Jarmuz

Wysłane przez Kass 

Kass (offline)

Post #1

19-11-2014 - 16:23:48

Jarmuz jest bardzo zdrowy, choc zupelnie niedoceniany jako warzywo. Ja dopiero tu, w Stanach, zaczelam go doceniac. Podaje dwa proste przepisy, wyrpobowane - i w/g mnie bardzo smaczne.

Jako dodatek do obiadu:

Skladniki:
- jarmuz (ilosc w/g uznania, duzy peczek wystarczy na dwie osoby)
- swiezo przecisniety przez praske (lub drobno poszatkowany) czosnek (w zaleznosci od upodoban, ja daje ok. 3-4 zabki, ale ja uwielbiam czosnek)
- sok z cytryny (na oko, mozna zaczac od lyzki soku, i jesli jest za malo, dodac wiecej przed podaniem)
- oliwa z oliwek (ekologiczna i tloczona na zimno - jesli uda Wam sie taka dostac)
- sol i pieprz
- ew. parmesan do posypania

Z lisci usuwamy lodygi - najlatwiej to zrobic przeciagajac kciukiem i palcem wskazujacym od trzonu wzdluz liscia - przy swiezym jarmuzu lisc powinien ladnie odejsc. mozemy liscie (zazwyczaj sa duze) palcami rozerwac na mniejsze kawalki. Jarmuz porzadnie pluczemy (najlepiej 3 razy zmienic wode). W garnku do gotowania na parze gotujemy mala ilosc wody, mozna dodac troche soli, choc niekoniecznie - gotujemy na parze, w przykrytym garnku, ok.10-12 minut (mozna dluzej, ale po 10 minutach w/g mnie jarmuz jest juz wystarczajaco miekki.. mozna tez sprobowac gotowac krocej - im krocej gotujemy jakiekolwiek warzywo - tym wiecej jego wartosci odzywczych sie zachowa).
Osobno, na patalni rozgrzewamy oliwe (na niewielkim ogniu, max. w polowie maksymalnej mocy), dodajemy czosnek, i po minucie dokladamy jarmuz. Jarmuz bedzie mokry, wiec bardziej bedzie sie dusil, niz smazyl (mozna tez po prostu wymieszac jarmuz z oliwka, swiezym czosnkiem, solem, pieprzem i sokiem z cytryny, jesli nie chcemy sie bawic w patelnie). Dodajemy sok z cytryny, sol i pieprz, mieszamy i po minucie - dwoch - przystawka gotowa.. smiling smiley

Czipsy z jarmuza

Ja osobiscie nie przepadam za tradycyjnymi czipsami. Lubie czipsy ze slodkich ziemniakow i innych warzyw i owocow. Czipsy z jarmuza sa pyszne! i latwe do zrobienia. smiling smiley

Skladniki:
- jarmuz (ilosc w/g upodoban - najlepiej zaczac od niewielkiej ilosci i przetestowac, czy w ogole przypadnie nam do gustu)
- oliwa z oliwek
- sol, pieprz
- mozna dodac parmesan (mozna tez eksperymentowac i dodac inne dodatki, np. chilli, inne ziola..)

Jarmuz oczyszczamy z lodyg i porzadnie pluczemy i potem porzadnie osuszamy, np. recznikami papierowymi (wazne, zeby liscie byly dosyc suche, inaczej zamiast sie ususzyc, ugotuja sie na parze i nie beda zbyt smaczne). Potem wrzucamy do miski, dodajemy oliwe (ja zawsze dodaje na oko - tyle, zeby udalo nam sie dobrze pokryc liscie oliwa, mozna zaczac od malej ilosci i dodac wiecej, jesli uznamy, ze jest za malo) i staramy sie 'wmasowac' dokladnie oliwe w liscie. Nastepnie ukladamy naoliwione liscie na blasze wylozonej folia aluminiowa, jednowarstowow (nie probowalam z papierem do pieczenia, wiec nie wiem czy mozna tym zastapic), ew. nie wykladamy niczym. Wazne jest, zeby wykladac liscie rownomiernie, a nie 'na kupie' - nie musimy robic odstepow miedzy liscmi, ale im bardziej rownomiernie sa rozlozene, tym bardziej rownomiernie sie wysusza/upieka..
Piec ustawiamy na 150 stopni C (300 stopni F) i pieczemy ok. 25 min, obracajac blaszke raz w polowie pieczenia. Pod koniec dobrze jest zagladac do piekarnika, zeby sprawdzic, czy za bardzo sie nie przypiekaja (nie maja spalonych brzegow).

