Książki, które czytamy

Wysłane przez mag_dag 

ira (offline)

Post #1

14-01-2015 - 21:15:20

Pabianice 

A na mnie czekają trzy książki Joanny Bator. Na razie czytam "Zagubioną przeszłość" Jodi Picoult (polecam), więc Bator później. Inga Iwasiów pisała o niej w swoich "Blogotonach", stąd moje zainteresowanie tą pisarką.

Dortek (offline)

Post #2

17-01-2015 - 22:21:37

W związku z moim przedłużonym przez ignorancję tutejszych lekarzy chorowaniem przeczytałam kolejną książkę (500 stron) pt. Geneza - J. Khoury grinning smiley
Okazała się być całkiem całkiem ciekawa, chociaż klasyfikowana jest niby pod młodzieżową. Ale autorka stawia bardzo ciekawe pytania, bo któż nie chciałby być nieśmiertelny czy doskonały? I jaką cenę byłby w stanie za to zapłacić? Jak daleko byłby gotów się posunąć? Ile i kogo poświecić?
Polecam. Szybko się czyta.

Ciemne wczoraj może sie przemienić w jasne jutro (Marcin Luther King)

Miarą wielkości człowieka jest ilość przeszkód, które udało mu się pokonać.

Nie płacz, że coś się skończyło, tylko uśmiechaj się, że ci się to przytrafiło.

jedna z nas: [www.youtube.com]

mea (offline)

Post #3

24-01-2015 - 20:33:57

Piaseczno 

endżi
"Zaginioną dziewczynę" polecam, dobrze się czyta do końca. Nawet zakończenie mi się podoba, bo jest w nim nadzieja dla bohaterów że być może zmienią swoje pokręcone życie......Naraziłam się wczoraj na komentarz "oj, naiwna..." od osoby, która również czytała to i zakończenie widzi zupełnie inaczej.

Kryniu, ja właśnie czytam "Zaginioną Dziewczynę" chichot Porównamy opinie nt. zakończenia jak skończę śmiech
btw. faktycznie książkę "dobrze się czyta"

Tak mnie zainteresowałyście książką, żem zamówiła i wczoraj przyszła. Biere się za czytaniechichot

With or without you...

Krynia58 (offline)

Post #4

24-01-2015 - 22:08:38

Warszawa 

Przyjemnej lektury uśmiech

Rak piersi obustronny. Chth neoadiuwantowa 8 x AT. Mastektomia zmodyfikowana obustronna.
HP: Rak zrazikowy naciekający - str. prawa - pT3N1 (1/17), str. lewa - pT1cN0 (0/18). ER 100%, PGR 100%. HER 1+
Napromienianie obszaru kl. piersiowej i ww. chł.nad- i podobojczykowych po str. prawej. HTH - Tamoxifen

Czasem o byle cień człowiek ma żal do człowieka. A życie jak osioł ucieka.
K.I. Gałczyński

Dortek (offline)

Post #5

25-01-2015 - 17:31:45

Ostatnio przeczytałam Mała wielka podróż- Rosie Swale Pope. Napisała ją kobieta po pięćdziesiątce, która po śmierci męża postanowiła przebiec świat dookoła, propagując równocześnie przesłanie o profilaktyce antynowotworowej. Dodatkowym atutem książki jest postawa Rosie, która jest bardzo pogodną osobą, zjednującą sobie rzesze fanów i świetnie radzącą w najtrudniejszych sytuacjach. Zdeterminowana, heroiczna, a przy tym skromna i wytrwała.

mea (offline)

Post #6

06-02-2015 - 20:31:43

Piaseczno 

Chciałam powiedzieć, a w zasadzie napisać, że jestem na stronie 368 Zaginionej Dziewczynychichot wciąga jak diabli, suuuper napisana, czyta się lekko. Nie mogę się doczekać zakończenia...choć już jeden zaskok byłszok

With or without you...

ira (offline)

