Kultura języka
Sara (offline) |
Post #1 10-05-2010 - 09:48:38 |
|
Bardzo dobrze, że Cię to denerwuje.
Niestety, ta forma jest używana nawet przez znane postaci. Jest to forma potoczna i nie zasługuje na upowszechnianie w środkach masowego przekazu. Może Cię zawiodę, ale tę formę można wybaczyć / w mowie a nie piśmie/. Jednak nie wszystkim, np. na pewno nie powinien wypowiadać się tak premier w swoim exspose. A skąd się wzięła wymowa „tutej”? Głównie z analogii do słowa dzisiaj, w którym samogłoska w ostatniej sylabie, znajdując się między dwiema głoskami wysokimi (tzn. wymawianymi przy uniesionym grzbiecie języka), ma podniesioną artykulację i brzmienie pośrednie między a i e. W potocznej wymowie słychać zaś po prostu „dzisiej”, co nie jest naganne. Upodobnieniu wymowy „tutej” do „dzisiej” sprzyja dodatkowo identyczne zakończenie obu wyrazów. W piśmie bezwzględnie "tutaj" i" dzisiaj" !. Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 10-05-2010 - 09:52:35 przez Sara. |
Marianna08 (offline) |
Post #4 10-05-2010 - 10:33:52 |
Kraków |
Myślę, że można końcówki tych dwóch słów wymawiać właśnie tak pośrednio,
między "-aj" i "-ej". Mnie denerwuje takie mocne akcentowanie "-ej", zwłaszcza w środkach masowego przekazu, które powinny być wzorem poprawnej polszczyzny, a niestety nie są. Napiszę jeszcze, że dla mnie miarą tego, czy dany człowiek jest w miarę kulturalny jest to, jak używa słowa "bynajmniej" (choć nie jestem zwolenniczką nadużywania tego słowa). Jeśli w znaczeniu "przynajmniej", to już mu ( temu człowiekowi) nic nie pomoże ![]() Najlepiej jest w ogóle nie używać słów, których znaczenia do końca się nie zna. Nie martw się o jutro. Nigdy nie wiesz, co Cię spotka dziś... |
Al_la (offline) |
Post #5 10-05-2010 - 11:02:20 |
k/Warszawy |
![]() ![]() A jak lepiej używać; dzisiaj, czy dziś - pewnie oba są poprawne ![]() Ja mam problem.... "patrzeć' czy "patrzyć". ![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
amor (offline) |
Post #7 10-05-2010 - 16:49:40 |
Siemianowice Sl. |
Kelu przyznaje sie do wprowadzenia tego slowa do naszego forum! Kiedys gdzies wyczytalam ze to własnie klempa , a nie klępa! Teraz rzczeczywiscie przyznaje w/g SJP chyba ta druga nazwa prawidlowa- moze zmienimy!!! "Łoś jest największą żyjącą w Polsce zwierzyną płową. Łoś-byk osiąga masę 250-350 kg, wysokość 180-210 cm, długość ciała 200-270 cm. Łoś-klempa osiąga masę 200-250 kg. "- tak w internecie pisze o zonie łosia. Na stronie mysliwych czesto spotyka sie tak pisane slowo! |
roza3 (offline) |
Post #10 25-05-2010 - 09:06:02 |
|
a tu rozmowa z moim ulubionym polonistą......oczywiście zaraz po Keli i Sarze
![]() ....i prof.Bralczyku [portalwiedzy.onet.pl] a tak a propos ![]() -już przyszłem -nie przyszłem , tylko przyszedłem -ale ja szłem na skróty "nie jest ważne ile dajesz, tylko ile miłości w to wkładasz" ![]() |
Al_la (offline) |
Post #11 27-06-2010 - 21:30:50 |
k/Warszawy |
Dziś oglądałam "Familiadę".
Padło pytanie: "Wymień litery charakterystyczne dla j. polskiego". padła odpowiedź: ź pan prowadzący skomentował ź jak zięba ![]() ![]() ![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
mgiełka (offline) |
Post #14 24-07-2010 - 15:32:56 |
Radom |
Znacie jakiegoś Felikasa, co się odrodził z popiołów? Wklejam link do artykułu i mały fragment:
"Katastrofa pod Smoleńskiem odmieniła wszystko. Feliks odrodził się z popiołów!" Feliks z popiołów Akapit trzeci... ![]() Nie czytałam dokładnie tego artykułu - sam Feliks mnie powalił... ![]() ![]() Z amazonki.net od 2006 roku. Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 24-07-2010 - 15:35:48 przez mgiełka. |
Sara (offline) |
Post #15 24-07-2010 - 17:24:42 |
|
Tak, zwróciłam na to uwagę i internauci też.
