Książki, które czytamy

Wysłane przez mag_dag 

marzusia (offline)

Post #1

23-11-2016 - 16:51:50

Cieszyn 

A filmy na podstawie tych książek oglądałaś?

bozena_stanczyk (offline)

Post #2

24-11-2016 - 09:24:59

Tomaszów Mazowiecki 

Oglądałam-Ziarno prawdy i Uwikłani-ziarno dosyć wierne książce ale Uwiklani-dobry film ale brakowalo mi glownego bohatera Szackiego ktorego zamieniono na panią prokurator

Dortek (offline)

Post #3

26-11-2016 - 10:07:53

Wielokrotnie słyszałam już mieszane opinie o 'Dziewczynie z pociągu'. Myślę, że wynika to z tego, że jest mocno przereklamowana i każdy oczekuje tego WOW, podczas gdy jest to po prostu zwyczajna, dobrze napisana książka. Oczywiście nie każdemu musi się podobać.
Mnie się podobała, może dlatego, że akcja rozgrywa się w okolicach, które znam. smiling smiley

Ciemne wczoraj może sie przemienić w jasne jutro (Marcin Luther King)

Miarą wielkości człowieka jest ilość przeszkód, które udało mu się pokonać.

Nie płacz, że coś się skończyło, tylko uśmiechaj się, że ci się to przytrafiło.

jedna z nas: [www.youtube.com]

Janina.S (offline)

Post #4

26-04-2017 - 14:53:00

widły Soły i Wisły 

Ooo Dorotko , własnie słucham sobie "Dziewczynę z pociągu ' - poczatek taki sobie ....

Czasem oglądam Drugie Śniadanie Mistrzów -sobota 12.10 TVn24 - warto.
W ostatnią sob. goscili w tym progr. ...Ilona Łepkowska .Olaf Lubaszenko, Krzesimir Dębski ,
i Tomasz Makowski -dyr. Biblioteki Narodowej -podsumowali "naszych Polaków czytanie " - katastrofa bezradny
Poszukajcie , zobaczcie jak to wygląda w %-ach .

No to ja ostatnio nie miałam czasu tu pisać bo : "Małe życie ".."Szczygieł" a teraz "Księgi Jakubowe"- każda po ok. 800str.
a te Księgi to - dlaczego- numerowane od pocz. czyli od str 900 do str nr 1 - nie rozumiem , jestem dopiero na 636 czyli
że tyle mam do przeczytania , jeszcze ...ciekawe.

.....jeśli niebo spada nam na głowę to nie po to by się z nas śmiać
....... lecz by podziwiać patrząc jak się podnosimy.
...

marzusia (offline)

Post #5

27-04-2017 - 22:19:39

Cieszyn 

Dziewczyna z pociągu wyjątkowo mi nie przypasowała, rzadko się to zdarza ale w/g mnie tym razem film jest znacznie lepszy

ira (offline)

Post #6

30-04-2017 - 19:44:50

Pabianice 

A ja wróciłam do klasyków: Iwaszkiewicz, Dygat, K. Brandys.
A na deser Maleńczuk "Ćpałam, chlałem i przetrwałem" radochaduży uśmiech

bozena_stanczyk (offline)

Post #7

04-05-2017 - 11:02:54

Tomaszów Mazowiecki 

Czytalam Maleńczuka ,teraz ma być nowośćpt Chamstwo w Panstwie
smiling smiley

Krynia58 (offline)

Post #8

04-05-2017 - 21:04:26

Warszawa 

Marzusiu, mnie też "Dziewczyna z pociągu" ciut rozczarowała.
Ale bardzo podobały mi się "Pułapka" Melanie Raabe i "Idealna" Magdy Stachuli.

