Książki, które czytamy

Wysłane przez mag_dag 

agawa (offline)

Post #1

02-04-2011 - 08:35:23

okolice 

Kela
Zaczęłam czytać "Good night, Dżerzi"

Ja nie doczytałam do końca; porzuciłam w kącie i kurzem zarasta. Natomiast mój szanowny połknął zachwycony myśli

mag_dag (offline)

Post #2

02-04-2011 - 10:15:26

Sosnowiec 

ja nie czytałam, ale teraz zaczynam "Skrzek" Głowackiego

Gdyby mi coś przyszło do głowy, niech zaczeka. (Dominik Opolski)

-----><-----

----------------------------------------------------------

ira (offline)

Post #3

02-04-2011 - 10:59:02

Pabianice 

A czytałyście "Księżna i prezydent" Giscarda D'Estainga? Jestem w trakcie, zdziwiona, że były prezydent popełnił takie romansidło uśmiech Czyta się szybko i bez wysiłku.

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 02-04-2011 - 10:59:33 przez ira.

Halinka (offline)

Post #4

16-04-2011 - 14:16:32

Hm... Takie różne ambitne czytacie... A ja tylko kryminały i thrillery, a jeszcze im okrutniejszy tytuł, tym lepiej...wstydniś

ira (offline)

Post #5

16-04-2011 - 14:32:48

Pabianice 

Może nie bardzo ambitna, ale interesująca kulturowo, bo osadzona w Malezji połowy XX wieku "Japońska parasolka"-Rani Malicka.
I zupełnie inna historia, dziejąca się na przełomie XIX i XX wieku w Nowym Yorku. To była całkiem inna Ameryka, niż teraz. "Opowieści małżeńskie"- Edith Wharton. Pewno to znacie. Obie świetnie się pochłania duży uśmiech

agawa (offline)

Post #6

28-04-2011 - 19:21:53

okolice 

Znalazłam w sieci i sobie pomyślałam, ze się z Wami podzielę:
Plakat pt.: Czytaj więcej" dla jednej z izraelskich księgarni duży uśmiech

mag_dag (offline)

Post #7

28-04-2011 - 19:27:00

Sosnowiec 

dobre rotfl

Gdyby mi coś przyszło do głowy, niech zaczeka. (Dominik Opolski)

-----><-----

----------------------------------------------------------

Magda (offline)

Post #8

29-04-2011 - 09:05:19

Jastrzębie Zdrój 

śmiech ubaw po pachy śmiech

andzia73 (offline)

Post #9

29-04-2011 - 09:08:35

Gdańsk 

dobrerotfl

agawa (offline)

Post #10

04-06-2011 - 11:10:12

okolice 

Sobie czytam. Różne książki. A teraz mnie wzięło na taką:

Viktor Frankl był lekarzem psychiatrą i filozofem. Jego doświadczenie, w którym również budował siebie i swoją filozofię, jak również kierunek w psychoterapii, logoterapię [pl.wikipedia.org] , to wieloletni pobyt w różnych obozah koncentracyjnych... jako więzień oczywiście (coby odróżnić go od innych lekarzy tam obecnych).
Dzielę się z Wami tą książką, bo przypominam sobie dyskusję na forum, która miała miejsce jakiś czas temu. Gadałyśmy sobie wtedy o tym, co mam dała choroba, co odebrała, co w nas zmieniła.
Dla mnie spojrzenie z perspektywy poszukiwania sensu cierpienia - ma wartość ogromną.

