Film polski
dani (offline) |
Post #2 28-02-2011 - 12:01:13 |
|
No to wczoraj w końcu obejrzałam "Kołysankę" w reżyserii J. Machulskiego. Szykowałam się niczym do kina. Okularki na miejscu ( żeby później nie ganiać, nie szukać ), picie pod ręką ( żeby czasu nie tracić, kiedy w trakcie poczuję, że muszę się nawodnić )...
Zasiadłam przed telewizorem. I tylko trochę zapędy moje studził mąż, który widział film już dawno na pokazach przedpremierowych. Hm...I co by tu napisać ? Zdjęcia - ładne. Światło - ładne. Muzyka - piękna.Lorenc to firma sama w sobie. Co do reszty.... Więckiewicz - malowniczy, jak zwykle. Dobry jest. Dziadek - za młody stanowczo. I nie chodzi nawet o wygląd, bardziej o głos. A film ? Nie powiem, śmiałam się czasami. Przyjemnie się go oglądało, ale to raczej materiał na etiudę filmową, a nie film pełnometrażowy. Etiuda byłaby świetna. Film jest ok. Dzisiaj może zerknę raz jeszcze. Może jakieś smaczki wytropię jeszcze. Ale wątpię. Chcesz rozśmieszyć Boga... Opowiedz mu o swoich planach.. |
Marianna08 (offline) |
Post #3 13-03-2011 - 08:55:02 |
Kraków |
Byłam wczoraj z córką na "Sali samobójców". Myślę, że film powinni obejrzeć przede wszystkim rodzice, i to młodszych, niż Dominik, dzieci. Może wtedy coś by do nich dotarło zanim nie byłoby za późno na zainteresowanie się własnym dzieckiem, na zaprzyjaźnienie się z nim. Porażające jest to, jak można tak nic o dziecku nie wiedzieć i jak takie dziecko może być samotne w rodzinie . Ma niby wszystko, a tak naprawdę nie ma nic. Brak miłości , rozmów, czasu , pęd do kariery, do zdobywania dóbr materialnych i w tym zagubione, niemające w nikim oparcia dziecko to coraz powszechniejsze zjawisko. Film bardzo mnie poruszył i wzruszył, a o to w końcu w kinie chodzi, o emocje. Zresztą cisza i łzy w wielu oczach po zakończeniu filmu mówiły same za siebie. Ostatnio z takim zjawiskiem wychodzenia w ciszy i ze łzami z kina po filmie polskim spotkałam się po obejrzeniu "Katynia". Nie martw się o jutro. Nigdy nie wiesz, co Cię spotka dziś... |
madzia_61 (offline) |
Post #4 14-03-2011 - 09:24:50 |
|
Moja młoda była z klasa na "Sali samobójców" /w ramach dnia kobiet, chlopcy zafundowali bileciki /,dyrekcja szkoły + wychowawca po wnikliwej analizie filmu , wychowawczyni obejrzała wcześniej film wiec zezwoliły na wspólne obejrzenie tego filmu ,mojej córce się podobał lecz ma dystans ,wie ze to fikcja ale ... została pouczona ,/ przed projekcja wychowawczyni przeprowadziła z nimi rozmowę więc z czystym sumieniem podpisałam zgodę / .Córcia mi powiedziała tyle, że niektórzy chłopcy nie dorośli do oglądania tego filmu .Film może nie nie ambitny ale z pewnością warty obejrzenia przez starsza młodzież od ok 16 lat ,gra aktorska spoko, młodej Kulesza i Gąsiorowska podobała.
|
amor (offline) |
Post #5 23-03-2011 - 20:49:13 |
Siemianowice Sl. |
Wlasnie wrocilam z "Sali samobojcow".Poszlam z obowiazku , bo od czasu choroby chadzam zazwyczaj na komedie , ale nie żaluję. No moze troszeczke ze względu na moja wrazliwosc ,ktora zostala do głebi poruszona. To zdecydowanie film dla rodzicow, nie wiem czy mlodziez szczegolnie mlodsza wyczuje to "cos". Uwazam ,ze film jest świetny! Animacja doskonała, pomysl fantastyczny. Zaloże się ,że ta produkcja jeszcze będzie nagrodzona..Juz zaparzyłam sobie relaksująca herbatkę i mam nadzieję ,ze mi pomoze! Straszne , przerazające, bolesne- okrutnie poruszyl mnie ten film....