Rak piersi obustronny. Chth neoadiuwantowa 8 x AT. Mastektomia zmodyfikowana obustronna.
HP: Rak zrazikowy naciekający - str. prawa - pT3N1 (1/17), str. lewa - pT1cN0 (0/18). ER 100%, PGR 100%. HER 1+
Napromienianie obszaru kl. piersiowej i ww. chł.nad- i podobojczykowych po str. prawej. HTH - Tamoxifen

Czasem o byle cień człowiek ma żal do człowieka. A życie jak osioł ucieka.
K.I. Gałczyński

KarinaTa (offline)

Post #9

12-05-2017 - 14:27:53

Marzusiu, polecasz film? Czytałam (właściwie to słuchałam) audiobooka i mam mieszane uczucia. Z jednej strony koncepcja ciekawa, ale trochę męcząca momentami.. niezdecydowany

CierniowaMona (offline)

Post #10

17-05-2017 - 23:28:14

Ostatnio czytam sobie Księgi Jakubowe Tokarczuk. Jest w jej prozie coś ciekawego (i nie tylko to, że eksponuje postaci kobiece smiling smiley ). Gorąco polecam, choć Prawiek wciąż jest niepokonany smiling smiley

Maria74 (offline)

Post #11

29-06-2017 - 10:39:04

Polecam Wam gorąco książkę DAMY RADĘ, MAMO! autorstwa Magdaleny Szelągowskiej - wzruszająca, ale i mądra historia prawdziwa napisana przez córkę pacjentki z rakiem piersi... na mnie zrobiła duże wrażenie...

"Ona i ja

Ona - Z zawodu nauczycielka. Z natury anioł. Ciepła, serdeczna, opiekuńcza, pogodna. Wyjątkowa poprzez codzienne ludzkie gesty: ugotować obiad chorej sąsiadce, ustąpić miejsce w autobusie, pomóc nieść zakupy, pogłaskać po głowie szkolnego urwisa. Ze zdziwieniem odbierająca zawodowe sukcesy. Wrażliwa i skromna. W oczach innych charyzmatyczna - we własnych wciąż niedoskonała. Nieustannie zabiegana. Zawsze chętna, zawsze gotowa, zawsze uprzedzająca czyjeś potrzeby.

I zawsze zdrowa.

Ja - Z wykształcenia psycholog. Z zawodu pracownik korporacji. W oczach Mamy ta, której się wszystko udaje - żyjąca szybciej, odważniej, bardziej nowocześnie. Z pozoru silna i przebojowa, ale tuż pod skórą dziedziczka matczynej (nad)wrażliwości.

Pewnego dnia postawiona przed największym życiowym zadaniem: szukania ratunku dla niej i siły przetrwania dla siebie.

Tak blisko byłyśmy tylko dwa razy: przez pierwsze dziewięć miesięcy, kiedy nosiła mnie pod sercem i przez ostatnie dziewięć, kiedy wiedziałyśmy, że umiera... "

opis książki: [www.zwrotnikraka.pl]
strona autorki: [magdalenaszelagowska.pl]

dziubas (offline)

Post #12

29-06-2017 - 19:01:14

Gdańsk 

zapowiada sie ciekawie! duży uśmiech

rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat
po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam

dziubas (offline)

Post #13

24-12-2017 - 10:30:34

Gdańsk 

... tak na gorąco ... na półce z ksiazkami u siostry znalazlam: Bolesław Łutosławski " Tańcząc na przepaścią-moja walka z rakiem" wyd. WAM 2006, ksiązka bardzo optymistyczna, która polecam każdemu! [wydawnictwowam.pl]

rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat
po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 24-12-2017 - 10:32:24 przez dziubas.

ira (offline)

Post #14

26-01-2018 - 21:03:39

Pabianice 

Coś dla starszych gafa forumowiczów duży uśmiech
Alicja Klenczon, Tomasz Potkaj- "Krzysztof Klenczon. Historia jednej znajomości."
Oraz:"Ksiądz Jan Kaczkowski. Czekam na was, ale się nie spieszcie" - Kapsyda Kobro-Okołowicz, Iza Bartosz.
W tej drugiej książce możemy przeczytać wspomnienie o księdzu naszej Ewki36 uśmiech
Za chwilę będę czytać Simony Kossak (córki Jerzego) "Opowieści z Dziedzinki"-gawędy o świecie roślin i zwierząt.