Autor opisuje, w jaki sposób on sam odnalazł dla siebie sens bycia w obozie. Idąc w kolumnie z innymi więźniami na miejsce pracy rozmyślał: „Co dostaniemy wieczorem do jedzenia? Czy jeśli trafi się dodatek w postaci kiełbasy, to powinienem ją wymienić na kawałek chleba? Czy lepiej przehandlować ostatniego papierosa, który został mi z dodatkowego przydziału sprzed dwóch tygodni, za miskę zupy? […]”. Autor pisze dalej tak o tej sytuacji: „W pewnym momencie poczułem obrzydzenie do otaczającej mnie rzeczywistości, która w każdej godzinie dnia zmuszała mnie do roztrząsania tak trywialnych kwestii. Spróbowałem więc dla odmiany zająć myśli czymś innym. Nagle ujrzałem samego siebie, stojącego na mównicy w jasno oświetlonej, ciepłej i przytulnej auli. Przed sobą widziałem skupione twarze słuchaczy siedzących na wygodnych, miękkich krzesłach. Wygłaszałem dla nich wykład na temat psychologii w kontekście obozu koncentracyjnego! Przytłaczająca mnie ponura rzeczywistość w jednej chwili stała się przedmiotem obiektywnej naukowej analizy przeprowadzanej z chłodnym dystansem”.

agawa (offline)

Post #11

04-06-2011 - 11:40:01

okolice 

... i oczywiście wiem, że 'obozach' ma na końcu literki 'ch', a nie 'h' uśmiech
Przepraszam prosi

Kela (offline)

Post #12

26-07-2011 - 18:12:24

Czy przestałyście czytać? Co tu tak cicho
Na początku lata przeczytałam "Bojową pieśń tygrysicy"Amy Chua . Książka na 1-2 wieczory. Pod wpływem lektury przez kilka dni byłam nieco bardziej surowym rodzicem. Tygrysica to Amerykanka chińskiego pochodzenia, która swoje dwie córki pragnie wychować na ambitne, niezwykłe i nieugięte Chinki. Poza tym z jednej chce uczynić pianistkę a z drugiej skrzypaczkę. Stosuje wg mojej opinii bardzo kontrowersyjne metody. Czy jej się udało? Odsyłam do książki.

"Filary ziemi" K. Folletta - to fascynująca podróż do czasów średniowiecza. Fabułą książki rozgrywa się wokół czterdziestoletniej budowy katedry Kingsbridge. Niesamowita lektura, trudno się oderwać od książki. Opowieść tak mnie zainteresowała, że sięgnęłam do "Historii architektury dla wszystkich", oglądałam w necie zdjęcia katedr, szukałam informacji z historii Anglii.
Teraz czytam II część "Świat bez końca" Tylko 900 stronduży uśmiech

debora48 (offline)

Post #13

26-07-2011 - 18:25:23

Kozienice 

moja książka ostatnio przeczytana to "Rok w Poziomce" autor Katarzyna Michalak

filipinka35 (offline)

Post #14

26-07-2011 - 18:43:36

Ostatnio przeczytałam:
staram sie czytac jedna ksiazke na tydzien

Lesio Joanna Chmielewska
Nawiedzony dom Joanna Chmielewska
Słodki padalec Daria Doncova
Stateczna i postrzelona Monika Szwaja
aktualnie czytam: Gosposia prawie do wszystkiego Monika Szwaja

Zycie jest najpiękniejsze !!!

Prowadzę bloga kulinarnego: Kulinarne inspiracje Moniki. Po informacje zapraszam do mojego profilu (domku) znajdującego sie na Naszym forum.

amado (offline)

Post #15

26-07-2011 - 18:56:25

Zaczęłam "Filary ziemi", bo słyszałam wiele dobrych opinii i co . . . niezdecydowany i nic, nie mogę przebrnąć przez początek, nie podoba mi się, że pewnie "zniknie" żona głównego bohatera i pewnie zastąpi ją inna, i to mnie zniechęca, i nie potrafię się wciągnąć, na razie na plus książki to tylko przemawia jej grubość, bo jakbym się wciągnęła to by było tyle fajnego czytania -
Kela ratunku napisz coś dodatkowo zachęcającego prosi

Kela (offline)

Post #16

26-07-2011 - 19:13:47

To prawda, Agnes umrze...ale musisz się amadku dowiedzieć, co stanie się z jej malutkim dzieckiem, kogo Tom spotka na swojej drodze, czy uda mu się zostać budowniczym katedry i czy opat Philip swoją mądrością pokona wszelkie przeciwności. Nie wspomnę o niezwykłej historii miłosnej, której główną bohaterką jest Aliena. Wiele wątków, nieoczekiwane zwroty akcji, barwne postacie (czarny charakter - William), ciekawa opowieść historyczna w tle.
Przebrnij przez początek - dalej czeka cię nagroda