|
Marianna08 (offline) |
Post #6 23-03-2011 - 23:00:23 |
Kraków |
|
mag_dag (offline) |
Post #7 26-03-2011 - 23:39:24 |
Sosnowiec |
byłam dziś na "Sali samobójców"
nie padłam na kolana, ale uważam, że to jeden z niewielu filmów polskich, który warto było nakręcić nie dla młodzieży, bo młodzież to nam może lepsze kawałki o sobie opowiedzieć, byleśmy chcieli i potrafili ich słuchać! to film dla rodziców - o tym jak łatwo stracić dziecko, jak trudno z dzieckiem BYĆ, jak dziecko może czuć się samotne i opuszczone w pełnej, zabezpieczającej tylko potrzeby materialne, rodzinie w sumie smutny film, bo człowiek zdaje sobie sprawę, że wielu przerysowań to tam nie było, takich rodzin jak przedstawiona w filmie - jest wiele P.S. z innej beczki - po dzisiejszym seansie mam ochotę rozpocząć wielką akcję pod tytułem "nauka jedzenia w miejscach publicznych" byłam w mulitikine, a tam jak wiadomo przed salą kinową kusi cola, popcorn i inne paskudztwa -fuj nienawidzę jak wieprzki siedzą w fotelach i z wiader o pojemności 10 litrów, w jakich ja wodę ze studni nosiłam, żrą popcorn, za każdym razem mieszając łapą do dna, a potem gryzą i mlaszczą z lubością, nie zamykając ryjów, to ohydne!!! dwa fotele ode mnie siedział ojciec z synem nastolatkiem, synuś dobrze zbudowany (znaczy z nadwagą lekką) miał właśnie na kolanach wiadro popcornu i żarł jak świnia - trudno mi było wysiedzieć bez irytacji a po seansie miałam wielką ochotę pogratulować tatusiowi, że wybrał się z dziecięciem na ten właśnie film i jednocześnie zwrócić mu uwagę, by postarał się jeszcze o wytłumaczenie latorośli jak się "nie je" nie wiem dlaczego tego nie zrobiłam Gdyby mi coś przyszło do głowy, niech zaczeka. (Dominik Opolski) -----> ---------------------------------------------------------- |
Perła (offline) |
Post #8 27-03-2011 - 00:05:17 |
Łódź |
Właśnie wróciłam z "Sali samobójców"...Generalnie nie chodzę na polskie filmy do kina ( no czasem , z racji roboty) , wolę internecik. Starałam się unikać wszelkich recenzji, więc zasiadłam do projekcji, jako ta czysta tablica
![]() Mag, co do popcornu, mieliśmy tak samo! Moja córka jęczała z rozpaczy, bo obok, nad, pod wszyscy rąbali to suche g... Prawie mi zwiała z kina. Powinni tego zabronić! www.perla.nets.pl |
filipinka35 (offline) |
Post #14 29-03-2011 - 21:15:24 |
|
Kołysanka przypadła do gustu mnie i mojemu mężowi. Czarna komedia,która rozbawia do łez
![]() Zycie jest najpiękniejsze !!! Prowadzę bloga kulinarnego: Kulinarne inspiracje Moniki. Po informacje zapraszam do mojego profilu (domku) znajdującego sie na Naszym forum. |
dani (offline) |
Post #15 30-04-2011 - 09:35:12 |
|
Wszystko, co kocham Wczoraj obejrzałam i...czekam, kiedy znowu będzie.. Chcę to zobaczyć jeszcze raz i jeszcze raz i jeszcze raz.... Muzyka A jaka muzyka.....Mniam [/url] Chcesz rozśmieszyć Boga... Opowiedz mu o swoich planach.. Zmieniany 3 raz(y). Ostatnia zmiana 30-04-2011 - 09:39:44 przez dani. |
ToJa (offline) |
Post #16 30-04-2011 - 10:13:55 |
|
a ja nie mam canala
![]() i muszę czekać aż się gdziesik pojawi bo wiem, że muszę obejrzeć, i wiem, że nie skończy się na jednym obejrzeniu bo to moje klimaty ale poczekam poczekam ja umiem czekać na Skazanego też dość długo czekałam dopisek heheheh właśnie spojrzałam, wiadomo gdzie ![]() już jest ![]() se dzisiaj wieczorkiem pasmatrim ![]() Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 30-04-2011 - 10:16:34 przez ToJa. |
malgos 10 (offline) |
Post #17 30-04-2011 - 10:25:47 |
Łódź |
A ja proponujem w takich kinach jedna sale dla nie jedzacych paskudztw
Niech w innych salach sie obżeraja a w tej jednej niech człowiek sobie spokojnie film obejży i może dlatago ostatni omijam kino bo dostaje nerwicy jestem na forum od 25-10-2008 ![]() Bez cierpienia nie zrozumie się szczęścia. - Fiodor Dostojewski ![]() |
madzia_61 (offline) |
Post #18 30-04-2011 - 12:28:44 |
|
