Wiosna w ogrodzie
Tola (offline) |
Post #1 05-06-2011 - 09:54:20 |
Chojnice |
Piękny ogródek,uwielbiam to.Przez ponad 20 lat miałam działkę,musiałam sprzedać jak mąż zachorował.To już kilka lat,a sąsiadka z działki jak mnie spotka jeszcze wspomina jak ładnie miałam ją utrzymaną.Nie byłam jej zobaczyć jak teraz wygląda,zbyt wiele pracy i serca włożyłam i pewnie byłoby mi przykro zobaczyć ją zaniedbaną.
Zawsze się cieszę.bo cieszę się,że żyję!!! |
Anonimowy użytkownik (offline) |
Post #2 18-04-2012 - 23:14:50 |
|
U mnie zakwitła magnolia Ale te przymrozki nad ranem ,boję się że przymrozi kwiaty i opadną.
|
Janina.S (offline) |
Post #4 12-06-2012 - 14:30:55 |
widły Soły i Wisły |
Przyznaję że musiałam sięgnąć pamięcią prawie pół wieku wstecz no bo właśnie z dzieciństwa pamiętam cudowny zapach macierzanki , dziko rosnącej na skałkach wapiennych
i kwitnących jasno_lilla . Jest to mała roślinka czyli wys. na ok 10 cm i rosnąca kępami na suchym terenie - tak było w moich rodzinnych stronach. Zrywało się taką garść i rozcierało w palcach na miazgę i paaaachniaaaaało że hej i na palcach długo można było zachować ten zapach . No i bardzo istotna rzecz , mianowicie jeden z trzech wianków plecionych i święconych w czasie oktawy Bożego Ciała - obowiązkowo był z macierzanki. A maciejka to roślinka jednoroczna , ogrodowa o cienkich wiotkich łodyżkach i kwitnąca też podobnie ale jasno_lilla no i rozwijająca swoje kwiatuszki wieczorem i wtedy mocno , mocno pachnąca . Zawsze przy domu w ogródku była , rosła , nawet sama się wysiewała z roku na rok a wieczorne spotkanie z .. z.. z kimś interesujacym i do tego ten zapach nooooo wspomnienia ....wspomnienia i tyle . Basiu czy już wiesz co jest co i co masz w ogródku ? .....jeśli niebo spada nam na głowę to nie po to by się z nas śmiać ....... lecz by podziwiać patrząc jak się podnosimy.... |
Anonimowy użytkownik (offline) |
Post #5 12-06-2012 - 14:46:13 |
|
Jeszcze nie mam żadnej z nich ale ciekawa jestem czy macierzankę można kupić jako sadzonki czy trzeba siać?
Maciejkę już posiałam,teraz czekam na efekty |
mag_dag (offline) |
Post #8 12-06-2012 - 23:38:11 |
Sosnowiec |
Halinko, a co Ciebie skalniaki zrobili, że Ty ich wróg taki?
ja mam kawałek nieużytku, co go skalniakiem nazywam i kocham onego i pochylam się nad nim czasem z troską chwaściska wyrywając czule maciejka rośnie pode płotem - sama, nie wiem skąd się wziena, a macierzanki nie znam, pokażecie jakieś fotki? Gdyby mi coś przyszło do głowy, niech zaczeka. (Dominik Opolski) -----><----- ---------------------------------------------------------- |
lulu (offline) |
Post #9 13-06-2012 - 02:10:07 |
k/Kwidzyna |
Na Forum od 07 lutego 2008 2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu 2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna |
Janina.S (offline) |
Post #10 13-06-2012 - 08:37:27 |
widły Soły i Wisły |
Lulu , szpec_ jalistka od prawie wszystkiego - jesteś wielka
...no ale żeby tak w środku nocy ok. 2.00 macierzanki szukać - podziwiam . .....jeśli niebo spada nam na głowę to nie po to by się z nas śmiać ....... lecz by podziwiać patrząc jak się podnosimy.... |
Kela (offline) |
Post #12 13-06-2012 - 10:44:10 |
|
poszukaj na łące
[www.kul.pl]# Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 13-06-2012 - 10:48:21 przez Kela. |
mag_dag (offline) |
Post #14 13-06-2012 - 11:22:41 |
Sosnowiec |
ufff, nie mam tych innych, bo też nie przepadam, zresztą mój sklaniak jest raczej z nazwy tylko skalniakiem, to taki kawałek "mojej" chęci grzebania w ziemi, wyrwany z trawnika w sadzie, który też sadem jest raczej z nazwy w sumie nie ma to na bank nic wpólnego z wymuskanym ogrodem, żywioł po prostu Gdyby mi coś przyszło do głowy, niech zaczeka. (Dominik Opolski) -----><----- ---------------------------------------------------------- |
Janina.S (offline) |
Post #15 13-06-2012 - 11:30:33 |
widły Soły i Wisły |
...jestem monotema....... no wiem ale mag , krokosmię pokażesz w rozkwicie ?
u mnie dopiero piórka zielone wypuściła . .....jeśli niebo spada nam na głowę to nie po to by się z nas śmiać ....... lecz by podziwiać patrząc jak się podnosimy.... |
Al_la (offline) |
Post #18 25-04-2013 - 20:31:46 |
k/Warszawy |
Jak się ma wiosna w Waszych ogrodach?
U mnie już żółtawo od forsycji i zielono od wielu roślinek, ale przede wszystkim od trawy No i magnolia kremowa, która albo nie kwitnie, albo mrozek kwiaty zmrozi, zaczyna rozkwitać. Może w tym roku się uda oko pocieszyć W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
bozena_stanczyk (offline) |
Post #20 09-05-2013 - 09:04:34 |
Tomaszów Mazowiecki |
Ja mam mały ogródek kwiatowy pod balkonem.Mieszkam w bloku.mam problemy z mrówkami,może macie jakiś skuteczny pomysł na pozbycie się ich? W zeszłym roku pryskałam preparatem na mrówki ale to niewiele pomogło.
|
bozena_stanczyk (offline) |
Post #23 11-03-2014 - 15:30:55 |
Tomaszów Mazowiecki |
Mnie wczoraj zmobilizowała piękna pogoda i zrobiłam porządki w małym przyblokowym ogródku ,dzisiaj kupiłam nawóz i będę użyźniać,teraz przydałby się cieply wiosenny deszczyk bo kwitną pierwsze kwiatki
|
Janina.S (offline) |
Post #24 11-03-2014 - 16:49:57 |
widły Soły i Wisły |
…i ja zrobiłam porządki w mini przy_blokowym i podziwiałam krokusy bo aż kolorowo od nich .
No i jeszcze wawrzynek kwitnie juz drugi m-c a najpiękniej wyglądała kiedy spadło troszkę śniegu na pocz lutego i te fioletowe kwiatuszki na gołych gałazkach się usmiechały .....jeśli niebo spada nam na głowę to nie po to by się z nas śmiać ....... lecz by podziwiać patrząc jak się podnosimy.... |
Di (offline) |
Post #25 15-04-2014 - 20:01:16 |
|
A ja mam migdałka szczepionego na pniu i zakwitł na różowo ..... Jakoś słabiej w tym roku ale zakwitł, wierzbie Kilmarnock sciachalam tez już bo bazie przekwitly a ze Świeżynki w moim ogródku to chce żeby sie zagęściła. Mam tez slodziutki KLon Atropurpureum... Marzenie moje. Zobaczymy czy uda mi sie go uprawiać. Jednym słowem wiosnaaaaa
|