Twoje ulubione kwiaty domowe
lulu (offline) |
Post #2 30-03-2012 - 10:05:56 |
k/Kwidzyna |
Nic się nie dzieje ... wiosna prawie w pełni ...
U mnie turki, eszolcja, lobelia rosną, lada chwila trzeba będzie pikować. Jeden storczyk (już po raz trzeci) kwitnie, drugi ma pąki, trzeci przekwitł a czwarty się zastanawia co robić dalej. Na Forum od 07 lutego 2008 2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu 2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna ![]() |
filipinka35 (offline) |
Post #4 31-03-2012 - 13:16:36 |
|
Moje storczyki kwitną a jeden z nich już piąty raz w ciągu dwóch lat.
Zycie jest najpiękniejsze !!! Prowadzę bloga kulinarnego: Kulinarne inspiracje Moniki. Po informacje zapraszam do mojego profilu (domku) znajdującego sie na Naszym forum. |
Teresa1957 (offline) |
Post #5 31-03-2012 - 13:57:26 |
Kraśnik |
3 rośliny domowe, które zwiększą ilość tlenu we krwi 3 rośliny domowe
Ja mam jedną z tych roślinek tzw. język teściowej, bardzo prosty w utrzymaniu, tylko aby go nie przelać wodą, nie wiedziałam, że jest tak korzystna dla naszego zdrowia. |
lulu (offline) |
Post #6 12-07-2012 - 10:59:08 |
k/Kwidzyna |
Mój czwarty zastanawiający się storczyk podjął decyzję ... ma jeden listek, reszta dawno temu opadła ... między plątaniną korzeni coś tam wypuszcza, jeszcze nie wiem czy listek to, czy pęd kwiatowy ... ważne , że chce rosnąć.
Na Forum od 07 lutego 2008 2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu 2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna ![]() |
lulu (offline) |
Post #8 12-07-2012 - 11:20:39 |
k/Kwidzyna |
Ira ja na początku trzymałam storczyki w głębi pokoju. W rozmowie z moim bratem (obieżyświatem) zostałam poinformowana, że one, te storczyki, mimo swoich "trudnych" warunków zawsze tak się ułożą, że mają dostęp do słońca (oglądał je w naturze w tropikach). Teraz trzymam na parapecie od strony południowej. Z wieloletniego mojego doświadczenia teraz już wiem, że jak ma rosnąć to będzie. Jedynie skłaniam się ku teorii, że są towarzyskie ... jak mój pierwszy, dłużej żyjący (zakwitł po raz drugi) dostał towarzysza. to lepiej się zachowywał. Teraz mam 4 sztuki i jest dobrze. To są takie biedronkowo-kauflandowe (przecenione).
Na Forum od 07 lutego 2008 2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu 2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna ![]() |
lulu (offline) |
Post #10 12-07-2012 - 11:38:20 |
k/Kwidzyna |
Ira nie ustawaj w swoich dążeniach, do osiągnięcia tytułu hodowcy storczyków ... mnie to zajęło kilka lat ... dobre studia, może za doktorat się wezmę
![]() ![]() Na Forum od 07 lutego 2008 2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu 2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna ![]() |
agawa (offline) |
Post #11 12-07-2012 - 17:00:20 |
okolice |
Lulu, pisz_pisz
![]() Bo stwierdzenie, ze stroczyki są towarzyskie to dla mnie prawdziwe odkrycie. I rzeczywiście one lepiej jakoś rosną stadnie ![]() Proponuję tytuł: sekretne życie społeczne storczyków ![]() I podtytuł: czy na pewno wiemy wszystko o rozmnażaniu tych roślin? ![]() |
lulu (offline) |
Post #12 12-07-2012 - 20:48:22 |
k/Kwidzyna |
Otóż rozmnażanie to sprawa delikatna. Mój jeden storczyk poczuł był taką wolę ... a ja nieświadoma tego, mało delikatnie postępowałam z nim ... utraciłam przez to jednego potomka ... zostało troje, dbam teraz aby więcej szkody nie narobić. Może im powiem, że są opisywane, że świat o nich wie ... może połechcę ich próżność.