"Wszystko co kocham"- będzie w środę 4 maja na canal+film o godz.22.15 a 3 maja na canal+ o godz.21.00 "Skrzydlate świnie " nie miałam okazji go oglądać wiec też jestem ciekawa.Dlatego rzadko chodzę do kina bo mnie wkurzają chrupiące -pijące osoby/ nawet piwo /.,wole w zaciszu domowym oglądać filmy wygodnie rozłożona na kanapie
![]() |
mag_dag (offline) |
Post #19 30-04-2011 - 19:17:03 |
Sosnowiec |
w kinach studyjnych niczego nie chrupią - w takim kinie oglądałam "wszystko, co kocham" i chyba to było w zeszłym roku
film mi się bardzo podobał, łzę na policzku Chyry pamiętam do dziś ![]() film prawdziwy, bez nadęcia i bez pośpiechu, prowincjonalne miasteczko z bazą wojskową, młodzi bohaterowie zbuntowani i pełni wiary w swoje racje... młodzi aktorzy zagrali świetnie - dla mnie to była podróż w przeszłość - to mój rocznik ![]() i te zdjęcia Englerta - jakby z ręki, zza pleców - aż kręciło mi się w głowie ![]() a w ubiegłym tygodniu byłam na kolejnym filmie polskim, który dowodzi, że nasze kino ma się dobrze! obejrzałam (też w kinie studyjnym bez_pop_cornowym) "Erratum" Marka Lechkiego bardzo mi się podobał, to o facecie, który żyje jakoś bezrefleksyjnie, robi nie to, co zawsze chciał robić i wygląda na wypalonego - o tym jak po latach spotyka się z ojcem i jak się dogadać nie potrafią (bo nigdy nie potrafili) i jak to po latach potrafi boleć Kot zagrał świetnie, zapomniałam o jego komediowych rolach i o nieszczęsnym Skalskim z "Niani" ![]() a Kotys zagrał zaś tak, że zapomniałam, że jest Paździochem ![]() polecam serdecznie oba filmy!!! Gdyby mi coś przyszło do głowy, niech zaczeka. (Dominik Opolski) -----> ---------------------------------------------------------- |
ToJa (offline) |
Post #20 01-05-2011 - 21:37:33 |
|
Wszystko co kocham - obejrzałam - bardzo bardzo mi się podobało,
obejrzałam w necie, to nie to co w kinie, albo w tv słaba kopia ale film bardzo dobry a wczoraj obejrzałam "Ostatni dzwonek" kiedyś kiedyś też obejrzałam ale wczoraj, po Pilotowej audycji, jakoś tak inaczej obejrzałam ![]() może ktoś jeszcze nie widział - polecam |
dani (offline) |
Post #22 16-05-2011 - 08:47:45 |
|
Widziałam wczoraj dobry polski film.
"Mistyfikacja" w reżyserii Jacka Koprowicza. Film z 2010 roku. Interesująca fabuła ( Witkacy, jego szaleństwa, jego kochanki i ich szaleństwa i pewna tajemnica ), świetni aktorzy ( młody Stuhr i Stuhr_ojciec, Ewa Błaszczyk, Ewa Dałkowska, Wojciech Pszoniak, Krzysztof Stroiński, Andrzej Chyra, Karolina Gruszka). Podoba mi się. Lubię takie kino. A że polskie, to tym bardziej cieszy.. ![]() Chcesz rozśmieszyć Boga... Opowiedz mu o swoich planach.. |
agawa (offline) |
Post #23 06-06-2011 - 23:53:56 |
okolice |
Kolejny świetny polski film. Uwikłani. W reżyserii Jacka Bromskiego.
Znakomita fabuła. Świetne role. Nawet gdybym chciała się przyczepić i coś wytknąć, to tylko bym kombinowała, jak koń pod górę. Nie kombinuję. Po prostu. Bardzo polecam. Dopóki grają..., bo choć w sobotę była premiera, to sala pusta... Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 06-06-2011 - 23:55:54 przez agawa. |
agawa (offline) |
Post #24 22-08-2011 - 00:34:17 |
okolice |
No raz jeszcze:
*** Od dawna oglądam w sieci serial amerykanski - In treatment. [www.filmweb.pl] A teraz się dowiedziałam, że od jesieni będzie odpowiednik polski: [www.stopklatka.pl] Czyli: Bez tajemnic. *** Polecam gorąco. nie tylko ze wzglądu na znakomitych aktorów (oczywiscie licząc na znakomitę grę), ale przede wszsytkim ze wzglądu na temat (mam nadzieję, ze pasjonujący nie tylko dla mnie ![]() Od dawna nie czekałam z takim milym nastojem na jesień ![]() |
Marianna08 (offline) |
Post #30 12-09-2011 - 09:37:36 |
Kraków |
Bardzo lubię Koterskiego ( np. świetny "Dzień świra" o kondycji
polskiej inteligencji średnio-starszego pokolenia ). Wkrótce będzie można jego nowy film "Baby są jakieś inne" zobaczyć. Na pewno pójdę i Wam też polecam. Umknęła mi w kinie "Różyczka" Kidawy-Błońskiego, ale zakupiłam kolorowe pismo z tym filmem i przy najbliższym prasowaniu sobie obejrzę ![]() Nie martw się o jutro. Nigdy nie wiesz, co Cię spotka dziś... |