Al_la (offline)

Post #15

26-01-2018 - 21:21:43

k/Warszawy 

A ja ostatnio czytam głownie internet duży uśmiech
Nie mogłam czytać książek, bo szybko widziałam świat za mgłą z powodu złych okularów. Więc sobie zmieniłam. Pani optykarka, która mi dobierała tak mi dobrała, że mam te same okulary do komputera i do czytania. I znów w komputerze dobrze widzę, a czytać książek, prasy nie mogę bezradny Znów muszę iść do lekarza.

W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół.
Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho

Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx

Pollik (offline)

Post #16

28-05-2018 - 17:14:22

Warszawa 

Z wiosną ożywiam wątek, bo ksiażki rządzą! Czyż nie?rotfl
W najgorszym czasie nie byłam w stanie czytać żadnych książek. Wracając do życia znalazłam super autorkę Olga Rudnicka.
Młoda, nawet sporo pisze. Jeśli lubicie ksiażki niby babskie ale z kryminalnym wątkiem i zabawne (miłość też jest), to koniecznie ją znajdźcie, ubawiłam się przy każdej niesamowicie, a najbardziej przy "Zacisze 13" i "Zacisze 13 powrót" . Takim sposobem wrociłam do ksiażek ogólnie, to był pierwszy krok na pokonanie marazmu.
Tak więc, kochane, do księgarń i bibliotek marsz!! prezent

Wyląduję, zrobię pierwszy krok i kolejny, i kolejny...
mastektomia prawostronna z węzłami wartowniczymi.
rak przewodowy naciekający hormonozależny G1, pT1c N0(sn). ER i PgR 100%. PS =5, IS=3, CS=8. HER2- . Ki 67 5%
Od 20 stycznia 2017 Tamoxifen[/small]

marzusia (offline)

Post #17

28-05-2018 - 21:08:14

Cieszyn 

Cały czas tam maszeruję a w chwilach marazmu korzystam z audiobookow

Pollik (offline)

Post #18

28-05-2018 - 21:31:13

Warszawa 

A skusisz się na taki rodzaj książek?

rak przewodowy naciekający hormonozależny G1, pT1c N0(sn). ER i PgR 100%. PS =5, IS=3, CS=8. HER2- . Ki 67 5%

Krynia58 (offline)

Post #19

28-05-2018 - 22:08:36

Warszawa 

Też podobają mi się te "kryminały na wesoło" Rudnickiej. Moje ulubienice to "Natalie". uśmiech

Rak piersi obustronny. Chth neoadiuwantowa 8 x AT. Mastektomia zmodyfikowana obustronna.
HP: Rak zrazikowy naciekający - str. prawa - pT3N1 (1/17), str. lewa - pT1cN0 (0/18). ER 100%, PGR 100%. HER 1+
Napromienianie obszaru kl. piersiowej i ww. chł.nad- i podobojczykowych po str. prawej. HTH - Tamoxifen

K.I. Gałczyński

dziubas (offline)

Post #20

30-05-2018 - 13:10:20

Gdańsk 

ja niestety jak już czytam coś to z tzw literatury ambitnej... bezradny

Krynia58 (offline)

Post #21

30-05-2018 - 13:57:51

Warszawa 

Oooo! Dziubasku rzuć jakiś tytuł plisss uśmiech

K.I. Gałczyński

Pollik (offline)

Post #22

30-05-2018 - 18:05:56

Warszawa 

dziubas
ja niestety jak już czytam coś to z tzw literatury ambitnej... bezradny
Oj tam oj tam, ja też i się nie chwalęduży uśmiech
Ale na wyjście z etapu nierozumienia słowa czytanego(prawie tak miałam) i deprechy znakomite są.
Teraz zabrałam sie powtórnie do Millenium i nawet zakupiłam na własność, bo wciąga i będę do niej wracać

Pollik (offline)

Post #23

30-05-2018 - 18:07:31

Warszawa 

A książka, którą czytam co pare lat to Mistrz i Małgorzata Bułhakowa. Rewelacja!