Po przeczytaniu książki obejrzałam film- hmm to już trochę inna opowieść, ale podobali mi się aktorzy świetnie dopasowani do postaci z książki(chyba tylko Jack mi się nie podobał, taki brzydal)

Zmieniany 3 raz(y). Ostatnia zmiana 26-07-2011 - 19:19:49 przez Kela.

amado (offline)

Post #17

26-07-2011 - 19:36:01

dzięki, dzięki to spróbuję jeszcze raz buzki

Al_la (offline)

Post #18

26-07-2011 - 20:28:37

k/Warszawy 

A ja męczę "Kryształowego anioła". Jak już zmęczyłam połowę, to już zmęczę.
Dopiero teraz zainteresował mnie jeden wątek chichot

W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół.
Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho

Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx

saxony (offline)

Post #19

26-07-2011 - 21:00:04

a ja skończyłam właśnie "Wagon Rosja" Natalii Kluczariowej
jest to zbiór opowiadań, choć bohaterowie cyklicznie się w nich powiadają, a wszystko tworzy logiczną całość; jest i śmieszno, i straszno... ot, portret obecnej Rosji...

a na przeczytanie czekają teraz reportaże Hugo - Badera oraz "Przez kraj ludzi, zwierząt i bogów" Antoniego Ossendowskiego - nie wiem, jak sama treść dzieła, ale jego wydanie jawiło mi się nader ciekawie winking smiley

Marta (offline)

Post #20

17-09-2011 - 16:32:47

Zachęcona na tym forum przeczytałam niedawno Tysiąc wspaniałych słońc. Świetna powieść, teraz czytam Chłopiec z latawcem tegoż autora.

bergen (offline)

Post #21

17-09-2011 - 20:51:30

Wszystko Etgara Kereta. Aktualnie "Tęskniąc za Kissingerem".Miałam też przyjemność uczestniczyć w Jego wieczorze autorskim.

Dortek (offline)

Post #22

18-09-2011 - 21:03:09

Marta, oglądałam film 'Chłopiec z latawcem' wg tej książki. Bardzo chciałabym przeczytać ksiązkę, bo film był super!

W czas wakacji przeczytałam "Kobiety i muzyka.Dwie miłości Mozarta’ Siegfrieda Obermeira, „Koło kwintowe” Szymona Bogacza, „Intruz” Stephenie Meyer.
Właśnie skończyłam „Być jak płynąca rzeka”- P.Coelho (krótkie opowiadania, będących osobistymi przeżyciami autora z tzw. puentą. Bardzo dobra lektura dla poszukujących)
I właśnie kończę polecaną przez Agawę „Człowiek w poszukiwaniu sensu”-Victora Frankla, z ktorej płynie przeslanie, że sensem życia jest miłość. Człowiek to jednak istota głęboko przystosowawcza, której pierwotnym instynktem jest zawsze przeżycie. Zycie.
Ażycie pełne miłość ma zawsze sens.

Ciemne wczoraj może sie przemienić w jasne jutro (Marcin Luther King)

Miarą wielkości człowieka jest ilość przeszkód, które udało mu się pokonać.

Nie płacz, że coś się skończyło, tylko uśmiechaj się, że ci się to przytrafiło.

jedna z nas: [www.youtube.com]

agawa (offline)

Post #23

18-09-2011 - 21:16:19

okolice 

Dortek, jak bardzo się cieszę, ze sięgnęłas po tą książkę buzki
Ona na prawdę bardzo mi pomogła, bardzozmieniła moje życie, moje poglądy... na życie, na szczęście, na sens właśnie...
*
A u mnie ostatnio posucha. Znowu w literaturze fachowej siedzę. I wszystkie inne muszą poczekać. Rośnie sterczyk na moim stoliku. A ja tylko kurz odgarniam...

ira (offline)

