Książki, które czytamy

Wysłane przez mag_dag 

mag_dag (offline)

Post #1

15-02-2010 - 19:43:05

Sosnowiec 

z przyjemnością zakładam czytelniczy wątek na nowym forum
- mam nadzieję, że szybko się zapełni

Gdyby mi coś przyszło do głowy, niech zaczeka. (Dominik Opolski)

-----><-----

----------------------------------------------------------

agawa (offline)

Post #2

22-04-2010 - 23:39:07

okolice 

Zacznę od literatury niewysokich lotów, ale za to na prawdę wciągającej i milutkiej i wzruszającej.
Od jakiegoś czasu poruszam się namiętnie tzw. środkami komunikacji miejskiej. A w nich, dla odmiany od trzymania kierownicy, można potrzymać książkę. Byle niezbyt intelektualną. No to sięgnęłam po książki pani Moniki Szwaji...
I... cudo smiling smiley
Właśnie skończyłam, zresztą ze łzami w oczach, "Dom na klifie". Jest to wzruszająca opowieść o powstawaniu pewnego rodzinnego domu dziecka....
Serdecznie polecam wszystkim lubiejącym uronić łezkę... ok
Opowiem na zachętę:
Ona nie jest piękna, za to jest sympatyczna i mądra. On jest piękny, ale ma chwilowo inne plany. Nic ich nie łączy. Oprócz zapobiegliwości pewnej starszej i mocno intuicyjnie przebiegłej damy. Poznają się. Postanawiają zrobić życiową woltę. Podjąć ryzyko. I, oczywiście, jak to w takich książkach, wychodzi im to na dobre i ku ogólnej szczęśliwości.
Ale generalnie chodzi o pobudzenie w czytelniku refleksji i obudzenie emocji. Się udało przewraca_oczy

suchal (offline)

Post #3

23-04-2010 - 10:29:19

Uzdrowisko 

Cześć, popieram, przeczytałam wszystkie jej tytuły( mam nadzieję) . takDobrze jest przeczytać wszystkie w takiej kilejności , w jakiej zostały napisane. Dlaczego?-- bohaterzy jej książek w następnych tytułach poczynając od "klubu szalonych dziewic"przewijają się w opisach .
Czekam na następną jej książkę.uśmiech
Z innej beczki, również bardzo polecam, jest klasyk sensacji:John Grisham. niezdecydowanyNie wiem, czy napisać wszystkie jego tytuły. A napiszę:
Zaklinacz deszczu
Czas zabijania
Komora
Firma
Ława przysięgłych.
Malowany dom
Bractwo
Wezwanie.
Raport pelikana
Klient
Wspólnik
Obrońca ulicy, Król afer, Czuwanie, Wielki gracz, Testament, Niewinny, Ominąć święta, Ostatni sędzia, Apelacja.ok

suchal (offline)

Post #4

23-04-2010 - 11:01:55

Uzdrowisko 

Aby moderatorom nie zawracać głowy, nie będę zmieniać tylko piszę nowy post.
Śpieszę przeprosić, otóż tytuł książki M.Szwaji nie brzmi "klub szalonych dziewic"tj.( tytuł serialu na TVN), tylko "Klub mało używanych dziewic"prawda, że bardziej ciekawie? Jeszcze raz sorki.papa

mag_dag (offline)

Post #5

23-04-2010 - 11:50:12

Sosnowiec 

[archiwum2.amazonki.net]

to link do naszego wątku z literaturą piękną na poprzednim forum

a dziś świętujemy "dzień książki" i znowu się dowiedziałam z radia, że mieszczę się w 4% Polaków, którzy rocznie czytają więcej niż jedną książkę śmiech
tylko nie wiem, czy się cieszyć, czy płakać z tego powodu myśli

teraz mam w czytaniu i dobrze mi się czyta, więc polecam:

"Marzycielka z Ostendy" - Eric-Emmanuel Schmitt
"Lektor" - Bernhard Schlink
"Paradoks płci" - Susan Pinker

nawiązując do czytanych poprzednio książek Zafona - przeczytałam "Marinę" i niezbyt mi się podobała, to książka napisana przed "Cieniem wiatru" i przed "Grą anioła" i to widać - nie polecam
nadal znam tylko jedną jego książkę, która mi się podobała - "Cień wiatru"

-----><-----

Kela (offline)

Post #6

24-04-2010 - 19:57:29

o ...mój ulubiony wątek

Czytam właśnie "Witaj na świecie maleńka" Fannie Flagg. Książka "wciągająca" , mogłam ją czytać nawet na korytarzu w CO uśmiech

mag_dag (offline)

Post #7

24-04-2010 - 20:51:20

Sosnowiec 

Kelu, ja lubię całą Flagg, zaczęłam od "Dogonić tęczę", ale chyba najbardziej podoba mi się "Nie mogę się doczekać, kiedy wreszcie pójdę do nieba" - ciotka Elner, to po prostu moja idolka chichot

-----><-----

Kela (offline)