Pollik (offline)

Post #24

30-05-2018 - 18:09:10

Warszawa 

I jeszce książki Pereza Reverte bardzo polecam, a że żyje to pojawiają się noweuśmiech

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 30-05-2018 - 18:10:12 przez Pollik.

gocha870 (offline)

Post #25

01-03-2019 - 19:29:18

Polecam książki Puzyńskiej-cała seria jest dobra.

Rak inwazyjny: G3, trójujemny, Ki67=80%, T2NxM0
Mikroprzerzut ok. 17mm do węzła.

Krynia58 (offline)

Post #26

27-04-2019 - 15:42:03

Warszawa 

Zachęcona serialem, postanowiłam przeczytać "Stulecie Winnych" Ałbeny Grabowskiej. Podczas tej lektury okazało się ze jestem strasznym mazgajem..... dawno nie płakałam nad książką, a tu się zdarzyło i to nie raz.... Starzeję się chyba, albo dziecinnieję wedle zdania mojej córki.
Oprócz "Stulecia" przeczytałam jeszcze dwie inne książki tej autorki: "Kości proroka" i "Ostatnia gasi światło ". Polecam, mam zamiar przeczytać też inne które napisała.

K.I. Gałczyński

Hunter (offline)

Post #27

27-04-2019 - 16:23:16

Właśnie zaczynam "Toń" Marty Kisiel, pierwsza moja książka tej autorki-mam nadzieję, że jako miłośniczka realizmu magicznego nie rozczaruję się. Marquez wiecznie żywy!
W związku z moją niekończącą się nauką angielskiego zawsze równolegle czytam coś w języku Shakespear'a.
Jak cholera wciągnął mnie Harry Potter, jestem w trakcie "The goblet of fire".

G2, T1cNo, Er 100%, Pgr 100%, Ki67 50%, NST, BCT, radioterapia, Symex+Reseligo, 2020 wlewy z kwasu Zoledronowego co pół roku.

ira (offline)

Post #28

27-04-2019 - 16:47:41

Pabianice 

A ja zaczęłam Zafona "Labirynt duchów". To ostatnia z cyklu.
Jako fajne czytadło mogę polecić "Historię Adeli" Magdaleny Knedler.
"Ja nie leczę, ja uzdrawiam: prawdziwa twarz polskich bioenergoterapeutów" Katarzyny Janiszewskiej- też warto przeczytać uśmiech
Czekam w bibliotece na "Mój przyjaciel Hitler: wspomnienia fotografa Hitlera" Heinricha Hoffmanna.

Pollik (offline)

Post #29

27-04-2019 - 17:45:38

Warszawa 

Ooo realizm magiczny..., powiesz mi mniej więcej jakiego typu to książki? Takie trochę "odjechane"?

Róża2018 (offline)

Post #30

27-04-2019 - 18:12:57

Gdańsk 

Kryniua58 polecam jeszcze Ałbeny Grabowskiej "Alicja w krainie czasów" też 3 tomy. Przeczytałam wszystkie jej książki z wyjątkiem tych dwóch tytułów, które podałaś. Zaraz poczytam o czym one są i pewnie zakupię oczko
Z wszystkich książek Grabowskiej najlepiej czytało mi się jednak "Stulecie Winnych".

Obecnie czytam 2 tom z cyklu "Północna droga" Elżbiety Cherezińskiej. Jeśli ktoś lubi Norweskie klimaty i życie Wikingów pokazane głownie oczami kobiet na przełomie pierwszego tysiąclecia to polecam.

Mama - NST,G-3,Er TS 8/8 (w 95%), Pr TS 6/8 (w 25%), HER2 uj, Ki67 - w 50%, wielkość guza - 7,5x6mm,zajęte węzły.Od 06.12.18r. -4xAC,12xPXL,25.06.19 mastektomia radykalna z usunięciem wszystkich węzłów (15 sztuk) 03.07.19 wynik hist-pat-nie znaleziono komórek nowotworowych, całkowita regresja nowotworu radocha Od 19.07.19 - Egistrozol.

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 27-04-2019 - 18:14:11 przez Róża2018.
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 816
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024