Feliks to imię , które w języku łacińskim oznacza "szczęśliwy". Podaję link do szerszego opisu Feniksa [www.vismaya-maitreya.pl] Bełkot... Wróbla - nie pierwszy i podejrzewam nie ostatni. Zmieniany 2 raz(y). Ostatnia zmiana 24-07-2010 - 17:32:29 przez Sara. |
Janina.S (offline) |
Post #16 24-07-2010 - 19:38:13 |
widły Soły i Wisły |
.. ...."tak w internecie pisze o ...."- chyba... " jest napisane" bo pisze to raczej dziennikarz , felietonista itp . ..która forma jest poprawna ?? .....jeśli niebo spada nam na głowę to nie po to by się z nas śmiać ....... lecz by podziwiać patrząc jak się podnosimy.... |
mag_dag (offline) |
Post #17 24-07-2010 - 19:59:20 |
Sosnowiec |
Janinko, masz rację - powinno się używać formy "jest napisane" w internecie, czy w książce, czy gdziekolwiek
pisze - dziecko, pan redaktor, koleżanka = ktoś więc nie " w internecie pisze, że las jest zielony" a "w internecie jest napisane, że las jest zielony" Gdyby mi coś przyszło do głowy, niech zaczeka. (Dominik Opolski) -----> ---------------------------------------------------------- Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 24-07-2010 - 19:59:40 przez mag_dag. |
amor (offline) |
Post #18 25-07-2010 - 12:01:38 |
Siemianowice Sl. |
![]()
|
Janina.S (offline) |
Post #20 25-07-2010 - 13:56:58 |
widły Soły i Wisły |
...nie smuć się juz Amorku - to nie było wprost do Ciebie - wiele z nas pewnie nie raz użyło tego określenia.
Właśnie ostatnio prawie że dostałam po głowie /przenosnia / od mojego młodego za to sformułowanie więc teraz już pamiętam i dlatego rzuciło mi sie w oczy ![]() .....jeśli niebo spada nam na głowę to nie po to by się z nas śmiać ....... lecz by podziwiać patrząc jak się podnosimy.... |
amor (offline) |
Post #21 25-07-2010 - 14:58:11 |
Siemianowice Sl. |
Dobrze dziewczyny ,zwracajcie uwage na błedy..... nawet chetnie będę pilnowac co mowie i jak piszę! Dbajmy o nasz język! Wiem ,ze moje byki wynikaja najczęsciej ze złych nawykow, z niechlujnosci...fajnie jak cos by mnie przymusilo do większej dbalosci o skladnię! Nie ma sprawy!
![]() |
mgiełka (offline) |
Post #22 25-07-2010 - 15:08:16 |
Radom |
Amorku, Ty się zgadzasz na zwracanie uwagi na Twoje ewentualne błędy. A inni? Tak się zastanawiam już czas jakiś: widzę czasem, że ktoś coś źle napisze i powiela te błędy, czyli używa na stałe złej pisowni, ale głupio mi tak po prostu powiedzieć - pisz inaczej. Czy gdyby wypisywać w tym wątku te złe odmiany wyrazów bez podawania informacji kto tak napisał to ta osoba nie byłaby urażona? A może ja za bardzo jestem wyczulona?
![]() ![]() Z amazonki.net od 2006 roku. |
Janina.S (offline) |
Post #25 26-07-2010 - 20:58:03 |
widły Soły i Wisły |
Koniecznie Mgiełko pisz i wytykaj , ja przyjmuję z pokorą - na moją samotniczkę - wszelkie uwagi i podpowiedzi.
Może faktycznie na początek bez imion /nicków/ i zobaczy się jaka będzie reakcja. .....jeśli niebo spada nam na głowę to nie po to by się z nas śmiać ....... lecz by podziwiać patrząc jak się podnosimy.... |
mgiełka (offline) |
Post #26 26-07-2010 - 21:33:58 |
Radom |
Chyba takim głównym mącicielem w pisaniu jest ą vel om. Np. kąpielowy czy kompielowy. Ale przecież wiemy, że kąpiel.
I w zakończeniach, np. dziękuję dziewczyną. Idę z jedną dziewczyną, ale (w tym wypadku) dziękuję kilku dziewczynom. Przyglądam się zdjęciom, drzewom, dziewczynom... Narazie tyle mi się przypomniało. Ja też proszę o wytykanie moich błędów. Bo chociaż jestem w bliskiej przyjaźni z wordem, to wszystko się może zdarzyć ![]() ![]() ![]() Z amazonki.net od 2006 roku. |
Al_la (offline) |
Post #27 26-07-2010 - 22:03:34 |
k/Warszawy |
No to ja dodam następny częsty błąd.
na pewno, a nie napewno naprawdę, a nie na prawdę ![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
mgiełka (offline) |
Post #29 27-07-2010 - 00:23:42 |
Radom |
Saro, ja Cię chyba ozłocę za tę uwagę
![]() ![]() Tylko... czy nie ma jakichś wyjątków ![]() ![]() ![]() Z amazonki.net od 2006 roku. |
Sara (offline) |
Post #30 27-07-2010 - 00:31:55 |
|
"Vel" to spójnik ( łac.) znaczy w języku polskim albo, czyli, albo też (używany tylko dla połączenia określeń synonimicznych, szczególnie nazwisk, pseudonimów tej samej osoby) np. Jednym z przedstawicieli pozytywizmu był Bolesław Prus vel Aleksander Głowacki. W użytym kontekście " głównym mącicielem w pisaniu jest ą vel om. Np. kąpielowy czy kompielowy" ten spójnik został użyty nieprawidłowo. ![]() |