Post #7

06-02-2015 - 21:07:03

Pabianice 

Polecam Wam "Niebo nad Maralal. Moje życie u boku wojownika Samburu."
Niemka wyszła za mąż za Kenijczyka, członka plemienia Samburu. Żyła w prymitywnych warunkach, utrzymywała liczną rodzinę męża, wyjeżdżając koncertować do Nairobi. Nie mogłam się nadziwić, jak ona wytrzymała tam 18 lat.
A wcześniej przeczytałam "Rekin z Parku Yoyogi" J. Bator. Opisuje swój pobyt w Japonii.
Różnica kultur - niewyobrażalna! Jak się przeczyta jedną książkę po drugiej, szok murowany duży uśmiech

Dortek (offline)

Post #8

08-02-2015 - 22:57:20

A ja polecam Ostatnie Lato- Catrin Collier o losach Niemców z Prus Wschodnich (obecnie Kaszuby). W wydarzenia historyczne pięknie wpleciona miłość. Bardzo fajnie się czyta.

O Zaginionej Dziewczynie słyszałam i jest już na mojej liście...

endżi (offline)

Post #9

09-02-2015 - 21:55:05

Warszawa i okolice 

Martuśka i jak tam Zaginiona Dziewczyna?
Dla mnie zakończenie było MEGA zaskoczeniem śmiech Kilka dni temu zapuściłam sobie w necie film uśmiech Gdybym nie znała zakończenia, wciągnąłby mnie jeszcze bardziej, ale i tak uważam że był niezły śmiech

Teraz czytam kolejną część łatwej, lekkiej i przyjemnej lektury o angielskiej dziennikarce (guru mody), która porzuca blichtr i wysokie obcasy i rozpoczyna życie na francuskiej prowincji.
To taka książka na dwa wieczory, ale jeśli szukacie czegoś lekkiego i przyjemnego to polecam serię Karen Wheeler (Sama Słodycz, Sam Urok i Samo Szczęście).

Nigdy nie wiesz jak silny jesteś, dopóki bycie silnym nie stanie się jedynym wyjściem jakie masz

mea (offline)

Post #10

09-02-2015 - 22:01:04

Piaseczno 

Anuś jestem już prawie na finishu, zostało mi jeszcze 120 stron. Baaaardzo mi sie podoba, a jeszcze teraz Ty podkręciłaś moją ciekawość zakończeniemmyśli

With or without you...

endżi (offline)

Post #11

09-02-2015 - 22:19:32

Warszawa i okolice 

Nooo jeśli zostało Ci tylko 120 stron to największe zaskoczenie już chyba za Tobą chichot
Tak czy inaczej spodziewałam się chyba innego zakończenia, więc można uznać że koniec historii też mnie zaskoczył śmiech

Nigdy nie wiesz jak silny jesteś, dopóki bycie silnym nie stanie się jedynym wyjściem jakie masz

mea (offline)

Post #12

10-02-2015 - 11:08:09

Piaseczno 

mea
Chciałam powiedzieć, a w zasadzie napisać, że jestem na stronie 368 Zaginionej Dziewczynychichot wciąga jak diabli, suuuper napisana, czyta się lekko. Nie mogę się doczekać zakończenia...choć już jeden zaskok byłszok

Endżi, w piątek 06 lutego ten zaskok nastąpiłjezor

With or without you...

Tamara (offline)

Post #13

24-02-2015 - 22:11:08

Aktualnie czytam całkiem ciekawy niemiecki kryminał. Nieproszony gość.

edit:usunięto link reklamowy

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 24-02-2015 - 22:16:43 przez myszka.

Krynia58 (offline)

Post #14

28-02-2015 - 21:59:49

Warszawa 

Przeczytałam kolejne dwie książki Gillian Flynn: Ostre przedmioty i Mroczny zakątek.
Od tej drugiej nie mogłam się odkleić. Polecam obie.

