Wszystko o ptakach
Amazonki.net (offline) |
Post #1 22-01-2010 - 22:09:10 |
Forumowo |
Masz w domu skrzydlatego przyjaciela? Przedstaw go nam.
A może lubisz obserwować ptaki w przyrodzie - chętnie o tym poczytamy. |
mgiełka (offline) |
Post #2 13-07-2010 - 13:22:24 |
Radom |
Od jakiegoś czasu mam zamiar (i potrzebę) zadać pytanie naszej forumowej znawczyni ptaszkowatych, a dzisiaj przypadkiem znalazłam ten wątek - to zadaję:
![]() codziennie ok. godziny czwartej nad ranem słyszę taki dźwięczny, kojarzący się z uderzaniem o szkło, głos ptaka. Szukałam kiedyś w necie i znalazłam podobny odgłos, chociaż jakby w tle innego. Tylko, że... nie mam pojęcia gdzie to zapisałam... ![]() Pomożesz, Beatko? ![]() ![]() ![]() Z amazonki.net od 2006 roku. |
BeataM (offline) |
Post #3 13-07-2010 - 13:59:36 |
|
mgiełko
![]() ale taki metaliczo-dzwoniący głos najbardziej kojarzy mi się z kopciuszkiem głos kontaktowy i śpiew kopciuszka może to byc też kos głos kontaktowy i alarmowy kosa a może byc to pleszka głos kontaktowy pleszki mgiełko... opisz chociaż siedlisko, w którym słyszysz ten głos! na Forum od 17 lipca 2006r. |
mgiełka (offline) |
Post #4 13-07-2010 - 14:43:21 |
Radom |
Mam
![]() głos ptaka ![]() ![]() Z amazonki.net od 2006 roku. Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 13-07-2010 - 14:44:47 przez mgiełka. |
lulu (offline) |
Post #5 13-07-2010 - 14:48:06 |
k/Kwidzyna |
Przy okazji dowiedziałam się, że gdzieś blisko kopciuszek jest, ale ten głos to ja słyszę czasami w dzień.
Na Forum od 07 lutego 2008 2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu 2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna ![]() |
lulu (offline) |
Post #6 13-07-2010 - 14:49:11 |
k/Kwidzyna |
W tle to jakaś sikorka.
Na Forum od 07 lutego 2008 2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu 2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna ![]() |
BeataM (offline) |
Post #7 13-07-2010 - 17:49:53 |
|
mgiełko , na pierwszym planie jest muchołówka szara, a w tle sikora bogatka
![]() lulu ![]() ![]() na Forum od 17 lipca 2006r. Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 13-07-2010 - 17:54:46 przez BeataM. |
Al_la (offline) |
Post #8 13-07-2010 - 18:02:46 |
k/Warszawy |
U mnie mieszkają takie ptaszki, które codziennie (albo raczej conocnie) mówią mi, że mam iść spać.
Zawsze około 3.00 zaczynają swe śpiewy ![]() ![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
lulu (offline) |
Post #9 13-07-2010 - 18:46:43 |
k/Kwidzyna |
Beatko, lata w mojej okolicy ptaszyna z lekko "przypalonym" ogonem, bardziej to widać jak siedzi tyłem do mnie, ma taką smukłą sylwetkę. Ten kolor to może taki jakiś brudny-buraczkowy. Sprawdzałam w internecie zdjęcia kopciuszka ale mam wrażenie, że te zdjęcia w internecie to maja jaśniejsze ogonki.
