Książki, które czytamy
Janina.S (offline) |
Post #1 27-08-2012 - 06:51:36 |
widły Soły i Wisły |
... Właśnie kończę kolejną książkę tejże autorki ..."Jesień cudów" - tu także trudne sprawy czyli .... siedmioletnia dziewczynka u której stwierdza się psychotyczne halucynacje związane z Bogiem - polecam . .....jeśli niebo spada nam na głowę to nie po to by się z nas śmiać ....... lecz by podziwiać patrząc jak się podnosimy.... |
mag_dag (offline) |
Post #2 27-08-2012 - 15:49:40 |
Sosnowiec |
córkowata moja mi to podsunęła ![]() jeszcze jest wczesniejsza "chemia śmierci" i późniejsze "szepty zmarłych" i "wołanie grobu" facet świetnie przygotowany do pisania takich medycznych trillerów - jako dziennikarz zbierał materiały w jakimś ośrodku badań antropologicznych, gdzie szkolą się policjanci (głównie na ciałach w stanie rozkładu, coś jak wiedza z książki, o której pisałam już chyba tutaj - "Sztywniak" Mary Roach) no i tam się tak wyszkolił, że zaczął pisać książki, masz rację bergen, to coś mocniejszego ![]() Gdyby mi coś przyszło do głowy, niech zaczeka. (Dominik Opolski) -----> ---------------------------------------------------------- |
bergen (offline) |
Post #7 29-08-2012 - 08:50:36 |
|
Amorku,warto. Ja byłam w 2011r na wieczorze autorskim z p.Kowalewską i zachwycona jej osobowością kupiłam "Przelot bocianów". Tym samym jako pierwszą przeczytałam książkę kończącą cały cykl o Zawrociu. Potem mogłam tylko się cofać i starczyło mi zapału właśnie na "Tego lata w Zawrociu". Oczywiście polecam książkę,bo moją metodę czytania absolutnie nie.
|
mag_dag (offline) |
Post #10 29-08-2012 - 22:49:55 |
Sosnowiec |
Aniu, całego Cobena moża czytać w ciemno - ja go bardzo lubię, uwielbiam Myrona Bolitara, który często jest głównym bohaterem jego książek, a i ten jego arystokratyczny przyjaciel, co zapomniałam jak_mu_tam - niczego sobie
![]() to takie super_zajmujące_myśli książki, których fabuły nie pamiętam po tygodniu - ale wartośc terapeutyczną posiadają wielką - odwracają uwagę i niosą rozrywkę ![]() dają mi więc wszystko, czego po takich książkach się spodziewam, a ponieważ Coben za często nowych książek nie pisze, a stare mam już obczytane wsie, to sobie przysposobiłam ostatnio i polecam serdecznie, równie fajnego autora, który ma dar nie tylko gmatwania ale i pisania ładnie - to Jo Nesbo, pisarz norweski, w jego książkach główny bohater, Harry Hole, ujął mnie od "pierwszego czytania" i widzę, że będę traktować go z sympatią równą tej, jaką wiele lat temu skierowałam ku Myronowi_od_Cobena czytałam już "Pentagram", "Pierwszy śnieg", "Trzeci klucz", "Karaluchy" - wszystkie polecam wielbicielom gatunku ![]() Kelu, ten od mocnych wrażen, Simon Beckett, to po mojemu się rozkręca dopiero, ma wielką wiedzę antropologiczną, której używa z łatwością - ale w piórze mu czegoś brakuje, przeczytałam "Chęmię śmierci" i troszkę byłam rozczarowana, dialogi jakieś sztywne, naciągane wszystko jakby chciał to dopasować do tej antropologicznej wiedzy swojej ![]() dopiero "Zapisane w kościach" mi się spodobało, zobaczymy co dalej, bo zaczynam kolejną ![]() Gdyby mi coś przyszło do głowy, niech zaczeka. (Dominik Opolski) -----> ---------------------------------------------------------- |
Kela (offline) |
Post #12 30-08-2012 - 15:26:19 |
|
Przeczytałam dwie książki Cobena - "W głebi lasu" i "Obiecaj mi" . Ta ostatnia baaaardzo mi się podobała, świetne, dowcipne dialogi, rozważania o związkach damsko-męskich wyjątkowo trafne. Teraz zaczęłam "Ostatni szczegół" i mam wrażenie, że napisał ją ktoś inny niż Coben.