Rak piersi obustronny. Chth neoadiuwantowa 8 x AT. Mastektomia zmodyfikowana obustronna.
HP: Rak zrazikowy naciekający - str. prawa - pT3N1 (1/17), str. lewa - pT1cN0 (0/18). ER 100%, PGR 100%. HER 1+
Napromienianie obszaru kl. piersiowej i ww. chł.nad- i podobojczykowych po str. prawej. HTH - Tamoxifen

K.I. Gałczyński

mea (offline)

Post #15

01-03-2015 - 12:25:15

Piaseczno 

Oooo Kryniu przeczytam na pewnouśmiech Dawno już skończyłam czytać zaginioną dziewczynę, baaaardzo mi się podobała. Obejrzałam też film dla porównania i muszę powiedzieć, że jestem miło zaskoczona. Jedyne co wywołało u mnie niesmak, to niestety zakończenie...nie będę pisać jak jak bym to widziała, bo pewnie niejedna z dziewczyn sięgnie po tę książkę.

With or without you...

Tamara (offline)

Post #16

01-03-2015 - 14:32:34

Ja czytam:
usunięto reklamę

Zmieniany 2 raz(y). Ostatnia zmiana 08-07-2015 - 15:24:16 przez Szpaku.

Janina.S (offline)

Post #17

01-03-2015 - 15:06:26

widły Soły i Wisły 

Oooo Tamara fajnie ze zapodałaś tę co powyżej - właśnie podczas choroby przerobiłam prawie wszystko ...Charloty Link -
właśnie kończę "Obserwatora" - większosć to b. fajne kryminały którymi kiedyś gardziłam a teraz sama się podziwiam ale ...
"Dom Sióstr" czy "Echo winy" lub "Ostatni ślad" to takie jakieś inne powieścio_kryminały .
Polecam , znajdzcie cos tej autorki i zobaczcie jak wciąga - Charlotte Link .

.....jeśli niebo spada nam na głowę to nie po to by się z nas śmiać
....... lecz by podziwiać patrząc jak się podnosimy.
...

ira (offline)

Post #18

24-03-2015 - 23:29:57

Pabianice 

Czytam "Złotą skórę" Carli Montero. Zaczęło się krwawym morderstwem... przewraca_oczy
Następna będzie "Wiedeńska gra" tej samej autorki, czekam też na "Szmaragdową tablicę".
Ostatnio mam zwyczaj czytać wszystkie książki, jakie są w bibliotece autora, który mnie zainteresuje uśmiech

mea (offline)

Post #19

25-03-2015 - 08:47:46

Piaseczno 

Irciu ja mam podobnie. Dawno, dawno temu przeczytałam wszystkie kryminały Agathy Christie - połykałam jedną po drugiej, aż w końcu musiałam się zapisać do innej biblioteki, co by sprawdzić czy mają jakieś inne pozycje, bom wszystkie wyczytała. I faktycznie tak mam, że jak mnie jakis autor zainteresuję, to szukam jego książek.
Ale ostatnio zauważyłam, że mnie mam jakoś ochoty na czytanie...dziwne...może nie to, że ochoty, ale czytanie przychodzi mi z trudem. Jakoś tak muszę się bardziej skupiać, czasem muszę dany kawałek przeczytać drugi raz, bo nie kapuję o_so_chodzi...nie wiem, czy to przez myśli zaprzątnięte ogólna sytuacją- w sensie, że złamana noga, że nerwy itd?myśli pamiętam, że podczas chemioterapii tak miałammyśli No ale dobra, to wątek o książkach, a nie o mej mózgownicychichot

With or without you...

Al_la (offline)

Post #20

25-03-2015 - 10:13:10

k/Warszawy 

Moje myśli też w czasie czytania uciekają na boki i nie raz czytam po 2 razy to samo, bo wątek mi się gubi przewraca_oczy
Za dużo mamy na łepetynie duży uśmiech

W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół.
Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho

Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx

ira (offline)

Post #21

25-03-2015 - 12:52:02

Pabianice 

mea
Jakoś tak muszę się bardziej skupiać, czasem muszę dany kawałek przeczytać drugi raz, bo nie kapuję o_so_chodzi...