Post #24

19-09-2011 - 13:05:09

Pabianice 

Czytałyście "Tektonikę uczuć" E-E Schmitta? Do przeczytania w ciągu godziny. I - do zastanowienia się. Mój małż musi przeczytać koniecznie.
Dopiero teraz czytam "Obcą" Diany Gabaldon, a wcześniej przeczytałam późniejsze losy bohaterki w "Tchnienie śniegu i popiołu". Jest kilka książek w tej serii.
Czekają na mnie "Katedra w Barcelonie" I.Falconesa i "Kobieta na krańcu świata" M.Wojciechowskiej.

agawa (offline)

Post #25

19-09-2011 - 15:59:08

okolice 

ira
"Kobieta na krańcu świata" M.Wojciechowskiej.

sobie przypomniałam radocha jednak coś przeczytałam ostatnio radocha
"Zapiski pod_rózne" Wojciechowskiej, jeszcze: "Przesunąć horyzont" uśmiech A "Kobieta..." czeka na kupce_zakurzonej. Chyba dziś wieczorem sobie zrobię przyjemność uśmiech
Gdy Wojciechowską czytam, to sobie obiecuję, że będę bardziej dokładnie opisywać swoje podróże, że będę bardziej uważna itd winking smiley i nic z tego nie wychodzi....

Al_la (offline)

Post #26

19-09-2011 - 17:10:53

k/Warszawy 

Czytam Gabaldon, ale dopiero kończę drugi tom, bo ja lubię takie serie z przerwami na inne książki czytać. Podoba mi się.
Aga pewnie obskoczyła już całą serię?

W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół.
Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho

Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 19-09-2011 - 17:11:33 przez Al_la.

saxony (offline)

Post #27

20-09-2011 - 09:43:44

bergen
Wszystko Etgara Kereta. Aktualnie "Tęskniąc za Kissingerem".Miałam też przyjemność uczestniczyć w Jego wieczorze autorskim.
na Festiwalu Czterech Kultur?
tak sobie planowałam zajrzeć, bo uwielbiam Kereta, ale w tym czasie w innych rejonach przebywałam oczko

Janina.S (offline)

Post #28

20-09-2011 - 11:23:47

widły Soły i Wisły 

Po wakacjach też sięgnęłam po B.Pawlikowską - dopiero zaczynam "W dżungli samotności".

..a tak skoro o czytaniu - to w mojej małej mieścinie właśnie w lipcu dokonano otwarcia nowej , dużej , nowoczesnej
pięknie oszklonej biblioteki i to na moim osiedlu - z marszu dostałam jedną część Millenium nr2 czyli "Dziewczyna kt......".
a na pierwszą i trzecia część jestem zapisana w kolejkę - dopiero czwarta na liście - poczekam...

.....jeśli niebo spada nam na głowę to nie po to by się z nas śmiać
....... lecz by podziwiać patrząc jak się podnosimy.
...

Dortek (offline)

Post #29

21-09-2011 - 23:41:32

Ha! I ja w temacie geograficznym. Koleżanka pożyczyla mi Cejrowskiego. A ż dwie książki: "Gringo wśrod dzikich plemion" i "Rio Anaconda".
A w kolejce czeka juz III cz. Millenium Larsona....

Ciemne wczoraj może sie przemienić w jasne jutro (Marcin Luther King)

Miarą wielkości człowieka jest ilość przeszkód, które udało mu się pokonać.

Nie płacz, że coś się skończyło, tylko uśmiechaj się, że ci się to przytrafiło.

jedna z nas: [www.youtube.com]

Kela (offline)

Post #30

22-09-2011 - 11:21:07

Mam prośbę do "czytaczek"uśmiech
potrzebuję na konkurs recytatorski fragment prozy (listy, pamiętniki, wspomnienia)
dwa krótkie teksty, niezbyt trudne
odpowiednie dla dziewczynek z pierwszej klasy gimnazjum
teksty nie mogą być z podręcznika

podpowiedzcie coś

Jan Paweł II chyba za poważny, Poświatowska za smutna...

Zmieniany 2 raz(y). Ostatnia zmiana 22-09-2011 - 11:23:08 przez Kela.
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 924
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024