![]() Mag, chętnie poznam Twojego nowego ulubieńca książkowego. Kto by pomyślał, że kryminały będę czytać, ale podobaja mi się ![]() ![]() |
ira (offline) |
Post #13 30-08-2012 - 20:03:27 |
Pabianice |
Tak, Kelu, ja wracam do takich książek
![]() Jedną z najulubieńszych, z czasów zamierzchłej młodości, jest "Drewniany różaniec" Natalii Rolleczek. Czytałam ją już chyba setki razy; mogę otworzyć w dowolnym miejscu i czytać z zainteresowaniem, mimo, że znam na pamięć. Jest wiele takich książek, ta akurat teraz mi przyszła na myśl. |
b_angel (offline) |
Post #15 21-09-2012 - 16:00:33 |
radom |
[kultura.onet.pl]
![]() a ja terozki czytam autobiografię A.CHristie podoba_sie . . . . . . . . . . . . . . ...na forum od 16 listopada 2005 ... ![]() |
b_angel (offline) |
Post #17 21-09-2012 - 17:13:09 |
radom |
ja jeszczek nie widziała
tu piszą o listopadzie: [www.wydawnictwoalbatros.com] . . . . . . . . . . . . . . ...na forum od 16 listopada 2005 ... ![]() Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 21-09-2012 - 17:15:06 przez b_angel. |
amor (offline) |
Post #18 21-09-2012 - 18:09:18 |
Siemianowice Sl. |
Przeczytałam juz dwie ksiązki H.Kowalewskiej z cyklu "Zawrocie" . Saga obejmuje 5 tomow. Polecam gorąco- dwie pierwsze tak mnie wciągnęły ,ze lecę po nastepne do biblioteki!
Tego lata, w Zawrociu (Kowalewska Hanna) (tom: 1) Góra śpiących węży (Kowalewska Hanna) (tom: 2) Maska Arlekina (Kowalewska Hanna) (tom: 3) Inna wersja życia (Kowalewska Hanna) (tom: 4) Przelot bocianów (Kowalewska Hanna) (tom: 5) |
ira (offline) |
Post #19 21-09-2012 - 18:32:14 |
Pabianice |
Mam trzy pierwsze tomy, ale jeszcze ich nie zaczęłam czytać, bo było kilka innych do przeczytania.
Między innymi "Samotność liczb pierwszych"- P. Giordano, "Kobieta w lustrze"- E.E.Schmitta. Teraz czytam "Trzech panów w łódce" - Jerome K. Jerome, ale to chyba nie moja bajka. Byłam na spotkaniu z Jarosławem Kretem. Lepiej mówi, ciekawiej, niż pisze ![]() |
Al_la (offline) |
Post #20 21-09-2012 - 18:52:34 |
k/Warszawy |
Ira, przeczytałaś już całą serię? Ja przeczytałam dopiero 2 części (przez rok - jak widzę po wcześniejszych postach ![]() A idzie mi tak wolno, bo nie czytam dużo naraz (oczy mi wysiadają) i robię sobie przerywniki w postaci innych książek (teraz czytam "Malowany welon" ) , bo lubię czytać leżąc, a w tej pozycji ciężko się czyta książki, które mają 1000 str. Ale przeczytam, bo czekają ![]() ![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 21-09-2012 - 18:53:24 przez Al_la. |
mag_dag (offline) |
Post #24 24-09-2012 - 22:57:44 |
Sosnowiec |
iro, nie porwało Cię Trzech panów w łódce? nie licząc psa?