Al_la
nie raz czytam po 2 razy to samo, bo wątek mi się gubi

No właśnie śmiech
Ale mimo to uwielbiam czytać. Nie spieszy mi się, więc się nie stresuję - mogę się delektować, bo niektóre fajne fragmenty to se po dwa razy czytam - w zachwycie grinning smiley

Al_la (offline)

Post #22

25-03-2015 - 17:21:16

k/Warszawy 

A jakie fajne fragmenty Cię zachwycają? spinning smiley sticking its tongue out chichot

Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho

mea (offline)

Post #23

25-03-2015 - 17:43:43

Piaseczno 

jezorrotfl

With or without you...

ira (offline)

Post #24

25-03-2015 - 18:52:10

Pabianice 

Wcale nie to, o czym myślisz hot smiley język
Mój sks już się tym nie jara grinning smiley

Al_la (offline)

Post #25

25-03-2015 - 19:37:58

k/Warszawy 

A skąd wiesz o czym ja myślę? chichot

ira (offline)

Post #26

25-03-2015 - 19:41:49

Pabianice 

No, parę lat się znamy, to i rozumiemy bez słów, się mi wydaje myśli grinning smiley

Al_la (offline)

Post #27

25-03-2015 - 19:48:57

k/Warszawy 

śmiech

ira (offline)

Post #28

16-04-2015 - 22:12:27

Pabianice 

Chcę Wam polecić książkę "Dzieci Wehrmachtu" Ebby D. Drolshagen. Podtytuł: "W poszukiwaniu nieznanego ojca".
Chodzi tu o dzieci zrodzone z miłości kobiety z okupowanego kraju (przede wszystkim z Norwegii) i niemieckiego żołnierza. Jak były traktowane owe kobiety i ich dzieci w swoim kraju przez okupanta i powojenne Niemcy, jak dzieci starały się odnaleźć ojca, jak wyglądało to prawnie, itd. Czyta się z wielkim zaciekawieniem, bo temat u nas nieznany, w ogóle niewiele o tym napisano.
Takim dzieckiem jest Anni-Frid Lyngstad z ABBY. Poznała swojego ojca, ale nie chciała utrzymywać z nim kontaktów.
Wiele dzieci miało żal do ojca, że zostawił matkę w tak ciężkiej sytuacji, wielu ojców nie chciało znać swoich dzieci - dla swojego spokoju i swoich niemieckich rodzin. Inne były szczęśliwe, że odnalazły swoją tożsamość.

Wczoraj byłam na spotkaniu z Magdą Zawadzką, bo też kilka książek napisała. Niewiele o sobie powiedziała duży uśmiech

mychula (offline)

Post #29

17-04-2015 - 11:41:25

Mmmmmmm ksiazki smiling smiley uwielbiam....

wlasnie sie zastanawiam co zabrac ze soba do szpitala....cos co wciagnie i oderwie mnie na chwile od choroby i operacji. Co polecacie?

Na "zajaczka" od meza dostalam biografie Zbigniewa Religi..dosc fajna...

...W przeciwnościach jest też życia sens i smak...póki miłość jest w nas..."

Krynia58 (offline)

Post #30

17-04-2015 - 12:54:30

Warszawa 

Mychulo, ja miałam w szpitalu "Herbaciarnię pod Morwami" Sharon Owens. Potem przeczytałam jeszcze "Dyskotekę przy Magnoliowej" i Tawernę przy Klonowej" , również tej autorki. świetne byłyby też "Żółte cytrynki" Kajsy Ingemarsson. To lekkie, ciekawe i pełne optymizmu książki. Nie tylko do szpitala uśmiech

K.I. Gałczyński
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 662
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024