Ogrodowe pytania i wiadomości
Anonimowy użytkownik (offline) |
Post #1 29-08-2011 - 19:36:21 |
|
Dziewczyny czy ma która z Was w swoim ogrodzie magnolię?Parę pytań mam
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 29-08-2011 - 21:18:56 przez Al_la. |
Post #4 29-08-2011 - 22:01:00 |
|
Super
Mam magnolię (chyba białą bo kwitnie na biało),kwiaty ma takie mniejsze,nie pełne tylko takie jak piórka,wąskie. Dziś zauważyłam na końcach gałązek takie puchate bazie.Czy to będą listki?Bo chyba nie będzie ponownie kwitła Poza tym na niektórych gałązkach ma takie bulwy jakby jakieś owoce.Jutro postaram się wrzucić fotki. Normalne to czy to jakaś anomalia? |
Al_la (offline) |
Post #5 29-08-2011 - 22:11:08 |
k/Warszawy |
Może jest to odmiana, która powtarza kwitnienie.
Ja mam taką, która teraz kwitnie, ale już nie tak obficie, jak na wiosnę. W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
Post #6 29-08-2011 - 22:22:39 |
|
No widzisz,więc to mogą być pąki kwiatowe.No nic poczekam i zobaczę.
|
agawa (offline) |
Post #7 29-08-2011 - 23:08:19 |
okolice |
Basiu, to może być magnolia gwiażdzista.
Ona czasami powtarza kwitnienie, jesienne jest bardzo mało obfite i zazwyczaj jest co 2 lata. Jeśłi Twoja magnolia jest młoda - pamiętaj aby zakopczykować ją na zimę; będzie zdrowsza Tylko odkopywać trzeba, czy raczej rozgarniać korę na wiosnę, ale to dobrze jej robi, co chroni korzenie przed nadmierną zimną wilgocią po zimie. A ja do kolekcji bardzo Ci polecam magnolię łososiową; jest przepiękna Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 29-08-2011 - 23:10:57 przez agawa. |
Post #9 30-08-2011 - 09:08:12 |
|
Aga,cudna jest.Jak kupowałam swoją to na niej była etykietka ze zdjęciem właśnie takiej różowej.Po trzech latach dopiero w tym roku wiosną zakwitła ..... na biało Ten sprzedawca chyba coś pokręcił albo celowo mnie oszukał.
Zaraz zrobię zdjęcia tych "owoców",powiecie mi co to jest. |
Post #11 30-08-2011 - 09:44:41 |
|
Zrobiłam zdjęcia.
Te pąki chyba kwiatowe I to co mnie niepokoi najbardziej |
Halinka (offline) |
Post #12 30-08-2011 - 09:56:52 |
|
Basiu, wygląda, że to owoce. Magnolia gwiaździsta ma właśnie białe, drobne kwiatki, tak jak Twoja.
Zobacz tutaj [www.garnek.pl] |
Al_la (offline) |
Post #14 30-08-2011 - 10:53:22 |
k/Warszawy |
Basiu, poczytaj tutaj [muratordom.pl]
W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
Post #15 30-08-2011 - 11:37:03 |
|
Ale fajnie.Czyli to całkiem normalne
To będziemy rozmnażać,ciekawe czy coś z tego będzie.Alu,Halinko dzięki. |
berni (offline) |
Post #16 30-08-2011 - 12:42:39 |
Gryfino |
Basiu, w moim ogródku pooglądałam magnolie i ma też takie bazie, wydaje mi się ,że to są nowe listki, ale owoców nie mam. Mój krzczek już rośnie u mnie ze 4 lata i jest pierwszą krzewinką która kwitnie wiosną. Bardzo podoba mi się magnolia wklejona przez Agawę , ale nie mam już na nią miejsca. A wogóle to wszystkie rodzaje magnolii są przepiękne.
|
Post #18 30-08-2011 - 15:22:43 |
|
Halinko,jasne że tak
|
Agaba190 (offline) |
Post #19 21-03-2012 - 04:57:56 |
k/Warszawy |
Czy macie w swoim ogrodzie problemy z mchem na trawniku?. Wyczytałam, że powinna 2 razy do roku przeprowadzić wertykulację trawnika. Podobno to pomaga zlikwidować mech. Czy robicie taki zabieg?. Jeżeli tak to czy macie własny wertykulator, czy wypożyczacie?. U mnie wypożyczenie kosztuje 130 zł/weekend. A taka maszyna od 400 do 2000 zł.
A może się nie przejmować i niech sobie rośnie mech zamiast trawy. Przynajmniej nie będę musiała kosić . Sama nie wiem co mam zrobić. Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. Mark Twain |
agawa (offline) |
Post #20 21-03-2012 - 10:21:56 |
okolice |
Aga, to zależy jaką chcesz mieć trawę Bo można przecież mieć z mchem
A jakbyś się zamierzyła w kierunku trawnika_ładnego, to wertykulator się przydaje bardzo. Ja nabyłam taki najtańszy za 4 lata temu. I działał sprawnie obskakując kilka trawników w okolicy. I się zepsuł ostatniej jesieni. I nie do naprawy... Kupię tej wiosny kolejny, ale z sąsiadami już dzielić się nei będę, bo taki sprzęt ma określoną moc_przerobową A taki z wypożyczalni - to wielka i solidna maszyna; działa lżej niż taki tani; głębiej nacina ziemię. No i można też trawę wygrabiać grabiami sprężynującymi. Systematyczne grabienie też zapobiega rozrastaniu się mchu. No a przede wszystkim są odpowiednie odżywki do trawników |
lulu (offline) |
Post #21 21-03-2012 - 11:31:42 |
k/Kwidzyna |
Ale taki trawnik z mchem jest mięciutki, delikatnie się ugina przy chodzeniu ... a z czasem to nawet grzybki mogą urosnąć
Na Forum od 07 lutego 2008 2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu 2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna |
Haniap. (offline) |
Post #26 21-03-2012 - 23:41:47 |
Poznań |
Ja kupiłam takie specjalne kolce ... taki nożny wertykulator Chodzenie trochę trudne, ale efekt jest. Moje trawniki młode, więc im na razie wystarczało, zobaczę w tym roku. Pewnie w końcu i tak kupię taki na prąd bo wietrzenie trawnika bardzo ważne jest ....
"Nawet bardzo mały gest życzliwości nigdy się nie marnuje" Ezop Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 21-03-2012 - 23:42:16 przez Haniap.. |
filipinka35 (offline) |
Post #30 24-03-2012 - 22:45:30 |
|
Co roku grabiłam ogród w domu mojej tesciowej czyli tu gdzie mieszkam. Teraz tego nie robie,rączka moja ma odpoczywać.
Zycie jest najpiękniejsze !!! Prowadzę bloga kulinarnego: Kulinarne inspiracje Moniki. Po informacje zapraszam do mojego profilu (domku) znajdującego sie na Naszym forum. |