oj, a ja się onegdaj zachwycałam ![]() teraz czytam ciężką książkę ![]() waży chyba z 1,5 kg i ciężko ją utrzymać, bo jak czytam na leżąco, to mi się wbija w brzuch, szczęściem tłuszczu naprodukowałam w tym miejscy wielki nadmiar, to jakoś mi idzie ![]() wstępem do tej książki była inna - Tadeusz Sobolewski, znany mi wcześniej tylko jako krytyk filmowy, napisał ksiażkę o Mironie Białoszewskim "Człowiek Miron" i okazało się, że to jego wielki wielbiciel i znawca jego pisania równie wielki, z jego zachwycenia poetą, którego poznał jako student i przez lata miał okazję poznawać, bywając u niego co wtorek, powstała książka biograficzna i zarazem esej przybliżający czytelnikowi poezję Mirona - jakże inną od "poezji w ogóle", ja z lat licealnych, oprócz "Pamiętnika z Powstania Warszawskiego" (dla mnie dziwnego i zupełnie różnego od znanych mi opisów tamtych dni) pamiętam dwie linijki Białowszewskiego i uważam, że są mocno genialne, mianowicie: "połamało się to też forma" no i zapamiętałam, że był barwną osobowością, kochał słowa i miał niesamowity dar do ich "widzenia" - a to cenię bardzo ![]() i teraz właśnie, po prawie 30 latach od śmierci Białoszewskiego, ukazały się jego dzienniki - wydane dopiero teraz, bo taka była poety wola, za dużo w dziennikach pisał o ludziach sobie współczesnych i pisał szczerze, mocno się obnażając, jestem na początku, ale czytam z lubością ![]() więc jak czytać, to w takiej kolejności: "Człowiek Miron" Tadeusz Sobolewski "Tajny dziennik" Miron Białoszewski Gdyby mi coś przyszło do głowy, niech zaczeka. (Dominik Opolski) -----> ---------------------------------------------------------- |
bergen (offline) |
Post #25 25-09-2012 - 08:27:58 |
|
Po ostatnich moich lekturach chciałam,aby było lekko i przyjemnie. Pożyczyłam "Kwiaty na poddaszu" V.Andrews i osiągnęłam stan,w którym nie chcę jej czytać, boję się każdej następnej strony a nie mogę przestać. Przerażająca fabułą,jedna z tych,o których się nigdy nie zapomina.
|
filipinka35 (offline) |
Post #28 25-09-2012 - 12:05:54 |
|
Czytałam wszystkie części Zycie jest najpiękniejsze !!! Prowadzę bloga kulinarnego: Kulinarne inspiracje Moniki. Po informacje zapraszam do mojego profilu (domku) znajdującego sie na Naszym forum. |
Al_la (offline) |
Post #29 25-09-2012 - 12:23:19 |
k/Warszawy |
A ile było? Ja mam dwie i czekają w kolejce ![]() Ale jestem przekonana, ze oglądałam film, bo takiej treści nie da się zapomnieć... ![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 25-09-2012 - 12:24:33 przez Al_la. |
filipinka35 (offline) |
Post #30 25-09-2012 - 12:29:52 |
|
Film ogladałam tez
![]() Poniżej przedstawiam wszystkie części tej sagi. "Kwiaty na poddaszu" "Płatki na wietrze" "A jeśli ciernie" "Kto wiatr sieje" "Ogród cieni". I cos o autorce: Cleo Virginia Andrews - 1923-1986, amerykańska powieściopisarka. Urodziła się w Portsmouth w stanie Virginia. Zmarła na raka piersi w wieku 63 lat. Zycie jest najpiękniejsze !!! Prowadzę bloga kulinarnego: Kulinarne inspiracje Moniki. Po informacje zapraszam do mojego profilu (domku) znajdującego sie na Naszym forum. Zmieniany 2 raz(y). Ostatnia zmiana 25-09-2012 - 12:32:30 przez filipinka35. |