Post #8

24-04-2010 - 21:11:35

Ciotka Elner jest też w "Witaj na świecie...." .

b_angel (offline)

Post #9

24-04-2010 - 21:15:46

radom 

no tak
ja odłożyłam Marinę po pierwszych stronach ........ no a teraz po twojej Mag rekomendacji winking smiley jeszcze trudniej mi będzie po nią sięgnąć .... a z pozostałych 2 też Cień wiatru bardziej smiling smiley
FLagg tez lubiem a zdecydowanie najbardziej pomidorkową chichot

ps. ostatnio chop przywiózł zez hameryki 2 zielone pomidory chichot
ps.2 drugie ostatno kciałam w księgarni nabyć drogom kupna Milenium//ale mi się tytuł całkiem zapomniał_był a nigdzie na półce nie zobaczyłam ......... dopiro jak w TV była reklama jakiegoś banku czy cuś to mnie olśniło - normalnie MASAKRAszok

. . . . . . . . . . . . . .

...na forum od 16 listopada 2005 ...

amor (offline)

Post #10

24-04-2010 - 21:51:13

Siemianowice Sl. 

Łącze sie z Wami..
Flag tez kocham szczegolnie "Smazone zielone pomidory" no i oczywiscie jestem wielbicielka ciotki Elner z " Nie mogę się doczekać ......" "Dogonic tęcze 'juz mi sie tak nie podobala"
Cien wiatru - rewelacja!
Dwa miesiące temu zachwycila mnie ksiązka A. MacDonald "Zapach cedru" - dla mnie niesamowita. Jak zwykle czytam kilka ksiazek naraz- aktualnie koncze "Beskidzkie rekolekcje " W.Półtawskiej ( dzieje przyjazni z K.Wojtyła), Singera "Sztukmistrza z Lublina", Schreibera "Zdrowiej" . Czekaja w kolejce dwie ktore w prezencie dostałam - Kalicinskiej za ktorą nie przepadam a ktorej 3 ksiaaki przeczytalam "Widok z mojego okna" i najnowsza D.Browna ( troche mi juz obmierzł) Zaginiony symbol.

b_angel (offline)

Post #11

24-04-2010 - 21:54:22

radom 

no nareszcie ktoś czytał ZAPACH CEDRU - polecałam na starym forum//mnie powaliła ta książka .......

amor (offline)

Post #12

24-04-2010 - 21:56:34

Siemianowice Sl. 

Przeciez Mag tez czytała bo jej pozyczylam! Teraz Becia czyta!

b_angel (offline)

Post #13

24-04-2010 - 21:58:26

radom 

ale sie nie zachwycała tak jak ja chichot

mag_dag (offline)

Post #14

24-04-2010 - 22:01:38

Sosnowiec 

czytałam, czytałam, na początku nie mogłam się przekonać, ale mnie wciągnęła
historia strasznie mroczna i ładnie napisana... w sumie smutna

pewnie się czepiam, ale tłumaczenie niektórych słów mnie zastanowiło - sutek wg mnie jest rodzaju męskiego, a tam był najwyraźniej rodzaju żeńskiego - ta sutka myśli

-----><-----

amor (offline)

Post #15

24-04-2010 - 22:10:31

Siemianowice Sl. 

Naprawde? nie pamietam takich slow ... .....ciesze się Janiele że tez Cie sie bardzo podobala bo dla mnie byla rewelacyjna, niesamowita . Dostalam te ksiazke od cory ktora tez byla pod jej wrażeniem!

agawa (offline)

Post #16

25-04-2010 - 21:46:15

okolice 

Ale w zacnym gronie jestem smiling smiley Dołączam się do grona wielbicielek powyższych... smiling smiley
Choć w sprawie "Smażonych zielonych pomidorów"... film bardziej przewraca_oczy

Sara (offline)

Post #17

26-04-2010 - 00:17:28

b_angel
no nareszcie ktoś czytał ZAPACH CEDRU - polecałam na starym forum//mnie powaliła ta książka .......

No nie... tez czytałam... i jeszcze - Co widziały wrony. Polecam.

Becia (offline)

Post #18

14-05-2010 - 17:44:46

Siemianowice Śląskie 

podpisuję się pod słowami Aniołka i Mag nt. "Zapachu cedru"...polecam
Dziewczyny, które jeszcze nie czytały "Antyraka" zachęcam do przeczytania!
moim zdaniem powinna to być lektura obowiązkowa dla osób, które miały do czynienia z panem carcinomatak

"Życie nie po to jest, by się spieszyć.
Życie jest po to, by się życiem cieszyć."

