co do soku z cytryn; może dodawać go partiami, bo cytryna cytrynie nie równa. Jedna jest mala i bardziej soczysta, inna duża i mniej soczysta. Jak próbowałyśmy to zrobić (starałyśmy się sztywno trzymać wskazówek Agawy), miałyśmy 3 pęczki pietruszki i sok z 2 cytryn, to chyba jednak było zbyt dużo. Pietruszka była bardzo rzadka i chyba zbyt kwaśna.
Na Forum od 07 lutego 2008 2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu 2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna |
aquila (offline) |
Post #7 22-07-2012 - 11:51:31 |
|
zrobione zjedzone
jeno z limonką zamiast cytryny, bo we sklepie gdzie robię zakupy mają cały czas tylko jakieś takie parchate :/ i bez pieprzu białego, bo moje receptory węchowe interpretują jego zapach jako smrodek podobny do nie powiem czego coby apetytu nikomu nie odbierać ;P It's just a ride ... |
doria (offline) |
Post #15 01-07-2013 - 12:41:22 |
Kraków |
Mazidełko zielone zrobiłam - całkiem, całkiem do kanapeczek. Nawet moje dziecko chwyciło się za podstępem zrobione przeze mnie kanapki (mazidełko posmarowałam na samym spodzie tak, żeby niewidoczne było) i zastanawiało się dlaczego są takie dobre?
Proporcje składników dawałam tylko bardziej na oko wg smaku i żeby za wodniste nie było. Mniam |
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.
Użytkownicy online
Gości:
918
Największa liczba użytkowników online:
77
dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online:
134213
dnia 15-09-2024