BeataM (offline) |
Post #10 13-07-2010 - 23:02:24 |
|
lulu, z takimi rdzawymi, rudymi lub brązowymi ogonkami są 2 gatunki: kopciuszki i pleszki.
oba gatunki lubią mieszkać w pobliżu człowieka ![]() Kwestia wybarwienia sterówek jest cechą osobniczą i pojedyncze osobniki różnić się od siebie znacząco. W ptasim świecie, im bardziej i kolorowiej wybarwiony osobnik, tym lepiej, bo świadczy to o dobrych genach i zdrowiu. Samczyki pleszki i kopciuszka różnią się znacząco od siebie tym, że pleszek ma białe czoło, pomarańczowy brzuszek i jasne podogonie + rudy ogonek. Natomiast kopciuszek jest cały ciemny i jedynym kolorowym akcentem jest właśnie ten rudo-rdzawy-brązowy ogonek. Mogło też tak się zdarzyć , że był po prostu czymś upaprany, albo zażywał kąpieli piaskowej i kolor sterówek jest przytłumiony. Samiczki obu gatunków właściwie są nie do odróżnienia, kopciuszkowa jest lekko bardziej szara, a pleszkowa beżowa, ale to są trudne niuanse, tym bardziej, że sposób zachowania obu pań jest taki sam. Dlatego zawsze trzeba rozejrzeć się w okolicy i stwierdzić, który samczyk kręci się w pobliżu, albo posłuchać śpiewu, bo śpiewają zupełnie inaczej ![]() na Forum od 17 lipca 2006r. |
lulu (offline) |
Post #11 13-07-2010 - 23:11:49 |
k/Kwidzyna |
No to jest zdecydowanie kopciuszek, bo ten ogonek to jedyne co ma innego koloru, a tak to cały jest, tak jak piszesz, ciemny.
![]() Na Forum od 07 lutego 2008 2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu 2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna ![]() |
mgiełka (offline) |
Post #12 13-07-2010 - 23:14:51 |
Radom |
Beatko - serdeczne dzięki!
![]() ![]() ![]() A moja córcia, jak jej przed chwilą powiedziałam, że to sikorka tak śpiewa, odpowiedziała krótko: ale jaja... ![]() ![]() ![]() Z amazonki.net od 2006 roku. |
Al_la (offline) |
Post #13 14-07-2010 - 10:27:38 |
k/Warszawy |
A może pleszek kręci się koło kopciuszkowej i będzie zmyłka ![]() ![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
BeataM (offline) |
Post #14 14-07-2010 - 11:57:18 |
|
a bywa, bywa ![]() samczyk - mieszanka 2 gatunków: pleszki i kopciuszka zdjęcie 2 zdjęcie 3 choć dyskusje trwają, czy to nie do końca wybarwiony samczyk pleszki, czy to mix ... przede wszystkim nie ma pomarańczowej piersi, jest taka jak u kopciuszka na Forum od 17 lipca 2006r. |
mag_dag (offline) |
Post #16 14-07-2010 - 21:16:13 |
Sosnowiec |
bry, Beatko, chciałam zapytać czto eto za ptica?
upolowałam ją przed Tucholą w drodze do Kołobrzegu, kicała sobie po dachu przydrożnej knajpki, jakeśmy sie posilały z amado i andżeles ... ![]() ![]() Gdyby mi coś przyszło do głowy, niech zaczeka. (Dominik Opolski) -----> ---------------------------------------------------------- |
BeataM (offline) |
Post #24 15-07-2010 - 09:12:35 |
|
pomijając dywagacje językowe ![]() na Forum od 17 lipca 2006r. |
mag_dag (offline) |
Post #25 15-07-2010 - 10:43:37 |
Sosnowiec |
dzięki wielkie Beatko, nie mogę wyjść z podziwu dla Twej wiedzy jak czytam te szczegóły - szary kolor grzbietu przechodzi w czerń głowy - to brzmi jak poezja
![]() w swym podziwie więc pozostanę Gdyby mi coś przyszło do głowy, niech zaczeka. (Dominik Opolski) -----> ---------------------------------------------------------- |
Janina.S (offline) |
Post #26 05-10-2010 - 16:25:57 |
widły Soły i Wisły |
Moja 7-mio letnia Kika - papużka falista ma depresje oraz myśli samobójcze - no poważnie .