Haniap. (offline)

Post #19

14-05-2010 - 21:33:04

Poznań 

Agawa, jak ja się z Tobą zgadzam.... właśnie ze względu na konieczność przebywania w pozycji leżącej, czytam Szwaję. Oczywiście od nowa. Wspaniałe teksty, cudowne postacie i ....
A dokładam jeszcze moją wieloletnią miłość czyli Joannę Chmielewską - w całości, o każdej porze i zawsze! O! brawo

"Nawet bardzo mały gest życzliwości nigdy się nie marnuje"
Ezop

Kela (offline)

Post #20

14-05-2010 - 21:36:35

Zaczęłam czytać "Rubinowe czółenka" J. Harris. To dalszy ciąg "Czekolady"
Niestety nie odnajduję w tej powieści klimatu z "czekolady" . Może za mało jeszcze przeczytalam?

suchal (offline)

Post #21

15-05-2010 - 09:22:39

Uzdrowisko 

Haniu.
Właśnie mam w ręku najnowszą książkę Szwaji pt. Zupa z ryby Fugu. Wszyscy w domu wiedzą, że jak mam jej książkę, to mnie nie ma.uśmiech

betty (offline)

Post #22

15-05-2010 - 09:28:03

Czytam wszystko, co mi wpadnie w ręce. Ale najbardziej lubię dobrą sensację. Przeczytałam Grishama prawie wszystko, uwielbiam Cobena, Dana Browna, a ostatnio odkryłam autorkę o nazwisku Sophie Hannah. Niestety w Polsce są dostępne tylko 3 jej książki - "Przemów i przeżyj", "Na ratunek", "Twarzyczka". Polecamsmiling smiley))) Mam też mnóstwo książek Chmielewskiej (aczkolwiek najbardziej lubię te najstarsze), Harrego Pottera (tylko się nie śmiejcie) też już przeczytałam ze dwa razy. Uwielbiam Panią Fleszarową-Muskat. Generalnie staram się raz w miesiącu wyskubać kaskę na nową książkę. Lubię książki mieć pod ręką, bo nie mam takiej, do której bym nie wróciła.

krakuska (offline)

Post #23

15-05-2010 - 09:36:57

Kraków 

Ja też z tych czytających....bardzo lubię . I to różne pozycje , choć ostatnio potrzebuje lektur "lekkich i prostych".....
A teraz właśnie zaczęłam najnowszą książkę Chmielewskiej " Byczki w pomidorach"........
I muszę pilnować , bo dziecię mi podbiera jak tylko na moment odłożę....wnerwiony
I dopóki nie skończę też jakoś tak dla domowników mało obecna jestem.......rotfl

Haniap. (offline)

Post #24

15-05-2010 - 12:17:08

Poznań 

Krakuska kochana, mówisz, że Chmielewska popełniła nową książkę????? Od dziesięciu dni siedzę w domu z antybiotykiem i proszę. Na chwilkę opuścić MPiK i taki numer! Chyba w poniedziałek jednak się wybiorę do miasta.... hura

Ezop

Sara (offline)

Post #25

15-05-2010 - 14:00:03

Pewnie mnie zlinczujecie... nie lubię twórczości Chmielewskiej przewraca_oczy

Haniap. (offline)

Post #26

15-05-2010 - 14:45:06

Poznań 

Saro, nikt Cię nie zlinczuje.... De gustimus non discutantum.... oczko

Ezop

krakuska (offline)

Post #27

15-05-2010 - 15:18:46

Kraków 

nikogo nie będę linczować ...ja polubiłam jej książki odkąd w szkole podstawowej dopadłam "Lesia". To była chyba 6-7 klasa......
Wtedy popłakałam się ze śmiechu przy czytaniu. Od tamtej pory czytałam ją łapczywie, ale Lesio" i tak jest najlepszyduży uśmiech

Haniap. (offline)

Post #28

15-05-2010 - 15:30:03

Poznań 

Tak tak, Lesio to klasyka. A jak Ci się podobał policjant z "Wszystko czerwone", któremu wydawało się, że potrafi mówić po polsku?
Cytuję z pamięci: Czy ta pani to Wasza mać? Tak, to jego mać.... i dalej w podobnym stylu. Piękne, do upłakania radocha

Ezop

Sara (offline)

Post #29

15-05-2010 - 15:42:55

Dziękuję za wyrozumiałość. uśmiech
Książki Pani Ireny Becker Kuhn ( przyznaje, że Chmielewska brzmi lepiej) znam prawie wszystkie.
Dlaczego je czytam? Lubię mieć swój pogląd na sprawę.
Tak samo było z "Harry Potterem" Joanne Kathleen Rowling. Musiałam je poznać, żeby podjąć dyskusję z uczniami, którzy dosłownie zaczytywali się w kolejnych przygodach Harrego. A na dodatek ich rodzice stali godzinami w kolejce, żeby nabyć następną część.
To nie moje klimaty.

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 15-05-2010 - 15:44:04 przez Sara.

Haniap. (offline)

Post #30

15-05-2010 - 15:52:38

Poznań 

Harrego też mam i czytałam i dzięki temu mogłam "bawić" się na koloniach razem z moją grupą małych Potterów. Byli zachwyceni, a ja nie miałam kłopotów z tzw. dyscypliną... radocha

Ezop

Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 490
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 14207 dnia 25-04-2022