Książki, które czytamy
mag_dag (offline) |
Post #1 26-10-2012 - 22:27:11 |
Sosnowiec |
Alu, jak suchalek napisała, że czuje się pod presją, to zapytałaś ją:
a potem dodałaś:
więc teraz ja zapytam: a tu, na forum, ktoś zwraca uwagę? kto? Gdyby mi coś przyszło do głowy, niech zaczeka. (Dominik Opolski) -----><----- ---------------------------------------------------------- |
Al_la (offline) |
Post #2 26-10-2012 - 22:32:30 |
k/Warszawy |
To zapytaj tych, którzy tak twierdzą. Nie mnie. Ja nie czuję się pod presją, bo nie uważam, że powinnam pisać ze słownikiem.
W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
mag_dag (offline) |
Post #3 26-10-2012 - 22:42:06 |
Sosnowiec |
tych którzy tak twierdzą tylko Ty możesz zapytać, bo Tobie się widocznie żalą - je nie mam takich priwów
dlaczego Ty ich nie zapytasz? poza tym nie widziałam nigdy na naszym forum czerwonej kredki, która lata i poprawia - natomiast widziałam taką na innym forum, i nie było to forum o poprawnej polszczyźnie, tylko znane nam dość dobrze, bo z nami konkurowało o laur najlepszego e-wolontariatu Gdyby mi coś przyszło do głowy, niech zaczeka. (Dominik Opolski) -----><----- ---------------------------------------------------------- |
ToJa (offline) |
Post #4 26-10-2012 - 22:51:57 |
|
sory_sory, ja "prawie" nie w temacie
ale Mag tak fajnie wytłumaczyła tę/tą że muszę napisać jak ja nauczyłam się mówić poprawnie "wziąć" (bo rzecz jasna mówiłam "wziąść" ) Starsza (co to gada i pisze bardzo_bardzo_bardzo poprawną polszczyzną) , gdy tylko usłyszała ode mnie 'wziąść" zaraz mówiła: mama "braść" Nooooo i jak tylko nie wiem czy "wziąć" czy "wziąść" to od razu pytam sama siebie : "braść"? A teraz będzie w temacie książek : nie czytam słownika języka polskiego (nawet jak gram w scrable ) Ja z tych co to piszą i gadają ino "prawie_po_polsku" i niech nikomu nie przyjdzie do głowy mnie pouczać jak trza gadać/pisać po polsku a tak w ogóle i w szczególe to długie wieczory przed nami - chyba se zrobię ściągę z Waszych książkowych propozycji i ruszę do biblioteki |
Al_la (offline) |
Post #5 26-10-2012 - 22:52:02 |
k/Warszawy |
Nikt mi nie mówił, że ktoś i konkretnie kto mu zwracał uwagę, tylko że się zwraca uwagę (jak to wytłumaczyć )na poprawną polszczyznę. A to jest różnica.
Dlatego nie pytam, bo nie mam o co, tylko mówię, żeby się nie przejmowali, tylko pisali. Ale widocznie wiedzą swoje (tak, jak Suchalek), albo ja nie mam daru przekonywania. W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
lulu (offline) |
Post #6 26-10-2012 - 23:08:14 |
k/Kwidzyna |
Moja propozycja jest taka ... dajcie sobie wszyscy na luz, nie wkleję oświadczenia jakie napisał sprawca walnięcia w moje autko ... a oświadczenie i tak ma moc urzędową. Jak nawet ja wyłapałam takie cacka w tym tekście .......
Na Forum od 07 lutego 2008 2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu 2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 26-10-2012 - 23:10:16 przez lulu. |
agawa (offline) |
Post #8 26-10-2012 - 23:17:20 |
okolice |
Tą dyskusją jestem zafascynowana_zafrasowana
I się cieszę, ze nie jesteśmy facetami, bo mnie najbardziej razi: "poszłem" Bym zabić mogła *** Kurcze, jakiś agresor mi się włączył... A nie jest to związane zupełnie z Wami ani z forum, ino z bólem. Nóg Dziewczyny - po prostu piszmy. Tak? I się nie przejmujmy, tak? Bo są na prawdę sprawy ważniejsze... Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 26-10-2012 - 23:19:47 przez agawa. |
mag_dag (offline) |
Post #9 26-10-2012 - 23:19:11 |
Sosnowiec |
lulu,
ja jestem cały czas na luzie, bo gdybym na ten przykład zaczęła się przejmować ogólnoświatowym nakazem bycia młodą i piękną (a jeszcze na dodatek perfekcyjną_nie_daj_boże_panią_domu) .... to bym już jakiś czas temu musiała się zabunkrować i wychylać się ino ciemno_noco zawieśmy więc hasło na sztandary: "NIE BOJĘ SIĘ BYĆ SOBĄ" a wtedy nie będą nam groźne zasady innych Gdyby mi coś przyszło do głowy, niech zaczeka. (Dominik Opolski) -----><----- ---------------------------------------------------------- |
lulu (offline) |
Post #10 26-10-2012 - 23:24:34 |
k/Kwidzyna |
Mag to hasło (a kręciło mnie napisać chasło) na stronę główną i kobylastymi literami.