W ciagu dnia otwieram klatkę o ona wychodzi a właściwie to on wychodzi bo syn stwierdził że to jest pan Kikon - po kolorze na nosie /dziobku/ bardziej granatowy . Tak sobie lata i chodzi po całym mieszkaniu , zagladając i do garnków i do talerza -lubi kasze i ryż - i jeszcze do doniczek z kwiatami . Najczęściej jednak bawi się kolorowymi zakrętkami od soczków tocząc je po podłodze. Słyszę ja jakiś nietypowy pisk , biegnę do kuchni a moja Kika skacze, biega , drapie się po szyjce i różne hołubce wyczynia piszcząc przy tym niemiłosiernie. Tak była zajęta ze mogłam ja złapać i sprawdzić - zwykła gumka recepturka niczym obroża leżała na jej małej szyjce. W kuchni na blacie leżały takie 3 szt i ona się nimi wcześniej zajęła - jak to zrobiła nie widziałam ale jej taniec i walka na podłodze były prześmieszne - dobrze się skończyło i tyle. .....jeśli niebo spada nam na głowę to nie po to by się z nas śmiać ....... lecz by podziwiać patrząc jak się podnosimy.... |
mgiełka (offline) |
Post #27 05-10-2010 - 17:30:58 |
Radom |
Janinko, ja mam takie praktyczne pytanie - nie śmiejcie się. Jak tak sobie pan papużek chodzi i lata po domu to sprawy qupkowe załatwia w określonych (pewnie przez siebie) miejscach, czy gdzie mu się zachce? Pytam, bo może tak udomowiony ptaszek planuje i te sprawy. Mądrość zwierząt nieustannie mnie zadziwia. Mam zamiar otworzyć wątek o wspaniałościach w zachowaniu naszych zwierzątek. Myślę, że to będzie bardzo miłe miejsce
![]() Ale gdzie ta depresja? Jakaś niekumata jestem... Ale dzisiaj taki mam dzień. Właśnie czekoladą się podkarmiam, może pomoże. ![]() ![]() Z amazonki.net od 2006 roku. Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 05-10-2010 - 17:33:58 przez mgiełka. |
Al_la (offline) |
Post #28 05-10-2010 - 19:11:31 |
k/Warszawy |
Mgiełko, mamy podobny tok rozumowania. Też czekałam na moment świadczący o depresji
![]() Janeczko, jak ja mam depresję, to mi się nie chce biegać po domku i gumkami bawić. To na pewno nie depresja ![]() ![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
Janina.S (offline) |
Post #29 07-10-2010 - 13:43:49 |
widły Soły i Wisły |
Wyjaśniam mój nielogiczny tok rozumowania - pętla na szyi - to chyba niechęć do życia ,tak mi się wydaje.
Gumek już nie zostawiam w miejscu widocznym. Co do znalezienia WC to moja Kika siedząc na metalowym pręcie w oknie tym od zazdroski - tam najchętniej brudzi mi parapet okienny. No i jeszcze jedno miejsce ponieważ lubi siedzieć na żyrandolu w dużym pokoju to pod nim umieszczam gazetę a jak ma ktoś przyjść to chowam gazetę a Kikę do klatki. A gwizdać też ją nauczyłam i tak sobie czasem kilka razy ona na mój głos odpowiada a ja na jej. .....jeśli niebo spada nam na głowę to nie po to by się z nas śmiać ....... lecz by podziwiać patrząc jak się podnosimy.... |
Al_la (offline) |
Post #30 30-10-2010 - 17:13:51 |
k/Warszawy |
Dostałam od Iry tę prezentację. Tylko nie wiem, czy uda się ją tu zamieścić.
To śpiew ptaków Trzeba kliknąć na "pobierz", "zapisać" sobie na komputerze a potem posłuchać i poogląć. ![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx Zmieniany 2 raz(y). Ostatnia zmiana 30-10-2010 - 17:17:25 przez Al_la. |