![]() Na Forum od 07 lutego 2008 2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu 2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna ![]() |
lulu (offline) |
Post #14 08-08-2012 - 09:39:07 |
k/Kwidzyna |
Mój rozmnażający się storczyk zaplanował czworo dzieci i tak miało być. W miejsce urwanego przeze mnie urosła nowa sadzoneczka. Czekam aż będą miały korzonki, wtedy zajmę się sadzeniem ich. Dwa następne kwitną. Czwarty po zrzuceniu wszystkich zielonych liści. od korzeni wypuścił całkiem nowe listeczki.
lulu (offline) |
Post #17 08-08-2012 - 19:52:15 |
k/Kwidzyna |
Aniu ja poczekałabym na to co zrobią te dwa listeczki. U mnie każda z sadzonek ma po dwa listki, a dwie chyba już puszczają korzonki. Może w tym czasie częściej podlewaj z nawozem ... niech ma siłę rosnąć. Ja tym moim teraz w te upały to tak raz na tydzień, najdalej raz na dwa tygodnie robię porządną kąpiel ... trzymam zamoczone w wodzie z nawozem tak nawet do godziny.
lulu (offline) |
Post #19 04-09-2012 - 19:13:17 |
k/Kwidzyna |
Podobają mi się cyklameny ale z racji ich fochów to nie trzymam. Ira jak Ci przekwitnie to pozwól mu trochę pożyć w suchości ... jak ma przeżyć to po pewnym czasie powinie puścić nowe liście i kwiaty.
lulu (offline) |
Post #21 04-09-2012 - 19:43:11 |
k/Kwidzyna |
Cyklameny lubią wilgoć ale wkoło siebie, nie podlewać z "góry", liście3 i bulwa nie lubi wody, więc tylko do podstawki i tak z umiarem. A jak mu będzie się chciało odsapnąć to tak całkiem na sucho. Właśnie dziś widziałam takiego co to wrócił do żywych ... zastanawiałam się po licho aż tak długo (ze dwa miesiące, jak nie dłużej) trzymają tą suchą bulwę, a tu proszę nowe kwiatki idą ... nawet liści jeszcze nie ma.
lulu (offline) |
Post #24 12-10-2012 - 20:49:05 |
k/Kwidzyna |
Ira z tą odległością od okna to nie przesadzaj ... storczyk to nie liana ....
![]() Na Forum od 07 lutego 2008 2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu 2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna ![]() |
filipinka35 (offline) |
Post #26 12-10-2012 - 21:37:41 |
|
Moje storczyki wypuszczaja nowe listki i gałązki.
Zycie jest najpiękniejsze !!! Prowadzę bloga kulinarnego: Kulinarne inspiracje Moniki. Po informacje zapraszam do mojego profilu (domku) znajdującego sie na Naszym forum. |
Anonimowy użytkownik (offline) |
Post #28 04-11-2012 - 13:22:53 |
|
Ja swojego po kwitnieniu obcinam.Jak raz nie obcięłam badylka to usechł i odpadł.Więc nie ma różnicy u tego mojego ancymonka.Ale np.moja teściowa nie obcina nic i wypuszczają dalej pędy i kwitną.Ale ona inne odmiany ma niż ja.
|
lulu (offline) |
Post #29 04-11-2012 - 14:26:04 |
k/Kwidzyna |
Ja pozwalam moim storczykom zachowywać się naturalnie. Właśnie jeden prawie już przekwitł i ... i pędy kwiatowe zaczęły dalej rosnąć i wypuszczać nowe pąki kwiatowe. Jeśli badylek na którym były kwiaty zaczyna zmieniać kolor na "suchy" to po pewnym czasie je obcinam, ale czekam cierpliwie na to obcięcie. Bywa tak, że górna część uschnie a nieco niżej zaczyna wypuszczać nowe pędy. Jak już pisałam w naturze nikt nie biega z nożyczkami i nie obcina ich. A moje "odmiany" to przecież takie kauflanowo-biedronkowe są.