Na Forum od 07 lutego 2008 2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu 2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna |
agawa (offline) |
Post #12 26-10-2012 - 23:31:03 |
okolice |
Bo ja sobie właśnie chciałam odnaleźć punkty od_Mag, co je kiedyś napisała. I nawet je na lustrze w łazience miałam. A później forum się zmieniło, a ja zmieniłam łazienkę. I hasło sobie poszło.
Mag - plisss Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 26-10-2012 - 23:43:40 przez agawa. |
b_angel (offline) |
Post #17 26-10-2012 - 23:54:27 |
radom |
ja kciałam napisac, że mnie sie pisanie Ch. Link za******e podobuje
a poza_tem nie panimaju unych żalów ..... sie bojom pisać ...... że niby co ..... ktoś kogos kiedyś pod pręgierz wzion, za pisanie z bykami to napisałam ja - purystka językowa - matka dysgrafika_dyslektyka_dysortografika . . . . . . . . . . . . . . ...na forum od 16 listopada 2005 ... |
agawa (offline) |
Post #19 27-10-2012 - 00:06:15 |
okolice |
A Filipinka mi wypomniała kiedyś ortografa
To pisałam ja: dysgraficzka oraz matka dwóch dysgafików Choć Pilota i tak nie przebiję * Po napisaniu powyższego - sprawdziłam napisany tekst. Sprawdziłam metodą, którą poleca nauczycielka_reedukatorka młodego> czyli sprawdzić tekst czytając do od końca. Zanazłam 3 byki. Poprawiłam. Jestm pewna, ze pozostały jeszcze co najmiej dwa Po prostu nie widzę. I już. Ale i tak mnie kochacie, prawda? * I sprawdziłam znowu. I znowu kolejne dwa. Ranyyy, to ile ich było na początku? Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 27-10-2012 - 00:07:11 przez agawa. |
Kela (offline) |
Post #21 27-10-2012 - 09:41:51 |
|
trzy literówki - zanazłam, jestm, najmiej kocham Cię nieustannie i uwielbiam "literówki" "kerzaki" Amorka to już klasyka |
amor (offline) |
Post #22 27-10-2012 - 17:33:35 |
Siemianowice Sl. |
Nie ma to jak być klasykiem!!!
A na poważnie - to nigdy za dużo wiedzy i nie ma się o co obrażać! A najwyżej śledzić bardziej pisanie tych "akuratnych " i zawsze coś się znajdzie by zabłyszczeć! A w ogole to wszystko to "kurz " i "pył" - jak wiecie ! |
filipinka35 (offline) |
Post #23 27-10-2012 - 18:47:03 |
|
A pewnie, ze tak Amorku
Najwazniejsze,ze nie ma raka a reszta to pył i kurz. Zycie jest najpiękniejsze !!! Prowadzę bloga kulinarnego: Kulinarne inspiracje Moniki. Po informacje zapraszam do mojego profilu (domku) znajdującego sie na Naszym forum. |
betty (offline) |
Post #24 28-10-2012 - 07:32:57 |
|
niewykluczone, że wkrótce dołączę do tego szacownego grona matek dysgrafików - gdyż albowiem w listopadzie Młody ma badanie w tym kierunku mieć, a z tego co wyczytałam na mądrych netowych stronach, wszystko się zgadza.. ale trza, coby urzędowe osoby (pedagog i psycholog) potwierdziły.. |
b_angel (offline) |
Post #25 28-10-2012 - 12:24:10 |
radom |
jak juz będziesz miała opinię dopilnuj, żeby była respektowana przez nauczycieli - zwłaszcza tych od innych przedmiotów , nie tylko od polskiego
z doświadczenia wiem, że nauczyciele mają w poważaniu to, że uczeń jest dys..... na szczęście teraz się to troszkę zmienia po tym jak weszła ustawa wymagająca od szkoły opracowania plany pomocy psychologiczno - pedagogicznej dla ucznia ... . . . . . . . . . . . . . . ...na forum od 16 listopada 2005 ... |
Marianna08 (offline) |
Post #29 29-10-2012 - 09:15:36 |
Kraków |
|
ToJa (offline) |
Post #30 04-11-2012 - 23:48:56 |
|
potrzebna mi była (i jest nadal) terapia miałam długi łikend z Cobenem |