Jesli jeszcze tych przepisow nie probowaliscie - to zachecam! smiling smiley A jesli macie inne sprawdzone przepisy - podzielcie sie, ja bardzo chetnie wyprobuje. smiling smiley

Ikka (offline)

Post #2

30-11-2014 - 01:36:14

Gdańsk 

Robiłam ostatnio jarmuz z czosnkiem - mniej wiecej tak jak to opisujesz ale mimo, ze jestem generalnie wszystkozerna -to warzywo jakoś mi nie podeszlo nieTo juz zdecydowanie bardziej wole szpinak.....mniam
Moze spróbuje jeszcze z czipsami oczko

Ikka
----------------------------------------------------------------------------
Zamiast zamartwiać się tym co będzie jutro - bądź szczęśliwa już dzisiaj ..... meloman

Kass (offline)

Post #3

01-12-2014 - 15:46:22

Ikka - wazne, ze sprobowalas. winking smiley nie kazde warzywo jest dla kazdego.. ja na przyklad nie znosze salaty lodowej. A nie podszedl Ci po prostu sam smak? Czy moze jarmuz byl za twardy/gumowaty? - bo to mozna zmienic (a smaku nie). smiling smiley

Sprobuj czipsy. Mam nadzieje, ze bardziej beda smakowac. smiling smiley

niusia 46 (offline)

Post #4

02-02-2016 - 17:19:00

ha ha ja tez probowalam jarmuz w kilku odslonach i w zupach i salatkach i czipsach i niestety to warzywo i ja sie niestety niepolubimybezradny

Kass (offline)

Post #5

02-02-2016 - 18:57:11

Niusiu, no zdecydowanie nie jest to zielenina dla kazdego. winking smiley Ale najwazniejsze, ze sprobowalas. Lepiej sprobowac i wyrobic sobie opinie, niz z zasady nawet nie probowac.. smiling smiley

A ja ostatnio chrupie jarmuz surowy, jako przekaske. I odkrylam, ze mozna dodawac do zup, np. zamiast szpinaku, szczegolnie do zup na bazie miso.. mniam mniam. mniam

Marz (offline)

Post #6

02-02-2016 - 20:52:22

Warszawa 

Jarmuż doskonale sprawdza się i smakuje w koktajlach np. garść jarmużu, jabłko, banan, trochę cytryny, mleko lub woda dla rozwodnienia.

Kass (offline)

Post #7

02-02-2016 - 21:34:21

Zgadzam sie, Marz! Tez dorzucam do sokow, w bardzo roznych kombinacjach. tak Nie pomyslalam o tym, ale faktycznie w takiej postaci chyba jest najbardziej przyswajalny. smiling smiley

niusia 46 (offline)

Post #8

02-02-2016 - 23:25:55

a ja teraz od paru dni hoduje i testuje grzybek tybetanski duży uśmiech duzo czytalam onim co myslicie ?? o nim ??

Auriela (offline)

Post #9

08-03-2018 - 18:39:57

Od grzybka tybetańskiego wolę zwykły kefir smiling smiley No ale cóż, każdy ma swój gust winking smiley

xiouken (online)

Post #11

03-11-2024 - 06:50:11

инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинйоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоtuchkas
инфоинфо
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 849
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024